Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 1.010
  1. TeaTor

TeaTor Member

Всім привіт.
    Я б дуууже хотів приєднатися до замовлення саме шу пуерів, оскільки я їх зараз інтенсивно п'ю і все ще перебуваю в пошуку саме свого шу :)
    Мені було б цікаво спробувати вибрані і перевірені чайними колегами варіанти шу пуерів від надійних постачальників.
    Я не знаю як саме відбувається замовлення, консолідація і доставка чаю яку для нас організовує шановний tea man, але чи є можливість замовити і шу пуери і гуандунські улуни якщо все-таки більшість вирішить на користь останніх?

2. tea man

tea man 茶人

Можете назвати те, що Ви вже пили і що хотіли б скуштувати? Це саме я б хотів запитати і в @SPP. Тоді я спробую щось організувати з шу пуерами.

3. SPP

SPP Active Member

Шу пуер, який дійсно подобався пив дуже давно. Пам'ятаю що він називався Ци Цзи Бінь і був, наче, з Юнаню. Проте він коштував сто чи сто п'ятдесят доларів за сто грамів, тож наразі не варіант. )))
    Зараз з тих, що більш менш подобаються, купую ноунейм розсипом. Спільна закупівля шу пуерів тим і зацікавила, що сподівався на щось раніше не бачене. Гадаю що не варто морочити голову, згоден пити гуандунські улуни та шени. )))

4. tea man

tea man 茶人

Що ж це було за такі гроші? Навіть важко собі уявити. Мабуть щось колекційне. І де Ви такий шу придбали?

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  5. TeaTor

TeaTor Member

Щодо мене то в мому раціоні серед шу пуерів багато ноунеймів і тільки парочка брендових. Улюбленими на разі вважаю Xia Guan Xiao Fa Tuo Cha Puer TEA 2013 і Tribution Tuo * Menghai Dayi Pu-erh Tea 2010 100g Ripe. В основному купляю 100г точі для перестраховки якщо чай не сподобається.
    Цікава історія колись трапилася коли замовив пробник з Китаю на 50г. Здається це був один з найвідоміших Шу від фабрики Даі 7572 року так 2010. Взагалі на роботі я заварюю чай прямо в чашці невеликими кусками (2-3 г). І от коли з того пакетика залишилось чаю на 3 порції, я традиційно засипав у чашку звичну "дозу" чаю і залив кип'ятком з води яка постійно є в офісі і... офігів. Коли, дивлячись в монітор і на автоматі сьорбаючи чорно-бурштиновий напій, я відчув просто неймовірний смак. Це був смак в якому зовсім були відсутні типові нотки землі, старості і дьогтю, а був дуже густий, чистий, солодкуватий і маслянистий смак квітів, ягід і карамелі який відніс мене далеко з офісу в якийсь інший світ спокою, тепла і радості. Всі мої подальші спроби отримати той же смак і стан були провальні. Не знаю що це було, мабуть випадково попався якийсь особливий кусочок чаю в пробник. Я навіть придбав після того цілий блінчик 357г Шу від Даі 7572 2009 р. (від непровіреного продавця :sad: ), але це був не тільки не той чай але й, мабуть, один з гірших через підозрілий запах і смак сирості. Мабуть через неправильні умови зберігання. Тому я не полишаю надій натрапити на шу який би за смаком і впливом хоча б наблизився до мого випадкового еталону чаю :)

• Подобається Подобається x 1
  6. tea man

tea man 茶人

На жаль ваші посилання не відкриваються, але я прочитав, що серед улюблених є Сяо Фа 2013 року. А чи пробували Ви 2010 рік? Якраз хотів включити його в СП.
    Другий чай, як я зрозумів, оцей

Останнє редагування: 20 лис 2017
  7. SPP

SPP Active Member

Той пуер справді був надзвичайно потужним за своїм впливом, з приємним смаком та посмаком. На відміну від поширених пуерів, в яких навіть якщо смак і більш менш, то посмак виказує, що то був не чай, а пріла солома з домішками курячого посліду. Пив його усього два роки, але повертатися до звичайних чаїв було важкувато)))
    Купував той пуер у кацапському чайному клубі, тому на ціну орієнтуватися не варто. Вони завжди намагаються купити якнайдешевше, навіть на шкоду якості, а продати найдорожче.

• Інформативно Інформативно x 1
  8. Efer

Efer Well-Known Member

Що до "пріла солома з домішками курячого посліду", зустрічав такі. Очевидно, що там були підробки з жахливими умовами зберігання. Навіть з пресовки видно було, що його ледь не мокрим ліпили в млинець. Ще брав CNNP й "старий друг" у них є за копійки, схоже було, що купують десь зіпсований чай після затоплення складу чи щось тому подібне. Викидав дві третини млинця, бо неможливо було його пити, хоч пакунок був їхній і штампи усі, начебто, були. Тож впевниний, що Вам траплялись саме такі.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  9. TeaTor

TeaTor Member

Ні, 2010 не пробував, але було б цікаво спробувати.

Так це він!

