Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. victorys

victorys позитивчик :)

значить вам ця карта просто не потрібна :pardon:

• Подобається Подобається x 2
  2. Зануда

Зануда така зануда

Та я і не претендувала на те, щоб вас зацікавити. :)

:)) Та ну що ви. Мені таке звірятко мало знайоме, бо то не моя національна тваринка. Вловлюєте? ;)

Ті, кому потрібна практична допомога, успішно її отримують, а хто хотів повипендрюватись, тому тут стало нецікаво. :pardon:
    І вам не хворіти! :)

3. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Перепрошую, я не зрозумів... Аморально мати батька і діда поляка, чи аморально вважати себе українцем? Чи Карта Поляка аморальна? :mocking:

В законі про Карту поляка сказано чітко і ясно -
    цей документ може бути виданий особі, яка зараховує себе до польського народу і водночас знає польську мову і вважає її рідною; знає і зберігає польські традиції та звичаї; надасть документи, які підтверджують, що принаймні один з батьків, дідусь чи бабуся або ж прадід чи прабабуся були поляками або мали польське громадянство.

Навіть якщо ваш батько - поляк, але польська мова для вас незнайома, ви не вважаєте її рідною, польські традиції та звичаї ви не вважаєте за потрібне знати та підтримувати - то Карта Поляка вас просто не стосується. І ваша моральність чи аморальність тут ні до чого - ви просто не відповідаєте вимогам закону.

Я - поляк, моя дружина - українка. Ми живем просто чудово, підтримуєм одне одного у всьому. У нас є діти. Старший син (16 років) виявив бажання отримати Карту Поляка одразу по тому, як вийшов закон, і коли отримав Карту Поляка я. До речі, я Картою ні разу ще не скористався, до неї я був у Польщі раз 10, після отримання - ні разу, бо багато роботи в Україні. Так ось - я запитав у сина - чому ти хочеш отримати Карту Поляка? Адже наша мама українка. Я дійсно запитав його щиро і відверто, мені було потрібно знати, чим він керується.
    Він відповів, що він є поляком, бо має предків поляків, і всі ми, і мама також, носимо польське прізвище.
    Тоді я запитав дружину - бо потрібна її згода на отримання сином Карти Поляка - що вона скаже. Вона відповіла так - я його підтримую, і мріяла б, щоб він навчався в польському університеті (син чудово малює і хоче вчитись на архітектора ландшафту), тому що в Україні, як вона (і ми також) вважає, що роботи для такого фахівця - непочатий край, особливо якщо порівняти з Польщею. Але ж Україна не гірша від Польщі своєю природної красою - і нам, як громадянам України - дуже хотілося б, щоб не тільки краса природи прикрашала край, але й краса створеного руками. Ось це - наша моральність. Як бачите - суто практична. :mocking:

• Подобається Подобається x 9
  4. volk

volk Well-Known Member

Благими намірами...
    Ну, дай-то Боже.
    Але щось мені підказує, що в Польщі стане на одного робітника з України більше...

5. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Зате кількість "ясновидців", "месій" та "пророків" в Україні постійно зростає.

6. Danilo

Danilo Well-Known Member

Напевно треба буде по фєнє ботать, українська вже не проканає. Англійська теж. Бо вона "нє общепанятний язик". Взагалі канадійці будуть під прицілом "как нєблагонадьожниє падстєкатєлі помаранчевих".
    Що до КП. Вважаю, не справа громадян інших країн давати оцінку. Влада Польщі робить добру справу, реалізує гасло "почую кожного" не на словах а у житті.
    І ще, не треба судити людей за їх бажання вижити, отримати пільги, і не судимі двічи будете. Вважаю це абсолютно не аморально, хоч би зважаючи на те, що для отримання треба вивчити мову, знати звичаї країни, католицькі свята, та ще напевно й більше питань. Заради навчання, бізнесу, роботі, прогресу, власному і своєї сім'ї, і зрештою Польщі, як країни предків. Адже людина вільна обирати собі країну.
    Це Вам не автоматично стрибнути в обійми Росії, у совок, продавши свій голос на виборах за 100грн. Зрештою ніхто не заважає опонентам їхати на заробіток до Московії, але вже без пільг, і не до EU. Але ж вони, совки, не того бажають, вони в воліли не сходячи з місця отримати благодєнствіє от Путіна чи Януковіча, ім зрештою все рівно, аби без додаткових зусиль.
    Питання світового визнання дипломів отриманих у Росії навіть не обговорюється.

