Коли начальник хоче забракувати вашу відпустку!

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Nadin, 16 лип 2007.

1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Відповідь: Коли начальник хоче забракувати вашу відпустку!

саме так. Можна не настільки фанатично, як пропонує Шрек - але з генеральною лінією цілком погоджуюся.
    юридично ж відстоювати свої права - це і поїздку зірве, і настрій зіпсує (поїздка буде не в радість) - і на додачу попсує стосунки.

2. Nadin

Nadin Well-Known Member

Не так важлива робота після родів, як підчас виховання - числення на роботі.
    В мого батька виповнюється 50 років(27 липня), який вперше за 20 років вирішив відпочити ще й в Криму, де для мене найкращий клімат і малеча моя їде і, де не була при памяті ні разу (це в мені дитячість працює), а протягом наступних 3-х років на поїздку так далеко надії мало(чоловік дуже занятой). І лікарі нічого проти не мають, а з роботи шкода йти, ще можу їм помогти і вони мені ще декретні мають виплатити.

3. afterstep

а тепер це все - одним духом - і начальнику...
    і таке миле-миле личко... як у кота в Шреку перед бійкою...

4. Markell

Markell Well-Known Member

Якщо ви працюєте по трудовому договору, і державній установі (судячи зіснування графіку відпусток, мені здається, шо це так), то з графіком відпусток повинні бути ознайомлені, і складений він мав бути з врахуванням Ваших побажань. Але керівництво все одно може перенести відспустку на інший період, пояснюючи "службовою необхідністю", однак зобов*язане надати відпустку протягом календарного року після останньої соновної щорічної відпустки (або компенсацію за невикористану).
    що стосується відпустки в зв*язку з вагітністю та пологами, то Ви маєте право на таку відпустку (згідно ст. 179 КЗпП) тривалістю 70 днів до пологів та 54 після. Але: "у разі надання жінкам відпустки у зв*язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений орган зобов*язаний заз аявою жінки приєднати до неї щорічну основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємстві, установі, організації в поточному робочому році", ст. 180 КЗпП. Тобто, Ви маєте право на викорстання щорічної відпустки безпосередньо перед відпусткою у зв*язку з вагітністю та пологами, що складе 70 днів до пологів+Ваша щорічна основна та додаткові відпустки. Якшо ж і цього не вистачає, попросити гінеколога (який "веде" Вашу вагітність) проставити орієнтовну дату пологів таку, яка Вам підходить, і з відповідною довідкою медустанови та заявою звертатись до керівника установи. Відмовити він не має права, з підстав, зазначених вище.
    Це по закону.
    Якшо хочете мирно і без відстоювання прав-оформляйте листок тимчасової непрацездатності і спокійно їдьте в Крим.
    ІМХО, начальник мав би піти Вам назустріч, в інакшому випадку треба "качати права", тим більше, шо закон на Вашій стороні.
    Сподіваюсь, трохи допоможе те, шо написав, якшо якісь питання виникнуть-спробую прояснити ситуацію. Сорі за можливі гр.помилки і сумбурність-поспішаю.

5. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

Вище відписали. Теж раджу качати права. Час мовчання пройшов. Пора відстоювати свої права.
    Крім того закон на Вашій стороні.

6. afterstep

не путайте божий дар з яєшнею. Треба бути на всю голову критим вар'ятом, щоб за 2 місяці до 3-річної відпустки по догляду - сваритися зі своїм начальством.
    Крім того - сварка зазвичай самоціль - тобто нічого, крім попсутих нервів і сумнівного морального задоволення - не дасть.
    --
    Кобіті ж бажано зараз не хвилюватися - раз, і отримати бажаний результат мінімальними затратами - два.
    А гонор можна потім потішити - як буде вдала до того нагода.

