Відповідь: Окупанти В свою бытность в Сибири был крайне удивлен, когда мой ровесник - местный житель в ответ на то, что в разговоре я назвался украинцем, сказал, что он - сибиряк. Я переспросилил: "А какой национальности?" Получил тот же ответ: "Сибиряк". До этого для меня он был русским. Возразил ему, что такой нацирнальности нет, и в действительности он есть русский. Тот привел довод: сибиряки не есть русские, что сибиряки - это национальность. У меня не хватило тогда ума попросить его рассказать о себе подробней. Относительно донских казаков и украинцев, украинских (запорожских) козаков. Исторически сложилось так, что в их- тех и других козаков происхождении, в том числе и этническом, и т.д. нет признаков антогонизма. Наибольшие излучины Днепра и Дона всего в несколько сот километров друг от друга, что издревле способствовало "перетеканию" козаков индивидуально и массово в обоих направлениях. В свое время прочел, что в спокойные годы из Запорожской Сечи уходило на Дон совсем или с возвращением до 1000 козаков, а с Дона - в Запожскую Сечь - 500. Начиная с конца 16 века, особенно в течение 17-го Украйна переодически "пустела" из-за поголовного истребления населения в процессе войн и вызванной этим массовой миграцией украиского козачества на донские земли с постоянным поселением (многие десятки, сотни тысяч). После отмены крепостного права переселение украинских крестьян (в том числе и козацкого происхождения) на Дон продолжилось. В начале аппассионарного столетия запорожского козачества, в середине 16 века они основали на Дону его столицу- Черкасск. В 1806г.- новую столицу- Новочеркасск. Сейчас российская история приписывает его основание Донскому атаману Платову (1805г.). В настоящее время получила распространение, особенно среди донских казаков, этническая теория о том, что они- казаки есть не русские. А отдельный от последних, самостоятельный народ.
Відповідь: Окупанти Сотник! Цю теорію я чув давно на Дону. Донські старики говорили, що вони походять від літописних касогів, яких покорив Мстислав Володимирович, перемігши їхнього вождя Редедю.
Відповідь: Козаки Богданович. В этом не сомневался, как - никогда и в вашей высокой эрудиции по истории Украины и Московии-России.
Відповідь: Козаки Сотник! Дякую за Вашу високу оцінку, мені також цікаво читати Ваші аргументовані повідомлення з історії.
Відповідь: Козаки Якби Ви їхали десь так в 17 столітті по Дикому полі, а десь коло гаю розташувався б загін козаків, то на питання *Здоров хлопці, не бачили тут українця, який щойно тут проїжжав?* Ті би знизали плечима, а допитливий спитав би: *А шо то таке?*
Відповідь: Козаки Не думаю, що вони називали б себе "россиянами"... так само як і інші мешканці Російської Імперії навряд чи називалися "россиянами" (особливо десь у Мордовії або на Уралі, або в Польщі)... на все свій час, змінюються назви та самоназви, змінюються держави, виникають нові, зникають існуючі...
Відповідь: Козаки козаки — ті самі "татари", тільки правослівні.... татари — ті самі козаки, тільки обрізані...:D http://forum.levus.info/showthread.php?p=1133#post1133
Відповідь: Козаки краще вивчайте історію. Перша письмова згадка про Україну датується ХІ-м століттям. В часи козацької доби в тому числі. Почитайте хоч би і Конституцію Пилипа Орлика: .....за особливим промислом усемогутнього Бога вступив на Україну зі своїми військами, тим послідуючи й наслідуючи попередника свого, славної пам'яті звитяжного гетьмана Богдана Хмельницького..... .....а коли десь, чи таємно, а чи явно могло виявитися, тоді владою своєю має його викорінювати, не допускатиме проповідуватися і розширюватися йому, іншовірцям співжиття на Україні, а найбільше лиховірності жидівській, не давати дозволу і на те класти все дбання, щоб була утверджена вічно єдина віра православна східного сповідання під послушенством святійшого апостольського трону константи нопольського з примноженням хвали Божої, святих церков, а із навчанням у вільних науках малоросійських синів розширялася і, наче крин у терні, процвітала поміж навколишніх іншовірних держав..... ....невільників наших, які зараз у Московській державі перебувають, було нам вільно повернено після закінчення війни, так і винагороджено і слушно поповнено всі починені від Московської держави у теперішню війну на Україні шкоди..... ....довколишні держави не наважувалися б бажати уярмлення собі України і її будь у чому насильствувати.... ... XII Не менше городам українським і від того чиниться утяження, що багато хто із жителів, які мають відбувати всілякі посполиті повинності для різних державців, духовних та світських, повідходили в посесію.... .... XIII Столичне місто Київ та інші українські городи з маїстратами своїми в усіх правах та привілеях наданих, щоб були заховані непорушною повагою сього акту елекційного постановляється і доручається підтвердження їх свого часу гетьманській владі. .... XIV А що найбільше приносили утяження посполитим людям на Україні передусім наїзди і підводи, а козакам провідництво , через які люди приходили до крайнього в майні своєму знищення..... ..... http://www.ukrcenter.com/library/read.asp?id=3410
