Комунальні платежі, тарифи, квитанції, чесність сторін та якість послуг...

Тема у розділі 'Влада і комуналка', створена користувачем angal, 20 гру 2006.

1. Blessed

Blessed Well-Known Member

помилково завантажило 3 рази

Останнє редагування: 28 січ 2011
  2. Blessed

Можна, ось як це робила Т.Монтян,юрист.
    Як створити ОСББ: ми зробили це! Досвід ОСББ “Срібне коло”
    Тетяна Монтян // 05.01.2011

Чесно кажучи, до того, як ми з чоловіком придбали квартиру в нашому будинку, я не сильно цікавилась питаннями ЖКГ. Можливо, не цікавилася б і далі, але цинічний шантаж забудовника - ЗАТ “Познякижитлобуд”- змусив мене замислитись над тим, що “что-то тут нєчісто”. Ну, не може така тіпо серйозна кантора на рівному місці шантажувати власних покупців- “інвесторів” невидачею правовстановчих документів, якщо вони не підпишуть з їхньою фірмою “Рада” Договір “Про участь у витратах на утримання будинку”!

“Добре, - сказав мій чоловік. - Я підпишу, але... заплачу вам хоч копійку лише за виконавчим листом. Якщо ви його колись отримаєте, звісно”. Як неважко здогадатись, жодної копійчини наш ЖЕК від нас з чоловіком за майже 11 років так і не отримав. Сюрприз, Сюрприз! Зате причини шантажу виявилися простими, як господарське мило - за нашими з сусідами непрямими (бо хто ж нас допустить до бухгалтерії?) підрахунками, наш приватний ЖЕК витрачав на утримання нашого будинку приблизно в ШІСТЬ!!! разів менше, ніж збирав з мешканців по квитанціях.

Договір з ЖЕКом ми з чоловіком розірвали при першій же можливості. Так само вчинили й багато інших сусідів, але ЖЕК вперто продовжує позиватись до нас, посилаючись саме на цей договір. Бєдняжки - і це незважаючи на те, що тіпо обслуговує будинок тепер інша контора - “Рада 2”, яка самовільно, шляхом “одностороннього правонаступництва”, перебрала на себе наш будинок. Ресурс з кріпаками-людішками, ага.

Протягом всіх цих десяти років я не припиняла спроб об’єднати своїх сусідів, співвласників нашого багатоквартирного будинку. Я ніколи не заплатила жодної копійчини приватному ЖЕК-у, фактичним власником якого є народний депутат України від Партії регіонів Нвер Мхітарян, зовсім не тому, що я принципово не бажаю оплачувати спожиті мною послуги, а тому, що я вважаю: платити слід тільки за ті послуги, які реально надавалися. Причому, рівно стільки, скільки ці послуги коштують.

Сусіди спочатку не слухали мене взагалі. Адже суми в квитанціях приватного ЖЕК-у були незначними, і цікавитись деталями у них не було ніякого бажання. Однак, мало-помалу сусіди змінювали свою думку, оскільки безконтрольний ЖЕК цілком та повністю збайдужів до обслуговування нашого будинку. Люди нарікали, були незадоволені, але не вірили в те, що вдасться щось змінити.

Лише в 2004-му році Конституційний Суд України нарешті спромігся сформулювати цілком природну концепцію щодо того, що багатоквартирний будинок є цілісним майновим комплексом, який належить на праві співвласності всім тим, у кого у власності наявні приміщення в цьому будинку.

Але ця концепція надзвичайно важко проникала до розуміння навіть тих людей, які спромоглися купити далеко не найдешевші квартири в нашому новому будинку, а не отримати задарма та приватизувати. Людям важко звикнути до думки, що весь будинок є їхньою співвласністю, а зовсім не належить ЖЕК-у.

Тим не менше, десь році у 2006-му було здійснено першу спробу створити ОСББ. Зі спроби нічого не вийшло, оскільки ідіотська норма поточного закону “один власник = один голос” не давала нам шансів. Хоча бажаючі створити ОСББ вже тоді мали у власності по площі аж ⅔ будинку.

Наступні роки країна перебувала на економічному підйомі. Люди, хоча й були, як і раніше, страшенно не задоволені ЖЕК-ом, не мали мотивацій розпочинати створення ОСББ. Однак, вони дійшли в своїх протестах до того, що припинили платити ЖЕК-у за ненадані послуги.