• Подобається Подобається x 1
  7. Deus igrok

А які наслідки сварки можуть бути ?
    Підстави звільнення чітко передбачені КЗпП =)

Маю чіткий випадок , але правда з києявлянами =) Ті звернулися до юриста. І той "по полочках" розписав роботодавця де він правий, а де ні , і що за то грозить.
    Роботодавцю теж не хочеться лишнього "менінгіту" з судами, перевірками і т.д. і т.п. ... він набагато більше витратить за улагодження справи , ніж якби поступив по закону.

8. afterstep

по перше - це Львів, а не дикі хащі Києва. Тут таки стосунки не настільки "джунглеві" - хоча всяке буває...
    По-друге - ще раз повторюю - кобіті не в права розходиться, а в поїздку.
    По-третє - "закон як дишло". І, згідно заміток Джонатана Свіфта, який за кілька століть передбачив стан судової системи в Україні - судитися - собі дорожче.
    --
    На кобіту, що ось-ось піде в декрет - ніхто на підприємстві особливо не розраховує. Тобто - її можуть і "просто так", без оформлення належних документів, в поїздку відпустити. Але якщо вона почне качати права та "вигравати м'язами" законодавства - то - а ви певні, що досконало знаєте КзПП?

9. Forpost

Forpost Стоїк

київське начальство сцикливе,йому покажеш Кзот так воно лапки к верху,а наш ,керовнік ,як йому на мозоль наступити, він фірму загубить ,а докаже що він правий,а не Кзот

• Подобається Подобається x 2
  10. Deus igrok

Та наче курс здав на 5 =)

ну то так =) підтверджую =)

11. Markell

Я роз*яснив, як все правильно зробити відповідно до вимог чинного законодавства. Якщо начальник відмовить, то представники "Держнаглядпраці" (які мають право вийти на перевірку за заявою працівника) швидко поставлять його на місце (була неодноразова практика, якщо потрібно, скажу до кого звертатись). Права жінки на декретну відпустку позбавити роботодавець не може, більш того, згідно чинного законодавства її не можна звільнити, поки вона у відпустці.
    Але застосовувати цю комбінацію, чи ні-потрібно вирішувати у конкретній ситуації, зважуючи відносини в трудовому колективі, переспективи на роботі, ставлення начальства і всі решта за і проти. Добитись правди в такій ситуації можна 100%, але це полюбому відіб*ється на подальших стосунках з керівництвом.
    Але і думати, шо права тільки в законі, нічого тут не доб*єшся, "треба бути вар*ятом" (як писав хтось з форумчан) і т.д. і т.п.-також неправильно. Це позиція лузера.
    ІМХО, найкращий варіант просто провести "бєсєду" з начальником, звернувши його увагу на позицію законодавця з приводу даного питання, і розкласти йому все по поличках (для початку, без написання заяви і довідок від лікаря). Все в спокійних і самих дружніх тонах, але впевнено. Думаю, позитивні зрушення будуть, а далі вже дивитись по ситуації.

12. afterstep

не варто безсоромно перекручувати фразу, оскільки далі - сам же її повторюєш, причому своїми словами:

Хоча, як на мене - перед демонстрацією кулаків та м'язів - слід спробувати домовитися полюбовно. Але то - справа смаку. Альбо - лузерства ;)

От-от - крім теорії - ї ще й практика ;)
    --
    - Тату, чим відрізняється "теоретично" а "на практиці"?
    - Бачиш, синку, я в теорії не дуже сильний.... Я тобі на прикладі поясню... Жінко!!!
    - Га? - Ти б негру дала за 100 баксів? - Нє! - А за мільйон? - Звичайно б дала!
    -Дочко! - Га? - Ти б негру дала за 100 баксів? - Нє! - А за мільйон? - Звичайно б дала!
    - Ото, синку, видиш - теоретично ми мільйонери, а на практиці - маємо дві к#$%ви в хаті...

13. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Nadin, я колись працював в банку, хто знає той підтвердить що таке поняття як відпустка для рядового працівника там зустрічається дуже рідко. Так всі наші дівчата просто брали лікарняні до самих пологів і все, жодних проблем. ЗАйдіть в жіночу консультацію, поскаржіться на погане самопочуття, запаморочення і т.д., нехай артеріальний тиск Вам виміряють (досить ймовірно що він буде не в нормі), дайте лікарю 50 грн. і будете відпочивати хоч до самих пологів. навіщо Вам зараз нервуватись та з кимось сваритись?

