Жах який. Але от для прикладу - я працюю на харчовому підприємстві (досить великому). То у нас навіть заборонено лаборантам в цеху для відбору, скажімо, води на аналіз, користуватись скляними ємкостями - дозволено лише спеціальні пластикові, щоб раптом не розбились, чи не відколовся кусочок і не попав випадково в продукцію. А у випадку з чаєм - ситечко нас врятує! Якщо не пити просто з гайвані, звичайно.
Добрий Шу багато витримає, я би за це не переймався. Як би там не було, а поекспериментувати доведеться, щоб знайти оптимальний варіант заварювання. Що до промивання, то я пробував те, що виходить після другого промиву, як за кольором, так і за смаком, відчувається, що це ще не пуер, а змив верхнього шару. Якщо зробити короткий пролив, а потім настоюванні 1-2 хвилину, то просеваний шу навряд чи віддасть смак. Він поки не розпариться, не прокинеться..
Ну, я на жодному відео не бачив, щоб два рази промивали, а навіть при дегустаціях деколи п'ють і першу заварку. Але вірю, що при дуже щільному млинці так доводиться робити. Правда тут вже питання - чому не купувати розсипний пуер, коли той же Шевєлєв розказував, що на фабриках часто пуер зберігають у розсипному вигляді, а коли приходить замовлення від покупця, то його ж таки (чай, а не покупця) пресують.
Я думаю, що зберігають в основному моносировину, а у вигляді млинців часто пресують купажі з різних місць або з одного місця, але різних грейдів. Розсипний пуер частіше продається у фермерів, які не мають устаткування для пресування, а фабрики в переважній більшості продають млинці, точа, цеглинки і т.д.
Я десь точно бачив, як двічі промивають. Я впевнений, що ви як спробуєте, то одразу зрозумієте в чому справа. Я приблизно так думаю, що першим промивом трохи розкривається спресований шматочок й змивається верхній шар, а другим промивається те, що всередині. Якщо потримати пресований шу секунд 30 один раз, то вода буде світлою, він ще нічого не дасть. Це не забирає з нього "сік", а якби "розкорковує". А стосовно розсипного, то він дорожчий завжди. Швидше за все, пресований ще й міцніший. Бо червоні, що я коштував, то пресовані більш густі та міцні.
Тут, на мою думку, може бути таке, що дрібні фермери не мають виходу на кінцевих покупців і здають на фабрики, а там вимагають привозити розсипом, щоб оцінити і добре роздивитись, що ж там той фермер привіз, і чи не домішав чогось. А потім самі вже купажують як хочуть і пресують. Чув в одному відео від Шевєлєва, що китайці віддають перевагу тонким смакам із легкими відтінками, а західний покупець навпаки хоче більш виражених, насичених смаків. На внутрішньому ринку популярніші розсипні шени, а пресовані шу ідуть на захід.
Отримав посилку. Дянь Хун, Дянь Хун Бі Ло, Дянь Хун Сун Чжень, Мао Фен, Біле Місячне Сяйво, два нових шу пуери і шен від Менку(2007 рік). Пішов чаювати
Приїхала ще одна чайна посилка. Зелений чай з жасмином, червоний чай Чжен Шань Сяо Чжун, шу пуер в зеленому мандарині, шен від Менку 2007 року, цеглинка шу пуеру від Тан Мей і млинець шу пуеру Чунь Ляо Сігуй. Далі буде )
Отримав ще одну чайну посилку. Вже відомі тут багатьом шу пуери Сяо Фа від Сягуань, молоді шени від Менку, шу пуер в зеленому мандарині, ароматний червоний Дянь Хун Сун Чжень, зв'язаний чай, пресований червоний чай. Також приїхав похідний чайний набір(чайник, чотири піалки, маленька чабань, щипці, рушничок і сумка).
Завтра якраз відбудеться цікава подія у Львові (чайна зустріч). Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися.
Отримав чайну посилку. З відомих моїм чайним друзям є червоний Дянь Хун, білий Юе Гуан Бай (Біле місячне сяйво), зелений з жасмином. Приїхали піали з Цзенденчженя, які багатьом сподобалися. З нового - червоний Сю Цю Хун Ча (Драконова Куля), улун Мі Лань Сян Дань Цун (Медова Орхідея), два нових шу пуери та чайний посуд(гайвані з глини та порцеляни).
Зараз тепло, але попереду зима. Тому я, як справжній чайний хом'як, роблю запаси. Приїхали червоні Лі Чі Хун Ча і Дянь Хун Сун Чжень(Соснові голки), зелений Мао Фен, шу пуери Чунь Ляо Сігуй та Золотий Павлін, дві гайвані(див. фотозвіт з попереднього разу) і знову піалки з Цзенденчженя, але тепер вже зеленого кольору.
Отримав червоні Дянь Хун і Чжен Шань Сяо Чжун, зелений з жасмином, шу пуери Лімін Сінхо Цзінь Кунцюе Те Ті (Золотий Павич) 2010 року, Чунь Ляо Сігуй 2016 року та шу пуер в зеленому мандарині.
Можна тільки позаздрити. Але усвідомлюю, що з моєю зарплатою треба, мабуть, половину її "пропивати" на посилках з Китаю з китайським чаєм. Скільки в місяць вам треба відкладати на чаї? Без посуду, бо піали можна і у нас знайти.
Ви сильно перебільшуєте. Цілком пристойний чай коштує 150-250 грн за 100 г. Цього Вам вистачить на місяць майже щоденного чаювання. І це зовсім інший рівень, ніж чаї, до яких всі звикли.