Моя спроба продегустувати кімуни закінчилася кількаденними "кімунними" чаюваннями, вишукуванням в інтернеті всього, чого я ще не знав про цей чай і розумінням того, що з сьогоднішнього дня я цей чай вже не буду називати кімуном. Ці Мень Хун Ча (на піньінь - qímén hóngchá) Скорочена назва - Ці Хун. То звідки взялася назва Кімун? Як це часто буває з китайськими назвами, «кімун» - це неправильна вимова і транслітерація «Ці Мень» - назви повіту, де виробляють цей чай. Оскільки в колах любителів китайського чаю ніхто не називає улуни оолонгами та червоні китайські чаї чорними, то логічно називати цей сорт чаю Ці Мень Хун Ча, а не спотвореною назвою Кімун, яку придумали англійці. Що я і збираюся надалі робити. З назвою визначилися. Тепер ще кілька цікавих фактів про цей чай. Отже, повіт Ці Мень знаходиться на півдні провінції Аньхой у Східному Китаї. Ці Мень Хун Ча - це єдиний червоний чай, який потрапив в реєстр чаїв, які подавали імператору. В повіті Ці Мень росте вісім сортів чайного дерева, з якого роблять Ці Мень. Чай дрібнолистовий. Дуже ароматний. В Ці Мень міститься речовина мірсенал, ефірна олія, яка є унікальною саме для цього різновиду чайного куща і дає чаю його яскравий смак. Відноситься до Гунфухунів, найчисельнішої групи червоних китайських чаїв. В деяких сортах цього чаю іноді присутні димні нотки, як у Чжень Шань Сяо Чжуна, але не такі насичені. Містить менше кофеїну, ніж наприклад асамські чаї. Це післяобідній чай, можна пити навіть перед сном. Більшість схиляється до того, що в Ці Хуні присутні соснові нотки в ароматі. Шановний Efer вловив в своїй осінній дегустації щось між чебрецем і хвоєю. Все таки хвоя! Авторитетний знавець чаю Антон Дмитращук("Сова і Панда"), описуючи Ці Мень, говорить про аромат тютюну(не диму!), гранат і айву. Тепер від теорії перейдемо до практики. Переді мною лежить три зразки Ці Мень Хун Ча. Два з них(№1 і №2) приїхали в останній СП, а залишки ще одного(№3) лежать з осені. Про перші два розповідав шановний @SPP, а третій пили всі, хто приймав участь в СП по червоних чаях. Ці Мень Хун Ча №1 7 г чаю на 120 мл гайвань Аромат - свіжий, солодкуватий, з прянощами. Після промивки кришка гайвані пахне дуже приємно, аромат м'який і гармонійний, відсутні різкі неприємні ноти. Перший пролив зробив на 30 сек. Смак м'який, але відчувається, як верхнє піднебіння злегка затерпає від цього, притаманного Ці Мень Хун Ча, хвойного освіжаючого ефекту. Другий пролив. Чай став міцнішим, смак став різким і терпким. І далі... У свому першому відгуку я продовжував так: для мене смаковий профіль Ці Мень Хун Ча - це не моє. Занадто різко і некомфортно. На думку приходить порівняння з м'ятними жуйками, до того ж з сильним освіжаючим ефектом. Тактильно чай м'який, але саме наростаючий ментоловий ефект збиває мене з приємного чаювання. Та все ж мій досвід з Ці Мень Хун Ча не такий песимістичний. Після кількох експериментів з температурою і вагою сухого листа я знайшов до нього чарівний ключик. Я став класти не 7 г, а 5 г листа і проливав воду не напряму з термоса в гайвань, а через чахай, тим самим зменшивши температуру. І чудо сталося! Чай став набагато для мене смачніший, ця "жуйка" відійшла на задній план, даючи змогу відчути інші, фруктові нотки. Я справді дуже зрадів, що, як мені тепер здається, зрозумів цей чай краще. Ці Мень Хун Ча №2 Аромат - присмажена скоринка житнього хліба, фрукти, димок. Після промивки з'являються пряні нотки. Перший пролив - 30 сек. Не знаю, чи відчув би в ньому шоколадний смак, якби про це не розповів @SPP. Можливо виникли б інші асоціації. Але шоколад там таки справді є і для мене це гіркий чорний шоколад. Важко сказати чи цей смак є ознакою якогось одного виду чайних дерев(їх, як ми вже знаємо, є щонайменше вісім), чи це особливості технології. Одне можу точно сказати, що лист цього Ці Мень Хун Ча більше просмажений, ніж в попереднього. Тепер щодо шоколадності. Для мене це просто ще один штрих в