І так би воно все тривало й надалі, але почалася криза. Мхітарян, за чутками, втратив неймовірну кількість бабла в Дубаях, плюс - деякі будинки, такі, як наш, таки створили ОСББ, прогнали його подалі і позбавили можливості качати бабло, нічого не даючи взамін. Наші сусіди повільно дозрівали.

І раптом влітку нам шалено пощастило - у нашому будинку почав протікати дах! Деякі сусіди з числа тих, які не розірвали договори з ЖЕКом, написали туди листа, вимагаючи його відремонтувати. Але у відповідь отримали великого болта хамського листа з відмовою. Це нарешті переповнило чашу терпіння.

Мешканці мого під’їзду зібралися на збори. Вирішили відремонтувати дах власними силами та за власний кошт. Вийшло по 300 гривень з квартири - причому, збирали з запасом. Деякі мешканці, звісно, не здали цих грошей, але більшість на це особливо не зважала, і поставилася до цього факту спокійно.

Після успішного ремонту даху (всі кошториси та чеки були вивішені на загальний огляд), сусіди вирішили відремонтувати також і ґанок, об який десять років поспіль ламали ноги, а ЖЕК це абсолютно не хвилювало. Цього разу скинулися по 200 гривень, причому, деякі сусіди не лише здали усі гроші, але й доздали ті 300 гривень, які не здали для ремонту даху. Після цього я остаточно зрозуміла, що крига скресла.

У ЖЕКа почалася істерика. Начальниця спробувала завадити найнятим нами роботягам класти плитку на ґанку, верещала, що ЖЕК сам все зробить, але почула у відповідь: “Пізно пити “Боржом”, коли нирки в трусах! Йди геть, не заважай”. Вона не здалася, приперлася з якимось мужиком, який спробував також пошугати роботяг, погрожуючи їм... відповідальністю за самоуправство! Мої малі близнюки, Чемпіони України з боксу, підішли до нього з двох боків та ніжно сказали: “Слиш, дядя! Ти тіше будь!”

У мене були однодумці і в інших під’їздах, у яких підтримка ідеї створення ОСББ була меншою, але всіх прибічників разом нам мало вистачити для кворуму. Після серйозної підготовки та запрошення представників Райдержадміністрації - 4 грудня 2010 року нарешті відбулися установчі збори. Процедура зборів фіксувалася на відеокамеру - про всяк випадок, якщо Мхітарянівським прихвосням таки спаде на думку оскаржити наше Свідоцтво про реєстрацію, протокол зборів, тощо.

Зі зворушливою промовою на зборах виступили заступниця начальника управління Дарницької РДА Ірина Демашкань та голова Дарницької спілки власників житла Галина Ревенко. Звісно ж, виступали і мешканці-співвласники, і я - в тому числі. Ми всі говорили про те, що ми - не малі діти, аби дозволяти стороннім людям керувати нашим спільним ресурсом - прекрасним новим будинком, який приватний ЖЕК, не зацікавлений ні в чому, крім тупого збивання з мешканців бабла, примудрився довести до далеко не блискучого стану. А також про те, що, попри всі проблеми, які ми прекрасно розуміємо, ми аж ніяк не дурніші від ЖЕК-у ім. Н.М.Мхітаряна, і цілком впораємся з власним будинком.

На наш подив, провокаторів від ЖЕК-у було мало - всього двоє. Але їхніх воплів вже ніхто не слухав. “За” рішення створити ОСББ проголосувала 121 особа, при двох “проти” та двох, які “утрималися”.

Ми висловлюємо велику вдячність в.о. начальника відділу Державної реєстрації, державному реєстратору Недбайло Олегу Андрійовичу, який зареєстрував наше ОСББ швидко і без проблем. Не всі чиновникі однакові, да.

Зрозуміло, що попереду у нас - важка праця. Не кажучи вже про те, що Мхітарян, звісно ж, битиметься за цей ресурс з усією пролетарською ненавистю. І я можу собі тільки уявити, чого нам коштуватиме забрати наш ресурс у Мхітаряна фізично. І справа не в тому, аби викинути ЖЕКівців з належних ОСББ приміщень (це ми зробимо швидко та без проблем - у всіх сусідів давно вже сверблять руки), а в тому, аби отримати всю документацію та провести інвентаризацію.