14. Nadin

Nadin Well-Known Member

У нас з 7 людей в офісі 3-є вагітних і дівчинка, яка також вагітна ніби попадає зі мною на одні дні і вона вже домовилась з одним начальством і ніхто не попередив, а я ніби з іншим, яке не в курсі про її відпустку.

15. Deus igrok

два начальства на 7 людей в офісі.... сильно =))))))))))))

16. Markell

Ну, перекручувати чужі фрази не мав наміру, мав на увазі, шо не треба боятись показувати начальству обізнаність з власними правами і впевненість у них. І не боятись інколи посперечатись з начальником. Сваритись же я не радив, як і не радив демонструвати "кулаки та м*язи". Спокійна розмова з впевненістю у власній позиції та посиланням на норми чинного законодавства (щоб шановний керовнік зрозумів, шо просто так на пальцях він не розкаже) - ось варіант, який я радив.
    В даній ситуації керівник свідомо іде врозріз з нормами чинного законодавства, бо йому завжди так вдавалось, і ніхто не качав права.
    А "схаваєш" раз-прийдеться "хавати" і вдруге, а це вже точно лузер.

17. afterstep

не все так просто ;) Nadin лише за другою спробою більш-менш точно змалювала ситуацію ;) і то - ще не до кінця ;)
    демонстрування знання своїх прав та законів перед керівником - це і є марне "грання м'язами".
    керівник насправді - рідко йде "свідомо" врозріз з законодавством - інакше то не керівник, а вискочка ;) з такими - інша розмова - а зараз йшлося про керівників

то вже точно помилковий підхід. Але можна довго пояснювати - і не зрозумієте.
    Наведу простий приклад - з шахів. Там є поняття "гамбіт" - тобто свідома жертва з метою отримати позиційну перевагу. Саме подібний підхід іноді сильно допомагає при вирішенні виробничих питань ;)

18. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Я співчуваю Вашому начальству, це ж треба так попасти :)

А взагалі , я також не відпускаю Надін у відпустку. Спершу дрогобицька ковбаса, потім відпустка :)

19. Markell

Здається мені, тут не зовсім та ситуація, коли варто йти на жертву. Як я вже пояснював-авторка теми має незаперечне право на отримання цієї відпустки (згідно КЗпП), а от начальник нехоче її відпускати (його логіка також зрозуміла, навіщо надавати оплачувану щорічну основну відпустку, якщо працівник потім все одно піде у декретну).
    Оскільки питання стоїть лише про залишення на роботі до закінчення декретної відпустки, то змісту в отриманні ілюзорної позиційної переваги пожертвуваши законною відпусткою не бачу жодного.
    А от ситуація з персоналом в описаній ситуації дійсно цікава, начальству не позаздриш. Відпустку по догляду за дитиною в план відпусток відділу з технічних причин включити не завжди виходить.

20. Forpost

Forpost Стоїк

Ось Ви вже вдруге проявляєте нерозуміня букви закону,і збиваєте православних з пантелику.Треба розглядати кожний конкретний випадок, а не теорію.Надін не має права на цю відпустку,по-перше вона в січні не подала письмову заяву про те ,що вона просить внести її в графік відпусток в поточному році в звязку з необхідністю оздоровлення,повторюю мати однієї дитини пільг не має,подруге у неї ще не пізній строк вагітності і вона не може скористатись нормою закону про приєднання щорічної відпустки до відпустки по вагітності і пологам.І нікому би не радив,робити так як ви радите.У вас вгадується борець за справедливість чужими руками.Керівник таких гонить в три шиї,якщо від працівника залежить якийсь фронт робіт.Такі люди не надійні і від них позбуваються при першій же нагоді

а де твій аватар? :)