Кредити (всякі різні)

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем demetris, 31 бер 2008.

?

Якими кредитними продуктами користуєтеся (протягом року)?

1. Споживчі кредити (побутова техніка)

31 голосів
    24,8%
  2. Іпотека (житло)

26 голосів
    20,8%
  3. Автокредит

12 голосів
    9,6%
  4. Кредитна картка (не зарплатна). Використовую

39 голосів
    31,2%
  5. Кредитна картка. Є, але не користують.

17 голосів
    13,6%
  6. Кредити готівою

8 голосів
    6,4%
  7. Ломбард (ну "буцім-то" кредит)

0 голосів
    0,0%
  8. Не користуюсь жодним

46 голосів
    36,8%
Можна вибрати зразу декілька варіантів.
  1. Vetta

Vetta Well-Known Member

В передачі Свобода що на Інтері... Порошенко обіцяв що долар не буде коштувати більше 6грн за 1 дол до Нового року . А потім виступив що не доцільно щоб долар коштував менше 7 грн.... брешуть вони тай все. А зараз нахапалися дорогих доларів... то як тепер курс впаде їх же не продаш тепер по 5 грн.

2. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Ну права та обов'язки регулюються договором а не клієнською службою, правда? Я не бачив договору Дельти, але зазвичай по таких кредитах погашення ануітетне, тобто платіж помісячно розбитий на однакові суми, які складаються з тіла кредиту та відсотків. Зазвичай там передбачена, немала, комісія за видачу кредиту. В деяких банках та комісія включається в суму кредиту (тобто сума кредиту трохи більша, а на руки дається сума менша, з врахуванням того що з Вас вже списали комісію за видачу кредиту.). В деяких комісію необхідно платити самому. Читайте договір. Найчастіше такі спірні ситуації виникають коли людина не платить комісію.

3. Varvar

Varvar Well-Known Member

Правда, тільки у договорі Ви не побачите поточний стан розрахунків/заборгованості за кредитом - та ділянка, де чомусь багато непорозумінь було саме із цим банком. А коли підійдете до представника Дельта він Вас відправить на номер гарячої лінії з"ясовувати що у Вас там з кредитом. Дельта банк довгий час надавав кредити немаючи навіть відкритих безбалансових відділень, лише кредитні точки у магазинах, які займалися виключно видачею кредиту, а не його "обслуговуванням".

• Подобається Подобається x 2
  4. illia

illia Well-Known Member

...з дуже великою ймовірністю, є

5. mota_boy

Ще не бачив жодного кредитного договору де б таке було не передбачено )))

6. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Підписаня такого договору, це свідоме рішення піти на гільйотину.
    Колись мама брала кредит, то там нічого про зміну відсоткової ставки не було, було щось про рівень інфляції (мама брала кредит в у.о.), та перерахунок тих у.о по курсу НацБанку.
    Я просто не бачу логіки в тому щоб взяти кредит під одні відстки (ше мабуть і акційний кредит), а потім сплачувати під інші, бо бачте комусь в банку щось на голову впало. ЦЕ ЗЛОЧИН ПРОТИ СПОЖИВАЧА!!! Я б з ними судилася. Бо що, що, а вот ВІДСОТКОВУ СТАВКУ змінюівати не можна, це чи не єдине що згадується в договорі на два-три рази менше окрім того, що отримувач кредиту мусить повертати гроші

