Форумна кухня

Китайський чай

Posted by tea man on 1 лют 2015 відповідей - 1.010
  1. Efer

Efer Well-Known Member

Чаї , які проливами нереально заварювати, заварюю в чайниках англійським методом. Більш-менш якісні чаї заварюю за допомогою чашки широкої з кришкою,проливами.

2. tea man

tea man 茶人

На жаль все не вистарчало часу, щоб поговорити з вами про легендарні ісінські чайники. Тема ця безмежна і багатогранна. Але, як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Не дивлячись на те, що за роботою не майстер першої величини, а звичайна жінка, яких в Китаї працює в гончарній промисловості десятки і сотні тисяч, це дійство справді заворожує.

Народження ісінського чайника.

• Подобається Подобається x 1
  3. Efer

Efer Well-Known Member

Це ж проливами можна у такому чайничку заварювати? Але доволі довго чай зливатиметься,а в проливах зайва секунда зробить чай міцніши.

4. tea man

tea man 茶人

В таких чайничках чай заварюють саме проливами. Час заварювання критичний в основному для зелених чаїв, молодих шенів, слабоферментованих улунів. Але хороший чайник має швидкий злив. Наприклад, мій чайник об'ємом 200 мл, в якому я заварюю шени, зливається за 12 секунд. А чайник 100-120 мл злиє воду ще швидше.
    Багато видів чаїв просто не зможуть повноцінно заваритися в фарфоровій гайвані чи чашці. В глиняному чайнику вони достатньо прогріються, розкриються і будуть смачнішими.
    Ось тут можете прочитати ще дещо про ісінські чайники.

5. tea man

tea man 茶人

А так готують ісінські чайники до першого заварювання.

6. Efer

Efer Well-Known Member

Дійсно, помічав,що в чайнику смак інший. Був у мене чайничок з глини,але його без мого відома використали й не викинули заварку,а він повністю увібрав в себе цей смак й довелося викинути. Та все ж таки він був великий , а маленькими чайничками не користувався. Так , думав про те,щоб придбати чайничок,але відштовхує те, що його краще використовувати лише для одного виду чаю + його вартість,адже щоб купити під кожен тип чаю виходить доволі дорого. В одному магазині бачив доволі дешеві чайники,але там чай був неякісний,тож я вирішив,що й чайничок може буте таким самим)

7. tea man

tea man 茶人

Щодо використання чайника під один вид чаю. Виявляється, що серед відомих в чайних колах людей є і такі, що заперечують цю тезу. Тому і питання про "доволі дорого" знімається.
    Прочитайте статтю Антона Дмитращука(або прослухайте аудіо) і перегляньте його дискусію про ісінські чайники і гайвані. Дізнаєтеся багато цікавого.

Пригадуєте діапазон цін?

8. Efer

Efer Well-Known Member

Там всього 4 чайнички від 195 до 320 гривень. У львівському магазині вартість 600-700 гривень.
    Я ж так розумію,що український глиняний посуд для цього не підхоить,бо властивості ісінської чи іншої китайської глини дещо інші.

Теж читав якось про те,що не обов'язково лише для одного типу чаю використовувати. Але заварювати лише зелений різних сортів, чи лише червоний різних сортів,було б доречно.

9. tea man

tea man 茶人

Читаю опис до найдешевшого чайника вартістю 500 грн : "Чайник сделан полностью вручную". Як нажуть, no comment.
    Я не проти дешевих чайників. Але навіщо таке писати?
    Один дивний на вигляд хлопака, який добре розбирається в цій темі, зараз нам все пояснить

10. tea man

tea man 茶人

А так творять справжні майстри.

Останнє редагування: 6 лис 2016
  11. Efer

Efer Well-Known Member

Виходить,що найголовніше тут матеріал й правильні пропорції, герметичність. Схоже,що українська глина дуже сильно відрізняється від цієї.
    Я так і орієнтувався на вартість у львівському магазині, тому й відмовився від ідеї купувати чайничок, поки що.
    Можливо , придбаю в українській гончарні. Розумію, що матеріал не такий,але термодинамічні властивості все одно кращі за кераміку ,незрозуміло чим пофарбовану, що продаються в звичайних магазинах.

