Космополітизм

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Тіріон, 8 гру 2007.

1. Perekotupole

Perekotupole Active Member

Відповідь: Космополітизм

я пропоную користуватися визначенням наведеним у вікіпедії. Щоправда воно доволі коротке, без прикладів, потребує деякого доповнення і пояснення. Але тим не менше вихідний пункт уже є.
    Тіріон, у нас вийшла вільна дискусія. Глобалізм і космополітизм явища дуже повязані. Щоб пояснити, чого добиваються космополіти, я намагаюся навести приклади з того, як виглядатиме глобальне суспільство.

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Мені,як представнику трохи старшого покоління,слово "космополітизм" нагадує "славне" совєцьке минуле.
    І,тому огидне до краю.Соррі...

• Подобається Подобається x 1
  3. Тіріон

Тіріон Active Member

Мабуть, перекликається зі словом "комунізм" та іншими "-ізмами" :).

О! Представники вашого покоління теж вже так говорять? :)

4. Romko

Та не тільки і не стільки символи радянської епохи є небезпечними для українського суспільства, а й «ідеї» та «напрацювання» більшовиків сторічної давності задля впливу на свідомість людей. Однією з таких ідей, що її зараз взяли на озброєння далеко не троцькісти-ортодоксали, а й послідовні демократи-капіталісти, стала ідея «загальної рівності всіх людей». Раніше ця ідея подавалася під означенням «інтернаціоналізм», зараз називається більш «прогресивно» — «космополітизм».

Слово «космополітизм» у перекладі з грецької означає «громадянин світу». У сучасному розумінні це поняття є ні чим іншим, як ідеологією «світового громадянства» — суспільства без держав, кордонів, національної диференціації. Навіть радянська (!) пропаганда намагалася наголосити, що в основу ідеології космополітизму покладено відмову від національної належності, від традиційної релігійної (християнської, мусульманської, буддійської тощо) етики. Космополітизм заперечує розмаїття культур, проте потребує вироблення єдиної абсолютно для всіх нової універсальної культури, етики, моралі. Радянська пропаганда проголошувала, що в основі виникнення сучасної ідеології космополітизму лежить бажання «світової буржуазії», а особливо — представників великого капіталу, взяти повністю під свій контроль світовий ринок. Вона також зазначала, що догми космополітизму є абсолютно чужими догмами так званого пролетарського інтернаціоналізму. Щоправда, ідеологи «панпролетаризму» скромно замовчали, що у «нашого» інтернаціоналізму та «їхнього» космополітизму єдине коріння
    Що ж нам залишається робити? Відповідаю: розбудовувати свою НАЦІОНАЛЬНУ державу, навчитися не піддаватися пропаганді, яку запускають у медіа-простір. Нам треба нарешті зрозуміти: хто наш ворог.

Національна традиція чи космополітизм?

Ну,дик...
    З ким поведешся...:bazar:

5. Perekotupole

ох ці уже комуністи, усю малину нам, чесним космополітам, спортили:)

6. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

і буде всім добре. коли рак свисне.
    а світ змінився :)

я б не назвала ці міжнародні організації світовими центрами
    і щодо діяльності і ефективності теж можна довго сперечатися

міжнародне співробітництво це одне, а єдина світова організація/держава це інше
    ви забагато надій покладаєте на людство :) на розсудливість, порядність і т.д. загалом - на людяність. і це в світі який навіть одної хвилини не може прожити мирно?

• Подобається Подобається x 2
  7. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ой, не будемо розповідати, що "це погано", "ганьба" і так далі.....
    якби запропонували вдвічі більшу зарплату у сусідньому місті за роботу легшу, ніж є попередня...... [​IMG]

Додано через 5 хвилин
    писи. а тепер припустімо, що запропонували в сусідній області?.....
    а в сусідній країні?.... [​IMG]

8. Perekotupole

Взагалі-то ми тут про космополітизм говоримо, і я змальовував варіанти розвитку подій, коли ідеї космополітизму стануть домінантними. Є і інші варіанти розвитку суспільства, і про них ми можемо поговорити, якщо ви відкриєте тему "постядерне суспільство" чи "людство після глобальної екологічної катастрофи". Та і якщо в загальному говорити, багато хто розуміє, що світ котиться до третьої світової, але ніхто не кидається запасати сірники і цигарки. Я цього не роблю, і впевнений, ви також. Людям властиве сподіватися на краще.

9. Romko

Від того я не перестану бути українцем.І,завжди буду знати,що моя Батьківщина Україна

• Подобається Подобається x 2
  10. duncan

а ви подивіться на нашого друга пєрєсвєта....
    переїхав до маскви і що лишається українського?...
    тільки спогади....

11. Romko

Ніж таким українцем,то ліпше вже космополітом...

12. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ви важеєте Пересвет коли не будь був українцем. :D :D :D

13. duncan

він і є українець....
    "нормальний" українець......
    це традиційно для українців, коли українці роблять вклад в розвиток росії.....
    а росіяни -- найбільші шанувальники Україїни.... [​IMG]

• Подобається Подобається x 3
  14. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

я думаю, що тоді стануть домінантними ідеї типу "або ти або тебе", "виживає сильніший" і т.д. і т.п.
    коротше - нічого нового
    п.с. на жаль...

15. Василь

Василь Well-Known Member

Космополітами можна вважати людей, які є громадянами світу, тобто людей, які піклуються не тільки про свою Батьківщину, а й про весь світ вцілому. Я є таким космополітом.

16. На весь світ вашого піклування не вистачить. Потрібні якісь пріоритети, наприклад, Батьківщина.

17. Василь

Василь Well-Known Member

Я піклуюсь про те, щоб моя Батьківщина була процвітаючою країною в світі без воєн. Оце й означає бути громадянином світу, тобто космополитом!

18. Я так зрозуміла, що все ж Україна вас хвилює більше, ніж Франція чи Гондурас?

19. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

невірно - пацана потриндіти хвилює :)
    ну, якщо яка ще рибка клюне - то зовсім "кльово"

20. Василь

Василь Well-Known Member

Ясно, що більше! Але це не заважає мені бути космополітом, тобто сприймати всіх людей на землі рівними.

а де твій аватар? :)