Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. tiuli4ka

tiuli4ka New Member

слововживання

Недавно у мене з одним знайомим виникла суперчка стосовно етимологічного змісту поняття "[WIKI]інкапсуляція[/WIKI]".

Тож прошу Вашої поради. Чи безглуздим є словосполучення "мовна інкапсуляція" і як ви розумієте цю фразу?

2. Nevermind

Nevermind Просто персона

У програмуванні: інкапсуляція - вкладення одного класу до іншого.
    Хм..., мовна інкапсуляція - значить, поглинання однієї мови іншою (наприклад, одна мова починає вважатися діалектом іншої замість того, щоб бути окремою мовою). ІМХО.

• Подобається Подобається x 1
  3. Saszko

Saszko Well-Known Member

является безглуздым именно вживання данного словосочетания, ибо словеса сии суть неудобовразумительны для масс, таку ересь читающих:scratch_one-s_head:

4. vov66

vov66 Well-Known Member

Підтримую! З анекдоту: "Той професор такий розумний, такі гарні слова говорив, а я нічого не зрозуміла!"

5. tiuli4ka

tiuli4ka New Member

а чому, по-суті справи, Ви розписуєтесь за всіх? дух колективізму вже давно витіснений я-концепцією. не думаю, що Ви є керівником певної групи, оскільки в одній із статей писали, що не являєтесь лідером, отже можете сказати лише стосовно своєї особи. Вам не зрозуміло і вважаєте це словосполучення безглуздим. Зараховано! :give_rose:

---------- Додано в 10:07 ---------- Попередній допис був написаний в 09:43 ----------

анекдот смішний. у мене в житті теж таке було, але цей факт, що я не ролзуміла слів співрозмовника не прикрашає мене. просто людина володіла специфічною термінологією, котру мені потрібно було опанувати за семестр і я перестала лякатись слів екстраполяція, кореляція, детермінований аналіз тощо. до речі, термін інкапсуляція широко застосовується в медицині.

6. Saszko

Saszko Well-Known Member

і як це Ви віднайшли мої статті?! Я статті пишу для себе, в стіл, не для публіки.о_О
    Взагалі, про шо Ви?:)
    Якщо ви відкрили нове визначення, то дайте його нам. А якщо граєтесь словами, то теж добре - весело:)

7. Romko

Romko Дуже важлива персона

Яка різниця,як цих людей назвати українською мовою. В Україні їх і їх проблеми все одно мають в дупі. (Дупа - це полонізм).

8. Overko

Overko миється в бані

Як правильно писати?

В цій темі пропоную запитувати/відповідати про правильне написання українською деяких слів та словосполучень.

Я хочу запитати. Як правильно писати стремянка чи стрем'янка?
    Дякую за правильні відповіді. Якщо не впевнені, то прохання не офтопити.

9. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

В російській мові нема апострофа. :)

• Подобається Подобається x 2
  10. stefka

stefka Well-Known Member

Ніяк не правильно, бо не українською. Пишіть малярська драбина )))

11. Overko

Overko миється в бані

Я ж питаю про українську мову.

---------- Додано в 16:11 ---------- Попередній допис був написаний в 16:10 ----------

Ви впевнені? А що не існує якогось одного слова?

12. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Системна помилка.
    Правильно - ЧИТАТИ форум, а не створювати дублі

13. stefka

stefka Well-Known Member

Не впевнений, бо у нас хронічна проблема з укр. технічною термінологією, але "стремянка" мені не проходить через горло )))

14. Overko

Overko миється в бані

А все ж таки де я можу взнати точну інформацію, дайте хоч джерело де шукати.

---------- Додано в 13:05 ---------- Попередній допис був написаний в 13:00 ----------

Назва цієї теми, куди перенесено моє запитання, не відповідає її тематиці. Мене цікавить правопис слів деяких, а не стилістика з культурою слова.

Тепер по темі: Чи можна вживати в укр. мові слово флагман в якості слова лідер. Чи флагман це лише військове звання на кораблі?
    Китайське попередження - це дійсно останнє попередження, чи чергове останнє попередження(Вікіпедію читав) Як Ви розумієте вислів останнє китайське попередження?

15. Un.Known

Точну інформацію про те, що цього слова нема в українській мові?

16. Overko

Overko миється в бані

Мене цікавить точна інформація про існування цього слова в укр. мові. Цікавить замінник при відсутності такого слова. При наявності такого слова в нашій мові цікавить чи стремянка чи стрем'янка. Цікавить де(якісь джерела) я можу шукати відповіді на такі запитання. Я багато пишу по сайтах, і хочеться писати грамотно, деколи в чомусь сумніваюся або не знаю.

---------- Додано в 13:10 ---------- Попередній допис був написаний в 13:09 ----------

Якось не то. Вона не лише малярська. З її допомогою, можна, наприклад, книжки ставити/виймати з високих полиць.

17. Un.Known

Ви сподіваєтесь, що є словник, де написано

?

http://www.slovnyk.net/ це один із словників, котрими я користуюсь. Думаю, що за той час котрий Ви витратили на дописування, можна було продуктивніше витратити на бесіду з Ґуґльом.

• Подобається Подобається x 2
  18. Максим

Максим Well-Known Member

Тоді це просто драбина.

19. Overko

Overko миється в бані

За це дякую.
    Я Вам вірю, що Ви так думаєте, але мені тре точно знати і знати чим замінити, якщо Ви праві про відсутність такого слова.

---------- Додано в 13:18 ---------- Попередній допис був написаний в 13:17 ----------

Чомусь теж більш схильний так думати. Але після слова драбина має бути якось написано яка саме і знов напрошується слово або русизм стремянка.

20. Un.Known

Де написано, що там має бути щось написано? )

а де твій аватар? :)