Про всі подальші події я, звісно ж, інформуватиму громадськість - з метою надихнути всіх українців стати справжніми власниками свого майна - спершу будинків, а далі - всього майна територіальних громад та всієї держави. І, нарешті, я - як і решта моїх сусідів - З ЗАДОВОЛЕННЯМ платитиму свою частку коштів на утримання будинку.

І - персонально моє звернення до Юрія Шпака, який написав істеричну статтю на “ЕП”.
    В його статті є фраза про те, що “ОСББ - це ярмо!”, і при цьому дається посилання на мою статтю з абсолютно протилежним змістом!!!

Шановний Юрій (та інші противники ОСББ)! ОСББ - це інституція, і буде вона виключно такою, якою її створять самі люди. Сама по собі інституція не може бути ані хорошою, ані поганою. Без інституцій суспільство існувати не може, тому що суспільство без інституцій - це атомарне збіговисько бандерлогів. А тому, Юрію, якщо наступного разу агітуватимете проти ОСББ - не посилайтесь на мене, бо це - навіть не смішно.

А ще краще - ознайомтесь з матчастиною та спробуйте зрозумійти, що альтернативи ОСББ - просто немає. Ми з сусідами своє ОСББ збираємося зробити абсолютно зразковим, і готові для цього практично на все.

Бо це - НАШ будинок. НАШ.

Тетяна Монтян

• Подобається Подобається x 1
  3. Blessed

А тепер маю питання, може хто знає, стосовно пені.

на минулому тижні в вівторок гонці з ЖЕКу принесли договри на підписання на надання послуг і сказали дають 1,5 дні для вивчення,підписання. а в четвер пригнали в 8 ранку і настирливо звонили і грюкали в двері десь 10 хвилин! Ми спішили і розмови з ними в нас не вийшло. Ось сьогодні я прочитала договори і здивувалась.
    Пеня в договорі-0,1% за кожен прострочений день. Я вивчила дане питання і виявляється що це питання ще офіційно не визначене, але ж наш жек мудрий, і все знає!
    ------------------------------------
    На даний час розмір пені, максимальні значення та механізм її нарахування нормативно-правовими актами не встановлено. Розмір пені (0,1:wacko: встановлено лише у проекті Житлового кодексу, що знаходиться на розгляді у Верховній Раді України (6 листопада 2009 р. у першому читанні прийнято проект Житлового кодексу, статтею 112 якого передбачається нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за послуги ЖКГ у розмірі 0,1% від суми заборгованості за кожен день прострочення).
    Зазначимо, що до 1996 року пеня нараховувалося в розмірі 0,01% за 1 день прострочення, але не більше ніж сама заборгованість. ...
    Отже на даний час законодавець, скасувавши заборону стягнення пені, законодавчо не врегулював механізму її стягнення, не визначив розмір пені та її максимальну величину. Окрім цього не внесено відповідні зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та до ряду інших законів....
    Неправомірним вважатиметься майбутнє нарахування та стягнення пені і з позиції Цивільного кодексу України. Адже відповідно до статті 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов’язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою. Стаття 549 цього кодексу визначає пеню як неустойку, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожний день прострочення виконання. У свою чергу, стаття 547 Цивільного кодексу чітко передбачає, що правочин щодо забезпечення виконання зобов’язання вчиняється у письмовій формі.
    Таким чином, з юридичної точки зору нарахування та стягнення пені буде можливим лише в тому випадку, коли між окремими мешканцями будинку та підприємством, що надає житлово-комунальні послуги, буде укладено договір з урахуванням положень щодо відповідальності за несвоєчасну оплату наданих послуг. До цього часу всі спроби стягнути з споживача пеню є незаконними.
    Отже, споживачам слід бути уважними при укладанні договорів з надавачами комунальних послуг, з метою недопущення встановлення в них розміру пені за несвоєчасну оплату.....
    http://pravnik.at.ua/news/2011-01-24-229
    ---------------------------------------
    Ось і виходить,що вся спішка для того щоб спершу підписати, а потім платити пеню, ну мовляв, ви підписали? от і платіть...
    Будьте уважні при підписанні таких договорів, і якщо хтось має подібну ситуацію то пишіть!
    В любому випадку розміру пені ще нема, от і не спішіть її платити.

