Конфлікт чи порозуміння поколінь?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Черешенька, 4 лис 2007.

1. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

Відповідь: Конфлікт чи порозуміння поколінь?

Є.
    І я їх, тобто її, виховувати буду, поки руки не заболять:) .
    Дійсно, справа не в роках, треба брати до уваги, чого ті роки навчили. Послухати мудрої поради ще нікому не завадило, тим більше від батьків-дідів-прадідів, я думаю тут проблем і не виникає ніяких.
    Конфлікт буває тоді, коли научати починають наприклад чужі поважні тітоньки (а чого ви дитину за руку не тримаєте, вона ж на дорогу побіжить, і одягнули погано: замерзне, захворіє, а скільки їй років? така велика, а така нечемна і т.д.). Або коли вас на території 2-х кімнатної квартири 3 покоління живе, і спілкування ваше трохи ширше, ніж просто поговорити про життя.
    Старші люди особливо добре вміють маніпулювати, в 100 раз краще, ніж малі діти плачем. Здається, що говоримо на різних мовах. Ну це так, з особистого, не надто веселого досвіду, конфлікт поколінь - це те, з чим я стикаюся щодня, але не щодня розрулюю. Та тут, напевно, справа в особистостях.

2. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

У Німеччині, хоч була у нас досить інтернаціональна команда (але більшість схилилося до позиції "моя хата скраю").

Про конфлікт старшого і підростаючого покоління. Я, впринципі, тата свого розумію, коли він мене повчає і колись, як була не згідна, то дискутувала годинами з ним і доводила свою думку (до пізньої ніченьки), а тепер поміняла точку зору. Покоління моїх батьків пережили нелегкі часи (та дідусів і бабусь теж), розпад Союзу, постійні інфляції, переживання, що буде далі і т.д., а нам на сьогодні день живеться набагато легше і безстресовіше, я так вважаю. Тому навіть із тієї точки зору слід проявляти терпимість. Хоча важко іноді, важко себе переосилити і стримати.

• Подобається Подобається x 2
  3. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Якщо старше покоління є мудрим, воно не повинно дратувати молодь, а знаходити недратівливі шляхи достукатись до молодого покоління. Колись я була іншою, мої діти уже не такі. Але хто ж їх навчить, якщо не їх рідні батьки? Перш за все потрібно навчити поваги до старших і їх думки, навіть якщо ці думки не співпадають, пізніше навчити разом вирішувати проблеми, обговорюючи їх і прислухаючись до думки один одного, знаходячи найкраще рішення. Головне не бути самодуром, любити і поважати один одного і все має бути добре...

• Подобається Подобається x 3
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Є розум, а є мудрість.....

Коли людині 17 років, у неї є розум, але нема мудрості. А що таке мудрість? Мудрість - то вміння розпоряджатися розумом. І от коли нема мудрості, а є розум, то це молодість. Мудрість приходить з досвідом.

• Подобається Подобається x 1
  5. Romko

Romko Дуже важлива персона

Коли мені щось починають доказувати нинішні пенсіонери,я переважно мовчу.Але завжди виникає думка"А який був у вас клопіт,яке таке важке життя?".Була робота(попробуй не ходи!).Ціни були мізерні і за продукти і квартплата.Навіть за 100 рублів можна було прожити(хліб коштував 16 копійок).Не боліла голова - що буде завтра?
    Але,мовчу...

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

минуле покоління виховувалося у минулому часі, а сьогоднішня молодь виховується у сьогоднішньому часі - от і вся різниця.

7. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

По темі:
    З батьками у мене на цій ниві особливих проблем не було: вони поступово припиняли виховувати мене по мірі того як я дорослішав і виховував себе сам. Гірше було із дідусями і бабусями - отут вже різниця в поглядах на світ відчутна...

Поправочка: нема гірше пана, ніж з Абрама

• Подобається Подобається x 2
  8. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Якось я почула такий вираз: війна робить добру людину добрішою, а злу-злішою...
    Біда і горе як вогонь, який випалює в душі все дріб’язкове і пусте і залишає всередині саме золото. Ось тільки важко молодим це оцінити в старшому поколінні, бо самі цього не пережили.

9. Liliya

Liliya Well-Known Member

Золоті слова. Розділяю Вашу думку, бо перш за все - повага до близьких і старших. Вислухаю і зроблю по своєму.

10. Lavazza

Згадала собі ще по темі "не додали". Багато батьків роками працюють по Італіях, діти залишені без моральної батьківської опіки і з відчуттям "легких" грошей. Наслідки очевидні.