12. Efer

Efer Well-Known Member

А в того дивного на вигляд хлопака доволі цікаві відео ще є . На більшості відео заварювання пуеру здається якоюсь примудрістю й доволі клоптною справою. В нього ж якось легко й швидко.

13. tea man

tea man 茶人

З технічної точки зору так, ну ще, мабуть, кілька факторів - об'єм, форма самого чайника, ширина отвору під кришкою, швидкість зливу, форма ситечка. Але в першу чергу - це естиетична сторона. Ця річ має подобатися особисто Вам, а потім вже все інше. Свій ісінський чайник я довго вибирав і подарував собі на ювілей.
    Подумав, ну хіба я не вартую?:)

Чому б і ні?
    Я в основному виставляю відео з тих каналів, на які давно підписаний і яким довіряю. Дуже добре, що Ви переглядаєте ще додатковий матеріал. Але хочу Вас застерегти, що треба з великою долею критичності сприймати надану інформацію. Більше читайте, дивіться, аналізуйте. Але основний спосіб пізнання китайського чаю - це його пробування. Китайці говорять: "Хе цзю чжи дао ле" (喝就知道了) - Випив і зрозумів!

14. tea man

tea man 茶人

Радий повідомити, що сьогодні отримав з Китаю... багато смачного чаю.:)
    Завтра розповім більше.:bye2:

• Зе бест! Зе бест! x 1
  15. tea man

tea man 茶人

Вже другий день радію, як мала дитина. Усмішка не сходить з обличчя, настрій чудовий. За вікном сніг, а в мене вдома ніби світить і зігріває південно-східне азійське сонечко. На столі лежить 5,5 кг(!) прекрасного китайського чаю і тепер я впевнений, що до зими я готовий.

• Зе бест! Зе бест! x 2
  16. Efer

Efer Well-Known Member

Схоже , що у Вас вже новий рік !

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  17. tea man

tea man 茶人

@Efer Тоді з Новим чайним роком! А це Ваш подарунок!

18. Efer

Efer Well-Known Member

Виглядає чудово!

19. tea man

tea man 茶人

В провінції Юньнань, де виробляють пуери, працюють сотні чайних заводів. Щоб перепробувати хоча б невелику частинку їх продукції, життя не вистарчить. Але серед цього розмаїття виробників окремою вершиною височить Шуанцзян Менку(Жунши Менку).
    Шен пуери цієї фабрики цінуються в усьому світі серед любителів китайського чаю. В Україні вони майже не представлені, наші продавці віддають перевагу дешевій продукції маловідомих брендів, часто доволі сумнівної якості.
    Для себе я вже давно зрозумів, що шени від Менку це моє, і тепер жодна моя покупка в Китаї без них не обходиться.
    Але цього разу я вирішив розпочати грандіозний за своїми масштабами марафон під назвою "Я люблю Менку!". Моя мета - перепробувати всі шен пуери цієї фабрики, написати дегустаційні замітки про всі чайні сесії, створити чайну колекцію, дати можливість всім бажаючим попробувати їх чай.
    Перший крок я вже зробив - замовив 11 шен пуерів від Шуанцзян Менку. Діапазон дуже великий. Від 100-грамових точа до 500-грамових млинців, від 2007 до 2016 років виробництва, від недорогих купажів до шену преміум класу з 300-річних дерев.
    Вони всі на цьому фото

Про фабрику Шуанцзян Менку ви можете більше дізнатись, прочитавши ці статті (1, 2, 3).
    Якщо хтось з вас, друзі, захоче прийняти участь в цьому проекті, то буду радий надати вам таку можливість (наприклад, у вигляді дегустаційного набору з 10-грамових пробників).

Останнє редагування: 13 лис 2016
  20. Efer

Efer Well-Known Member

Цікаво,що саме Шени . Якось помічав , що шенів можна пити більше й частіше, ніж шу , але шу мають більш глибокий смак. Це наче їси звичну їжу,а потім хочется чогось з сильним різким смаком. Так і Шу серед чаїв та пуерів )

а де твій аватар? :)