Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

:)

Ви плутаєте написання з не при наявності допоміжного слова.

http://r2u.org.ua/pravopys/pravXXI/36.html

• Подобається Подобається x 1
  2. FourA

FourA Дуже важлива персона

Я уже частично ответил на это в своём предыдущем комменте. Не вполне согласен с Вами, что нефилолог не может иметь языкового чутья. Я достаточно много читал, моя личная библиотека в лучшие времена составляла несколько тысяч книг. Подавляющее большинство, естественно, на русском языке, но я вырос на Украине, украинский язык знаю, естественно, далеко не на уровне филолога, но, как минимум, на уровне достаточном, чтобы улавливать оговорки или неправильности в речах политиков. (Не имею в виду шановного пана Азарова - о его выступлениях разговор особый!). И почему-то с детства испытывал интерес к языковым вопросам - этимология слов, тонкости использования их мне были всегда интересны. Хотя я по образованию технарь чистейшей воды. Так что не стОит быть столь категоричной. Так можно дойти до утверждения, что только повара могут судить о достоинствах приготовленного блюда! ;)

---------- Додано в 13:57 ---------- Попередній допис був написаний в 13:55 ----------

Да уже увидел это! Понял, понял, как написал! Но в том случае - всё-таки отдельно! ;)

3. Un.Known

Неправильно вчили. Дивіться мій допис вище.

"Зовсім" має бути присутнє у реченні. У тому випадку пишеться окремо.

Вчитись ніколи не пізно. :) І мені. Додайте "своє" посилання на правопис частки "не".

4. FourA

Был неправ в этом вопросе. Налагаю на себя эпиталаму!

Жена заставляет идти чистить снег у ворот! Не понимает. о каких важных вещах мы здесь говорим! Но с женой не поспоришь! --- Звыняйте!

• Подобається Подобається x 6
  5. iso

iso Well-Known Member

Дозвольте разом з FourA не погодитися з вами :blush:

6. Un.Known

І я не погоджусь.

Мій батько також чистий технар, але пише і розмовляє чудовою українською і російською, чим у свій час покорив тещу. :)

7. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Дозвольте мені не погодитись з словом "покорив"
    http://hohlopedia.org.ua/slovnyk_synonimiv_polyugy/page/pokoryty.1805/

Слово "підкорити" "скорити"(завоювати прихильність) більше підійшло б бо має одне з значень
    http://www.rozum.org.ua/index.php?a=term&d=24&t=387

• Подобається Подобається x 2
  8. Venus

Venus translator

Я можу з вами погодитися. Це не принципово. Просто досі не зустрічала людей з дійсно правильною мовою - чи то російською, чи то українською. Вважала, що розмовляю правильно, але це лише до зустрічі з фахівцем - українським філологом! :scratch_one-s_head:

- це слово, до речі, випало з контексту. Має бути ПІДКОРИВ.

А з паном з FourA важко сперечатися хоча б тому, що він дописує дуже тактовно, ще й такою чудовою мовою.

А про кухарів:
    хіба це можна порівнювати? Все-таки про смаки не варто сперечатися. :)

9. - у изречений тоже есть вкус. И даже у целых книг ;)

10. Un.Known

Не погоджусь. :)

Підкорити (поставити в залежність; призвичаїти до себе): взяти в руки (до рук) кого; прибрати до рук кого; узяти (рідко убрати) в шори кого; зігнути в дугу кого; зігнути (скрутити) в баранячий ріг кого; вкрутити (зламати, обламати, скрутити, вправити і т. ін.) роги кому; скрутити в три погибелі кого. - за Вашим посиланням, прим.) це аж ніяк не "завоювати прихильність". Навряд чи хтось, скручений в три погибелі буде відчувати прихильність до того, хто скрутив. (Хоча, буває у мазохістів...)

