Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. Speedo78

Speedo78 Well-Known Member

Цікаво, чи може служити підставою для отримання "КП" польське громадянство (походження) пра-бабці???

• Подобається Подобається x 1
  2. syavych

syavych копач

Тільки прабабці мало. Або однієї бабці/діда або прабабці+прадіда разом. Але то все умовно - були випадки, коли отримували КП ті, хто не мав жодних родових зв'язків.

3. Speedo78

У мене обидві прабабці (по татовій і маминій лінії), ну нічого, будемо пробувати... :)

4. Зануда

Зануда така зануда

А навіщо вам та КП? Пільг вона жодних не дає, візу - тільки крайову (не шенген), пільг при проїзді у транспорті на території Польщі і то не дає.

5. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Почитав цю гілку і пристрасті дуже здивували. Здивували, бо не зрозумів, яку шкоду для України може мати, наприклад, моя Карта Поляка! Шановні, які так вперто критикують КП, чи визнаєте ви Конституцію України і те, що громадянами України можуть бути не тільки українці, а й представники інших національностей, що живуть в Україні - греки, поляки, білоруси..? Так?
    Отже, ви визнали, що громадянами України можуть бути й поляки. Йдемо далі.
    Греція має право допомагато грекам, Україна - українцям, а Польща хоче допомогти полякам, які живуть не в Польщі - і має на це право! Чи згодні ви з цим!? Якщо так - то йдемо далі. Отже, Польща має право допомогти полякам, що живуть в інших країнах (в тому числі й в Україні), матеріально, а також підтримувати освітні, культурні, економічні та соціальні зв"язки.
    Як Польща могла перевести питання в суто практичне русло? Адже треба мати критерії, як визначити, кому надавати таку допомогу, бо Польща не змогла б надавати її абсолютно всім бажаючим, хто назве себе поляком. Але й відмовити у допомозі - також не можна. Добре чи недостатньо добре (бо абсолютно досконалих законів не буває), але на ці питання відповідає польський Закон про КП.

Вважаю, що цей закон і сама КП дуже корисна і для Польщі, і для України, бо посилює зв"язки між двома країнами, як культурні, так і економічні. А це, певним чином, наближає час, коли Польща і Україна будуть разом в Євросоюзі, бо саме вирівнювання матеріального, культурного, освітнього, соціального рівня українців та громадян країн Євросоюзу є важливою умовою до вступу Украни в ЄС. Але не єдиною, бо є ще питання інфраструктури і політики, але це вже завдання держави Україна.
    Якщо німці (після жахів 2-ї Світової війни) разом з поляками живуть в союзі, мирі і добросусідстві, тісно співпрацюють, то кожний справжній громадянин України повинен брати з цього приклад! І пластикова КП для розумного українця чи поляка бар"єром між країнами не є.

• Подобається Подобається x 10
  6. Igel

Igel Active Member

Віза видається довготермінова, безкоштовна.
    Не потрібно виробляти дозвіл на працю.
    Є можливість займатись підприємницькою діяльністю на тих самих правах, що й громадяни Польщі.
    Можливість безкоштовно навчатись у навчальних закладах Польщі.
    37% знижки на проїзд в залізничному транспорті.
    Безкоштовний вхід у музеї.
    Ну і врешті: набагато зростають шанси отримати карту сталого побиту.

Згоден з Вами. Хіба це пільги??? От якби житло на халяву давали і на рахунок в банку хоча б 100 тис злотих. Ото були би пільги.;)
    Ну я ще б від дипломатичної недоторканості не відмовився.

• Подобається Подобається x 5
  7. Зануда

Зануда така зануда

Взагалі-то, можна би і без цієї іронії. Мене просто цікавить навіщо КП тим, хто не є за походженням поляком, не має родини у Польщі, нерухомості, про яку треба дбати, немає ніякого відношення до Польщі, крім територіального сусідства кордонів.
    Бо студентом можна стати і без карти, отримати студентський і мати пільги при проїзді, це ж стосується і візи. І щоб все це мати не обов"язково лізти зі шкіри доводячи, що пра-пра-пра-хтось колись був поляком.
    Карта Поляка, то є вияв турботи історичної батьківщини в стосунку до тієї частини свого народу, яка історично втратила польське громадянство. А не пільговий квиток для заробітчан. Не хочу образити в жодному разі людей, що заробляють закордоном, просто я не вважаю, що для досягнення мети будь-які засоби є добрі.

• Подобається Подобається x 4
  8. volk

volk Well-Known Member

Ну та бачите, влада міняється, - хто його знає, що буде завтра.
    Я б до тої карти ще чемодан дарував, на всяк випадок, щоб було що під ліжком тримати.

Ну от. Це українці нехай мастят собі голову як жити і де подітися. Полякам помагає Польща, росіянам- Росія, мадьярам - Угорщина, євреям - весь світ, а хто поможе українцям? Канада?

9. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Давайте не будемо вдавати нерозуміння. Польща живе краще від України. Тому і знаходиться частина людей, які суто з матеріальних інтересів шукають легальні і нелегальні можливості для "покращення життя вже сьогодні". :) І тільки заради цього вони готові назвати себе поляками. Або іспанцями. Або португальцями тощо. Тобто, КП тут знову ні при чому.
    З іншої сторони, і з Польщі виїхало понад 2 мільйони поляків, в пошуках кращого життя. І продовжують виїжджати. Мені відомо з преси, що дехто з них в чужих країнах всіляко намагається замаскувати своє походження.
    Мені здається, що засуджувати людей, які вимушено шукають роботу, виживаючи - це те саме, що засуджувати голодного за крадіжку шматка хліба. Соромно повинно бути саме владам країн, які не забезпечують умови для своїх громадян. З іншої сторони, жодна влада не може забезпечити ВСІМ громадянам такий рівень життя, який вони хочуть. І якщо громадянин заради лишньої пари сотень доларів відмовляється від "самого себе", дозволяє собі навіть зверхньо попльовувати на свою Батьківщину - то він має знати, що плює на самого себе.
    Багато країн пережили масштабну міграцію в різні історичні часи, з різних причин. Візьмемо, скажімо, Італію, чи Шотландію з Ірландією. Зараз це розвинуті, цивілізовані країни, де незначна міграція. А свого часу (в першій половині 20-го сторіччя, наприклад) з цих країн виїжджали мільйони людей! І що??
    Більшість цих людей заробили гроші і повернулися. Вони навчилися багато працювати, заробляти гроші, вони повернулися - і перетворили свої країни на те, що ми бачимо зараз!
    То чи є еміграція корисною? Так, певним чином. Але тільки в одному випадку - якщо такий період не затягується на десятки років. Якщо держава за цей час не береться за розум - люди не повертаються. Вони асимілюються, одружуються, заводять дітей... А для дітей, народжених на чужині - в 99% - країна походження стає дуже далекою. Але і в новій країні - вони часто "не свої"...
    Тому КП - дуже потрібна і надзвичайно важлива для тих, хто дійсно вважає себе і є поляком - вона дозволяє їм знову відчути зв"язок з Польщею, але КП також дозволяє любити ту землю, де вони народилися - Україну. Тому що Карта Поляка не дає польського громадянства ніяким способом!
    Так поширюється цивілізація - повага до себе і до інших.

І українцям варто бути більш вимогливими в першу чергу до себе особисто. Часто буває так, що людина, яка щиро обурювалася корупцією в державі, потрапивши у владу, демонструє "чисті руки", а тим часом прилаштовує на теплі місця синів, дочок, кумів тощо... То хто винний??

Друге, що треба робити - відкинути геть погорду і брати добрий приклад, поважати сусідів, які добиваються успіху власною працею, будують державу - вчитися у них, і співпрацювати з ними! Так само, як роблять поляки, які багато чому вчаться у німців!

По-третє - громадянам України треба бути набагато більш вимогливими до власної влади всіх рівнів, і припиняти будь-які спекуляції на тему міжнаціональних відносин, тому що не мова, і не форма голови характеризує людину, а виключно її порядність і працелюбство. Дуже важливо також шукати те, що об"єднує людей, а не те, що роз"єднує. Бо все те, що було, вже в історії. А те, що робиться зараз - тільки буде історією. Треба, щоб це стало доброю історією. Перепрошую за довге повідомлення. Маю надію, що це не стане перешкодою для розуміння моєї точки зору.

10. Igel

Igel Active Member

Каюсь, маю таку слабкість - всяку надмірну необгрунтовану категоричність я сприймаю з іронією.

Така людина не отримає КП. Чи Ви вважаєте, що "польське походження" і "бабуся полька" - це речі не одного порядку?

Я не студент. Ви організуєте мені пільги при проїзді і безкоштовну візу?

Скільки разів повторювати!!!??? Пра-пра-пра - не беруться до уваги.
    Батько або мати, дідусь або бабуся, або обоє прадідусь і прабабуся. Використовуйте агрументи, пов"язані з дійсністю, а не висмоктані з пальця.

Навіть, якщо дехто й потребує КП лише для "заробітчанства", то може не варто робити таких узагальнень. Інакше вийнятками можна заперечити все на світі.

Ви це так написали, наче отримання і використання КП для покращення рівня свого життя - це злочин. А може Ви праві? Може мені Варто зректись КП, бо це надто кривавий і безчесний засіб для досягнення моєї мети?

• Подобається Подобається x 2
  11. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Прошу всіх учасників дискусії не загострювати питання, пов"язані з Картою Поляка зокрема, і з поляками в Україні і за її межами взагалі. Жодної шкоди Україні КП не несе. Так само і Польщі. Більше того - вона надзвичайно корисна обом країнам! Ще раз закликаю знаходити те, що об"єднує, а не те, що роз"єднує, бо полетіти на Місяць від сусідів -неможливо. Польща і Україна будуть сусідами назавжди! Якщо народи обидвох країн хочуть залишатися демократичними і постійно вдосконалювати власну демократію - то вони МУСЯТЬ бути ДОБРИМИ сусідами!
    Я - поляк. І тато, і мама у мене поляки. Всі дідусі і бабусі - поляки. :)
    А моя дружина - українка. :give_rose: Ми живемо разом пару десятків років. Вона, як більшість жінок, взяла моє прізвище. Більше того, саме вона дала двом нашим синам польські імена двох моїх розстріляних НКВД дідусів. Це була повністю її ініціатива, з якойю я погодився - вона зробила це з поваги до них, чим я дуже зворушений и дуже їй вдячний - на все життя.

