А я чомусь не відчула якоїсь особливої бадьорості може мало пила, або не надто міцний? Скільки потрібно сухого продукту для відчуття ефекту? Взагалі то дивно, бо звичайнісенький чай колись не давав спати пів ночі... чи може останнього часу так втомлююсь, що вже байдуже на чай
Так, це мене дуже надихає. Відчуваєш себе таким пошуковцем, перериваєш гори інформації, збираєш кошти на "експедицію", розбираєшся в китайських ієрогліфах і як нагороду отримуєш чай своєї мрії. А потім все спочатку... За роки таких пошуків формується особиста чайна карта, особисті пріорітети. З першого разу складно повноцінно зрозуміти чай, іноді для цього потрібно 2-3 спроби. Dzeko має досвід, тому йому вистарчило і одного разу. Пробнички(біля 8 г), які я надіслав, розраховані саме на одне чаювання. Для чайника чи гайвані, якщо пити чай проливами, потрібно рахувати 1 г чаю на 20 мл об'єму. Але потрібно експериментувати. Уявіть, що перед вами еквалайзер, який має повзунки для налаштування. Основні чотири: "Температура води", "Час заварювання", "Вага чаю", "Об'єм посудини". Кожен з повзунків може переміщуватися в певних дозволених межах. На виході має бути ідеальний саме для вас напій. Кінцевий результат безперечно залежить від того, що ви покладете в заварник. З поганого чаю ніколи не отримаєш смачний напій. Ну а далі пішли повзунки "точного" налаштування: "Фізичний стан організму", "Емоційний стан", "Якість води", "Чайне місце" і так далі. Все це дає на виході певний результат. І з часом цим можна навчитися керувати. І тоді результат стає прогнозований.
Шо, правда? Це мабуть на цілу компанію. Якби я заварив і випив відразу 8 г, я б напевно стартанув у космос як Капітан Америка. Страшно подумати. Я взагалі заварюю без церемоній. Єдине що "по правилам" - перший раз промиваю і виливаю, а п'ю з другої заварки. Для церемонії немає ні часу ні причандалля. Якби і було, то на роботу собі комплект не принесеш. А ранкова домашня біганина теж до чайних церемоній ніяк не спонукає. Хіба ввечері, ну може колись зміню підхід. Головне на натрапити на пуерчик з ефектом "п'яного ступору". Треба вибирати для експерименту час доби коли немає що втрачати. Ну такі сорти в мене особисто відразу відправляються на "лаву запасних", не сильно часто є необхідність в такому ефекті.
Та ні, я не жартую. Як правило, всі китайці фасують чай в пакети 7-10 г(у Вас такий з Дахунпао). Шу пуер я п'ю проливами через гайвань(140 мл). Беру 7-8 г сухого чаю. Середній по якості шу пуер дає 5-7 повноцінних проливів. Частину об'єму відводимо на розпарений лист(нехай 40 мл). От і порахуйте: 100 мл на 5-7 проливів = 500-700 мл смачного чаю. Це випиваю сам. Шен пуеру можу випити 1000-1200 мл за раз. А можете описати як? Є чудова офісна штучка - тіпод. Іноді користуюсь, коли обмежений в часі або дуже втомлений. Я зранку чай взагалі не п'ю, просто не маю на це часу. На роботі - це неможливо робити за цілим рядом обставин. Тому залишається вечір після роботи і вихідні дні.
Ааа, тоді ясно. Ні, в мене масштаби скромніші. Заварна кружка, 300мл. Одна вдома, одна на роботі. Кладу чай в верхню колбочку, споліскую, виливаю першу заварку, заварюю, досить довго, 5-10 хвилин. Виймаю колбочку з листям. П'ю. Якшо більше не хочеться заварку виймаю на блюдце і вона просто висихає і стає як до цього - можна пити пізніше ще разів 2-3, на другий день наприклад. Я цілий день п'ю. Зранку прокинутися допомагає, вдень підтримувати форму, ввечері теж незайвий. Власне десь і читав що китайці тричі на день п'ють чай.
Мається наувазі не залпом, а протягом 45-60 хв Хоча в молоді спортивні роки випивав за один захід 2 л молока
Не знаю, там концентрація дуже сильна. Мабуть як алкоголь - кому літри мало, кому корок від кефіру вистачить понюхати.
Ну да. Все одним способом. Назви не переплутати головне, а ще для кожного запам'ятати спосіб заварки - непосильне завдання.
Це зв'язано з різною швидкістю переходу речовин з чайного листа у воду. А от від чого залежить ця швидкість в даному випадку я не готовий відповісти. Буду розбиратися.
Сьогодні пили Шу пуер у формі цеглинки Лісовий Фенікс (2010 р.) Насичений красивий колір, приємний аромат, трохи терпкуватий присмак, але не відштовхує... навіть не знаю що ще про нього сказати... мені здається, що після отого чаю зі смаком мила/риби, тепер усі інші будуть "чай, як чай" Буду відверта - я досі не відчуваю якогось задоволення від смаку. Просто п'ю і прислухаюся. Але дитина моя каже, що їй смачно. Сьогодні видула більш за мене. Доки я на форумі підвисла, мені вже майже не залишилося. Та я оце тут читаю про різні ефекти і думаю - може їй таке не можна? Заснула дуже швидко, хоч пили досить пізно у вечорі
Але в шенах Ви отримаєте полинну гіркоту після 5-10 хв! Король Диких Дерев дасть її вже після кількох лишніх секунд!
Значить Ви ідеально підібрали кількість чаю на ваш об'єм кружки. Перше і головне, коли п'єш чай, це щоб саме Вам було смачно. А способи цього досягнути можуть бути будь-які. Що Ви маєте наувазі?