• Подобається Подобається x 4
  4. Hornet

Hornet New Member

Подібна ситуація...
    Однозначно, що підписувати договір в редакції ЖЕКу не можна! Потрібно щось відписувати... А що саме? Можливо в когось є щось типу шаблону юридично-грамотної відповіді. Натрапив на таке http://gromada.lviv.ua/articles/2011/01/27/1127.html
    Але там варіант відповіді спільної від всіх мешканців підїзду/будинку. В моєму випадку потрібна індивідуальна...На жаль навіть на домофон не згуртувались((

5. Blessed

Дуже вже подібна ситуація до нашої.Ви випадково не в Шевченківському районі живете?;)
    Я прочитала за посиланням відповідь і думаю якщо її вичитати і поправити то можна відповідати їм.

6. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Необхідно прийти в ЖЕК і подати письмову заяву, про скасування в договорі пунктів, які Вас не влаштовують: заміна лампочок на сходах, прибирання під"їздів тощо. Копію заяви взяти собі. Справа в тім, що не ми наймаємо ЖЕК, а він пхається до нас зі своїми послугами.

7. Blessed

Так було б можливо якби в їхньому договорі вказали б ті пункти , які саме послуги вони зібрались надавати. Бо договір виглядає гнило, розмір оплати і рахунок на який платити є, права і обовязки сторін, відповідальність, порядок розвязання спорів,форс-мажор і строк дії договору.ВСЕ.

---------- Додано в 13:17 ---------- Попередній допис був написаний в 13:05 ----------

Щойно говорила з директором жЕКу. на питання про пеню він відповів:" це помилка,бо має бути 0,01%.Але вже знаю що ВРУ прийняла в 2 читанні ЖК де з нового місяця буде пеня 0,1%. ". так що помилка яка плавно переростає в свідоме написання 0,1%.
    ось так.

8. kitana

kitana Banned

З 1 лютого тарифи на електроенергію змінились.

до 150 кВт/год - 24,36 коп. (як і було)
    а те, що понад 150 кВт/год - 31,67 коп.

з електроплитами:
    до 250 кВт/год - 18,72 коп.
    понад 250 кВт/год - 24,34 коп.

Наступні підвищення плануються з 1 квітня і з 1 серпня.

9. Stalinist

Stalinist миється в бані

150 - это нереально. Как ни старался, но ниже 225 опустить не получилось, а так стабильно 250-260. Причем нет ни электроплиты, ни бойлера, ни обогревателя, ни электрочайника. :sad:

10. Bambook

Bambook Persona non grata

ага. а особливо з електроплитами потішило:
    щоб з електроплитою набігало до 250, треба бути йогом і їсти двічі на тиждень...

11. Stalinist

Stalinist миється в бані

А лучше вообще не есть или питаться холодным. Ну или на крайний случай, чай подогревать на солнце.

12. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

ну шо жертви покращеного життя , вітаю всіх з новими платіжками ...

3-кімнатна на Сихові =

Утримання будинку - 120,77
    Опалення - 429,54 !!! *купа нецерзурщини* на вулиці 0 , а вони курво палять , а я *купа нецензурщини* значить плати
    Гаряча вода - 8 кубів = 150,00
    Холодна вода - 8 кубів = 43,36
    --------------------------------------
    Всього - 743,67

Ще плюс електрика, газ, телефон, домофон, інтернет ... за 900 грн точно перейде) Це торба , просто торба.

• Подобається Подобається x 3
  13. Blessed

Ну шо хтіли то мають. Особливо в донбасі зараз в людей з квартир забирають мікрохвильовки, чайники, і телевізори за несплачену пеню!!!!!
    Хто вибирав ту ...владу?! Тіштеся,вона прийшла і шнурок з собою принесла.

• Подобається Подобається x 2
  14. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Ото тепер сирватка куоить собі ше одну квартиру і джипа поміняє на ше крутішого

15. strilets

strilets New Member

Підніму тему комунальних платежів

Був в мене газовий лічильник METRIX G4 - працював собі тихенько, рахував куби газу справно (я так думаю ;)).