Щойно спробував в тій самій ціновій категорії що й чай від Даі ось цей чайок GOLDEN BUDS * MENGKU PU-ERH TEA CAKE 2009 150G RIPE.
    Вирішив спробувати шу від фабрики, яку так полюбляє tea man після того як почитав кілька постів про їхні шени :)
    Чай дуже достойний. Сподобався (навіть попри заварюванні в чашці)

10. tea man

tea man 茶人

Добрий вечір, друзі!
    Бачу, що з пониженням температури і погіршенням погодних умов, в нашій темі спілкування лише пожвавлюється. :)
    Шу пуер Золоті ворсинки чекає на дегустацію в моїй колекції. Є ще його "брат" шен пуер Срібні ворсинки. Хороший чайок. Ще трохи і теж стануть раритетами, як і багато з того, що випустив чайний завод Шуанцзян Менку.
    Але я хотів сказати дещо про інше. Оцінивши ситуацію, як кажуть, зблизька, зрозумів, що наступне СП потрібно провести швидше, ніж я планував раніше. А саме до 15 грудня. Якщо цього не зробити, то ми попадаємо в турбулентний потік різдвяних покупок з Китаю, який невідомо коли викине на берег нашу посилочку.
    Тому вже завтра-післязавтра знову відкриваю тему "Купуємо китайський чай разом!" і вперед за новими чайними скарбами і новими враженнями!
    Знаменитий чайний кліпер
    Катті Сарк

• Подобається Подобається x 2
  11. Efer

Efer Well-Known Member

Сьогодні пив один з улунів, що нещодавно приїхали, використовуючи воду, яку купую на розлив 20л бутилями. Ця вода повністью нівелювала його смак(а я вже декілька разів його пив) й отримав смак щойно скошеної трави. Можливо, Ваше "спілкування" з зеленими улунами залишило такі враження якраз через воду.

Вже кілька разів випробовув воду з різних магазинів, різних виробників, на розлив та 5-6л бутилі з магазину, але завжди смак чаю нівелювався. Цікаво, що на смак сама вода мені подобається,а та, що з крану гидка. Але при заварюванні чаю все навпаки, вода з бутилів жахлива.

12. tea man

tea man 茶人

13. SPP

SPP Active Member

Згоден, щодо вода дуже впливає на смак чаю. Може змінити та спотворити цей смак невпізнанно. Також згоден, що нерідко вода з водогону краща для чаю за воду куповану.
    Та в моєму випадку улуни самі по собі мене мало приваблюють, бо не вписуються у щоденний розклад. Пуер - ранковий чай, червоні чаї протягом дня наснажують до роботи, зелені - після їжі. Улунам не лишається місця, вони потребують окремого часу та церемоній )))

14. TeaPalette

TeaPalette Member

Хочу додати, що справді варті улуни ще й дуже важко зараз знайти. В порівнянні з тими чаями що були скажімо років 5-6 назад.

15. tea man

tea man 茶人

Я зараз висловлюю свою власну думку, роблячи висновки зі свого власного досвіду.
    За 5-6 рокув ті самі шу чи шен пуери відомих фабрик подорожчали в Китаї в 3-4, а деякі і в 5-6 разів. Улуни теж подорожчали, хоча і не так сильно. А якщо врахувати, що гривня обвалилася більш ніж в 3 рази, то в цілому ситуація виглядає просто: щоб завтра пити чай, який пив вчора, потрібно буде витрачати більше коштів. Це очевидно і від цього нікуди не дінешся. Пошуки завтра чогось пристойного за ті самі гроші, що ви витратили вчора, не дадуть результату.
    Висновки:
    1)Треба пити китайський чай вже сьогодні і зараз. Сьогодні це дешевше, ніж буде завтра.
    2) Треба йти "широким фронтом", не потрібно тупцювати на одному місці. Любиш пуери - відклади їх в сторону, нікуди вони не втечуть, спробуй зелені чи улуни.
    Тоді ви зможете сформувати свою власну чайну карту і пити найкращий для себе чай. Можливо в меншій кількості, ніж раніше, але це буде завершена чайна палітра, в яку для повноти вражень потрібно буде час від часу додавати нові штрихи.

• Подобається Подобається x 3
  16. SPP

SPP Active Member

Можна започаткувати нову тему: "китайський маркетинг - ніхто не уникне". ))))

17. TeaPalette

TeaPalette Member

Отримав я свої довгоочікувані чаї ) Перші на пробу пішли червоні :
    Кімун за 90Y 250г - не дуже. Слабенький смак та аромат.
    Проте ДяньХун за 65Y 500г - виявився на висоті! Об'ємний аромат - шоколад і мед. Смак і потенцал заварювання теж вразили.
    На черзі - пуери та улуни )

DianHong2.png

• Подобається Подобається x 1
  18. tea man

tea man 茶人

Але по другому посиланню замість шоколадно-медового Дянь Хуна бачимо той самий Кімун:sad:

19. TeaPalette

TeaPalette Member

Ось він

20. Efer

Efer Well-Known Member

Ось він[/QUOTE]
    Цікаво як проливаєте цей чай. Мені найкраще брати більше чаю(7-8г на 120 мл гайвань) й робити короткі проливи. А якщо брати 5 грамів на цю гайвань, то виходить занадто міцно,коли довгенькі(секунд 15) проливи та навпаки, недостатньо міцно, якщо іх робити короткі (5-10 секунд),тобто не виходить знайти баланс зі стандартною кількістю чаю.

а де твій аватар? :)