Культура слова: мовностилістичні поради

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем YOKO, 5 лют 2007.

1. Марусино

Марусино Well-Known Member

Ліля, може ви не помітили, там знак питання був напечатаний за декілька секунд після
    дякую за розуміння та бал негативної репутації.

• Подобається Подобається x 1
  2. А вы как пишете? Грамотный!:haha:

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Люди вміють, то навмисне так пишуть.
    Не помітила. Якщо так, то перепрошую. Мінус прибрала.

4. Iolup

Iolup Well-Known Member

Може й так. Хто його знає шо в них на голові...

5. Багіра

Багіра Well-Known Member

Рибку треба в КАрпати.. і то всі області обїздити -Франківську всю, Закарпатську, і гірську Львівську.. там голова може обертом піти - шо не село, то нові словечка))))

• Подобається Подобається x 9
  6. Не была там. Да вообще я мало где была. Только в Одессе и Умани, не считая Киевской области.

7. Wild gucul

Wild gucul Well-Known Member

:) мені на роботі вистачає літературної української. а з друзями, на форумі я спілкуюся так як мені зручно. і зовсім необовязково робити висновки з того як саме людина написала те чи інше слово або пропустила той чи інший розділовий знак, що та людина безграмотна. :nea:
    а якщо говорити узагальнююче, то культуру мови нашого населення треба піднімати. нервує навіть не російська, яку все частіше чути на вулицях, а дурнуватий суржик. яким володіють багацько народу від гопоти до поважних панів і тітоньок. :beee:

"вуйку тримайтеси, бо підЕте за водов як катран з плоту навесні":)))

Останнє редагування модератором: 9 гру 2008
    • Подобається Подобається x 2
  8. Liliyah Romanova

Цілковито згідна. Питання тільки, як викорінити цей наслідок комплексу меншовартості.

9. Чупага

Чупага Well-Known Member

Курча смажена-коли йо на Москвi трускавками гандлював , москали не питали ( что это такое?)ще за комуну.

Довелось чути як будь то гість з Луїзіани досить влучно на френгліше співав. Може , Сердючка та iньши багатьом набридли , лінгвафранка може бути і в кращому виконанні.

Останнє редагування: 10 гру 2008
  10. Iolup

Iolup Well-Known Member

Треба знов починати лікбез. Шо цікаво шо дуже багато слів взєто хто знає звідки, які не мают ніякого відношеннє до нашої мови.

11. Liliyah Romanova

Про суржик.
    Моя сестра колись своєму малому перекладала те, що я говорю.
    - мама, цьоця Ліля ліхтарика шукає, а шо то таке?
    - дай їй фонарик
    - о, так би й сказала зразу
    :haha:
    Про кавйор, дирку, холодільнік та інші речі взагалі можна не згадувати.

Пискування = пащекування

ПАЩЕКУВАТИ, -ую, -уєш, недок., розм. Говорити недоброзичливо, злобливо або пишномовно, беззмістовно; базікати, теревенити.

Так найчастіше кажуть неслухняним малим дітям, коли вони огризаються, якщо їх посварили трохи, при тому справедливо посварили. ;)

Останнє редагування: 11 гру 2008
    • Подобається Подобається x 9
  12. Divcha

Divcha Well-Known Member

Підкажіть, будь-ласка, як правильно:
    начальник сектора/ру продаж/продажу.
    В оригіналі рос. сектора продаж, але мені видається, що продаж укр. може бути лише в однині, чи я помиляюся?

13. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

+1. Вмієте підібрати точне слово!:yahoo::yahoo::yahoo:

14. Багіра

Багіра Well-Known Member

наскільки памятаю щодо закінчення -а, -у, там багатобуло правил, які я ніколи не могла запамятати до кінця)))

але точно не начальник продаж), а продажу. зокрема "договір купівлі-продажУ"

15. romhavr

romhavr Well-Known Member

Начальник сектора продажу.

• Подобається Подобається x 6
  16. Divcha

Divcha Well-Known Member

Дякую. Також схиляюся до цього варіанту, але чисто інтуїтивно - правил не пам'ятаю:blush:

• Подобається Подобається x 3
  17. bora

bora Well-Known Member

БО:
    Іменники чол. роду в родовому відмінку однини приймають закінчення -а (у твердій та мішаній групах), -я (у м’якій групі), коли вони означають:
    - в т.ч. терміни иншомовного походження, які означають елементи будови чогось, конкретні предмети, геометричні фігури та їх частини: а́тома, като́да, ко́нуса, радіу́са, ро́мба, сегме́нта, се́ктора.

Та

Закінчення -у (у твердій і мішаній групах), -ю (у м’якій групі) мають іменники чоловічого роду на приголосний, коли вони означають:
    - назви процесів, - а́кту, бі́гу, га́ласу...

• Подобається Подобається x 10
  18. Багіра

Багіра Well-Known Member

ото читаю і вже в голові каша від тих правил... і як я все те в школі памятала?! :)))

19. Divcha

Divcha Well-Known Member

Про геометричні фігури я пам'ятаю, але йшлося про підрозділ, і тому виник сумнів, бо ж кажемо - начальник відділу?

20. bora

bora Well-Known Member

Ну вочевидь виходячи з першочергового вжитку слова иншомовного походження.
    Але відділУ. БО

Закінчення -у (у твердій і мішаній групах), -ю (у м’якій групі) мають іменники чоловічого роду на приголосний, коли вони означають:
    - назви установ, закладів, організацій: інститу́ту, клу́бу, ко́леджу, комісарія́ту, коміте́ту, ліце́ю, університе́ту, шта́бу;

І взагалі, шо то цим керовнікам нормально не називається? сектор... - відділ чим погане слово?:)

Останнє редагування: 12 гру 2008
а де твій аватар? :)