• Подобається Подобається x 8
  12. Speedo78

Ну, не скажіть... Мені карта поляка, наприклад дуже би пригодилася. Для роботи, бізнесу, в Польщу мотатися туди-сюди!

Та й не тільки. Мені поляки, є якось ближчими, ніж усі інші національності (може тому, що в моїх жилах тече хоч краплина їхньої крові), серед поляків маю багато друзів, яких міг би частіше відвідувати.

Крім того, в Польщі є похований мій дід.

Останнє редагування: 12 лют 2010
    • Подобається Подобається x 3
  13. IrunaUz

IrunaUz New Member

Хтось знає????

Доброго дня! Дізналася, що бабця народилася в Польщі. Для оформлення КП потрібно дати запит у архів м.Любляни. Де можна довідатись адресу архіву і які данні потрібно для запиту? Може хтось підказати? Можливо є сайт де є така інформація?

14. MELY

MELY New Member

Привіт всім! На наступному тижні планую забирити карту поляка,що потрібно для отримання візи?Які документи?

15. Igel

Igel Active Member

По-перше, вітаю!!!
    По-друге, наскільки я знаю (сам ще не мав часу виробити візу) потрібно заповнений бланк заяви. Бланк можна взяти на сайті консульства. Заповняти польської мовою (якщо власник КП принесе заяву українською, то це досить дивно виглядатиме). Ще потрібно копії закордонного паспорту і КП.

Успіху. Напишіть потім, як все пройшло з візою.

16. Зануда

Зануда така зануда

:) Боріться з нею. Слабкості треба долати.

Не завжди. Якщо людина не підтримує польських традицій, не знає мови, не цікавться історією і вважає себе насправді україцем, бо і дідусь українець і батько і виховали здебільшого в українських традиціях, то це речі не одного порядку. Далеко не одного.

:)) Сміхота. А чому вам хтось має це організовувати? У Великобританії, Німеччині чи Штатах у вас є пільги? А чому у Польщі мають бути? Бо "курица не птица, а Польша не заграница"(с)?

А ви не повторюйте, бо клавіатура заглючить. ;)
    Власне до таких людей застережень не є. :) Їхнє походження є очевидним і право до КП також.

Ось та категорія мене і дивує, вони всілякими правдами і неправдами готові добиватись цієї карти з меркантильних причин, а потім ще й поливати Польщу і поляків, які вони такі-сякі, надивилась-наслухалась такого від заробітчан мультум разів. Виникає питання навіщо обпльовувати ту країну, яка дає вам м ожливість заробити гроші. Особливо, якщо суттєва частина тих-же заробтчан потрапляє в країну ошукуючи владу.
    :) Ні, це не злочин. Це просто відсутність чесності. Якщо людина не є польського походження, а хоче працювати у Польщі нехай заплатить за візу з правом на працю і легально оформить документи - заодно продемонструє високий рівень свідомості українців, як людей, що шанують не тільки свою державу, а й закони тої країни у якій хочуть працювати. Поляки, які працюють на Україні платять за візи з правом на працю. Логічно?

Прибережіть свій пафос для виступу з трибуни на мітингу.

Загалом моє ставлення таке: КП для етнічних поляків з теренів колишнього Союзу, які не забули своє коріння, підтримують мову і культуру свого народу, зберігають традиції. Їхнє намагання отримати КП є цілковито виправданим, на відміну від людей інших національностей, які готові за вуха і хвіст притягувати польське походження лиш би хоч якась халява їм надломилась. Різкувато - зате чесно.

• Подобається Подобається x 5
  17. Agaton

Agaton Well-Known Member

Державний Архів в Любліні

їх сайт:
    http://www.lublin.ap.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=73

Але найкраще задзвонити і разповісти в чому справа. Щось напевно підкажуть.

18. IrunaUz

IrunaUz New Member

19. Igel

Igel Active Member

Я теж відповім чесно: Ви боїтесь визнати, що Вас жаба дусить. Бажаю Вам сидіти у ,славній історичною спадщиною, Україні і чекати з моря погоди.
    Ви стали мені нецікаві, і гілка ця стала мені нецікава через таких як Ви. Бо тут люди хотіли практичної допомоги, а Ви прийшли з мішком монет по 5 копійок... Па па.

20. Savanarola

Savanarola New Member

В мене батько поляк і дід... але чомусь совість не дозволяє зробити карту поляка... чомусь вважаю це аморальним, бо вважаю себе українцем...

а де твій аватар? :)