Я ще встиг попробувати багато смаколиків, поки курс не скочив в три рази. Та й у самому Китаї ціни на хороший чай постійно зростають. Так що доводиться шукати золоту серединку. Іноді я підзбирую трохи грошей і купую для себе щось достойне. Але є в мене і бюджетні чаї на кожен день. Що до львівських магазинів. Я їх не буду тут рекламувати, але при бажанні кожен може їх знайти через Гугл. Олег майже згорнув свою роботу, принаймі так виглядає по асортименту. Вадим мав широкий асортимент, але після обвалу гривні, розпродав свій основний запас достойних пуерів і з'їхав в дешевшу нішу. Це зрозуміло з комерційної сторони, такий проект має давати прибуток, але для мене він став нецікавий. ______________________ Чайний калейдоскоп. Все про китайський чай.
Я ближче до 20 го числа напишу з приводу покупки,а поки що буду почитувати тему. Нажаль, сам не можу щось цікаве про пуери чи чаї розповісти)
Ваш допис у сусідній темі дивився. Згадав,що хотів спитати. Якось читав,що багато китайців п'ють квіткові чаї, жасмин,хризантеми . От цікаво, як вони смакують,якщо Ви коштували.
Жасминовий чай, а саме Жасминову перлину(Молі Лунчжу), я вже замовляв. Чай мені особисто дуже сподобався. Я відправляв пробники цього чаю для Dzeko і Latana Royal. В цьому повідомленні і нижче є відгуки. Про те, щоб заварювали саме жасмин, я не чув. Можливо це роблять. Трав'яний хризантемовий чай ніколи не пробував. Але є можливість замовити. Правда штука не дешева. Додав обидва чаї до списку в сусідній темі.
Ох,а я весь час заварюю, з годинку п'ю, знову заварюю. А тут кажуть, якщо чай охолов — викинь його) Якось треба себе дисциплінувати,щоби правильно чай пити, бо помічав, що дійсно втрачається смак після простою.
Звичайно, що бажано дотримуватися рекомендацій. Але це не догма. Ви не зможете насолоджуватися чаєм, якщо будете постійно зважувати чай перед заварюванням, вимірювати температуру води градусником, подумки рахувати скільки грошей буде коштувати ваше сьогоднішнє чаювання і т.д і т.п. По секрету скажу, що саме так воно було в мене, коли я тільки-но познайомився з китайським чаєм. Я знаю, що є чайні люди, які мають фінансові можливості купувати і пити дуже дорогий чай. Це можуть бути, наприклад, дорогі шени, які витримують 20-25 заварювань. Перерахуйте на об'єм невеличкої гайвані 100 мл і отримаєте 2-2.5 л високоякісного чаю. І це з 5 г сухої заварки! Одній людині не під силу таке подужати за один раз. Тому чай залишають на другий день. Але зливають всю воду і ставлять в холодильник. На другий день продовжують пити, попередньо прогрівши заварку. Або ще такий приклад. Одна китаянка, дочка чайного фермера, розповідала, що шен пуер потрібно промивати перед вживанням протягои 1 хвилини. Інші чайні люди говорили про 10 сек. Я ніяк не міг второпати, як буде правильно. Ті шени, які я пив, після 1 хвилини промивання ставали як витиснутий лимон. Ще кілька проливів і все, видихнулися, немає що пити. Тому я став промивати по 10-20 сек. І лише згодом я зрозумів в чому справа. Дочка фермера не пила дешевих шенів. Тому і час промивання був 1 хв. Чай, про який вона розповідала, був витривалий до проливів, на відміну від моїх бюджетних. Так що експериментуйте, але не перетворюйте своє чайне місце в хімічну лабораторію. Отримуйте від чаю задоволення!