Відповідь: Козаки Пит.: Коли Ви народилися? Від.: В1920-му році. Пит.: В якому місті? Від.: В станиці Незлобна, Краснодарський край. Пит.: А де жили при кінці 20-их, на початку 30-их років? Від.: У тому самому місці. Пит.: Чим займалася Ваша родина? Землеробством? Пропущено Пит.: А хто належав до партійної групи в Вашій станиці — місцеві чи приїжджі. Від.: Були приїжджі, а місцевих було мало. Головачі зі стансовету то були приїжджі. Пит.: А звідки? Від.: З других місцевостей. Пит.: Росіяни? Від.: По-російському говорили. А своїх то було мало, але були й такі, що доказували на когось, на других. Когось там недолюбили й доказували щось там, наговорювали щось таке. То „чорний ворон” приїжджав і забирав ночами і до в'язниць, але було до Сибіру відсилали. ... Голод почався в 33-му році, на початку 33-го, я думаю. ... Пит.: Що другі люди робили в той час? Йшли в місто шукати за роботою? Від.: О, уеаh. Багато людей втікало без паспорта, без нічого в Кавказькі гори. Чечени там, кабардинці, балкарці. Де могли якусь роботу знайти. А ті люди знали, що ми голодували і давали їсти. Багато із нас, із наших людей повтікало в гори. Спасали життя. Приносили додому кукурудзу звичайно, а то й м'ясо. Пит.: А голоду не було в горців? Від.: Ні. Горців ще тоді держава совєтська не чіпала, й вони не мали ніякого голоду. Але голод був штучний, спеціально зроблений був Сталінським урядом. ... Пит.: Чи козаки тримали зброю? Від.: Позабирали все. Пит.: Коли? Від.: Після революції стали все забирати. Хтось мав, а хтось доказав, приходили обискивали, забирали силкома. ... Я там поробив яких два і пів місяця, дуже скучав по домови, розрахувався там, приїхав додому, й один раз застав я свого дядька Олександра в садку, й почав все йому казати за ті школи, що мене ніде не приймають чогось. Він так подивився навколо, нікого не було і каже: — Тільки поміж нами, Вася. Нікому не кажи. Тебе ніде не приймуть до школи, бо твій батько був при козачій армії. Із-за твого батька тебе ніде не візьмуть. — Таке воно й було. Свідчення очевидців Голоду. Том І. Людина відповідає українською мовою, помітили?
Відповідь: Козаки чого регочемо, пане?... ви вважаєте інакше?... тоді, будь-ласка, аргументуйте, якщо аргументи маєте....
Відповідь: Козаки Дійсно.Пройдіться по лінку.Там наш спільний знайомий Пересвєт черговий раз доказує,що українці,то міф,а "Монголо-татарское иго - скорее сочинения "западофилов". Тогда говорили о монгольсоком иге, сегодня говорят о 70 лет террора и кровавой гэбне. Время идет а манеры не меняются. Как раз вера то была ОДНА! Православная вера. Татары или тюрки принимали православие, крестились. Тем самым превнося южно-русскому населению тюрские черты, традиции, слова." ЗІ.Грушевський з Яворницьким нервово курять...
Відповідь: Козаки та ні.... це мій форум і мій допис..... я. так. вважаю. нехай пан, який регоче, пояснить, чому йому смішно......
Відповідь: Козаки пане Пупер! Згадайте козацьку пісню "славні хлопці пани запорожці вік звікувади церкви не видали"... далі по тексту. Уведення переважного християнського елементу в ідеологію козацтва повязують з П. К. Сагайдачним (будова церкви на Січі, запис у Київське братство, збройна підтримка церкви) Додано через 2 хвилини Говорити про монголо-татарське іго на Русі справді некоректно. Суздальсько-Ростовська земля ніколи Руссю не була, а на землях Русі татари своїх чиновників не ставили
Відповідь: Козаки Чего, чего, смешливый я просто. А если серьезно, то у меня нет своего мнения по вопросу происхождения козачества, слишком запутано. Вот недавно прочитал, что среди козаков, особенно старшины было много румын, например Иоану Сирку. Но это уж слишком экзотично. Один историк мне сказал, что дело темное и до сих пор идут споры откуда появились козаки
Відповідь: Козаки а знаєте скільки в рядах УПА воювало і росіян, і румун, і грузинів і ще багато інших національностей?!! Але ж через це ніхто не стане сперечатись, що УПА не національне українське (!) військове формування!
Відповідь: Козаки та ніякого темного -- якщо уважно прочитати..... мій допис: різниця тільки у вірі між козаками та татарами.... все решта (може, окрім чуба) майже тотожне......
Відповідь: Козаки Всетаки не повністю погоджуюсь, одні були потомками Візіґотів а другі Остроґотів. :rolleyes: Ось справжня історія.
Відповідь: Козаки цікава думка... готи тут справді були, але ми і татари (яке слово! типово індо-європейське) маємо опосередкований стосунок..... є ще "кімерійці" -- ті самі "сіверці"... знову історики помилилися.... а є ще таври....