смаковій палітрі китайського чаю. Особисто я нічого неприємного не відчув. Більше того, я неодноразово на чайних форумах зустрічав прохання порекомендувати чай з таким смаковим профілем. Тепер буду знати, де він є точно Чого мені забракло в цьому зразку, так це багатогранності смаку. Якийсь він однолінійний і занадто зрозумілий. Мабуть до такого чаю в мене занадто завищені вимоги. Це все таки не Є Шен Хун Ча, і навіть не Тань Ян Гун Фу Ча. Ці Мень Хун Ча №3 Залишки цього чаю пролежали в мене з минулої осені. Він мав бути в останній СП, але продавець підняв ціну більше ніж на 60% і тому довелося шукати адекватну заміну. Навчений попереднім гірким досвідом, я поклав в гайвань 5 г чайного листа і проливав не окропом, а злегка остудженою водою. Смак чаю дуже приємний і ніжний, солодкий, жодної згадки про терпкість. Характерної хвойності не помітив, хоч точно пам'ятаю, що вона в ньому була. Але найцікавіше, що він майже не втратив в ароматі за півроку зберігання. Та навіть більше, його аромат виявився сильнішим, ніж в Ці Мень Хун Ча №1. Мабуть китайський продавець чаю добре розумів, що робить, піднімаючи ціну на залишки цього Ці Хуна. Ось такий в мене був насичений тиждень з цікавими чаями з далекої провінції Аньхой.
Якщо Ви продавець китайського чаю і у Вас є по кілька кілограмів зеленого, жовтого чаю або світлих улунів, тоді варто цим заморочуватися. Якщо ж Ви звичайний поціновувач китайського чаю, то його просто потрібно пити. Через рік зелений чай вже втратить багато зі своїх корисних властивостей, а жовтий перетвориться в поганий зелений. Крім цього треба враховувати і той момент, що при кожному вийманні пакетів з чаєм з морозилки всередині пакета буде утворюватися конденсат, який точно не покращить якість чаю. З білим чаєм взагалі окрема історія. Існує термін Лао Бай Ча (старий білий чай). Білий чай може вилежуватися роками, часто його пресують у млинці як пуери і зберігають тривалий час. Це відбувається при кімнатній температурі.
Донедавна просто не мав уявлення, що якісний китайський чай може лікувати "хвороби цивілізації" - діабет, гіпертонію, ожиріння і все, що з ними звязано... і не потрібно купувати метформін, статини і ліки від тиску - все через місяць після початку "чаювання" прийшло в норму... хтось порадив "місячне сяйво", недавно купив трохи луцзину. Найцікавіше, що в чай входить кофеїн, який мав би підвищувати тиск, але при регулярному вживанні чаю тиск не підіймається вище 125...
Чай в Китаї спочатку використоввали саме в якості ліків. Але на мою думку вживання чаю не може підміняти собою повноцінне і фахове лікування таких складних хворіб, які Ви згадали вище. Чай, який містить цілий комплекс корисних речовин, допомагає організму боротися з хворобами. Все це дуже індивідуально. Потрібно уважно стежити за своїм самопочуттям, щоб не зашкодити. У нас лікарі навряд чи порадять Вам лікуватися китайським чаєм. А ще мене дуже дивують рекомендації медиків пити зелений чай, який нібито дуже корисний для здоров'я. І я себе запитую: "Ну яка користь від минулорічного чи позаминулорічного сіна? Я ж не корова і не коза." А в наших магазинах неможливо купити свіжий зелений чай! Люди цього не розуміють і викидають гроші на вітер.
На днях отримав посилку з зеленими чаями з останньої СП. В посилці п'ять зелених чаїв(чотири з СП і ще один новий чай Бі Ло Чунь взяв на пробу). Крім цього приїхав ісінський чайничок-"егоїст" для шановного @TeaTor . Форма чайника - Сі Ши, об'єм - 90 мл. На цьому фото чайник TeaTor поряд з моїм 200 мл, форма Лун Дань (Яйце Дракона). Також приїхало шість піалок з цзіндечженської порцеляни (кожному учаснику СП в подарунок). Пригадуєте, я виставляв посилання на відео з чайним набором? Так ось, ці піалки саме від того ж продавця. Хотів подивитися як вони виглядають вживу. Дуже тонка і делікатна порцеляна, настільки тонка, що просвічується наскрізь. Ну і поверхня дуже цікава, об'ємний візерунок. Одним словом оціните самі.
