Відповідь: Космополітизм це більше схоже на американізацію. Глобалізація може піти і в іншому напрямку . Скажімо, всі жінки будуть ходити в паранжі. Або улюбленою стравою для усіх стане рис . Однак, перш, ніж це станеться, космополіти вирушать підкорювати космос .
Відповідь: Космополітизм це страшилка для наївних і не більше того. Людям притаманне бажання виділитися серед інших, бути не схожим на інших. Так що однаково люди одягатися і виглядати ніколи не будуть. Це зараз вийдеш на вулицю, а всі люди однаково виглядають, жодних яскравих фарб зимою. Макдональдси уже масово закриваються по всьому світу. А поширення мереж швидкого харчування є наслідком постіндустріалізації, а не глобалізації. У тому, що буде єдина валюта, жодних мінусів не бачу, а "баксом" вона ніколи називатися не буде. Так же як і спільна валюта ЄС мала колись називатися екю за назвою французької розмінної монети, але інші країни почали проти цього сильно протестувати, і всі погодилися на "євро". Те, що усі будуть знати англійську, так це безсумнівно, але внаслідок змішання з іншими мовами англійська так сильно зміниться, що й британцям доведеться її вчити А те, що англійська повністю витіснить з ужитку інші мови, це також фантастика, але її будуть знати усі.
Відповідь: Космополітизм я навела повне визначення з тлумачного словника власне більшість носіїв мови так і розуміє, це видно навіть по дописах і я це ще зі школи знаю, тому і не бачу проблеми з розумінням цього терміну може в вас є своє визначення, але це ще нічого не означає шановний! шаблонне мислення і уніфікація термінів це абсолютно різні речі
Відповідь: Космополітизм "страшилка", "американізація".... саме так!.. так само, як "комунізм" -- це була прихована русифікація, так само "глобалізація" -- це НЕприхована американізація.....
Відповідь: Космополітизм А хто сперечається, Гелено? Додано через 4 хвилини Гелено, по дописах видно думку лише більшості користувачів форуму
Відповідь: Космополітизм якщо світова глобалізація призводе до того, що буде десь на Землі один керівний центр то нащо нам така радість? а інакше бути не може, реально влада завжди в руках дуже малої кількості людей і вони не будуть діяти в інтересах всього світу а якщо будуть, то цікаво як? одним будуть робити добре за рахунок інших? тобто, це виглядає песимістично, імхо
Відповідь: Космополітизм На мою думку, керівний центр буде не один. З кожного питання (с.г. політика, керування еміграційними потоками, екологія і т.п.) буде окремий керівний центр і знаходитися вони будуть у різних місцях. Але питання не у їх кількості, а у тому, чи зможете ви, як рядовий громадянин, вибирати представників такого центру. Чи буде механізм представництва кожного регіону у такому центрі. Побоювання про те, що одна країна (один регіон, одна група людей) зможе захопити владу і керувати іншими країнами цілком безпідставні. Ще ніколи ніяка сила не була здатна захопити світ, не кажучи про те, щоб управляти ним тривалий час. Жоден світовий уряд не протримається і три дня, якщо більшість населення не буде думати, що їх інтереси належно представлені і захищені. Але звичайно у цій єдиній світовій країні будуть престижніші регіони. Там буде престижніше жити, він буде краще представлений у світовому уряді, умови життя будуть кращі. Щось назразок того, як зараз у Києві престижніше і краще жити, аніж у регіонах. Се ля ві.
Відповідь: Космополітизм у якому смислі? Я Єфремова трохи читав, але сильно заполітизовані моменти пропускав, твоя аналогія (давай на "ти") мені не зрозуміла.
Відповідь: Космополітизм Всі оті "космополітичні" фантазії вже не раз описувались у фантастиці.Цей жанр має назву - "утопія" Натрапив на цікаву статтю,на цю тему: Надо сказать, из трех произведений роман Ефремова несет в себе больше всего черт первоначальных утопий. Его герои делят свое время между физическим и умственным развитием, постоянно совершенствуя и то, и другое, обязаны они также чередовать умственный труд с физическим (т.е. «недостаточно духовным»), причем «совершенно добровольно». Цена подобной «добровольности» была отлично известна каждому советскому человеку, вынужденному отчислять часть зарплаты в «Фонд Мира» и бесплатно трудиться на субботниках, но предполагалось, что во времена Ефремова такое стремление к самопожертвованию во благо общества станет почти инстинктивным. Герои Ефремова говорят напыщенным, высокопарным языком, подобно персонажам древних трактатов, они читают друг другу лекции, что не удивительно — Ефремов, в общем-то, и писал не столько художественный роман, сколько философский трактат. Человек энциклопедически образованный, палеонтолог (родоначальник нового направления в палеонтологии, первооткрыватель захоронений динозавров в гобийской пустыне), историк по призванию, Ефремов вполне заслуженно именовался впоследствии «философом и писателем» — это объясняет некоторую схематичность его персонажей. Тем не менее, панорама будущего, написанная им, настолько масштабна и внушительна, что аналоги ей в отечественной литературе подобрать трудно.