---------- Додано в 22:31 ---------- Попередній допис був написаний в 22:09 ----------

Сумніваюсь.

---------- Додано в 22:33 ---------- Попередній допис був написаний в 22:31 ----------

Це краще, ніж як би він був безробітним в Україні.

Останнє редагування: 21 лют 2010
    • Подобається Подобається x 4
  7. syavych

syavych копач

таки були :)

8. Danilo

Danilo Well-Known Member

То напевно дуже спритний хлоп або дівчина.:good: Мо, хабар?

9. syavych

syavych копач

Та ні, всьо офіційно, по прейскуранту :) Є у Львові "Польське товариство", яке займається розвитком польських традицій в місті. Можна записатись в їх лави за символічну плату (+річний внесок). Потім ідемо до посла, показуємо посвідчення члена товариства і це типу зараховується як "активна діяльність у підтримці традицій". Ну і звичайно треба добре знати власне ці самі традиції + мову на високому рівні.

10. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Деякі люди - дуже вигадливі створіння. Вони підробляють паспорти, крадуть шапки, автомашини під сигналізацією або горілку в супермаркеті, крадуть нафту та газ мільйонами тон та кубометрів, прикидаючись патріотами... Дехто отримує кредити на крадений паспорт, а хтось - премію за невиконану роботу... Є, мабуть, і такі, хто не мав родових зв"язків з Польщею, і спробував отримати Карту Поляка, бо вважає, що в Польщі більше шапок, більше супермаркетів і горілки в них, або ж Карта Поляка потрібна йому, щоб його керівництво могло продовжувати красти в своїй країні нафту і газ мільйонами кубометрів і тон, прикидаючись патріотами... Я думаю, що таке могло або може бути. ;)

• Подобається Подобається x 1
  11. Danilo

Danilo Well-Known Member

Безумовно, але не в основній масі. Уряд Польщі свідомий того, що може проскочити якийсь відсоток "неполяків", м'яко кажучі. А що серед населення Польщі немає таких як Ви кажете, або немає там буцегарень? Гадаю, річ не в тім. Вступ до Євроунії повлік за собою відтік певної кількості молоді на Захід, як казали за часів СРСР, "за длінним рубльом". І більшість там і залишається. Уряд піклується про те що потрібні нові робочі руки, будувати дороги, сидіти на касі в супермаркеті, возити вантажі, збирати врожай, доглядати старих та хворих, будувати трубопроводи, сплачувати податки врешті і т.п. Тобто чиста крев, то не є аж таким визначним, хоча акцент на цьому ставлять. Чорношкірі хлопи, або кітайці з арабами та турками, навряд доведуть що в них була пробабця в комплекті з прадідусем, поляками. Слов'янам, тим більше католикам - зелене світло. Ось така моя думка.

12. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Про неполяків... Польща, може, хотіла б допомогти півасвітові. Та чи в змозі? ні. Отже, допомагає найперш полякам, для цього і існує Карта Поляка. До речі, Польща постійно надавала підтримку і допомогу Україні в політичних, насамперед, євроінтеграційних питаннях, аж до останнього часу і до останніх рішень Ющенка. Чи не так? Так що громадянам України гріх нарікати і скаржитись на доброго сусіда. Нарікати треба НА СЕБЕ.

Мій син кілька днів тому пройшов співбесіду на Карту Поляка. Пані консул була дуже вдоволена розмовою з ним, та одразу запитала про те, чи не має він планів навчатись в Польщі? Він підтвердив, що так, має. Вона одразу повідомила, що він має змогу здати екзамени в майже будь-який польський університет прямо в Посольстві, навчатись безкоштовно, та отримувати стипендію, еквівалентну 200 Євро, від Уряду Польщі.

Я не помітив при цьому "хижацького" намагання отримати "чорну рабсилу". Це дуже реакційний погляд. До речі, сезонним робітникам, тощо, Польща надала можливості для праці в Польщі, і для цього Карта Поляка не потрібна. Але й тому, хто має Карту, ніхто не забороняє працювати на таких роботах. Та й взагалі, якщо в Польщі платять більше за "сидіння на касі", за догляд за хворими, за сезонні роботи, ніж в Україні, то чому це "непатріотично" - працювати там, де можна отримувати більше і утримувати родину?

На протязі віків українці (і ви, шановний, на жаль, також) шукають ворогів всередині суспільства - і дійсно ворог цим користається та приходить ззовні. Коли ж українці "переключаються" на пошук зовнішніх ворогів - бере гору "внутрішній ворог", співвітчизник. То, може, досить? Пошукайте ворога в собі самому.