Дякую за чай та за подарунок! Поки що коштував лише Маофен, одразу відчувається, що чай цього року Розмір піалки цікавий, одразу з гайвані переливаю туди, виходить дуже зручно. Чудово тримає температуру, аж язика припік
Вітаю! Коштував Бі Ло Чуні, найбільше мені в них подобається, що проливаються миттєво й дуже солодкі. Я вже підзабув смак свіжого Білочуню минулої весни, але цей дуже смачний та яскравий точно, порівнювати немає сенсу, як на мене. Другий Білочунь має цікавий оригінальний смак, чомусь здається, що це смак якоїсь квітки й саме жовтої, бо квітка молодої кульбаби наче якось так пахне. Саме в день, коли забирав з пошти чай, я прихворів, тому лише зараз починаю смакувати, не хотів псувати враження. Ігоре, ще раз дякую Вам за чудовий чай!
Щиро дякую, Вікторе, за Ваші відгуки. Радий, що чаї Вам сподобалися. На жаль дуже обмежений в часі, щоб поділитися своїми враженнями про зелені чаї. Може згодом. Вибився з обіцяного графіку по СП, але нічого не вдієш. Найближчим часом оголошу СП по білих, жовтих чаях та інших смаколиках. Чаї вже вибрав. Залишилося лише все доступно описати.
Доброго вечора, Ігоре! Хотів спитати, може як будуте переглядати чаї, цікавить скільки коштує квітковий чай з піону. Швидше за все, дуже дорого, але якщо на очі потрапить, хотілось би знати вартість.
Знову відкрив тему по спільній покупці чаю. Будуть білі чаї, жовтий чай, жасминовий чай і смаклоик, який хотіла спробувати @Latana Royal - червоний чай з соком лічі. Запрошую приєднуватися всіх чаєманів.
Приїхала чайна посилочка з СП з білими, жовтими чаями та іншими смаколиками. Крім цього посуд і чабань(чайна дошка) для шановного @TeaTor. Смачного чаю, друзі!
З дня мого останнього допису пройшов місяць. За цей час я отримав ще дві чайні посилочки. В першій приїхали шени від Шуанцзян Менку для моєї чайної колекції (так-так, я все ще вишукую їх). І тепер цих пуерів стало трішки більше. У другій посилці приїхав червоний чай, шу пуери та північнофуцзяньські улуни з У І Шань. Серед червоних - дуже смачний чай з диких дерев Є Шен Хун Ча з Юньнані, Цзінь Дань Цун з провінції Гуандун, який був в одному з наших СП і багатьом сподобався та новий для мене Ісін Хун Ча з місця, яке знамените своїми глиняними чайниками.
Всім привіт! Мене звати Андрій. Нещодавно приєднався до цієї чудової культури. Вже маю декілька піалок, одну з них дуже гарну з монахом. Вчора отримав перший глиняний чайник 130мл, буду використовувати його для червоних і шу. Найбільше захоплююсь ТєГуаньІньом, але це тільки початок, окрім нього пробував ще зо три улуни, один з них ДаХунПао, а також зо 3 пуери, один з них Шен. Замовив дуже гарну чабань з вирізьбленим деревом життя, дуже чекаю на неї. Хотів запитати у вас, чи замовляли ви чайок і посуд на АліЕкспрес? Поки я купував пуер в Золотому Феніксі, а улуни на чайних острівках в ТЦ, порадьте, будь ласка, де ще можна купувати. Всім гарного дня)
Вітаю, Андрію! На Алі вибір мізерний, оскільки там заборонили продавати продукти харчування. Крім того в ціну чаю буде закладено і "безкоштовну" доставку. Ми тут з чайними друзями час від часу робимо спільну покупку в Китаї. Саме зараз готую асортимент по наступній СП. Планую десь за тиждень визначитися остаточно. Чай приїде приблизно в першій декаді квітня. Але якщо Ви маєте бажання спробувати чогось смачненького вже зараз, то немає проблем. Скину Вам в приват все що маю в своїх запасах на сьогоднішній день.