емейные связи, отсутствующие в обобществленном мире Ефремова, люди предпочитают хранить верность своей малой родине и живут в собственных домах (в мире Ефремова они занимают любое свободное в данный момент жилье в любом регионе земного шара)… В общем, можно сказать, что будущее Лема кажется нам более человечным, а люди — ближе… Дети по Ефремову и Стругацким воспитывались в интернатах, где над ними «работали» профессионалы-педагоги, тюрьму заменяло добровольное самоизгнание, обществом управлял выборный всемирный совет, интенсивно осваивались далекие миры, и т.п.… Все остальные утопические модели будущего, появляющиеся на страницах последующих отечественных произведений, повторяли предшественников и ничего нового в историю отечественной утопии не внесли. КРИВОЕ ЗЕРКАЛО УТОПИИ
Відповідь: Космополітизм і які мої рядки тобі нагадують про утопію? Утопія - це суспільство, де усі рівноправні і щасливі. Я ніде не писав, що від того, що позникають окремі держави і утвориться одна світова, всі люди стануть щасливі чі рівні у ній. Та я так і не думаю, від об'єднаного світового людства до утопії ціла прірва, але все таки ближче, ніж тепер, бо буде можливість розв'язати деякі проблеми, екологічні, міграційні, епідеміологічні і т.д. Зменшиться кількість бідних, але бідність не зникне. Але появляться нові проблеми, про які ми ще навіть не підозрюємо, які будуть роз'єднувати людей. Неа, я не утопіст. Додано через 3 хвилини але я таки ідеаліст
Відповідь: Космополітизм Шо так,то так. Тобі не здається,що цей устрій вже намагалися реалізовати в срср?І виявилось,що це утопія,маразм,який вилився в кривавий кошмар?
Відповідь: Космополітизм Не до кінця зрозумів суть запитання, але спробую відповісти, навівши приклади вдалих світових центрів з окремих питань. Всесвітня організація з охорони здоровя при ООН (ВООЗ) дуже успішно бореться з деякими епідеміологічними хворобами. Якщо в якомусь глухому африканському селі зявляється підозра на еболу, вони туди посилають спеціалістів, вводять карантин, лікують, кого можуть. І це робиться безплатно, адже в тому, щоб придушити епідемію еболи зацікавлені усі країни, ми в тому числі. Є цілий ряд торгових організацій (наскільки я знаю 17), що регулюють торгівлю певними видами сировини, цукром, міддю, алюмінієм, кавою, чаєм і т.д. Ці організації регулюють попит/пропозицію на свій товар у всьому світі. І в їх існуванні зацікавлені майже усі експортери даної сировини, тому, що це гарантія стабільних цін. Краще мати стабільну і гарантовану ціну, аніж постійно воювати між собою. Навіть для нафти є своя організація (ОПЕК), але вона не світова. ЮНЕСКО багато чого робить у галузі культури, списки памятків культури, охорону деяких памяток. Славнозвісна вікіпедія, також їх проект. А ти як уявляв керівний центр - хтось один каже, а всі інші виконують?
Відповідь: Космополітизм Який стосунок це має до космолітизму? Чи ЮНЕСКО,ОПЕК, ООН,Євросоюз,Рада Європи якимсь чином зачіпає національні інтереси народів світу?
Відповідь: Космополітизм а то ні. А чиї інтереси вони тоді зачіпають? Євросоюз, то взагалі яскравий приклад. Після введення спільної грошової одиниці у Німеччині раптово піднялися ціни, а у Італії впала інфляція. ОПЕК встановлює квоти на видобуток нафти для кожної країни-члена, я б сказав, це серйозне втручання у національні справи (щоправда тих квот так буквально країни не дотримуються, але й сильно їх не перевищують). ООН посилає війська у гарячі точки планети, чим не втручання у внутрішні справи? А який стосунок це має до космополітизму? Прямий. Якщо країни домовилися з цих питань, як не як, уступили часткою свого суверенітету на користь вищезгаданих міжнародних організацій, то можуть домовитися і щодо інших. Якщо домовляться щодо усіх болючих питань, то це і буде єдиний світ. У космополітизмі не суть у тому, щоб позникали окремі країни, а щоб вони перестали розділювати людей.
Відповідь: Космополітизм Знов ж таки у нас різні тлумачення слова "космополітизм". Особисто я його тлумачу отак: КОСМОПОЛІТИЗМ, -у, ч. Теорія, що проповідує байдуже ставлення до Батьківщини та свого народу, заперечує патріотизм, національну незалежність, національну культуру й висуває ідею створення світової держави, встановлення світового громадянства..Ergo - це утопія.
Відповідь: Космополітизм Критику цього визначення я уже писав у коментарі 18 для Гелени. Воно дуже необєктивне. Де ви його взагалі видерли? У вікіпедії набагато краще.
Відповідь: Космополітизм А Ваше визначення,чи бачення об’єктивніше? Тут більш підходив би термін геополітика,або глобалізм.
Відповідь: Космополітизм Perekotupole, ви гарно аргументуєте свою думку, але, як на мене, вас трохи повело в сторону . Ваші останні дописи мають мало спільного з космополітизмом, Ромко правий - це глобалізм. І мені подобається, что таким чином Ромко протиставив глобалізм і космополітизм . А взагалі, дискусія на тему "що буде", у вас склалась дуже цікава .