просто почали мусор в пакетах викидати, а малих горобят мама не вчила такі важкі вузли розвязувати ))) ну пропали, бо капєц, хімія і ел-магнітні випромінювання.. скоро ми почнем блудити на різних вулицях від того невидимого шуму
Не тільки у Львові,я прочитав назву гілки і тут - бах!Справді,я давно їх не бачив.Колись пам"ятаю,вони тусили майже коло кожного сільськогосподарського ринку,тепер нема.Багато зникає видів флори і фауни,ми навіть не помічаємо і не замислюємося над цим,своїх проблем вистачає.Наприклад,я ще з дитинства не бачив в"юнів,куди вони подівались?
Так, це правда. Якщо немає звалища - їм немає чим годуватися. Шкідливість генно модифікованих продуктів - газетні "качки" - цієї "птиці" у нас все більше. Якби гени продуктів впливали напряму - то поївши свинини протягом року, людина ставала б свинею. А картоплі - картоплею? Будь-яка їжа в шлунку перетравлюється соляною кислотою, потім в кишківнику - ферментами, а потім - "доїдається" кишковою паличкою. Таким чином, все перетворюється на прості складники, і змінити генетику людини вживанням генетично модифікованої їжі - неможливо в принципі. Інша справа - харчова цінність продуктів харчування. Зрозуміло, що домашня курка, яка гасає по вулиці, з"їсть черв"ячка, посмикає травичку - дасть більш "цінне" яйце і м"ясо - тобто з більшим вмістом вітамінів, незамінних амінокислот тощо. А швидко вирощуваний бройлер, який ніколи не бачив сонця і який харчувався концентрованими кормами, в тому числі і з додаванням м"ясо-кісткового борошна зі своїх раніше загиблих "братиків" і "сестричок" - такого м"яса не дасть. Але де взяти стільки домашніх курей, і щоб вони коштували не 100 чи 200 гривень за кіло!? Причина відома - це відмова населення від улюблених раніше крохмальних (борошняних) клейстерів для шпалер, якими харчувалися таргани, це ремонт водоводу та каналізації в помешканнях, внаслідок чого тараканам вже немає де попити водички, без якої вони не виживають, а також - це дійсно комплексні євроремонти - коли добре тинькуються стіни, кладеться плитка, де немає щілин і шпарин; це загальний рівень культури побуту - тараканам немає чого їсти, де ховатися.
А куди поділися ... як їх краще назвати (тут вже була мовна дискусія) - плюскви = блощиці = клопы ? ... у 80-х студент із Сальвадору, здається, проходив практику у відділі моєї дружини. Вчився він в Одесі. Тут поселили у гуртожитку молодих фахівців. Приходить вранці заспаний, скаржиться - всю ніч мене кусали "великі і маленькі". Спитав він дівчат (укр.) з гуртожитку - як вони з ними борються ? Дівчата сміються - "Та ми вже звикли!". Ну моя дружина намалювала йому план, як доїхати до господарчого магазину і відпустила. Через два дні Карлос доповідає - "Маленьких витравив, а великі все одно бігають!" Поступово змирився. А одному тарганові я був дуже вдячний: мала одна пані фірмовий бобінний магнітофон (у 70-рр). і постійно траплялися проблеми - то одна комаха залізе під контакти кнопок, то інша комаха згорить, потрапивши під анодну напругу (250 Вольт). Спочатку мій знайомий вовтузився, потім передав клієнтку мені. кажу - пані, а чи не хочете ви обміняти апарат на новий совєтський апарат з моїм постгарантійним сервісом? Подумала - погодилася. А причина - дорослий тарган заліз у соленоїд, що керував роликом. Питання - як він туди заліз??? Невже саморозвинувся з личинки, яка туди влетіла ?
Шо таке плюскви -незнаю,а от клопів і блощиць хватає,Минулого літа ледь вивили...зараза ще та, кусала тільки чоловіка.....і дивно,де та гидота взялась,квартира ж після ремонту...
Я якось зустрів слово "плюскви" у повісті якоїсь галичанки. Спитав на форумі - що то за звір? Мені пояснили, що це полонізована назва української блощиці, те саме російський клоп. А я вважав, що блощиці - це блохи, виявилося - блохи - і укр. і рос. звучать однаково.
Цього року не бачив ше ні одної мухи. Того року на підвіконні ше в квітні дохлих мух збирав. А цього року досі на вікнах антимоскітних сіток нема. Чо так?
-кукушка, кукушка, сколько мне лет осталось прожить? -ку.. -А почему так ма.. ? (останнє "ма" чидається з хриплим надривом в голосі) Треба Вас запросити до мого тестя, на Хмельниччину. Він постійно їх ловить на Случі. Правда я варварством рахую жарити таку гарну рибину (спогади з дитинства просто, тато постійно приносив в'юнів і ми їх тримали в бутлях як в акваріумі), але всі інші кажуть що смачні. я вже десь читав що люди помітили що горобців поменьшало. Що помітив біля свого будинку, то що там поселилась пара кібців, які ганяють трохи голубів, хоча тих голубів дійсно тьма. А на території школи сороки мають гніздо, і час від часу спостерігаю як ті сорокиганяють кібців
Я пам'ятаю. Востаннє бачив ще дитиною на початку 70-х . Навпроти парку І. Франка на вул. Міцкевича був дитячий садок і там кожної зими прилітала пара снігурів. - Кукушка, кукушка. Накукуй мне сто лет. - А накукуй тебе столько?...
така ситуація вже більше року, горобців бачу в парку Івана Франка, інколи в Стрийському парку. а так я думаю через нашу ідеальну екологію, вони просто повимирали...
Вроде такие блага цивилизации докатились и до Дикой степи нашей. Но вот что я заметил, когда по утру иду на работу, что бомжики, которые дерибанят мусорные баки, часть продуктов бросают птицам и собакам. А сегодня был на нашем центральном рынке ( он же Крытый рынок), масса воробьев атакует прилавки, где торгуют кондитеркой
Зате голубів аж занадто і мало того, що гадять нон-стоп на вікна і балкон ,та ще й вранці таке враження ,ніби мішки з чимось падають на дашок балкону :girl_cray:
Горобці напевно з Закарпаття. То все партія регіонів - вони від тих західних яєць... (тут треба сміятися)