Коли начальник хоче забракувати вашу відпустку!

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Nadin, 16 лип 2007.

1. Markell

Markell Well-Known Member

Відповідь: Коли начальник хоче забракувати вашу відпустку!

Я не намагаюсь боротись за спаведливість чужими руками, і поради мої підкріплені практикою, так як працюю юрисконсультом не перший рік, і з Держнаглядом праці свого часу тісно співпрацював. Неподання заяви на початку календарного року не позбавляє працівника права на щорічну основну та додаткову відпустки, КЗпП такої умови не ставить.
    Повторю ще раз:відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 днів після пологів (у разі народження двох і більше дітей або ускладнення під час пологів - 70 днів) надається жінці незалежно від того, скільки часу вона пропрацювала на своєму місці роботи. Така відпустка надається сумарною тривалістю 126 (140) днів, незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів. Згідно із Законом України "Про відпустки" (а також ст. 180 КЗпП), до відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за заявою жінки в обов'язковому порядку приєднується щорічна відпустка повної тривалості, яка може передувати відпустці з вагітності та пологів або надаватися після неї.
    І не має значення, подавала вона раніше заяву чи не подавала. А пільги матері з однією дитиною тут взагалі ні до чого, це має значення для отримання додаткової відпустки. А де сказано, що приєднувати щорічну відпустку до відпустки в зв*язку з вагітністю і пологами можна лише на "пізньому" терміні вагітності, і який вважати пізнім? Орієнтовну дату пологів зазначає лікар-гінеколог, за наслідками повторного обстеження ця дата легко змінюється (+\- кілька тижнів). А 70 днів до пологів + щорічна відпуска це 3 і більше міс., т.я. Надін на 6-му, то їй і змінювати нічого не потрібно. Позиція законодавця з даного питання чітка і однозначна, і нерозуміння букви закону прявляєте якраз Ви, шановний New Shrek. А також заплутуєте людину, пояснюючи їй, що вона не має права на таку відпустку.

2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ото, Шреку, ви, виявляється, негідник неграмотний, жи православних дурить....
    То, що ви виділи в житті - воно ніц не варто, бо суперечить букві закону...
    А те, що ні вам, ні мені в чистому виді буква закону не зустрічалась - то ми лише лузери...
    Є інший світ - чудовий - в якому працює буква закону...
    --
    Як би туди виїхати? може, хто підкаже?

3. Forpost

Forpost Стоїк

Я поражаюсь таким людям і за час керування кадрами зустрічав їх не мало.Вони живуть в своєму ,побудованому самими для себе світі.Особливо коли прийшли юрисконсульти власника з Россії,то працювати стало не можливо.Я їм кажу :"то так не мона робити ",а вони: "Но здесь же написано..." А шляк би то всьо трафив....

4. Forpost

Forpost Стоїк

Ось те саме скаже керівник ,зіпсує Надін здоров"я,пошле її по лікарям,і юристконсультантам,Путівка згорить ,квитки пропадуть.Надін хлопне дверима.І букви закону буде дотримано.А шо ребятам нада,всего немножка лимонада....

5. Markell

В Надін є особова картка (з поліклініки), як і у кожної вагітної жінки, яка знаходиться на обліку в медустанові. І там зазначено орієнтовну дату пологів, тому керовнік немає права вимагати ше якісь підтверджуючі документи.
    Я розумію Ваш сарказм, і погоджуюсь, шо наш світ не ідеальний, і живемо ми далеко не в правовій державі. Але права свої знати потрібно, і правди добитись можна, неодноразово переконувався в цьому на практиці. Тим більше в такій однозначній ситуації.
    Чим вища правосвідомість у пересічних громадян, тим важче розказувати їм на пальцях.
    Але легше думати, шо закон для сильних, а ми потерпим. Терпіли, і ше потерпим. Добре, шо знаходяться ті, хто тєрпілами не хоче бути.

6. Дана

Дана Well-Known Member

Тепер реально Надін на шостому місяці, який це тиждень? Шостий місяць я рахувала з 24 тижня, моя лікарка з 20, бо двадцятий закінчився значить пішов шостий. В декрет йдуть офіційно з 30 тижня, я так розумію що Надін ще нічого не оформляла і довідки про декретну відпустку ще звичайно не має, то і приєднувати нічого не може, бо де підстава на приєднання? По животі ніхто не буде вираховувати який у неї термін. Приєднати відпустку щорічну до відпустки по вагітності можна при умові надання листка непрацездатності де і буде вказано орієнтовані терміни. Зараз реально надін не має листка( і не може мати, наперед їй ніхто нічого не дасть) і начальство може спокійно ссилатися на це в відмові на приєднання. Як на мене Надін варто тільки полюбовно вирішувати цю ситуацію.

• Подобається Подобається x 1
  7. Дана

Дана Well-Known Member

Стоп, особова картка видається при оформленні декрету, і проходженні ЛКК, у Надін ще немає на руках особової картки. Я тільки сьогодні отримала на руки особову картку, і вона не є ще підставою для надання відпустки, вона надається вагітній на випадок пологів, і має знаходитися при вагітній весь час починаючи з 30 тижня

8. afterstep

Юристи живуть у своєму світі. Їм вигідно, щоб ми чубилися - з роботодавцями, між собою тощо. Бо наші чвари - то їхній хліб.
    Насправді - буква закону - ну зовсім як дишло... крім того, що "як повернув, так і вийшло" - на додачу, важка і тверда. І навіть якщо то дишло у цей раз вдарило по голові твого супротивника - то в тебе також руки болітимуть...