Але ж тут Львівгазу захотілось перевірити його на справність. Місяць перевіряли (дякую що не моїм коштом), повернули, встановили і ... почалося

Після повірки мій лічильник почав рахувати з надмірним натхненням. Не подумайте, що параноя, але до того я частенько спостерігав, як він крутиться особливо, коли все виключено, крім свічки в колонці Вайлант. (Зі спогадів - ледь-ледь)

Станом на сьогодні я маю 0,094 куб/год тільки на газовій свічці в колонці, яка запалює пальник колонки, що дорівнює 0,940 кубів за 10 годин або 2,256 куб./добу або 67,68 куб/місяць (тільки свічка)

Чи хтось із шанованого панства мав схожу ситуацію?

P.S. Вимикаю свічку в колонці - лічильник завмирає :)

16. Кохана

Кохана LuBimaya

А у нас своя біда...
    Воюємо з укртелекомом за квитанції. Річ у тім, що ми живемо в будинку, де на 1 підїзд - 160 квартир. Більше половини мають стаціонарні телефони. Кожного місяця вже на протязі восьми місяців якесь падло кур'єр приносить квитанції і кидає іх тупо на ящики поштові купою. І спробуй знайди свою, а якщо знайти не встигнеш (наприклад принесли ввечері, а ти зранку виходиш тільки) то тю-тю...
    Сьогодні мій чоловік поїхав на Чупринки розбиратися з тим, там сказали дзвонити на номер 177, дзвонить - послали на гарячу лінію, він туди, знову на 177 (замкнуте коло курва мать...), він знову на 177... там попросили почекати біля телефону, вам передзвонять... передзвонив начальник! перепрошував стопятсот разів, але толкового нічого не сказав... мол, не відповідальні кур'єри.. бла-бла-бла.... і всьо...
    тоді чоловік сказав, що хай передадуть своєму кур'єру, що його буде чекати сюрприз наступного разу, як принесе так квитанції...
    Ну от що скажете робити в такій ситуації???

17. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

А я...тойво...хтів спитати знаючих-яка тєхнологія нарахування плати за опалення,тре дуже.Чи то інфа з грифом "совершенно сєкрєтно от народа"?

18. Blessed

В нашому будинку газу нема тому навожу приклад нарахування за опалення що приходить від Жек чи кого там.

Вартість ГКал в опалювальний сезон - 179,71 грн.
    Спожито приміром в мене на 2км квартиру - 1,00913 ГКал (хоча як то знати чи я то спожила? бо стоїть один лічильник в підвалі на весь під"їзд і ділять порівну,на 2км і на 3 км...арифметика, нє? :scratch_one-s_head: )

Множимо 179,71*1,00913=181 грн.

АЛЕ ТО НЕ ВСЬО!
    Далі цікавіше, ще додається такий пункт "Теплове навантаження" за що беруть по тарифу 1,30100грн ЗА ОПАЛЮВАЛЬНУ ПЛОЩУ!!!!!!! ІТОГО плюс ще 1,301грн*47кв.м = 60 грн

60грн+ 181 грн = 241 грн.
    отака арифметика

---------- Додано в 14:37 ---------- Попередній допис був написаний в 14:34 ----------

в нас по квартплаті приносять скопом в одну скриньку за дві квартири або мені кладуть чужу. я спершу(не дивлячись на адресу) в шоці від цифр, а потім бігаю по під"їзду віддати чужі квитанції.

19. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Шось тут не так,тре копати глибше

20. mforex

mforex Member

Отака інфа : При рівних послугах на ЖКГ держава має компенсувати різницю в тарифах – Садовий

При встановленні єдиного тарифу на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах держава має компенсувати різницю в тарифах на ці послуги. Про це в ексклюзивному коментарі ІМК сказав міський голова міста Львова Андрій Садовий.

«Це є мудра думка. Наприклад, візьмімо воду. Хтось бере воду, яка знаходиться біля міст, там одна ціна. Наприклад, Львів бере воду за 120 км. Тобто 120 км ми качаємо воду до Львова, шалена кількість витрачається на електроенергію. Якщо має бути рівна ціна, то держава повинна компенсувати різницю в тарифі. Тому це не може бути така сама ціна, наприклад, для Львова і Запоріжжя, яке має у себе воду, чи інші міста. Треба враховувати специфіку», - зазначив мер.

Далі http://jkg-portal.com.ua/news-gkj/jkgrizne/5159-2011-03-01-12-56-22

а де твій аватар? :)