Натомість покорити, покоряти - від слова покора, це примусити виконувати власну волю несиловими методами, скажемо так. Або ж "завоювати прихильність". :)

http://slovopedia.org.ua/49/53407/360159.html

11. TesTanya

Як було в часи Франка, я не знаю. У тлумачному словнику сучасної укр.мови http://shop.bigmir.net/cat/click/12...189d9df85271707bd58504d383a25&time=1297949495
    читаю: "ПОКОРА- 1. Повна, беззаперечна готовність виконувати чужі накази, розпорядження; шаноблива підлеглість. 2. Поступливість, слухняність, непротивлення долі"

12. iso

iso Well-Known Member

Зверніть увагу на смайлик і на наведені мною приклади :)
    Цитую дослівно: "частка "не" пишеться окремо там, де вона повинна писатися окремо". Цитата моя, тому джерело не наводжу. А стосовно конкретики "І я не впевнений" речення не закінчене. В контексті напрошується "в цьому". Тут частка повинна писатися окремо. Посилання на правила? - треба погортати граматику і правопис:scratch_one-s_head:

---------- Додано в 15:45 ---------- Попередній допис був написаний в 15:37 ----------

Цього словника купувати не буду:)
    В Лесі Українки "покоряти" також вживається в "ліричному" значенні. Отже доведеться погодитися з Un.Known

13. Un.Known

Словників у нас час є чимало, не варто використовувати ресурси тільки одного з них, тобто свідомо обмежувати свій словниковий запас.

А щодо покори, то мені більше до вподоби франкова покірна любов і прихильність, ніж скручування в ріг.

14. TesTanya

Особисто я те слово в сучасні розмовній мові сприймаю як кальку з російського "покорил" - "покорив".

15. FourA

Мыши считают, что энциклопедии - самые вкусные из всех книг. На втором месте - произведения В.И.Ленина. Эти книги они грызут с самым большим удовольствием!

16. Un.Known

Скільки людей - стільки й думок. Мабуть тому всі ми різні - читаємо різні книги, слухаємо різну музику і живемо так, як живемо.

Особисто я рада, що ми можемо тут повчитись - повчити когось і повчитись самим.

• Подобається Подобається x 6
  17. Bambook

Bambook Persona non grata

ви наклали на себе
    ? о_О

18. FourA

В 80-е годы в "Литературной газете" на последней странице был отдел юмора. Довольно тонкий юмор там имел место - всё-таки газета была для интеллектуалов. И там была в ходу такая шутка: на провинившегося в каком-то поступке, не очень страшном, "накладывали эпиталаму". Вероятно, обыгрывалось некое созвучие со словом епитимия -
    Об этом можно почитать, в частности в: Не могу отказать себе в удовольствии процитировать этот отрывок: Только было это не в 50-е, а в 80-е годы, и не в "Огоньке", а в "Лит.газете". -это уже моё примечание. С уважением! :)

Останнє редагування: 18 лют 2011
  19. ZENIT

ZENIT Well-Known Member

Цікаво пані. Мій батько - москаль, а я кацап і не ображаюся. Дуже проста відгадка. Батько народжений та виріс на тамбовщині, а я в сибіру. Москаль - житель Московії, а кацапи - за Уралом.

20. Saszko

Saszko Well-Known Member

Нє-нє. В нас на Вінничині старовєрів кацапами називають відколі сонце. Ну ясно, шо вони не обижаються, так як сто років тому єврей на Україні і не подумав би, що на "жид" можна обидитись.

---------- Додано в 16:37 ---------- Попередній допис був написаний в 16:26 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=trLkzRlmdGM
    Приспів:
    У печерах Нью-Йорку,
    Ньо-Йорку, Нью-Йорку...

Цей Гудімов якийсь недалекий. Місто Нью-Йорк в родовому відмінку буде з закінченням "а".
    Коли в мене имняний настрій, мене до біса харить оце далбаклюйство тіпа "біля комп'ютеру", "з холодильнику", "щодо об'єкту, предмету", "до документу". Це якийсь песец, ге?

а де твій аватар? :)