Чим більше читаю про "винятковість" української, тим безмежнішим стає здивування. Ну якщо українська така логічна, така моцна, така мелодічна, милозвучна і така ж претака із себе, то чому ж Ви боїтеся її конкуренції з російською??? Чи Ви кажете неправду, чи Ви її (українську) принижуєте. Іншого ж не може бути. Не може ж більш слабка, нелогічна і взагалі незграбна мова перемогти. Тим паче в Україні, де, за думкою Ваших прихильників, україномовні українці в абсолютній більшості, а росіяни в абсолютній меншості.
Минуле - це те, що позаду і не важливо час чи перехрестя. А є ще одне правило, коротші слова є первинними, а всякі нафіксування відповідно є вторинними. Тому "минуле", а вже від нього "минувшее". Минути - минавать. А є ще коротше "мине".
Вы мне другое поясните: если можно "хвилина", а можно "минута", то чего к русскоязычным цепляются? Тем более, русский (доказано парой постов ранее) это более современный украинский. Т.е. это один язык! И это правило никто не знает и правильно делают. Суффиксы в разных языках разные применяются для одного и того же. Парадокс.
Не филолог, в этом вопросе ни в зуб ногой. Наверное, какое-то отличие есть. Например дупа-задница, вертолет-гелікоптер, телефон-слухавка, аэродром-літовище, лестница-драбина, (долго можно продолжать) ............................абсолютно разные слова. Ну мы же видим, идет активный процесс удаления украинского от русского. Я вот волнуюсь сильно последнее время. Ну как козацкие чубы введут - оселедці, а я лысый. Как на улицу выйти? Да и вообще, перед людьми неудобно будет...
Так это ж ради одной дупы сколько проблем В русском же тоже говорят "фигнюшка" а пишут "синхрофазотрон" Оселедец - это да. Прийдется папаху носить круглый год.
Подібна історія як з британцями та американцями колись билися ,потім міріліся і товаришували. Не дістає моменту що б америкос імперську столицю до Вашингтону перенесли для свідомих брітов амерікос хами, чай не так п'ють і віскі з кукурудзи ...
Може. Якщо одній забезпечити спец.харчування-а другу тримати в передпокою і по таборах поневіряти А після того-змагайтеся...
iso, я про сучасність: А Ви про минуле. Може вже потрібно жити сьогоднішнім-завтрішнім-післязавтрішнім днем, а не зводити рахунки за минуле? Винуватці якого, до речі, давно вже в могилі. А свою злобу Ви хочете виміщати на ні в чому не винних людях, які не менше вашого(мн.) постраждали від тої влади. Як це називається?
Російська мова насаджувалась силою, тоді як українська витіснялась силою окупаційною московською владою. І про яку конкуренцію можна говорити? Давайте в Росії освіту, армію, ЗМІ, виробництво, владу, суди... переведемо виключно на українську мову років так на двісті, а потім подивимось яка мова виживе.
Див. допис вище #528. Прошу звернути там увагу на слова: "...чому ж Ви боїтеся її конкуренції з російською???" Мова про сьогодення, а не часи з 18-го по кінець 20-го століття.
І я про сучасність. 20 років-це не минуле. Де Ви побачили у мене злобу, яку я хочу виміщати на невинних людях? Це називається "синдром червоної шматки" (Про Вас у цьому конкретному випадку). Мова йде тут про мову, а Ви приплели тут і невинних людей, зобіжених владою, і якусь помсту... Так, я хочу жити сьогоднішнім-післязавтрашнім днем, але вони виходять із вчорашньлго дня. Чи може сьогоднішнє суспільство тверезо дивитися у завтра, не маючи на увазі минулої війни? Чи зможе (прийде такий час) Україна нормально будувати свою державу і суспільство, забувши свої корені, досвід попередніх намагань?
Оффтоп! Просто думка, взагалі: Нахабство і хамство не можна виправдати. Але можна зрозуміти його причину. Зазвичай це люди або інфантільні, або дебільні, або невиховані, або негідники... Може є й ще якісь причини... Як правило, рано чи пізно вони отримують по обличчю і пускають соплі, шмаркаючи: "За що?!" Не оффтоп (відповідь на допис): приїздіть, наприклад, в Харків (Донецьк, Луганськ, Крим...), виготовте плакатик про "зайд" і станьте з ним у центрі міста. Для повноти картини можете в матюгальник пропагувати свої ідеї. СлабО?
по факту російська мова є іноземною в Україні, тобто іноземного походження, але це не означає, що я буду по русифікованих містах бігати з таким плакатом
Да ну их - и ТАК все заполонили...Дадим работу своим - не хотят бегать с мегафоном по руссифицированным городам - пусть выращивают на голове оселедцы - и продают нам, нуждающимся...И польза - и поддержка отечественого производителя - и занятость делом вместо глупостей...
Панове , ви що ту порадите що б українцем стати в Галичині москаліка собі отростіть? Краще замовте собі чупагу і отростіть коси.
А кто знает на Польшчине речку Москову? Мордва в Польше жила? Кто-то тут говорил, что вятичи от ляхов? Moskawa - polska rzeka, prawobrzeżny dopływ Warty... А ну послшаем академика Янина: Политики тут нет, а новые исторические факты действительно есть. Самое интересное - о разности корней у славян северной и южной Руси написано еще в "Повести временных Лет". Два брата, Радим и Вятко пришли из ляхов т.е. два племени - радимичей и вятичей - переселились с Запада. А исследуя берестяные грамоты, академик Андрей Анатольевич Зализняк определил наиболее характерные особенности новгородского диалекта, роднящие его с западнославянскими языками. Прежде считали, что Киевская Русь говорила на одном языке, а разные диалекты стали формироваться после ее распада. Так нас и в школе учили. Но в грамотах XI- XII веков больше существенных различий между языком Киева и Новгорода, чем в XIV-XV веках. Поляки оказываются кривичам, новгородским словенам, вятичам по происхождению родными братьями, а киевские поляне - двоюродными... По последним данным генетиков, москали это поляки или поляки-москали. Вот вам и мордва... Зы: Кстати, на Украине было государство финоугров. В районе Буга-Днепра-Днестра. Этелкёз называлось. Вот где мордва. А мне известно и другое письмо: «если хан будет давать войску деньги и коней, то мы готовы служить хану и панству крымскому: за кем хан, тот и пан». Это говорилось в начале 1693 г. В конце июля заключен был мир с ханом. Писарь Запорожский тайно говорил посланцу гетманскому: «как хан возвратятся из войны Венгерской, то Запорожцы хотят тотчас идти с ним войной на Великороссийские города за то, что им присылается из Москвы жалованье не такое, как Донским козакам." Вот те и голой сракой.
Не хотілося оффтопити але мушу... Я звичайно сплю дуже добре і мабуть ні за які гроші не просинався б в 3 годині щоб запостити на форум черговий bullshit. Але тут бачу козачки з ворожої держави годні в 2, 3, 4 годині ночі проснутися щоб покласти тут кілька купок лайна. Що це? Добрий кошт заплачений? Чи ненависть до сусідньої держави?
та ні... просто тут певно в когось необережно зірвались слова "Київська Русь"...і накликали цим Бранко цікаво, а не підкаже сам Бранко що то за лист такий в нього?