Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. nirvanka

nirvanka просто фотограф

В моєму словнику є "в Україну" і "на Україну", але чомусь коли я вживаю "на", то до мене так само чіпляються ;)

• Подобається Подобається x 4
  2. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Хто чыпляэться? Хто з головоє трохи не дружить певно! Бо при розмові можна й так, і так говороити!
    До речі в Совєтськом Союзі говорили В УССР, але НА Україну! Тобто виходить, що коли мається на увазі саме Держава, то краще все ж сказати В, а коли просто історічний край, то можна і НА. Бо ми ж кажемо: НА Кубань, НА Кавказ тощо!

3. Bambook

Bambook Persona non grata

Власне коли говорять про ЧАСТИНУ країни, говорять НА. Чому чіпляємося? Тому що хочемо, аби люди викидали з підсвідомості сприйняття України як частини іншої країни.

• Подобається Подобається x 2
  4. -Erebus-

І сприймали, як Незалежну ВЕЛИКУ державу? Добре... а крім суперечок щодо НА/В Україні саме Ви щось робите для того? А?:)))

• Подобається Подобається x 1
  5. Bambook

Ви знаєте тільки два варіанти? Варіант просто нормальної незалежної держави вам в голову не приходить?

• Подобається Подобається x 3
  6. -Erebus-

В "нормальній" незалежній державі ніхто навіть не думає, як казати "в/на/до/к", а працюють, дітей виховують, щось інше творять! Просто про інше голова болить! :)
    Ось мені наприклад байдуже, як на Україні кажуть: НА Росію чи В Росію! ;)

7. Bambook

Людина, якій вказали на помилку, може а) визнати помилку і зробити висновки на майбутнє б) агресивно переводити розмову на опонента.
    За тим, як людина реагує в такій ситуації, можна також зробити певні висновки.

П. с.
    Якщо вам байдуже, як правильно писати, що ви робите у цій темі? ;)

8. -Erebus-

НА Україну не є помилкою, "шановний"! ;)

9. Bambook

З вами говорити - як горохом об стіну. Якби не було помилкою - мав би я в носі з вами якісь суперечки вести в цій темі.
    В країну - в Росію, в Японію, в Австралію, в Аргентину.
    Виняток - лише острівні країни, (та й то лише тоді, коли назва збігається з назвою острова чи архіпелагу): на Ямайку, наМальдіви.

10. -Erebus-

Ви бачите звідки я? Я з РОСІЇ! В Росії НА Україну НЕ Є помилкою! Ох... як важко з такими розмовляти...
    Я розумію чому Полковнік постійно у бані: ніяких нервів не вистачить на тахих!

11. Bambook

Ви якою мовою розмовляєте? Не доходить, що це правила української мови, і якщо ви розмовляєте цією мовою, все одно, де ви знаходитеся? І що до політики це жодного стосунку не має?

12. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

13. -Erebus-

Я? Взагалі російською розмовляю!
    Коли був в Україні - звернув увагу, більшість людей говорила саме "НА Україну"! Так що ви спочатку самі між собою розберитесь, а потім вже інших вчите! :)))

14. Bambook

Ну от, дійшло.
    Вітаю :)

15. -Erebus-

Що дійшло? Я говорю, як мені зручно! Був в Україні минулого року, і ще сподіваюсь потраплю не раз на Україну!
    Шкода, що до Вас ніколи не дійде!

16. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Лінк в студію!
    Я ось заглянула в словник:
    Україна - відмінок місцевий: на/в Украї́ні. Питання: в якому випадку ж треба вживати варіант "на Україні"?

17. -Erebus-

Нірванка, та вживайте, як вам зручно! Чим більше голова зайнята такими "важливими" питаннями, тим менше часу лишиться дійсно важливим! :)
    До речі ми теж іноді кажемо "НА Росію"! Наприклад: потяг на Росію, мається на увазі напрямок! Значить коли напрямок руху НА вже не є помилкою. Коли якась дія: напасти НА Росію/Україну тощо.

18. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

не зовсім коректне порівняння, бо в тих випадках, що ви навели, вживається інший відмінок, не місцевий, а знахідний.

19. -Erebus-

Дякую, я і без Вас знаю який відмінок де вживається!

20. Sandy

Sandy GRAND

Если позволите, мое мнение.

В українській мові після здобуття Україною незалежності закріпилося "в Україну" - ніяких протиріч, це державна мова України й саме тут, в Україні ця мова може якось модифікуватися, удосконалюватися тощо.

В русском языке принято говорить чаще всего "на Украине", только официальные лица РФ говорят "в Украине" - в частности, Путин (я заметил как-то за ним). Обижаться на это, по-моему, не стоит, т.к. русский язык государственным на Украине не является, т.е. государство Украина вычеркнула себя из списка носителей русского языка. А значит, если где-то и есть законодатели норм русского языка, то не на Украине. Впрочем, в бытовом общении пусть каждый говорит так, как ему удобно.

а де твій аватар? :)