Натрапив на цю тему і зразу ж вирішив росказати свою історію. Оскільки осилив прочитати тільки останні дві сторінки, то наперед прошу пробачення, якщо напишу те, що вже писали. Так от. Курити почав десь в років 19-20. Дитяче балування давайте не будемо згадувати. Зараз майже 35 і не курю вже мабуть 2,5 роки, а то й більше. І згадувати не хочеться той час. А покинув так: Неодноразово кидав. Потім починав. Обіцяв собі і не тільки собі при купівлі наступного блоку, що це останній. Коли зранку почав покашлювати і особливо, коли на голодний шлунок, накуришся до неможу... от тоді приходить усвідомлення, що потрібно щось змінювати. І в один прекрасний понеділок (в неділю ще паливши), сказавши собі, що все хватить - НЕ ПІШОВ НА ПЕРЕКУР - ПОКИНУВ. А сигарети віддав знайомому. І от щастя приває вже більше 2,5 року. Отже, Якщо ХОЧЕШ - ПОКИНЕШ, Якщо не хочеш - знайдеш мільйон відмазок. Життя без паління - це здоров'я!
Як на мене, то ще рано радіти, бо лобі у представників тютюнового бізнесу досить велике. Крім того, Павло Шеремета висловився стосовно частини про рекламу. Але там є ще важливі пункти, які є досить суперечливі і потребують детального опрацювання та змін. Наприклад, трактування самого терміну "спеціалізована точка продажу". У законопроекті пропонується таке: "Спеціалізоване місце торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами – місце торгівлі, в якому доля реалізації алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів від всіх товарів, що реалізуються становить не менше ніж 60% від загального товарообороту. Суб’єкт господарювання самостійно здійснює розрахунок долі алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів у загальному товарообороті". Звучить гарно, але абсолютно не описаний механізм визначення цих 60%, а саме, який розрахунковий період брати. Також як бути, якщо торгова крапка тільки відкрилась? На яких умовах її зарахувати до такого спеціалізованого місця торгівлі. Ще один суперечливий момент - звідки взялась цифра саме 60% від товарооігу? Не має жодних пояснень, чому такий показник є оптимальним. Також момент про вартість ліцензії - "спеціалізовані місця торгівлі" платитимуть на тому ж рівні, що і зараз (за алкоголь - 8000 грн., тютюн- 2000 грн.), а не спеціалізовані відповідно у 2 рази (16 000 грн.) та 3 рази (6000 грн.) більше. Відповідно, це порушує Закон "Про захист економічної конкуренції", де є привілеї для певних субєктів господарювання. Короче кажучи, дуже суперечливий цей законопроект, який зараз намагаються проштовхнути
Тарас чорновіл у інтерв'ю казав, саме більше питань вирішується у курилці вру. Або як співав цой, пачка сигарет. Або дядько фройд, який на відмову онука спробувати курити , сказав йому що той ще не знає від чого саме він відмовляється. Отож для одних це спосіб вирішувати питання, для інших це єдине насалода коли пачка єдине що у тебе є. Є ще робочий клас, студенти і так.д Сигарети по своїй суті коли потрапляють у твоє життя стають повноцінним членом, на них потрібно витратити кілька гривень і вони знову у твоїй кишені. Тобто окрім нікотинової залежності це велика психологічна залежність, при одній думці що треба кинути курити з'являються з десяток причин чому цього робити не потрібно. Якщо людина з великим досвідом куріння, лікарі кажуть краще вже кури, бо для них полишити звичку це ще гірше аніж залишись із нею. На власному досвіді, після 10 років куріння таки вдалося кинути, але в кожного це відбувається по різному, хтось читає книжку кара, хтось проходить терапії . У мене куріння викликало задоволення, попри свої мінуси я завжди знав що пачка цигарок вирішить усі мої проблеми