Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. Nevermind

Nevermind Просто персона

Мабуть, "при порушенні".

• Подобається Подобається x 2
  2. Sirko

Sirko Well-Known Member

Противний - (бік) протилежний; (- течію) зустрічний, супротивний; (чиїйсь волі) непокірний, незгідний з; (- слово) суперечний.

Клац

В проти́внім ра́зі, рідко. В іншому випадку; інакше. — Ану, розтлумачте слова того Кушнірика.., бо в противнім разі ваші голови покотяться землею (Казки Буковини..); — Майбуття я собі уявляю не інакше як прекрасним запашним садом, що в нім буде хазяїном сам чоловік. В противнім разі в житті, як в житті, нема ніякого сенсу (М. Хвильовий).

Клац

Канцеляризми - як матюки. Бувають влучними, так, але розмовляти ними не варто :)

• Подобається Подобається x 2
  3. OrangeSpring

OrangeSpring Well-Known Member

Ну не всем же быть белыми пушистыми и сахарными:rock:

Если тут употребляются слова некоего диалекта, понятного только жителям определенной местности - это признак неуважения к другим.

Или же способ указать чужакам - мы тут главные.

Выбирайте, что вам удобнее

4. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

А ви своєю російською проявляєте неповагу до українців і демонструєте що ви тут головна? Ні? Ну і ми теж ні :)

5. Кохана

Кохана LuBimaya

власне! Вам ніхто не забороняє спілкуватися російською! Чого Ви вчепилися до тих діалектів?

6. OrangeSpring

А Вы ее не понимаете?

Потому что слова из диалектов я не понимаю. И Словарь мне тут помочь не может. Потому что диалект. Мне было бы понятнее даже, если бы написал он на немецком или шведском. По крайней мере, словарь бы помог.
    То, что также в детстве на Урале мне непонятны были слова плойка, к примеру, удивляло айда. Сразу не знала, что это значит.

Я тоже могу слова упоминать вам непонятные? - любые?

7. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

В Правилах все написано.

8. OrangeSpring

А про диалекты? То есть использование слов, заведомо непонятных многим участникам форума - это нормально? тут кто-то говорил про всеукраинский форум, разве не?

9. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Чому це заведомо непонятних? Я вперше бачу таку ненависть до діалектів, не знав, що таке буває

10. kitana

kitana Banned

Вісьта! меж. - Крик на лошадей: на лево.
    Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко : в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958.
    Том 1, ст. 241.

Гайта! меж. - При управлении лошадью: направо.
    Словарь української мови / Упор. з дод. влас. матеріалу Б. Грінченко : в 4-х т. — К. : Вид-во Академії наук Української РСР, 1958.
    Том 1, ст. 266.

Аж тут чути: «Гатьта! вісьта!» їде шляхом хлоп до міста (Іван Франко, XII, 1953, 12).

OrangeSpring, що Ви називаєте літературною мовою?

11. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

А я вперше бачу людину, яка настільки всім незадоволена.
    Даруйте, не стрималася...

12. OrangeSpring

Мне надо иметь это у себя дома, чтобы понять? я же тоже могу употребить диалекты русского языка, которые вы не поймете.

Это не ненависть до диалектов. Это просто замечание. что если вы не только львовский форум, то употребляя слова из диалекта, вы должны осознавать, что кто-то это может вообще не понимать слова из диалекта какой-то местности, области.

---------- Додано в 11:46 ---------- Попередній допис був написаний в 11:44 ----------

Літературна мова — це унормована мова суспільного спілкування, зафіксована в писемній та усній практиці. Власне літературна мова — одна з форм національної мови, яка існує поряд з іншими її формами — діалектами, просторіччям, мовою фольклору. Літературна мова має наддіалектний характер, стабільні літературні норми у граматиці, лексиці, вимові.

---------- Додано в 11:49 ---------- Попередній допис був написаний в 11:46 ----------

Я ненавижу заведомую ложь, которую хотят прикрывать красивыми словами о слиянии, шагами навстречу, просто выжидая, пока недовольные успокоятся

Так вот не успокоюсь, многие уже выбрали другую форму, тут не появляются

13. kitana

kitana Banned

В наш час інтернет-технологій можна і не мати вдома хорошу бібліотеку. :)
    Достатньо набрати слово в пошуковій системі, якщо воно Вас зацікавило.
    А якщо не зацікавило, то через що сьір-бор? :)

http://www.google.ru/#hl=uk&newwindow=1&output=search&sclient=psy-ab&q=%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%8C%D1%82%D0%B0&oq=%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%8C%D1%82%D0%B0&gs_l=hp.3..0i19l3j0i30i19.3024.6188.0.6512.9.8.1.0.0.0.238.1238.0j5j2.7.0...0.0...1c.1.uUbZ8YFP7j4&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=38c8955a5ddf3549&bpcl=38093640&biw=1440&bih=688

Валяйте :)

14. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

... куди пані Оранж періодично відсилає співрозмовників.

15. OrangeSpring

я посылала только бамбука:pardon: чтобы от меня отстал

---------- Додано в 12:08 ---------- Попередній допис був написаний в 12:07 ----------

а как я могу знать ваши диалекты??? я же не во Львове живу

16. tanna

tanna Дуже важлива персона

Як це що? Це мова без діалектів, жаргону, просторіччя. Мова, яка буде зрозуміла кожному її носію незалежно від регіону України.

17. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

От цікава річ. Я в своєму жж дуже часто вживаю діалектизми. Серед моїх френдів - і росіяни, і білоруси, і мешканці східних областей. Але на незнайомі слова завжди одна реакція: "о, а що це означає? клас! треба взяти на озброєння." Ще ніхто ніколи не казав про неповагу.
    І я завжди реагую та само. Тому підтримую kitana:

Це з таке розширення кругозору!

18. OrangeSpring

причем тут неуважение. одно дело ЖЖ. а другое форум

19. tanna

tanna Дуже важлива персона

Я не розумію вживання діалектизмів. Для мене наявність у мові людини діалектизмів означає лише одне - незнання нормальної літературної мови.

20. OrangeSpring

как и употребление иностранных слов.. которые тут запрещены. НЕ ТАК ЛИ

а де твій аватар? :)