Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. I see light

I see light Well-Known Member

вот я и учу - разные языки -
    греческий имеет очень логичное словоообразование.

слово "козак"- сугубо русское- т.к. имеет массу однокоренных

казак- указ, показ, рассказ, заказ, сказка, - один корень.

"козак" же имеет только одно однокоренное - но имеет производные, значит не может быть украинским.

происхождение слова "Украина"- тоже всегда оставляет споры - причем всех нервирует. Можете высказаться по этому поводу?

2. Bogun

Bogun Well-Known Member

Україна - це погранииччя чи погранична земля, назва виникла на теренах Запоріжжя чи Дикого Поля. Також "українами" називали удільні князівства колишньої Київської Руси. Перша згадка здається означала, можу помилятися, Переяславську землю.

Також у всіх слов*янських мовах слово "край", "країна" означає щось удільне, окреме: "Сербська країна, Краснодарський край".

Це нормально, коли одна назва витісняє іншу, італійці себе римлянами не називають, хоча волохи себе назвали румунами (римлянами).

Теж саме у нас, Руське воєводство, назва Русь, русини була витіснена у хорошому розумінні словом "Україна" та "українці". А росіяни взяли за часів Петра І фактично приватизували назву "Русь" до речі взяли грецьку назву Русі - "Росія".

Також українські землі називали "Мала Русь" (не плутати з Малоросією), тобто саме Русь - справжня Русь. А Велика Русь - це колонізовані русинами (українцями) та литвинами (білорусами) землі.

Як не дивно, в Західній Україні, назва "українці" широко почала використовуватися після того, як поляки фактично заборонили використання цієї назви.

На Поділлі, коли у 1789 році приєднали ці землі до інших українських земель, навіть в народних піснях і приказках у нас звучить назва "русин".

І немає нічого дивного, що українці прийняли назву "Україна" чи "українці" та "руську мову" назвали "українською".

Останнє редагування: 15 січ 2010
    • Подобається Подобається x 1
  3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Можу. Батьківщина влаштує? Чи може заявите права на всі букви зразу?

• Подобається Подобається x 2
  4. I see light

вы просто суперфилолог :haha:)))))))))))

5. Bogun

Bogun Well-Known Member

Знаєте, справжні філологи на форумі не з*являються, а то вам було б не переливки. А то мені прикладному математику доводиться сперечатися на філологічні теми.

6. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Українці, і ті хто їх позиціюють, не філологи, але мову знати мус... НМД і вчити (підучувати)...

• Подобається Подобається x 3
  7. Bogun

Bogun Well-Known Member

Я не сперечаюсь, але мені, як математику, трохи складно доводиться. Але я бачу одне, коли почав вивчати польську, що люди, які проводять приклади з польської. ВЗАГАЛІ ПОЛЬСЬКОЇ не знають чи: "Чули дзвін та не знають, де він".

Просто, коли один мій знайомий зі Східної України приводив приклад, що слово "річ" - це польське запозичення, бо в поляків є слово "реч", я розреготався.

В польській мові є слово "rzecz" (вимовляється жеч) і порівнювати зі словом "річ". Ну, тоді між словом "rzeka" (жека) і російським слово "река" більше спільного.

8. Полковник

Полковник миється в бані

Правильно сделали!
    Это русская РЕЧЬ!

9. Згодна. Негарно, коли людина ніби освічена, а пише неграмотно.

По-моєму, це загальнослов'янське слово.

10. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Якби Ви, Вogun, знали, як мені, саперові, складно... От так і мучусь...

• Подобається Подобається x 6
  11. iso

iso Well-Known Member

Річ як мова, чи річ як вещь?

12. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Хм... А в английском сейчас edit......

13. I see light

editor ?

там три варианта перевода. синонимы. заимстовван один из них

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

а'я, а'я! (тернопільський діалект, напевно запозичено з німецької - я! я! (так, так))

15. I see light

что смешного- не понимаю:

вещи - "речi", и на польском - "rzeczy" - произношение разное- слова-одинаковые,
    говорить (молвить) - "мова", и на польском- "mówić"

по образованию я транспортник :) это не мешает изучать языки.