11. vasili

vasili Well-Known Member

так наслідки можуть бути різні, як позитивні в такій же мірі негативні, людина яка залишається самою частійше включає свій мозок для вирішення поточної проблеми...
    ЗІ: «спасение утопающих — дело рук самих утопающих»

12. bora

bora Well-Known Member

Колись розкодувала повернений мені від крадіїв телефон - окрім телефонів всіляких там жоріків і тьолок знайшла - мамуся-Італія і тато-дом. Отримали гроші і втратили сім"ю та зокрема дитину. Не розумію таких людей.

13. Lavazza

Дорослий може справитися сам, дітям потрібні тато і мама.

14. vasili

vasili Well-Known Member

А я розумію, якщо на старість ніц нема, і дитині тра' в універі вчитись, для наших краян є романтично-економічно виїхати на довгоочікуваний за есесеру "закордон", заробити капітал та доживати свій вік...
    ...а те шо дітки не завше є чемними то буває.

Додано через 3 хвилини
    Дітям, ні, мої батьки росли майже без нагляду батьків, час такий був постійно на роботі, і що, вони все в світі розуміють, а очі які розумні тра' тіке бачити то, діло не в надзирателях, а в "моралі" яку дитина має розуміти, а це або є в сім"ї або того немає!:)

15. Lavazza

Звідки це в сім'ї є, або чому немає? "Мораль" хтось має прививати, хай то будуть батьки чи бабця з дідом, не принципово, їхня функція в даному випадку не тільки "надзірать". Але дитина полишена сама на себе буде брати інформацію з доступних джерел і все одно сформує своє поняття "что такое хорошо, что такое плохо".
    Ми і в наш час постійно на роботі. Я говорила саме про відсутність батьків довгий час + легкі гроші.

16. vasili

vasili Well-Known Member

Я все рівно залишусь на тому, що дитині потрібен спокій, спокій і від батьків, доречі хороша класна керівничка принципі могла б бути моральним маяком для дитини, ну на худий кінець дитину можна віддати до недільної школи...і все, навіщо батьки, батькам тра' краще більше грошей заробити на вищю освіту та в дальнійшому на квартирку, як не мають защо... Розумні батьки завше вкладають грошеки у знання.

Додано через 1 хвилину
    За відсутністю батьків є енші родичі. А гроші дійсно гроші портять людей з слабкою психікою.

17. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Так, але розумні батьки з самого народження дитини виховують її, скеровують на правильну дорогу і дають орієнтири! І це не означає відразу, що не дають їй спокійно жити ;).

Крім того, знаєш, Василю, то в нас на Україні зараз гонитва за дипломами вузівськими. Всі мої друзі закордоном вирішують самостійно, яку освіту здобувати. І деякі, зваживши всі за і проти, йдуть в училище, вивчати конкетний предмет і здобувати фах (пекарі, кравчині, наприклад, і т.д.). А те, що в Європі навчання фінансують дітям батьки, - часто міф, молодь працює сама в поті чола (офіціантами, прибиральниками, продавцями), щоб заробити собі на книжку і кусок хліба.

З досвіду двоюрідної сестри скажу, що краще би її мама частіше на місце ставила і не задовільняла кожної потреби, бо зараз дитина їй на голову вилазить у всьому.
    Так, діти повинні бути самостійними, але ж до того на етапі становлення у них має бути закладений основний фундамент на життя (батьками, родичами, вчителями, друзями і саме у такій послідовності, вважаю). Не погоджуєшся ;)?

18. vasili

vasili Well-Known Member

Так- так, саме те. Але часто буває що людина виросла великою а батьки тягнуться й далі як колись.....
    Черешенько, це просто мета, яка є реальною в Україні, тим більше що в нас на рибні місця завше черга яку можна обійти певною кількістю папірців які будут свідотством того шо притендент не є "телепень".:)
    Черешенько я скільки хочиш можу привести протилежних досвідів...діло в людині самій, хочиш скажу в "крові".

19. Lavazza

І я до речі про це якраз і говорила: виховувати тре, поки дитина мала. А потім - лишай в спокої, хай вже сам.
    До певного віку батьків ніяка вчителька не замінить, а підлітки більше часу на вулиці проводять, а не в школі. Це взагалі велика помилка надіятись на когось іншого. Що це взагалі за постановка
    Хіба для того тільки, щоб народити?
    Передати, те що в крові? А далі най ся діє Божа воля?

Має бути свобода вибору, але не вседозволеність, треба підтримувати матеріально, але не задовільняти всі забаганки, як це часто якраз і виходить, коли батьки працюють за кордоном. Дитина не бачить чи не хоче бачити, якою ціною даються гроші, вона тільки знає, що мама їй не відмовить.

20. vasili

vasili Well-Known Member

Більшості випадків воно так як ви кажите, але все рівно хочеться щоб з власними дитьми все було як найкраще...

а де твій аватар? :)