7. mota_boy

З точки зору споживача - НЕМОЖНА, з точки зору банку - нема но то ради, але інколи треба. Є кілька причин на то.
    1. Це систематичне порушення позичальником умов кредитного договору, це просторочення платежів, відмова продовжити договори страхування, не надання на запит банку застави для проведення огляду її стану і т.д. це один із способів яким можна заставити позичальника бути дисциплінованішим і ця річ досить часто застосовується (як правило після врегулювання претензій ставка повертається на попередній рівень). Я вважаю це нормальним, тому що клієнт хороший тільки тоді коли йому гроші потрібні. Коли отримав, управу на нього знайти складно.
    2. Зміна вартості грошей, тобто: банк видає кредити з коштів які залучив у населення (самі дорогі гроші бо люди звикли на депозитах отримувати прибуток), кошти позичені у НБУ, кошти залучені за кордоном (самі дешеві), як Ви розумієте за залучені кошти треба платити відсотки + і самі кошти поступово повертати. Тобто банк це такий собі посередник який позичає в одних а потім позичає іншим під більшу ставку, з цього і живе. Так от кредити видаються на 5-30 років а кошти залучені в Україні це максимум 1-2 роки, закордонні взяті на більший термін. Так що банкам доводиться перекредитовуватись постійно і залучати нові гроші, а ціна цих грошей може бути вже більшою ніж виданих 3-4 роки тому. Факт прикрий, але то є вина НБУ який не заставив банки в свій час кредитувати населення тільки на термін залучених коштів. Тоді б і депозити залучались на довший термін і т.д., а тепер ми розльобуємо цю ситуацію на собі. Прикро але банк структура комерційна, і якщо він буде збитковим то працювати просто перестане. Тому і ставки піднімають.

• Подобається Подобається x 1
  8. mota_boy

Все так як пишете, але в договорі є графік погашення, якщо Ви його дотримались і комісію вчасно сплатили то подавайте до суду, якщо полінувались прочитати договір та щось забули то хто винен? Питання риторичне...

9. Adriasia

Але ж не після підписання договору в якому вже обумовлена відсоткава ставка. Бо інколи споживач "ведеться" саме на оті "акційні кредити".

Телефонувала своїй знайомій (вона працює у банку)... на жаль зараз так роблять бо бачте "Форс-мажорні обставини"
    Мало того, що далар виріс до незнаних висот, так щей відстотки по кредиту виросли. От о влипли ті хто брали кредит.
    Зараз я ще більше ненавиджу наш уряд, який "дбає" про своїх громадян. А потім чому ті громадяни, крадуть, вбивають і т.д.?

Останнє редагування: 16 гру 2008
  10. mota_boy

Ви не прочитали, або не зрозуміли те про що я писав, Ви взяли кредит на 10 років, а банк кошти видані Вам позичив в когось на 1 рік, тобто йому кожного року доведеться наново позичати в когось таку ж суму, бо попередні він вже віддав (Ви ж то кредит ще не погасили), не факт що банк позичить кошти під такі самі умови як колись. В одному з банків досить цікаво це прописано в договорі, ставка в них не фіксована а плаваюча, і дорівнює вона депозит в даній валюті в даному банку + 4%. Все досить прозоро, правда? В інших це прописано більш хитро. Тепер ВР законодавчо це заборонила, правильно це чи ні сказати складно. Тепер кредити будуть видаватись на значно менший термін (а отже платіж більший, менше людей цим скористаються), та ставка буде явно завищена, з врахуванням всіх можливих ризиків.

11. mota_boy

Зараз долар у світі опустився по відношенню до Євро на досить низьку позначку і у всьому світі долар дешевшає, а євро зміцнюється. А в нас біда, кредити в доларах (в мене також о_О ), зарплата в гривнях, отже сімейний бюджет худне. А вина тут не тільки держави та уряду, винне населення, банки та уряд разом. Банки винні в тому що на отримані від НБУ кошти тупо накупляли долара і вичікують, НБУ (отже держава) винний в тому що не заставив банки видавати кредити на термін залучених коштів, а дозволив перекредитовуватись постійно, відмінив постанову про обов'язковий продаж валютної виручки експортерами, населення винне в тому що панікою штучно підняло ціну долара, почало розривати та забирати депозити, і зараз величезна маса грошей лежить під подушками, і не приносять користі економіці.

12. Varvar

Varvar Well-Known Member

Спочатку ніж подавати напевно треба взнати позицію банку, розібратись у розрахунках ...
    Якщо десь бачите наприклад зле нараховані комунальні платежі відразу подаєте в суд ? ;)

п.с. це стосується не мене персонально, просто чув багато випадків про непорозуміння; я б такий кредит ніколи не брав, перш за все через його вартість.