16. а "транспортник", це від слова "транспорант"?

17. Bogun

Bogun Well-Known Member

Порівнювати діаєслово "mówić" (мувіч) і українське "мова"? Я ж кажу слова rzeka (жека) і російське "река", одне і теж. Слова однакові, я зараз можу знайти скільки спільної лексики з російською. І "rzeczy" (жечи) і речі :))) (ну так, ми як в деяких польських діалектах кажем рзечи).

Взагалі за неофіційний правилом (яке до філології немає ніякого відношення) "о кресоване", швидше би звучало українською не "мовити" (хоча і в українській "ити"), а "мівіти" (а звучати міфіти). Польське "w" звучить, як російське, щось схоже на "ф".

Смішно, фонетика УКРАЇНСЬКОЇ І ПОЛЬСЬКОЇ РІЗНА, коли б справді б польська мова мала вплив на українську, то перш за все зазнала фонетика впливу. Є пласт схожої (не індентичної) лексики, але як у бідь-якій сусідній слов*янській мові.

Але ви польську не знаєте, бо приклади, які наводяться Вами смішні. Я знаю англійську, польську (середній рівень), російську, білоруську (в письмовому та чатково в розмовному (напівмертва мова, що поробиш)), румунську (на розмовному рівні та частково в письмовому). Вивчаю ще німецьку.

Мови, то я знаю, але я не професійний лінгвіст, щоб аналізувати слова, їхні походження чи з яких вони слів виникли.

Останнє редагування: 18 січ 2010
  18. I see light

- это чушь конечно.

мовыть - молвить - а на польском пишется -"О" - произношение изменено, а слова одинаковые. Если вы не видите 5 букв- одинаковых: м=м, о=оу, w=в, i=i, т=тч - то вам к окулисту.

19. Bogun

Bogun Well-Known Member

Ви ж сказали, що "rzeczy" (жечи) та "речі" одне і теж. Отже і rzeka (жека) і река теж, ви самі собі суперечите.

:), це О - "о кресаване", яке вимовляється, як "у" (а не оу), аналогом його в українській мові може бути "І", то б це слово звучала, як "мівити". Справді "ć" - "ч" або "с" - "ц" - не це "тч", не смішіть мене.

Починаємо, по літерам, як в школі. "М" - "М", "У" - "О", В ("Ф") - В, " - "И", "Ч" - "ТИ". Сходиться лише дві літери.

Пані Нірванко, хіба я не правий, лише дві літери сходиться і то польське "W" вимовляється ближче до "Ф", як в російській.

Я теж раніше думав, як Ви, але почав вчити польську, з мене пелена впала. Просто порівнювати мови, а при цьому не знаючи польської смішно. У всіх слов*янських мовах є слова схожі на МЛВ (у предку словн*янських мов голосних було мало, це зберіглося в сербській частково) - молва, мова, млва і т.д.

Вам до окуліста не завадило піти.

20. I see light

нашел три словаря
    пример:
    http://pereklad.online.ua/ - река = rzeczka - читается как "рзечка"? - вы или слепой? или польский учите по словарю испанскому? )))))))

---------- Додано в 07:41 ---------- Попередній допис був написаний в 06:42 ----------

специально занялся транскрипцией. соглашусь без лишних слов:
    Согласный «Z’» (Z с точкой), «RZ» (ж), имеющий двоякое письменное изображение, соответствует русскому Ж. Этот звук не сочетается с I.

- но буква "Р"="R" сохранилась? ))))))) или буквы замечать это "несвидомо"?

в польском латиница принята с приходом католичества. до того использовались другие виды записи.
    есть уже грамотеи- призывающие и мову перевести на латинский алфавит... хорошо хоть не китайский :)

а де твій аватар? :)