Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. Веда

Веда Well-Known Member

:)
    на сіжому повітрі................................;)

• Подобається Подобається x 3
  2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А може від Еро, которий дром..?:)

• Подобається Подобається x 1
  3. Веда

Веда Well-Known Member

:) Розглянула пропозицію, переклала... :scratch_one-s_head:
    Не дуже скромно виходить.... :blush:

4. levandivka

Ок!. Тоді залишимо слово "летовище"...:)))

• Подобається Подобається x 4
  5. Марусино

Марусино Well-Known Member

...я тут уже и писать боюсь:dntknw:

про пуризм. Интересно. Но все равно мову не убережешь от вплывання иноземних мов. Это невозможно.
    К примеру, в жизни не поверю, что кто-то у себя дома говорит на пылесос шонить типа "пилосмок" чи "порохотяг". Как вы мне переводили тут.

6. Iriska

Iriska Well-Known Member

І дарма, а ще говорять праска чи залізко, а не утюг...

• Подобається Подобається x 5
  7. Марусино

верю с трудом. Хотя про "праску" еще куда ни шло. Но порохотяг - в жизни. Потому мне и не нравится, когда кричат о незалежности, о мове, а сами-то не говорят на ней. И на нас еще бочку катят, на Юг и восток. Всё понятно короче.

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Ми говоримо "пилотяг" і від нього утворили собі жартівливе "пилотягати". :)))
    Але найчатіше кажемо "зібрати бруд з підлоги".

Тьху, а я вже подумала, що справді щиро й з питаннями. А то знову... за кожним дописом "смородек" тягнеться. :bad:

• Подобається Подобається x 5
  9. iso

iso Well-Known Member

Логіка чавунна. Не вірю-значить бути цього не може :dntknw:

• Подобається Подобається x 8
  10. Liliyah Romanova

Якби тільки це. Там ще й інша логіка. Вічно старається показати упослідженість української та ще й дивується з відповідної реакції. :wacko: :bad: :bad: :bad:

• Подобається Подобається x 4
  11. Марусино

да ищите в моих словах, что хотите. Я говорю прямо, с недавних пор:) Мне модераторы посоветовали:)

Лилия, говорить можно как угодно. Однако это не придает вам украинскости, как вы сами выразились. Я не пытаюсь доказать какую-то "недорослость" мовы, я вам говорю о том, что не нужно остальным тыкать, какие вы мол украинцы, не говорите на языке. Вот и все. Вся логика. Спасибо.

12. Liliyah Romanova

І хто ж вам так говорить? Де вам тикають? Вистачить цю гілку почитати, аби зрозуміти вашу правдиву мету.

У вас воно просто, відколи прийшли, так, як із сорочкою. Яка різниця, на кого шита, аби натягнути. Те саме й з мовою.
    "отакого слова й нема, а що є - те недолуге і взагалі якесь ніяке, і отак сумно"
    Крокодилові сльози над українською проливаєте... Не переживайте, вона без вас прожила досі, то й далі проживе. Не треба її шпіґати безперестанку. Ваше незнання її біднішою не зробить, як би ви не старалися.

• Подобається Подобається x 6
  13. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

"А я вам нє вєрю", сказала дєвушка і міло улибнулась...

Ой, що зчинилось! Як забігали форумляни, ламаючи руки - Марусино нам не вірить!"...

Це так, з форумської фантастики.

Мені особисто байдуже, вірить мені Марусино, чи ні. Той, хто не розмовляє літературною українською, але принаймі старається, рано чи пізно навчиться. А не він - так його діти.

А Марусино буде завжди говорити "шоніть тіпа" російською... чи українською... і буде це "тіпа" сіяти навколо себе далі.

І буде щось таке... ні російське, ні українське... якесь таке совєцкє.

• Подобається Подобається x 10
  14. Володимир Вишня

Володимир Вишня Well-Known Member

Марусино, раджу вам прочитати повністю.

Странное дело иногда происходит со многими русскоязычными жителями Украины (будь те украинцами, русскими, евреями или кем-нибудь еще): на родине им кажется, что они страдают от украинизации, от навязывания чуждых этно-культурных стереотипов, от затхлости провинциальной жизни. Они безразлично, а часто и с пренебрежением относятся к украинскому языку, литературе, искусству, истории. По тем или иным причинам они покидают Украину, и вдруг в России (в Европе, США, Израиле) их начинает преследовать ностальгия - тянет на украинские песни - на лирику, а то и на высокую патетику: "Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю, чому ж я не сокіл, чому не літаю", "Повій, вітре, на Вкраіну, де покинув я дівчину..." или "Ніч яка місячна, зоряна, ясная...". Тот же Булгаков, как говорят, украинский язык взялся учить уже постоянно живя в Москве...

http://www.liter.net/ukr/crit-okara.html

• Подобається Подобається x 10
  15. У меня и моей семьи такого нет.

16. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Свого не шанують, а попадають в РФ, а їх все одно хохлами називають та суржиком притикають, так і лишаються зі своїми переконаннями на одинці, вічно всіма "утиснені в правах".

• Подобається Подобається x 7
  17. Iriska

Iriska Well-Known Member

Ще раз процитую, але з іншою метою. Часто-густо спілкуюсь на російській мові (чистій і грамотній, не суржик), і не виставляю таких претензій по відношенню до певних слів і фраз. Так само, як мої співрозмовники росіяни, говорять на чистій українській мові і не замінюють смішних для них слів на русизми.
    Доречі... в моїй сім*ї говорять "залізко" і "порохотяг".

• Подобається Подобається x 3
  18. levandivka

Марусино заблокована в цій темі. (не читає, не дописує)

Бажаючим поспілкуватися з нею пропоную писати ПП.

А решті пропоную повернутися до мовностилітсичних порад.

19. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

А хіба в нас не так? А надто якщо за неологізми вважати й окказіоналізми, якім строк життя -- декілька років максимум.

20. Як правильно: "згодна" чи "згідна"?

а де твій аватар? :)