Криївка. Про ОУН, УПА та дивізійників (без жидів, москалів і КГБ-істів).

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем levandivka, 11 лип 2009.

1. Bogun

Bogun Well-Known Member

Хоч оффтоп :). Знаю, але на сленгу з однією У :))

• Подобається Подобається x 2
  2. Bogun

Bogun Well-Known Member

Думки для роздумів. Російський письменник Михайло Веллер (народжений, до речі, в Кам’янці-Подільському):

"Во всех странах и во все времена приличные люди умели уважать своих врагов, если у врагов были мужество, убежденность, храбрость и честность… В некоторых советских книгах об исторических войнах есть эпизоды: русский герой-воин, богатырь, храбрец погибает в неравном бою за свою родину, и его враги воздают дань мужеству павшего солдата.

Ни в одной русской книге нет обратной ситуации: чтобы русские воины воздавали дань уважения своему врагу. Всегда только в одну сторону.

Это то, что есть у англичан, немцев, французов, итальянцев, испанцев, американцев, а у русских никогда не было… Неспособность отдавать дань уважения врагу говорит о горестной холопской истории, о несправедливом восприятии мира вообще и немножечко о холопской зулусской морали: когда бьют меня – это плохо, а когда бью я – это хорошо.

Я бы назвал это нравственной недозрелостью народа, которая всегда связана с недостатком уважения к собственной истории и недостаточным ее знаним".

3. terrible

terrible Well-Known Member

:)
    http://ah.milua.org/personalii/kiss/kiss1.htm
    віддання почестей ворогу-дуже нечаста штука... нажаль.

PS між іншим, літуни в ту війну скидались на лицарів:) історія-російський льотчик А. Шульгін під час бою з німецьким "опонентом" несподівано вийшов з бою, деякий час летів поряд з німцем, який втрачаючи висоту спішив через лінію фронту, а потім повернувся. на запитання що сталося Шульгін відповів-"я побачив, що в німця вийшла з ладу машина. але не з моєї вини. було б нечесно скоритстатись його нещастям задля власного задоволення."

Останнє редагування: 19 сер 2009
    • Подобається Подобається x 5
  4. Bogun

Bogun Well-Known Member

Мені дуже цікаво, це у підручниках історії не пишуть. Хтось мені може розповісти про УПА-Південь, а то фактів та відомостей дуже мало? Я лише знаю, що воно діяло (в основному) на Хмельниччині та Вінниччині...

5. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Я теж думку підкину: "Михаил Иосифович Веллер" - не надто російська комбінація. :)
    В біографії бачив ТАКе:
    Батько комісарив? Не вкурсі?

6. Bogun

Bogun Well-Known Member

Ага, куди не глянь, повсюди .....

7. terrible

друже, пошукай Літопис УПА. там є все :)
    а ще я пошукаю щось в себе, якась книжка здаеться була...

8. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ну, не все... :)

• Подобається Подобається x 1
  9. terrible

:scratch_one-s_head: ну... таки так... не все :)

10. budiak

budiak Well-Known Member

11 жовтня у Львові відбудется "Марш УПА"! Захід присвяченій дню Покрови яка є покровителькою українського війська від часів козаччини. Зокрема вулицями Львова пройдуть учасники реконструкторських клубів зі Львова, Києва та Хмельницького. Після чого відбудется реконструкція бою між УПА та Вермахтом.

11. Полковник

Полковник миється в бані

Хм.
    А что произошло?
    Почему с Вермахтом?

12. Игорь

Игорь Well-Known Member

Эт Веллер , конечно, перегнул, а вообще-то русские люди прямые и к врагу относятся как к врагу. Без рисовок и претензий на интеллектуализм. Скажем так - настоящие русские люди жили другой жизнью, для европейцев и людей "с претензией на европу" непонятной.

13. Agaton

Agaton Well-Known Member

Гм... поясните б-л, що імєнно маєте на думці... (це без сарказму - просто прохання)

14. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

С удовольствием читаю Веллера, но здесь он перегнул. Петр І после Полтавской битвы воздал должное шведам

• Подобається Подобається x 3
  15. Игорь

Игорь Well-Known Member

Из уважения к Вам попробую. Русские врагов ( с которыми воюют открыто ) уважают и какого-то зла к ним не чувствуют, здесь можно привести пример - вторую мировую и теперешнее отношение к немцам. Особой выгоды народ не получил, да и не стремился к ней. А отношение к немцам спокойное, уважительное, с небольшой долей иронии. Даже в чём-то жалеют их. Войны, которые были в Европе часто по накалу жестокости тем, что шли на территории России - не ровня. В России всё по серьёзному. Не надо путать мнение официоза, времён Джугашвили с тем, что думали действительно русские. А мемуары семидесятых, восьмидесятых довольно взвешенные. Не знаю откуда Веллер что берёт? Считаю его это суждение тенденциозным и меркантильным "на злобу дня". Русский человек веками был поставлен в такие условия, что государство могло существовать только тогда, когда человеческая жизнь ценилась гораздо менее интереса страны. И где-то у действительно русского человека глубоко в душе есть наличие признания необходимости жертвы ради России, о себе он в такой момент не думает, несмотря на его часто внешнее презрение к государству и госаппарату. У поляка , например, как я понимаю, в таком случае мотивом жертвы более будет понятие личной чести.

• Подобається Подобається x 3
  16. Agaton

Agaton Well-Known Member

Щиро дякую, Ігоре за відповідь. :good:
    Скажу чесно - маю свій власний досвід, зовсім не згідний з тим що пишете. На приватному плані, всі відносини були зовсім приємні - але не дай Бог доторкнути загальніших тем у дискусії, особливо политики і історії.

Не скажу - це, що пишете про німців, здається точно і так бути. А чому це не стосується до поляків? Невже тому - що росіяне вважали що поляки не вювали з ними відверто? Цілком імовірно - що вважають їх , скажимо, зрадниками, чи як :dntknw: ?

Регулярно читаю російську пресу, а особливо сервіс Иносми.ру, де можна прочитату обговоріння закордонних статтї - у т.ч. польських. Та вже не скажу про деяки позитив у ставлення - успіхом вже є (ну, таким моїм, приватним) коли дописувачи користують відносьно Польщі та поляків цензуральнимими словами.

Звичайно - усі це завваження обмежую до тих, хто взагалі политикою та історію зацікавлений, а це далеко не усі.

Гм... з моїй точки зору, і нам сусіди нічого не відмовили, але торгуватися тут нема про що.

Дивлячись ззовні, чи не інтерпретація цього аксйомату й його безумовна акцептація (+ такий синдром постійно оточеної фортеці) є джерелом найбільших проблем у будуванні суспільства ? Знаєте, тим, хто переміг у війні, найкраще відібрати владу першого дня миру. ІМХО.

ще раз дякую за відповідь :)

17. Полковник

Полковник миється в бані

Просто поляков русские никогда серъёзно не воспринимали и не воспринимают.
    И правильно делают ИМХО.

18. terrible

правда? Ваше ІМХО дуже цінне:)
    а як думаете... а в серпні 1920? як сприймали?

19. Полковник

Полковник миється в бані

Как?
    Как завоевателей, которым надо по морде дать.
    Как ещё?

20. terrible

тобто... поляки в серпні 1920, під час битви за Варшаву, сприйняли русаків як завойовників і з величезним задоволенням надавали по морді та викинули з країни? я правильно зрозумів?

а де твій аватар? :)