9. Markell

Особова (облікова) картка на вагітну жінку може бути заведена з 18 тижня, зберігатись може як у лікаря, так і видаватись на руки (як це було в моєї дружини). Підставою для приєднання щорічної відпустки до відпустки в зв*язку з вагітністю і пологами є заява вагітної жінки з довідкою медустанови, яка підтверджує вагітність та в якій зазначено орієнтовну дату пологів. Це може бути виписка з особової картки, довідка з УЗД, довідка від гінеколога, у якого на обліку перебуває вагітна жінка.
    Ні. З підстав, наведених вище.

10. Forpost

Forpost Стоїк

Юристи не здаються нікогда,але шановні звернули ви увагу як вони мімікрують.....А Дану зауважав,так тримати і до юристів не звертатись ніколи.Гіршої братії в світі нема.Вони взагалі ні совісті ,ні честі не мають,людина попадає в скрутну ситуацію,було в мене таке ,так чуть квартири не позбувся,вони як круки бачать хворого і добивають.Тільки ти розслабився все квартира не твоя

11. Forpost

Forpost Стоїк

На дочці вже шість років пасуться...повбивав би

12. afterstep

Шреку - серед юристів і люди трапляються...
    Може, таки не варто всіх?
    --
    Але без нагальної потреби перевіряти своє щастя та звертатися до юристів - таки не варта... Простіший спосіб - придбати лотерейний квиток. Воно і не так витратно, і не так гидко, якщо невдача спіткає.

13. Markell

Ну, шановні форумчани, ви б всіх під одну планку не міряли.
    Я з добрими намірами роз*яснив людині позицію чинного законодавства з приводу заданого нею питання.
    А у відповідь "до юристів не звертатись ніколи.Гіршої братії в світі нема.Вони взагалі ні совісті ,ні честі не мають,". Но комментс, більше спілкуватись нема про що.

• Подобається Подобається x 2
  14. afterstep

ні - ви роз'яснили лише "букву закону", і ту однобоко. назвавши лише права працюючого (і не згадавши про каменюки за пазухою у працедавця). Крім того - дещо гостро, як на мене, виступили щодо свого опонента
    А тепер вам, "законодавцю" - кілька слів про реальний світ.
    Щоб отак законами вимахувати - їх би спершу слід досконало знати - раз. Друге - Надін не подала повної та вичерпної інформації - а що буає з вашими законами, якщо вони суперечать трудовій угоді?
    Крім того - жіночка на море хотіла поїхати. А не нерви псувати та по консультаціям гасати.
    Перечитайте запит клієнта - і ви зрозумієте, жи ви "дали Маху".

15. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Айяйя, як негарно. Як лікар - то завждий правий і майже св"ятий, а про юристів от-так от......як однобоко і необ"єктивно, фі.
    І порада м"яко кажучи нерозумна. Знаєте скільки людей собі потім лікті кусають, що перше ніж щось зробити не прокунсультувались у юриста.

Трудова угода не дійсна в частині, в якій зменшує права найманого працівника , передбачені законом.

А щодо даної ситуації, Надін має право на таку відпустку, інша справа що все залежить від начальства - якщо нормальні люди, можна доводити свою правоту, в потилежному випадку собі дешевше буде лікарняне взяти.

• Подобається Подобається x 2
  16. afterstep

+1 за
    як власне підсумок питання - чи варто права качати, чи краще традиційним шляхом?
    --
    а про юристів - ну, звиняйте - таких зустрічав... У вас же ж (серед юристів) непристижно юристом-виробничником бути? а вони вас, юристів, якраз на підприємствах і репрезентують :-D

17. Markell

1. я не законодавець.
    2. не Вам мене вчити реальному світові.
    3. для того, щоб вказувати мені на недосконале знання законів, потрібно це обгрунтовувати, а не голослівно звинувачувати.
    4. закони не мої, а трудовий договір повинен неухильно відповідати КЗпП та іншим норм.-правовим актам, які регулюють трудові правовідносини, інакше він недійсний. Чинні закони не можуть суперечити договру, який уклажається на їх підставі.
    5. Надін я ознайомив з її правами, і сподіваюсь, що це їй згодиться незалежно від того, як вона вирішить ситуацію з своєю відпусткою. Крім того, я порадив зважити ситуацію, і вирішити, чи брати лікарняний, чи писати заяву про приєднання відпустки. Як і не радив гасати по консультаціях, оскільки там би їй нічого нового не сказали.

Згадайте Ви, якщо знаєте такі. Чи може це чергове голослівне звинувачення?
    Одна справа казати те, що знаєш, і зовсім інша -те, що думаєш.

18. afterstep

ага - голослівне ;)
    хай буде по вашому ;) я радий, що живу в такому чудовому світі, де є буква закону ;)
    і не маю натхнення з такими "зубрами" юриспунденції сперечатися, таки я не фахівець, а в дії
    ще ні разу не бачив ;)
    Хоча особисто мене - біда минала ;)

19. Forpost

Forpost Стоїк

щоб мене шляк в той день трафив коли я звернувся до юриста,а руку по плече собі відкусив

20. Forpost

Forpost Стоїк

і то зважте що не останній ідіот я,що робити людині з середньою освітою.Раб юриста,ось вони вже руки потирають,що освітній рівень українців наближується до тупих америкосів,ті до вітру без лоєра вже не можуть сходити .

а де твій аватар? :)