Кривавий день 2 червня 1902 року

Тема у розділі 'Львівська газета', створена користувачем gazeta, 1 січ 1970.

1. Internati

Internati миється в бані

Відповідь: Кривавий день 2 червня 1902 року

Чому ж?
    Загрозою мові можуть бути не тільки її носії, але й сам факт недостатньої кількости отих носіїв, спричинений, знову ж таки, систематичним їх винищенням протягом достатньо довгого часу зі сторони отих самих неносіїв.

• Подобається Подобається x 1
  2. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

А Вы когда были..в последний раз в Белоруссии?:beee:

3. Internati

Internati миється в бані

Was hat denn das mit unserem Thema zu tun?

4. Читатель_Обкома

Спасибо!Я уже покушал!:cowboy:

5. Полковник

Полковник миється в бані

Уж мы их душили, душили..... (с) :moskali:

6. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Обгрунтуєте? Хто винищував? Кого більше винищили: росіян, білорусів чи українців?

7. Internati

Internati миється в бані

Спробую.
    1. Заперечення росіянами протягом століть самого факту існування української мови. "Нет никакого украинского языка, а есть диалект русского языка". Цитата Ломоносова: "диалект с нашим очень сходен, однако его ударение, произношение и окончания речений от соседства с поляками и от долговременной бытности под их властью много отменились или прямо сказать попортились."
    2. 1863 заборона до друку шкільних підручників і видань популярно-наукових та релігійних, призначених для народу, тому що "ніякого окремого малоросійського язика не було, нема і бути не може".
    3. указ 1876: "Не допускать ввоза в пределы Империи, без особого на то разрешения Главного Управлення по делам печати, каких бы то ни было книг, издаваемых за границею на малорусском наречии".
    4. Голод і - знищення мільйонів носіїв мови на селі.
    5. Масові депортації в Сибір і, як наслідок, усунення носії мови.
    6. Масові переселення в Україну трудящих з теренів Росії.
    7. Масові знищення на Східній Галичині після окупації 39-41 рр.
    8. Постійні реформи українського правопису з метою наближення його до норм російської мови.
    Невже цього мало?

8. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

А ви що, знаєте історію мови? Ви не знаєте, яким чином робиться, аби люди сприйняли нове слово? Я вас прошу. Ваш "аргумент" на піску стоїть.
    Наприклад, сьогодні українці вживають (поголовно причому) форми наказового способу "пішли", "поїхали", замість правильних форм "ходімо", "їдьмо". Цікаво чого?

І ще один момент цікавий. Нещодавно говорила з канадцями, котрі їздили в Росію туристами. Питали мене чи то правда, що українська, то broken russian. Після такого точно можна стати шовіністом. Їм таке сказала кобітка, котра вчилася на філології.

9. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Це думка одного, хоч і поважного чоловіка. Ми повинні думати як він??? Беззаперечно ні!!!

Що не знаю, то не знаю. Тому дискуиувати не буду. Чи було... чи не було... не знаю.
    Та це і в Росії було! Мова тут ні до чого.
    Не аргумент. Мова розвивається. Зараз запозичуємо іншу фігню.
    Цікаво, що українці. Хто заставляє???
    Ну я Вас прошу... мені бабка на базарі таке сказала! Ужос!!!:beee: Ну то й що?

Висновок (мій!:radist: ): якщо нам подобається українська мова, потрібно просто нею розмовляти. Гарно! Правильно! І пішли всі вони... А стогнати, що МОЮ МОВУ хтось... якось... Приниження і мови і себе самого.

10. Liliyah Romanova

Прочитала ваш допис.
    Бачу, що вам спершу почитати щось треба, аніж бабок на базарі слухати, а тоді вже можна дискусію продовжувати.

Для вас дещо коротко напишу.
    Нові слова впровджуються у словники, тоді у вжиток на ТБ, радіо, у пресі. Саме СМІ роблять тут найбільше. І саме тому ми вживаємо неправильні форми, про які я вже писала.
    Методи тоді були ті самі. Зараз можна їх використати для відновлення втрачених слів та форм.

Щодо того, що українська то діалект російської, то так говорять і в російських школах у Львові. Про broken russian говорила не бабка на базарі, а філолог. Я сама від деяких то чула. Зверхність така, що аж тхне. Ет, про що там говорити.

Щодо ваших коментарів на допис Internati, то поясніть мені, як могли у Росії бути пункти 6 і 7.
    А те, що ви пункту 2 і 3 не знаєте, то це взагалі щось із чимось. Щось ви тоді до дискусії пхаєтеся? Про що мова???

