Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

2. - что за проблемы, берёте любой мульти-онлайн словарь, набираете "стремянка" и подыскиваете значение в любом языке, кроме русского. Например, из немецкого. Задаёте вопрос на форуме, как правильнее записать это слово по-украински. Вам с радостью отвечают и не пудрят мозги гуглями и прочим.
    Можно не благодарить.

• Подобається Подобається x 2
  3. Overko

Overko миється в бані

Брав. Гугл транслейт переклав російське слово стремянка на українську мову як стрем'янка. Але в мене сумніви відносно цього. Хоча на Гуглі працює ціла армія розумних і високооплачуваних філологів. Інші перекладачі вважаю неактуальними в порівнянні з Гуглом.
    Якраз цим зараз і займаюсь.
    За що дякувати? Нічого нового і корисного Ви мені не донесли.

Ви просто так пост написали, чи дійсно хотіли допомогти? Якщо допомогти, то питання актуальне.

4. stefka

stefka Well-Known Member

Етимологічно російське "стрємянка" означає – драбина зі сходинками^ а не щаблями. Якщо в укр. мові ще нема окремої назви для такого виду драбин, то можна впровадити щось відповіне. Це буде краще ніж калькувати щось з російської.
    P.S.http://r2u.org.ua/data/Російсько-український словник технічної термінології (1928).pdf

5. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Посміхнулась. "Мы не ищем легких путей..."

Щоб взяти любий мультисловник онлайн, треба його мати і навчитись користуватись. А потім Оверку вже не треба буде пудрити мозги форумчанам на різноманітних форумах - він просто буде вміти сам знайти, що йому треба.

Дивіться, Оверку, сюди.

Можна підтримувати у воді, а можна навчити плавати...Що корисніше?

6. Overko

Overko миється в бані

stefka, дякую за цікавий словник.
    Але погодьтесь, що хідник та ступійка, звучать незрозуміло та смішно.

---------- Додано в 13:53 ---------- Попередній допис був написаний в 13:46 ----------

Повірте, вмію.
    Я не пудрю, просто питаю і кому цікаво той допоможе, підкаже, направить. Якщо у Вас немає вже чогось по темі написати, то прошу не посилати мене на Гугл, я знаю за його існування. Людські знання є цінніші за якусь пошукову систему.
    Зрозумійте логіку: Коли питаю в Гугла - пишу в пошукову стрічку, коли питаю в Людей - пишу на форум.

7. Un.Known

Оверку, Вам декілька раз сказали, що такого слова не існує. Ви хотіли джерело. Коли Вам дали декілька джерел - Ви запевняєте у дружбі з Ґуґлем.

Вам грубу книжку вислати?

Чи, по Вашій логіці, провести голосування серед користувачів форуму?

8. - Вы просто не обратили внимание.
    - этот алгоритм и есть ключ к успеху! Попробуйте, сами убедитесь.
    Даже теперь можно не благодарить (я помню, как трудно Вам пересилиивать себя и читать русский на украинском форуме. Ценю, и не жду расшаркиваний). :)

• Подобається Подобається x 1
  9. Overko

Overko миється в бані

Розумієте, що то лише Ви сказали про неіснування такого слова твердо. І наразі я маю Ваше твердження і твердження Гугла. Коли буде більше тверджень тоді якось більш мене переконає в якусь сторону. А поки добиваюся суті.
    Та неварто на мене витрачати свої майнові ресурси, можна просто ссилкою допомогти в потрібне місце (ссилкою на Гугл Ви не допомагаєте, а посилаєте).
    Думаю неварто. Краще щоб компетентні в цьому питанні написали кілька речень по суті.

---------- Додано в 14:06 ---------- Попередній допис був написаний в 14:04 ----------

Перепрошую, але я Вас не розумію.

10. Un.Known

Посиланням, Оверку, посиланням, я вже раз Вам робила зауваження (не робила б цього, але якщо кажете, що багато пишете в неті і намагаєтесь писати правильно, то роблю зауваження ще раз).

Я, Оверку, не посилаю Вас в Гугл, я Вам пропоную вибрати там хороший словник, зручний до користування саме Вам.

Стефка (мудра баба, але чоловік) дав(ла) Вам також хороше посилання - там лежить словник Грінченка, не думаю, що для Вас він не авторитет.

А якщо не авторитет - ну... кому нема як порадити, тому не допоможеш.

11. - я заметил. Да я и не для Вас всё это писал, а для Ваших "советчиков". Они поняли ;)

12. Максим

Максим Well-Known Member

Помиляєтеся, Гугль свої словники сам не створював, але купив вміст отих інших "неактуальних" перекладачів. Причому деякими з них я користуюся, то ж насмілюся заявити, що вміст гуглівських перекладачів відповідає застарілому вмісту "неактуальних" перекладачів. Деколи з відомими помилками, виправленими в першоджерелі ще кінцем 90-х.

До речі, Невстранец дав Вам добру пораду:

Необов'язково потім питати порад на форумах. Достатньо заглянути в німецько-український словник. Іншими словами, якщо словник з мови А на мову В не дає доброго результату, скористайтеся словниками з А на С а потім з С на В. Здебільшого так вдається знайти потрібні відтінки чи значення слова.

13. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

А в моєму словнику є слово стрем'янка, причім без поміток, що воно є діалектним чи щось ще!:dntknw:
    Стрем'янка -1) Переносна драбина (розсувна), яка встановлюється без опори на що-небудь. Драбина у вигляді широкої дошки з набитими впоперек брусками на будівельних риштованнях, у шахтах і т. ін.
    Своєрідна драбина з вмонтованих у стіну скоб для піднімання чи спуску по вертикальній поверхні.
    2) Пристрій у вигляді скоби, який служить для з'єднання, скріплення окремих деталей машин, частин споруди тощо.

14. Un.Known

Цікаво стало. Джерело дайте, будь ласка.

15. Полковник

Полковник миється в бані

16. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

В мене словник: "Великий тлумачний словник сучасної української мови. © Видавництво "Перун", 2005. 250 тис. слів та словосполучень". Він входить у пакет словників Лінгво!

17. Overko

Overko миється в бані

Прошу

• Подобається Подобається x 4
  18. Un.Known

:)

Дякую.

От, Оверку, Ви і дійшли до того, що і треба було доказати.

Не варта питатись на форумах, існують чудові словники онлайн.

Тепер мені скажіть - Ви подивились у словник, котрий я Вам дала ще вчора чи щойно здогадались?

• Подобається Подобається x 3
  19. Overko

Overko миється в бані

Un.Known, не так важливо коли саме я подивився. Якщо важливо, то сьогодні дивився бо вчора якийсь важкий день був: купа роботи, озеро, застілля.

Думаю Ви теж не дивилися в той словник, адже переконували мене в неіснуванні того слова.
    Тепер, я вже вірю, що таке слово є. Всім дякую за допомогу.

20. Un.Known

Це мій "настільний" словник, Оверку, і я дивилась найперше в нього.

А щодо переконувань - ну як же було інакше пояснити Вам і Невстранцу, що не варта товктись по форумах, де купа нелінгвістів, якщо для цього є словники і форуми на них спеціалізовані?

Ви і після того, як я Вам посилання дала, товклись, і переконували мене, що Гуглем вмієте користуватись, і знаєте, де питатись. А вартувало просто подивитись. От така перевірка.

а де твій аватар? :)