і так воно й було, ти заспокоювався, ставав врівноваженішим, приходили думки. Але час від часу я розумів що кинути палити потрібно. Що спонукало мене кинути: -Піковий момент коли ти ловиш себе на думці що саме зараз ти повинен кинути. -манера куріння, я не афішував цього і намагався взагалі не курити при рідних, тобто я знав що це погано, це викликатиме засудження, осуд, тому до останнього приховував погану звичку, хоча звичайно всі про це знали -ціна, коли дійсно б'є по кишені -проблеми з почорнінням зубів -сім'я, діти -довести собі що ти маєш силу волі, що цигарки не можуть тобою керувати -обіцянка що колись в пенсійному віці ти знову насолоджуватимешся цією звичкою Отож сприятливий момент і ти вже не куриш, хвороба, певні події, все що може викинути з голови думку про сигарету. Бували моменти коли сигарета могла прийти у твій сон, бувають думки коли ти питаєш себе, можливо спробувати одну цигарку, тобто сигарети і далі є у твоїй голові, питання на скільки глибоко вони осядуть. Враження коли покинув погану звичку, свобода , ти незалежний від кіосків, згадуєш що колись ти бігав у футбол і теж не курив і все було чудово (повернення до минулого де ти ще не почав курити), не стоїш з курцями, покращене самопочуття. Здавалось що тепер буде якась пустота, яку нічим буде заповнити, але якщо ти постійно в русі, в тонусі, ти не зупиняєшся на "перекур" а йдеш далі. Тепер кілька причин після яких починалось куріння: -Підлітковий вік, щось досі тобі невідоме -батьки які теж курять -компанія друзів які теж курять -перехідний вік, університет, стреси -перша робота, адаптація -стреси повсякденного життя
ну як я з того всього розумію, що знов хочуть затиснути малий бізнес з тими спеціалізованими точками і неспеціалізованими. Взагалі я проти тих ларків, але де людям потім працювати? Лазейки завжди можна знайти. В любому законі. А для визначення тих 60 % думаю щось би придумали, якісь розрахунки, це вже дрібниці, податкова розбереться.
Розбереться, але коли не має чітких норм, то "розбирання" будуть на чиюсь користь, або за хабарі. Взагалі, в цілому виглядає як введення додаткових та нових правил для переформатування ринку тютюну. Спостерігаємо, що далі буде
Проект знали з обговорення на сторінці міністерства! Маленька, але все-таки перемога! До речі, завдяки активності простих громадян!
Кидайте, бо скоро ціна підвищиться - піднімають акциз на 25%. І взагалі, якщо приймуть один цікавий законопроект, то і кіосків з цигарками може поменшати. Що скажете, такий правовий документ дійсно зможе зменшити шкідливий вплив на наше з вами здоров'я чи чергова корупційна схема вимальовується?
Подруга кинула 5 рокiв тому, минулого року знову курила. З силою волi це не мае нiчого спiльного, так я зрозумiла. Зараз купуе якiсь "мiнiмально шкiдливi" цигарки)
Finya, если у Тебя на руках умирали люди, а ты был (а) бессилен, то вопросы к тем, кто чуть выше. Finya, не бравируйте и не хвастуйте. Сейчас клип поставлю. Вы - видели, а вдруг кто-то нет?
Насправді це тільки маркетингові трюки - легкі, менш шкідливі, новий ароматом і таке всяке. Відео про легені курця декілька дописів назад бачили. Так що, цигарки є цигарки. І декілька цифр про боротьбу з палінням, яку в Україні здійснюють різні організації за грантові кошти від фонду Блумберга: з 2008 року було виділено близько 2,2 млн. дол. на різноманітні антитютюнові кампанії. Але чомусь у жодному з профінансованих проектів не було пункту про попередження бажання спробувати тютюн у підлітків. Хоча, потрібно ж в першу чергу займатися тими категоріями населення, які найбільше підпадають про міфи про куріння, а не боротися вже з наслідками