Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. Журналістка

Журналістка Well-Known Member

Пропоную в цій темці вчитися очищати нашу рідну кохану українську мову від такого собі „мовного сміття”.
    Просто справді наболіло занадто.

Наприклад, серед найпоширенішого, кожного дня можна почути або побачити таке:
    - на сліду(ю)чій зупинці – замість на наступній зупинці (калька з російської „следующий”);
    - вони приймають участь – замість вони беруть участь (калька з російської „принимать участие”);
    - на протязі дня – коли треба протягом дня (взагалі нісенітниця! Якщо перекладати російською, вийде „на сквозняке дня”!)
    - бувший працівник – треба колишній працівник (груба помилка! Калька з російської „бывший”)
    - в любóму випáдку – замість у будь-якому вúпадку (калька+неправильний наголос)
    - зачиняйте, будь-ласка (або будьласка) двері – потрібно будь ласка (скорочення від конструкції „будьте ласкаві”).

Стане набагато краще, коли хоча б помилок такого типу взагалі не буде серед тих, хто прагне спілкуватися чистою українською мовою. Давайте поважати нашу мову і себе як носіїв цієї мови! :naci:

Пропоную всім доєднатися до знаходження і виправлення типових мовних помилок! І чи помічаєте ви їх взагалі в нашому повсякденному житті?.. ;)

• Подобається Подобається x 16
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Культура слова: мовностилістичні поради

А,як сі хоче шось таке сказати...ну,тойвово...?

• Подобається Подобається x 3
  3. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

російськомовна знайома вчора за питала мене : " які синоніми існують до слова використовувати (мову)?". звертаю увагу, є таке словосполучення як ПОСЛУГОВУВАТИСЬ МОВОЮ.
    і ще: замість "на голодний шлунок" краще вживати "натщесерце".

• Подобається Подобається x 5
  4. Romko

Romko Дуже важлива персона

Але чи берете Ви до уваги,що в кожному регіоні,де розмовляють українською мовою,існують діалекти(я не маю на увазі "суржик")?Як ставитись до них?Нещадно викорінювати?

5. маюнка

навіщо ж? вони мають свій особливий шарм. я так розумію, що автор теми мав на увазі атаку русизмів у повсякденному житті.

6. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

Чому викорінювати діалекти?
    Є діалекти, а є літературна мова. І є мова а-ля Вєрка Сєрдючка, от її я б і викорінювала.

Ще думаю, що досконале вивчення рідної мови ще нікому не завадило. До цього нікого не можна змусити, справа індивідуальна. Хочеш знати більше - читаєш, не хочеш - ні.

Та кажіть вже, кажіть )))

• Подобається Подобається x 8
  7. Городецький

Городецький Well-Known Member

Повністю згодний! Ото шо, кожний раз думать нада про шо кажеш, а просто уже і нізя? Тю...
    (Цілком згоден. Чому я кожного разу мушу думати про що говорю? Не ускладнюйте!)

• Подобається Подобається x 2
  8. Lavazza

Йдеться про мовностилістичні поради

• Подобається Подобається x 1
  9. Городецький

Городецький Well-Known Member

Загально порадити можна тільки одне - читайте, панове, гарної літератури побільше та спілкуйткся зі знавцями мови - носіями мовного середовища.

Роки зо три тому на дніпровському міському форумі була започаткована тема "Український лікнеп". Оскільки у нас тут, на Сході, мова шкульгає не лише через русизми, а й через російськомовні кальки (запозичені, не властиві словоформи), обговорювати довелося багато чого. Наразі існує окремий сайт.

10. Forpost

Forpost Стоїк

В житті ні ,а ось у журналістів ,тележурналістів зауважую.І тоді гадаю ,з чого то би я технар знаю те, що журналісту має бути відомо згідно з його професією.
    P.S.помічаєте -----ПОМІЧАТИ, Ставити знаки, робити якісь помітки на чому-небудь.Ну ще і коти також МІТИТИ, мічу, мітиш, недок., перех. Ставити мітку на кому-, чому-небудь.Вибачте не втримався

11. Flamingo

Flamingo Well-Known Member

Дуже актуальна тема! Такі мовні помилки помічаю постійно, але ж не будеш щоразу виправляти співрозмовника. :aggressive: Грамотна людина сама повинна дбати про свою мову.

Пропоную до вашої добірки повсякденні "родові" помилки :

головна біль - правильно: головний біль,

у продажі - правильно: у продажу

12. маюнка

не виправляю, але зауважте, пан Андрухович у "12 обручах" схиляється до вживання "біль голови"

13. Forpost

Forpost Стоїк

Українські діалекти:

Північні : cхіднополіський • cередньополіський • західнополіський

Південно-східні : середньонаддніпрянський • слобожанський • степовий
    Південно-західні : лемківський • надсянський • закарпатський •
    покутсько-буковинський • гуцульський • бойківський • наддністрянський • волинський • подільський

14. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Дуже часто чую "пішли, поїхали" (прийшло у загальний вжиток із медій), що є формою минулого часу, а не наказового способу. :)
    Правильно буде "ходімо, їдьмо". Але саме через вживання у медіях (радіо особливо) неправильної форми, правильна форма видається смішною та неприродньою.

Дуже ріже вухо вживання невластивої українській мові пасивної форми типу "підлога вимита мною". Смішна форма, де дії виконуються кимось у неналежний незвичний спосіб. Хто ж буде собою мити підлогу?

І ще неправильно творять ступені порівняння прикметників. Є дві форми: проста і складена. А в нас роблять суміш. Якщо щось є якісніше, то воно уже не може бути більш якісніше, а лише більш якісне.

• Подобається Подобається x 4
  15. Журналістка

Журналістка Well-Known Member

ні-ні, до діалектів у мене претензій немає і тим паче "викорінювати" їх не потрібно. Просто хочеться, щоб люди не робили хоча б банальних помилок - з чогось треба починати.

пане Шреку, та знаємо щодо працівників ЗМІ і намагаємося з цим боротися :o

• Подобається Подобається x 1
  16. Liliyah Romanova

Культура слова: Мовностилістичні поради О. Пономаріва - суперова книжка!!

• Подобається Подобається x 7
  17. Flamingo

Flamingo Well-Known Member

Хочу додати неправильну форму "давайте зробимо" - правильно: зробімо.
    А ще буває саме якісне і саме любиме. :8:

18. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

депутати та журналіти ТБ - причому центральних каналів - "дякую вас". То не те що "ріже вуха" - викручує їх ;)
    Побутові русизми - то квіточки в порівнянні з цим новітнім словотворенням ;)
    Шреку - помічати - можна не тільки "мітити", а й зауважувати ;) Чи як ви інакше трактуватимете слово "непомітний"? - такий, що немає змоги поставити на ньому мітку?

19. Liliyah Romanova

Кульгає або шкутильгає. ;)

О, може, хтось би і мене виправляв, бо у мене англомовні кальки з"являються... :sad:

20. Lavazza

А як вам наголоси "тОму" і "панІ та панове"?
    Соромно за президента...

Ось тут сайт знайшла, небагато інформації в цілому, але можна пройти тест на знання української мови.

а де твій аватар? :)