Саме так, після першої покупки економив чай,допивав,коли вже не хотілося ) Але я ще не завжди йду робити новий пролив, після того, як допив попередній. Тобто,чай в мене може захолонути й після першого проливу, бо забувся. Все таки, найкраще пити чай,коли пороблені всі справи й займаюся лише чаєм=)
А який саме чай Ви заварювали таким способом? Ну давайте в цьому розберемось. Спочатку трохи біохімії. Чайне листя містить поліфеноли, серед яких є танін. Цей танін, зв'язуючись з деякими природніми речовинами, проявляє "дубильний ефект". Дубильні речовини накопичуються в чайній рослині. Танін в свіжому чайному листі має гіркий смак. Після обробки ця гіркота зникає, і чай набуває приємної терпкості. Саме неокислені поліфеноли відповідають за терпкість чаю. Коли чай ферментують, то поліфеноли окисляються, і чим більша ступінь окислення, тим в чаю більше кольору і менше терпкості. Так зелений чай містить набагато більше дубильних речовин, ніж червоний. Це саме можна сказати і про шен та шу пуери. Тому зелений чай або шен пуер буде гірчити, якщо перетримати процес заварювання, а для червоного чаю або шу пуера це не так критично. Тепер повертаємося до молодих шенів, про які Ви запитували. В шенах при правильних умовах зберігання процес ферментації продовжується протягом багатьох років. Під правильними умовами мається наувазі відповідні вологість, температура, доступ свіжого повітря і т.д. Тим самим старіший шен буде мати менше терпкості і гіркоти, ніж молодший. Якщо ж Ви будете штучно знижувати вологість(просушувати шен), то цим самим призупините природню ферментацію і отримаєте протилежний результат. Як правило в холодний період(осінь-зима), а тим більше, коли опалення від батарей, потрібно додатково зволожувати повітря в тих місцях, де зберігається чай. Пересушений чай - це зло, він втрачає смак, аромат і перетворюється в порох.
Дякую за відповідь. Добре, що я лише трохи пуеру так підсушив. А рушником накривав так от оцей молодий пуер,про який писав вище(він не відомих фабрик,але спресований якісно й листочки доволі цілі), ще білий чай (бюджетний,та бруньки там присутні),а також "зелений" якщо його можна так назвати, після перегляду деяких відео , що Ви тут викладали. Намагаюся злити все до останньої крапли,кілька секунд дати подихати,щоб зайва волога випарувалась,а потім накриваю рушником й до наступного проливу воно залишається теплим,не холоне. Наскільки сильний еффект важко сказати,але різниця помітна,як на мене.
В китайських чайних традиціях я не зустрічав, щоб додатково накривали чай при заварюванні. Тоді як в російській це практикувалося. Існують навіть спеціальні "чайні баби". Китайці часто при заварюванні просто поливають чайник зверху окропом або ставлять його на спеціальну підставку зі свічкою. Але потрібно розуміти, що такі речі можна проробляти з чаєм, який заварюють водою при температурі близько 95-100 градусів(шу пуери, хейча). Зелені чаї, слабоферментовані улуни можуть просто зваритися. Це для них шкідливо. При заварюванні шенів я досить часто між проливами навіть знімаю кришку з чайника, щоб дати чаю подихати. Правда, є різниця між накриванням, коли чай заварюється, і тим, коли вода повністю злита. Так що робіть так, як Вам смачно.
В певний момент в кожного любителя чаю кількість запасів зростає і тоді постає питання як зберігати чай. Це дуже велика і дискусійна тема, але про її окремі аспекти розповідається у цьому відео.
Дякую , за відео. Виходить, що ідеально було б мати окрему кімнату,де можна підтримувати потрібні умови й там зберігати ) Дійсно , кілька не складних правил, тримати в темряві, не ставити поруч з іншими ароматними речами,а також контакт з киснем обмежити. Раніше тримав чай в банках,в яких до цього бували інші чаї, дійсно прям от втрачав свій смак чай.
В мене для цього є окрема полиця з дверцятами в книжковій шафі. Всередині зберігаються пуери. Вологість і температуру вимірюю простеньким електронним приладом.
Думаю, що багато хто з вас чув про молочний улун. Можливо навіть пив його. Тому пропоную вашій увазі це відео. Я таким чаєм не цікавлюся, але в ролику є багато інформації про ароматизацію чаїв і кожному любителю чаю потрібно це знати.
Цікаов, що саме з молочним улуном я зрозумів,що чай можна й треба пити без цукру чи меду) Пив його,зупинитись не міг. Але потім декілька невдалих купив,після яких зникло бажання й надалі витрачати гроші на пошук(