13. Adriasia

я вас зрозуміла.
    але мене позики банку в когось цікавлять мало.
    Я позичила в банку гроші, на такий то термін, під такі то відсотки і всьо. Мирно можу собі планувати бюджет бо знаю що маю ЩОМІСЯЦЯ віддавати таку то таку то суму. Якщо банк позичає мені гроші на певний термін, то про щось тай думає і щось так собі планує. Бо інакше не надавав би таких кредитів. І якщо я беру кредит на ДЕСЯТЬ РОКІВ то погашую його протягом ДЕСЯТИ років, бо якби я мала фінсову можливість взяти той кредит на рік то на рік би взяла. Відповідно підписуючи угоду з банком я на щось розраховую.
    Але в нинішній ситуації, мені дуже і дуже шкода тих людей які понабирали кредитів, бо їх нагло розводять і роблять ще біднішими.

14. mota_boy

Ну може то я неправильно висловився... Вони ж як з Вас зможуть ці гроші отримати: або добровільно (чого я розумію не буде), абе через суд, я це мав на увазі.

На вкус і на цвет... далі самі знаєте, якщо вони продають такий продукт значить попит на нього є. Я вже писав що маю кредитку від Привату (кредит дорогий 36 % річних (1 місяць пільговий) + 3% за зняття готівки), недавно зробив виписку і жахнувся - я користуюсь (беру гроші, віддаю і т.д.) нею майже весь термін її існування. Але гашу відразу на наступний місяць, і виходить що % я сплатив за рік не більше 300 грн. як на мене зовсім не багато, але не раз вона мене досить вручила. Так що кожному своє.

15. Varvar

Varvar Well-Known Member

підписуючи угоду Ви розраховуєте на те, що написано в угоді, зокрема і про % ставку ...
    нема на то ради ...

16. mota_boy

Якщо Вас мало цікавлять позики банку то банк мало цікавить Ваш сімейний бюджет. Якщо Ви підписували з банком угоду то повинні були її прочитати, там збільшення передбачено. Про що далі говорити?

17. Varvar

Varvar Well-Known Member

тоді поставимо питання по іншому:
    Ви маєте кредит (вище писали) і через якийсь період Вам дзвонять з банку і кажуть, що Ви щось не доплатили, а Ви впевнені, що все платили як записано у договорі/графіку. Що Ви будете робити ? Напевно підете в банк і попросите/вимагатимете пояснити (бажано з цифрами) ситуацію, а не будете чекати поки банк подасть в суд і там розбиратись. І напевно у Вашому банку Вам пояснять в чому справа і все буде ОК, а є інші банки, де по-іншому спілкуються з клієнтом, говорячи хіба - заборгованість n-сума і все.

18. mota_boy

В мене трохи простіше, я всядусь на робоче місце кредитчика та зроблю собі виписку по своїх рахунках (я працював в цьому банку колись) і подивлюся в чому проблема. Якщо я дійсно не доплатив то доплачу. На місці рядового клієнта я б просто забив (в тому випадку коли я би був впевнений в тому що все оплачено) і чекав би на суд.

19. Varvar

Varvar Well-Known Member

Ви як обізнаний можете бути впевнені, а "рядовий позичальник" може засумніватись, або дочекатись суду із великим штрафом і не відомо хто там правий буде, може все ж таки банк правий, а позичальник неправильно порахував. Тому в більшості людей "природнім" є бажання вияснити все в тому часі, коли виникла проблєма.

20. mota_boy

Договору дельти я не бачив, але бачив такого плану договори, там є графік погашення кредиту ануітетний (хоча не завжди а в більшості випадків), це означає що платежі щомісяця не міняються, міняється тільки співідношення тіла та суми відсотків в самому платежі, але якщо це (припустимо) 456,98 грн то ця сума буде як першим так і десятим платежем (останній платіж може не суттєво відрізнятись в сторону зменшення). Але ж ці речі в договорі прописані. Його просто необхідно ПРОЧИТАТИ, якщо банк вимагає від Вас якісь кошти які не передбачені договором то просто пошліть його ...

а де твій аватар? :)