• Подобається Подобається x 3
  13. Danilo

Danilo Well-Known Member

Я ніде і ніколи не казав що це не патриотично. Ви праві, просто я Вам здається попався під гарячу руку, а з Вами тут в темі мало хто наразі сперечається, от і все. Ми з Вами практично однакової думки про карту поляка, але Вам наболіло напевно, от і виплеснули на мене. Я не образився.
    Щиро вітаю. Скажу Вам по секрету, моя прабабця полячка.:) Тому мабуть я взагалі в цій темі опинився. Хоча я усвідомлюю, це не для мене, бо я навіть мови не знаю і не був у Польщі ніколи, до того ж я є православним.
    Та не чорну. Я мав на увазі рабсилу, на заміну тих хто поїхав на Захід з Польщі. Це об'єктивна реальність. Уряд Польщі робить все нормально, в інтересах своєї держави. Це чудово, що вони вже доросли до збирання свого етносу з всього світу. Карта поляка, це дійсно одна з програм. В Україні нажаль того ще чекати й чекати.

Що до пошуку ворогів, внутрішніх та зовнішніх, це Ви шановний тут не зовсім до теми. Я б сказав абсолютно недоречно причепили якусь таку конструкцію, та й ще виділили все це, та ще й таким менторским акцентом. Навіщо? Де Ви це взріли?

---------- Додано в 22:40 ---------- Попередній допис був написаний в 22:23 ----------

Згода. Але чому меншовартість така, чому зразу нарікати НА СЕБЕ? Ми не гірші за поляків.

Останнє редагування: 22 лют 2010
  14. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Ой, навіть сам не знаю, де... Якось недоречно вийшло... :bye2:

15. Danilo

Danilo Well-Known Member

Ви про мій пидпис. Шевченко не правий? Що було, те було... Що ж буде, побачимо.

16. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Шевченко - не Бог. І він міг бути і іноді був неправий. Навіть якщо він був правий - що з того? Часи змінилися. Тому розумна людина завжди шукає те, що об"єднує людей. Вона знає Шевченка, і тому знаходить такий його вірш:

Ще як були ми козаками,
    А унії не чуть було,
    Отам-то весело жилось!
    Братались з вольними ляхами,
    Пишались вольними степами,
    В садах кохалися, цвіли,
    Неначе лілії, дівчата.
    Пишалася синами мати,
    Синами вольними... Росли,
    Росли сини і веселили
    Старії скорбнії літа...

Не знаю, для чого інші люди вишукують і виривають з Шевченка та інших поетів інші строки... Ще раз нагадую - часи - інші. :dntknw:

Останнє редагування: 24 лют 2010
    • Подобається Подобається x 5
  17. MELY

MELY New Member

Привіт всім!! Нарешті подала документи на візу(карту вже мала на руках) і в той самий день заповнила анкету, копію паспорта і карти зробила добра пані у посольстві,більше ніяких документів не потрібно.все швидко і без проблем,зайвих питань ніхто не задавав.

• Подобається Подобається x 6
  18. Danilo

Danilo Well-Known Member

19. simona83

simona83 New Member

такс, наскільки я знаю, щоб виїхати крім КП потрібно виклик, запрошення.
    А я не пройшла співбесіду, те що я добре розмовляю на польській не дало мені право на КП. Я не знала хто з поляків похований на Личак. цвинтарі та то таке. При співбесіді таке було відчуття,що вони хочуть Полонію розширити, а місто Львів, то є їхнє "място". Ось на цьому моменті я зрозуміла, що це моє місто і я є українкою, які б там коріння не були, як би я не дотримувалась традицій, культури і релігії. І толку з того що я знаю їхні страви і як вони робляться (це теж мене питали), якщо я 26 років живу в Україні в місті Львові., і тільки на вакації їздила до Польщі, і взагалі вони там ображають нас львівян, бо на Личак. цвинтарі спочивають не тільки поляки, а позаду орлята.
    Мій тато отримав КП його практично нічого не питали(жив там 11-13 років)
    Кому вона потрібно? Думаю лише тим , що хочуть там жити, вчитись і працювати - більш легий доступ легалізації.

• Подобається Подобається x 3
  20. Vittoriya

Vittoriya скрипулька

Ну власне, а для чого ж ще?:) Якщо людина має можливість таке зробити і хоче в житті щось змінити, то чому не використати такий шанс?навіть право на безкоштовне навчання-це не мало!

а де твій аватар? :)