11. Читатель_Обкома

Ниччо не понял.....:bazar:
    Это были...украинские канадцы ?Или просто канадцы?
    Если.... украинские канадцы ...то вообще не понятно...
    им етот вопрос ...с молоком матери впитали...про москалей и т.д.
    Если просто канадцы..то об чем базар?Они что филологическая группа была..или просто бездельники?:ninja:
    Надо будет...при случае...Олю пороспрашать...была ли в тогдашнем СССР ...такая теория...... или ето только щас...новое мышление....
    хотя и сомневаюсь я однако...при такой постановке вопроса...зачем открывать...отдельные кафедры в ВУЗах.... России.."Украинского языка"...
    :D

12. Liliyah Romanova

Звичайні канадці, Читателю. Звичайні. Без краплини української крові. Просто вони часом до української церкви приходять. Тобто вони до всіх церков ходять, і до української теж. :) То до російської, то до мелхітів, то до ліванців і т.д.
    Вони цікавляться усім, чим лиш можна. Дуже їм подобається російська культура, а особливо ікони та церкви. Тому їздили в Росію. Були шоковані словами тої дівчини.
    Тут смішно часом буває, бо деякі канадці знають кілька російських слів. Мене вже кілька разів питалися, а як сказати українською "до свидания", я кажу, що "до побачення", то вони дуже дивуються, що то не так само. :)
    Читателю, та філолог взягалі якийсь унікальний випадок. Вона була на українській філології, але потім пішла на російську, бо нащо їй вчитися broken russian, якщо можна справжньої вчитися.

13. Читатель_Обкома

Откуда такие подробности?

14. Liliyah Romanova

А ви не підозрюєте, що то вона сама про себе таке розказує?

15. Оля

Оля Старожилка форуму

Читатель, а Вам, бачу, нові смайлики сподобалися...;) Невже будемо тепер "базарити" ? ;)

Тоді наш факультет був "білою вороною" в цілому "Нікалаєвсом пединє"! :D Працювали там, на щастя, викладачі, що вболівали за українську мову, культуру. Вже не пам"ятаю деяких імен, але пам"ятаю прізвища - Кухар-Онишко, В.П.Токар,Блакитна... Більше боюся неправильно написати. А решта на нас і уваги навіть не звертали. Чому Ви думаєте було легко вступити на українську філологію? Бо вона нікому там не була потрібна! :sad: От для "блєзіра" тримали. Йшлося ж до повільного злиття націй. Хто що хотів, те і робив.

16. Читатель_Обкома

Вот при всем моем уважении к Вам...все это из серии "кухонные разговоры"... почему то из высказывания отдельных личностей..которых в принципе мизерное количество...Вы делаете обобщающие выводы..вот ето мне не нравится.
    Привели бы..какой нибудь..пусть полуофицальный документик..или ..высказывания какого нибудь известного доктора филологических наук...
    а так.. ета "филологичка"... такой же знаток Украинского языка...как из Бориса балерина...:cowboy:

17. Читатель_Обкома

Я же не виноват...что Мартини такие смайлики по навключал...к старым то я больше привык...:sad:

Вот знаете Олю...при всем моем не однобоком отношении к Вам...
    Хочу заметить..что без поддержки той Державы..в Николаевском ...
    не могло быть ..кафедры Украинского языка..и тем более специалистов-энтузиастов...Хотелось бы уточнить..при какой власти..там стали изучать Украинский язык?:cowboy:
    Ато получается парадокс...все твердять..что на Николаевщене были..в основном заселенные русские..из
    6. Масові переселення в Україну трудящих з теренів Росії.
    А с другой стороны...там открывают филологический факультет Украинского языка.
    А может..в это время..где нибудь..в Тернополе...или Львощине...закрыли аналогичный?:cowboy:

18. Liliyah Romanova

Та кобітка не перша, хто таке каже.
    Я вам до порівняння таку річ скажу. Із поляками молодими у мене немає проблем у спілкуванні. Нікому з них не приходить в голову говорити про конфліктні теми, взагалі ніяких проблем. А от з іншими ... На жаль, не те.
    Отакі загальні тенденції.

19. Читатель_Обкома

А если по сути статьи...
    То статья абсолютно не правильная!Почему там нет..."дежурного" обвинения москалей...России.....СССР..во всем и вся????:moskali:

20. Читатель_Обкома

Блинн...ну почему именно Вам вот такие людишки попадаются???????:ninja:
    Мне за всю жизнь..в мои скоро уже 53 года...НИ ОДНОГО не попадалось!
    Может...Вы их нарочно ищите?:moskali:

а де твій аватар? :)