Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. micasa

micasa миється в бані

Странно, но на русских форумах, древнейшим языком русский никто не объявляет

2. Полковник

Полковник миється в бані

А мы на русские форумы и не ходим!

• Подобається Подобається x 2
  3. Bogun

Bogun Well-Known Member

Ви ляхами литовців теж вважаєте? Знаєте, почитайте історію, звідки походить українська літературна мова (з якого діалекту) і скільки ця територія була "під ляхами" і "під москалями".

"Постепенно стирались различия", Боже жах не стерлися, це все невістка винна. А мали стертися, а потім раз розпалися на окремі князівства.

ЖОДЕН ПОВАЖАЮЧИЙ СЕБЕ ЛІНГВІСТ НІКОЛИ В ЖИТТІ не скаже, те що кажете Ви.

Хоча я бачив в інеті дослідження всіляких "псевдоісториків", "інженерів".

ВИ ХОЧ ПОЛЬСЬКУ ЗНАЄТЕ? Чи на рівні, я взяв словника подивився. Я там само можу скинути болгарський словник та порівняти з російською.

Я чим більше вивчаю польську, тим більше переконуюсь, що українська мова - це окрема слов*янська мова, яка виникла з давніх слов*янських діалектів спільної слов*янської мови.

У моєї матері село, наполовину старовірське і наполовину українське, а сусіднє польське. І знаєте за 450 років, вони не перемішалися і зберегли КОЖЕН свою мову та традиції та свої церкви. І уявіть, жах. Українці не перейшли на російську чи польську, старовіри на українську чи польську (хоча молодь зараз у них в основному україномовна, але це вже українізація), а поляки на українську чи російську (хоча всі перейшли на українську, але це вже українізація, але польську знають). Між собою змішуватися почали у радянський час, але це вже інша історія. І як не дивно перейшли на українську, ніяких суржиків, "ламання" мови не відбулося. Не утворилася якась польсько-українсько-російська мова.

• Подобається Подобається x 3
  4. micasa

micasa миється в бані

украинский литературный язык происходит с востчного берега днепра и не имеет никакого отношения к гуцульскому языку. Это так же верно, как и то, что лучший фильм про гуцулов снял Параджанов, сам совсем не гуцул. Ну это так к слову.
    По пунктам, литовцы объединились с ляхами в речь посполиту и подписали себе приговор. Их, в начале православных, так закатоличили, что к 17 веку трудно было отличить польского пана от литовского. То же самое ждало украинцев.
    Теперь главное - ПОЧЕМУ наша с вами общая прародина - Киевская Православная Русь распалась на княжества? В основном потому что процесс распада был неизбежен, и Франция и Германия прошли через него. Куда страшнее было то что Южная Русь отделилась от северной. Помните слова старшего внука Мономаха - Изяслава Мстиславича "Старше всех нас наш дядя Юрий (Долгорукий), но он не умеет с нами жить" Какое твоё дело, козёл, умеет или не умеет жить с тобой твой начальник? Ты же сам ПРИЗНАЛ его СТАРШИМ! Значит, ты должен ему подчиняться!
    И киевляне как бараны послушно двинулись за своим выродком-князем - защищать город от его ЗАКОННОГО князя Юрия. Вот с чего началось разделение Руси! И результат - северная Русь выдержала удар монголов и со временем стала Империей. А Южная, золотая, червонная - не оправившись от монголов, попала под поляков и литовцев. Что касается глубины проникновения ляхов на Украину, почитайте того же Гоголя, Тараса Бульбу, про ксёндзов и жидов на таратайках разъезжающих по Украйне. А украинский язык? Как вы думаете, если гуцул понимает полтавский говор, то значит различия между языками племён, живших за тысячу километров друг от друга всё же стёрлись? И ещё поляки и литва оказали влияние не только на язык наш, но и на психологию, и по крови мы -ополяченные русичи, как русские - обрусевшие меря и мордва.

5. Тільки не смійтеся!
    Чи є в українській мові слово "сосуля" у значенні "бурулька"? У неті знайшла, що сосуля - це льодяник, але, може, погано шукала. Чого питаю: бачила табличку "Обережно, падають сосулі!"

6. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

РЫбка! На парканах чого тільки не напишуть...

7. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

А в нас я бачила варіант "Обережно! Борулі".
    Та й справді, для того, що зараз з дахів падає, слово "бурулька" - занадто м"яке і маленьке )

8. VasMT

9. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

та я то в курсі, ви то працівникам ЖЕКу розкажіть, що такий словотвір собі вигадали )

10. VasMT

Так отож! Я ж їм і кажу...
    :))) Колись на воротах садиби побачив - "У дворі злосний пес!". Довго думав, на кого він такий злосний?

• Подобається Подобається x 1
  11. nirvanka

nirvanka просто фотограф

А мені смішно, бо згадалось, що по польськи "бурульки" - "соплі" :haha:

А "сосулька" - то ще не найгірше, могло бути "сусулька" :)))

• Подобається Подобається x 2
  12. Saszko

Saszko Well-Known Member

Пані poetka створила тему, назвавши її незнайомим для мене словом - Неповносправні люди. Ніколи не зустрічав в українській мові такого слова. Ніде не чув. Можливо це слово є в якомусь словнику? Скажіть, будь ласка, в якому. Яка його етимологія, пані poetka?
    Я не заперечую, що в мене можуть виникати приступи чогось схожого на параною, але здається, це слово поцуплене в поляків. Чи воно поширене в Галичині і вважається там своїм, природнім словом?

13. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Може воно більш на ЗУ розповсюджене і дійсно з польської мови взяте. Але досить поширене. Впишіть в Гугл - переконаєтесь ;)

14. Oddly

Oddly Well-Known Member

а ви їх як пропонуєте називати?

15. Saszko

Saszko Well-Known Member

Так як і раніше називали. В мене особисто це слово асоціюється з неповноцінний (в принципі так і є, але це образливо). Особи з обмеженими можливостями звучить толерантно.
    Якщо є неповносправні, то є повносправні. Або просто справні. Що, як на мене, невластиво українській мові. Справний може бути телик чи велик.

16. Saszko

Saszko Well-Known Member

Гм... Я допустив прикру необачність - справним може бути не лише велик чи телик.:) Людина також. Але не в значенні повноцінний, здоровий, а в значенні старанний, ретельний, добросовісний.

17. nirvanka

nirvanka просто фотограф

.....Ще кажуть - особи з особливими потребами, або особи з вадами.

18. Oddly

Oddly Well-Known Member

"люди з особливими потребами" - це, безперечно, толерантний термін. (про обмежені можливості, на мою думку, - тут той самий рівень толерантності, що і в "неповносправний"). але термін "неповносправний" прийняли у вжиток і часом, особливо в офіційній документації, чи спілкуванні, коли дуже-дуже часто доводиться повторювати якийсь з цих термінів - це вихід.
    нехай це запозичення - але ж що поганого у запозиченнях?

• Подобається Подобається x 1
  19. nirvanka

nirvanka просто фотограф

От власне!
    Це що, комп'ютер теж називати якось інакше, бо це запозичення?.. Безглуздо.

20. Чупага

Чупага Well-Known Member

Наш форумлянін добре володіє українською. Здалося що цей вислів випав із загальної стилістики-русизм?

ніхто не "заставляє"
    PS
    Пишу не для критики шановного автора ,з інтересу до мови.

а де твій аватар? :)