Козаки

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем sanya, 27 лип 2007.

1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

По факту взагалі невідомо, чому Ви присвоїли собі право визначати, хто в Україні чужоземець, хто ні. На мою думку - Ви.

• Подобається Подобається x 1
  2. mavka

mavka Well-Known Member

Степановичу, Ви ж чудово знаєте історію, причини-наслідки, а згодом - політику Сталіна, голодомор. Скільки вимерло людей ! Про це ж вже стільки переговорено.
    ну, - завезли сюди російськомовних. хтось сам приїхав.
    я не розумію, хіба це аргумент "моя російськомовна бабця з-під Москви переїхала в Київ, заснувала тут родину й мене вчила рідної мови. тепер я - російськомовний українець, який бажає визнання своєї мови державною" ?
    і чому Ви Салаті не зауважили, що козаки папахи не носили ? :)

Останнє редагування: 31 січ 2009
    • Подобається Подобається x 2
  3. Степаныч

А що, історія розпочалася з 30-х років минулого століття? А попередні більше 270 років куди подівалися? А головне в тому, що Україна, сучасна Україна, виникла в 1991 році. От тих, хто приїхав пізніше, можна вважати імігрантами. І ще одне. Коли ми почнемо думати про сьогодення, про реалії, а не виясняти, хто раніше з дерева зліз???
    Я так зрозумів, що вона мені папахою рекомендувала лисину прикривати, а не оселедець.:)

4. Чупага

Чупага Well-Known Member

5. mavka

mavka Well-Known Member

можна було відповісти, що кучму собі купите..... українці! - ось воно й вилазить, знання й відчуття свого....
    а попередні 270 років українську мову теж не жалували - Ви й про це знаєте, чого питати ? :)

6. Степаныч

Вилазить?... Може мені б ще про бриль було написати? Це ж треба, такі висновки із жартівливого діалога... А своє воно на те і своє, що у кожного своє.

Не жалували мову, не жалували. Імперія ж була. Російська. От, до речі, щодо русифікації шляхом Голодомору. Кого голодом виморили? Селян. Вимерло село українське, в нього "завезли" росіян. Яким село стане? Російським. І так багато сіл. Замінили українців росіянами. Стали села російськими. І куди ж вони поділися, ці російські села??? Чому російськомовні міста, а села як раз україномовні? Адже повинно б бути наоборот?

7. Salata

Salata Well-Known Member

Папаха "Кубанка" купить в Киеве:
    http://auction.da.vn.ua/item/1241637.htm

Степаныч прав. У каждого - свое.

8. Веда

Веда Well-Known Member

Кубанка - это не папаха. Так что приписка "папаха" - это самодеятальность или ассоциация, но не более...

9. terrible

terrible Well-Known Member

папаха і кубанка - трохи різні речі. жоден поважаючий себе кубанський козак не назвав би свою шапку "папахой".

• Подобається Подобається x 3
  10. Salata

Salata Well-Known Member

Папаха - шапка из овчины с матерчатым верхом бывает разной формы.

11. Веда

Веда Well-Known Member

Salata, вы на Кубани бывали?
    terrible прав:
    И крой шапки, и название позаимствовали у тюрских народов русские казаки

12. terrible

13. Salata

Salata Well-Known Member

Хороший вопрос. Родилась и выросла, так же как 4 поколения до меня.

Кубанская форма - от кавказких народов. Черкеска, кинжал, папаха и пр. Посмотрите армянский, грузинский, дагестанский мужской национальный костюм.

terrible,
    Если разнообразные папахи носили не только казаки, то что же за этим кроется?

14. Бранко

Бранко Well-Known Member

Да вот? Откуда у украинцев черные Клобуки на голове?

15. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Не мусите.
    От на полі бачите bullshit - що робите?
    І тут не чіпайте, само всохне.

16. Веда

Веда Well-Known Member

Искала в инете несколько другой материал, но нашла этот
    http://slavmir.orthodoxkuban.com.ru/2006/11/06/formennaja_odezhda_v_sistkme_cennostejj_kubanskikh_kazakov.html
    Люди не из казачьего круга, в том числе и некоторые писатели, действительно называли кубанку папахой. Сами же кубанские казаки, позаимствовав у черкесов их национальный костюм практически без изменений, кубанку сделали особенной, даже крой изменили. И Кубанка - это кубанка...
    http://forum.fstanitsa.ru/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=17;action=display;num=1099319794
    Как вы знаете, приписывают кубанским казакав и еще одно форменное новшество - бечераховку.

• Подобається Подобається x 3
  17. terrible

ну, казкар як завжди... і що ж то таке на головах в них, не підкажете?
    жаль, іти треба:sad: а то б поспілкувався з розумною людиною...може б дізнався, що слово "папаха" ще з княжих часів... ;)

Salata, Ви б спершу навчились читати накази та аналізувати їх, а вже потім ставити якісь риторичні запитання...

18. Salata

Salata Well-Known Member

Веда,

Спасибо. Разрешение называть папаху папахой мне очень пригодится в дальнейшей жизни.

Нужно представлять себе нравы и быт кубанцев, чтобы не париться по таким пустякам. Да, у нас не говорят "уха из осетрины", говорят "квасок" это не совсем уха, даже не совсем суп. Уху же обычную из осетрины никогда не видела и не слышала о таком. Скажете - засмеют.
    У нас не говорят "высокие резиновые сапоги" или "болотные сапоги", говорят "заброды", скажете не так - просто не поймут, посмеются. Хотя это сапоги и они очень высокие.
    Не говорят "речное мелководье", говорят "плавни"
    В каждой местности есть свои "словечки", особенно для местных изобретений или природных особенностей. Ну так и что? Речное мелководье перестало быть таковым? Или бой устроить, в какой деревне правильнее говорят или древнее?

Приказ по российской армии об униформе и что? Они определили ограничения, ну так это не означает, что только это и есть папаха. Страшно подумать, но шинели тоже были разные по покрою и пр.

З.Ы. "Заливная рыба" в моих краях - это судак в маринаде (кисло-сладкой подливе из томата и овощей). А рыбу в желе никогда не видела на столе.

19. terrible

ну і? високі гумові чоботи і я на Чернігівщині забродами називаю... плавні? соррі, не Ви мені це слово відкрили, а Яворницький ще коли мені було 12 років... так шо...;)ще хто кого так навчив говорити:)))

20. terrible

а ну і все!:haha::haha: вчитайтесь...тоді все набагато ясніше все було. чомусь змальовуючи папахи, не згадуються кавказькі козаки...не дивно? ;)
    а ви не бійтесь шинелі....що там страшного може бути???:haha:і не думайте...
    :)))

а де твій аватар? :)