Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. Majestic

Majestic Member

Та має пряме відношення - я живу тут, і планую тут жити. А розказувати як жити, перебуваючи в іншій країні, не зовсім коректно.
    Поляки в Україні мають польські пспорти? Це щось новеньке:)...:blush:
    Ну, так я ж про це і кажу. Є проблема-вводиться спрощена процедура для певних категорій громадян: українських поляків, людей, що мають родичів і т. д. Для чого карта, якщо це можна по-іншому вирішити???
    Та я ще раз кажу, в мене немає питань до тих, хто виїде до польщі. В мене питання: для чого Україні купа у.к.р.а.ї.н.ц.і.в. з картою поляка(!!!)
    на руках тут, в середині країни???
    Шановна, я чудово усвідомлюю, що це таке. І проблема у тому лиш, що в нас, українців, криза, духовна преш за все. Більшість людей страждає комплексом неповноцінності. Сьогодні українець отримав карту поляка - завтра йому наступив сусід-націоналіст на ногу - після завтра він активний учасник польської громади в Україні. Так простіше, людина без почуття власної гідності і гордості. зла на свою країну, починає шукати легких шляхів вирішення проблеми. А може, я поляк?..І починає шукати в себе міфічні польські корені, міряти кров на десяті, соті, і тисячні від ста %% для того, щоб хоч якось відмежуватися від проблем, і дистанціонуватися від цієї країни. Це всього лиш комплекс. В психіатрії навіть є таке поняття "я - усиновлена дитина", коли дитина, в якої проблеми, починає думати, про те, що вона усиновлена, а її справжні батьки спортсмени чи герої. Те ж саме з українцями, вірніше недоукраїнцями. Замість того, щоб вирішувати питання, вони починають шукати легких шляяхів. Повірте, їх, як гарматне м*ясо, поляки використають задля задоволення своїх власних амбіцій та інтересів на цій землі. Біда в тому, що Польща не відмовилася від зазіхань на ці території. Сьогодні КП, завтра цвинтар орлят, черговий липовий пам*ятник, а українці тільки і пнуться, щоб їм догодити. Історія вчить тому, що вона нічому не вчить. А все, те, що ви розказуєте, - байки дядечка Глібова, всього лиш фантик цукерки, із-за якої не можливо розглянути, що в середині.

Останнє редагування: 21 січ 2010
  2. nirvanka

nirvanka просто фотограф

І ще раз скажу - той, хто хоче їхати за кордон, так чи інакше поїде. Питання в чому чи документи буде оформляти за гроші і з мінінгітами чи без. І саме Ви розказуєте кому і як жити, мовляв треба лишатись в Україні і не можна виробляти карту.
    І я Вам не розказую як жити, а лише питаю чому Вам не подобається той факт, що інші українці можуть собі спростити життя. Мені особисто це подобається, бо я бажаю добра своєму народові.
    Так, звісно. Не одного поляка особисто знаю з польськими паспортами у Львові. Такі люди їздять в Польщу по своєму паспорту закордонному і таким людям карта поляка просто ні до чого. Є поляки, які свого часу не зробили документів, наприклад, діти поляків. Такі люди можуть виробити паспорт польський і їм теж карта ні до чого, бо вона не дає навіть права на проживання в Польщі.
    Цими словами Ви довели, що дійсно не знаєте що таке КП. Бо карту поляка даюсь саме українцям:

Карта Поляка — документ, який підтверджує приналежність до польського народу. Власникові Карти Поляка належать права, що випливають із Закону «Про Карту Поляка», ухваленого сеймом Республіки Польща 7 вересня 2007 року.
    Карта може бути надана лише особі, що не має польського громадянства або дозволу на проживання на території Республіки Польща і яка є громадянином Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Естонії, Грузії, Казахстану, Киргизії, Литви, Латвії, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану, України або ж Узбекистану.
    Карта Поляка може також бути видана особі, польське походження якої було підтверджено згідно з правилами Закону «Про репатріацію» від 9 листопада 2000 року.

Щоб не платити за візу, наприклад.

А як це шкодить країні? Яка Вам особисто різниця чи хтось має ту карту і їздить безкоштовно до Польщі чи не має і платить за візу? Якщо Ви не маєте потреби їхати до Польщі, то не означає, що в інших людей нема такої потреби.

• Подобається Подобається x 4
  3. Majestic

Majestic Member

Шановна, у вас каша в голові і я вже цьому не зараджу. Ви не усвідомлюєте понять: "українець", "українець польського походження". Ви різницю розумієте???...То я Вам в сотий раз кажу: я не проти, щоб карту поляка отримав українець польського походження, інакше кажучи, етнічник поляк. Крапка. Те, що ви написали, тільки доводить мої слова. В Україні є близько 140 тис. етнічних поляків, от вони і мають мати право на КП. Для чого видавати карту українцям етнічним??? А щодо того чим загрожує масова видача е.т.н.і.ч.н.и.м. у.к.р.а.ї.н.ц.я.м. карти поляка, я написав в попередньому пості. Все подальші дискусії вважаю з вами безглуздими через те, ви навіть не намагаєтесь зрозуміти правоту опонента. Дякую.

4. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Я все чудово усвідомлюю. І що? Мені особисто без різниці чи карту отримає перший чи другий. А Вам особисто яка різниця, Ви можете нарешті пояснити? Українці українського походження масово їздять до Польщі. І якщо Польща погоджується їм видавати карти, то що в цьому поганого??
    Скажіть конкретно: що поганого є в тому, що українець отримає можливість діставати візи задарма? Якщо Польща хоче це робити, значить їй є якась від того користь. І якщо це українцям лише допомагає, то що в цьому поганого?

• Подобається Подобається x 2
  5. Majestic

Majestic Member

Та к у цьому і проблема, ш.а.н.о.в.н.а. - Вам байдуже, а мені - НІ! Також Ви не пояснили як за цим польським законом, який ви навели, можна видавати карту не етнічним полякам? І я за, щоб візу отримував українець безкоштовно. Що для цього треба зробити - просто видавати візи українцям задарма підписавши відповідно з урядом країни відповідну угоду, а не придумувати КП. Звичайно Польщі є користь, тому що Польща думає завжди головою, а не іншим місцем. ЧОМУ Я ПРОТИ І ЯКА ПОЛЬЩІ КОРИСТЬ, Я ВЖЕ ПИСАВ, А САМЕ:
    Проблема у тому лиш, що в нас, українців, криза, духовна преш за все. Більшість людей страждає комплексом неповноцінності. Сьогодні українець отримав карту поляка - завтра йому наступив сусід-націоналіст на ногу - після завтра він активний учасник польської громади в Україні. Так простіше, людина без почуття власної гідності і гордості. зла на свою країну, починає шукати легких шляхів вирішення проблеми. А може, я поляк?..І починає шукати в себе міфічні польські корені, міряти кров на десяті, соті, і тисячні від ста %% для того, щоб хоч якось відмежуватися від проблем, і дистанціонуватися від цієї країни. Це всього лиш комплекс. В психіатрії навіть є таке поняття "я - усиновлена дитина", коли дитина, в якої проблеми, починає думати, про те, що вона усиновлена, а її справжні батьки спортсмени чи герої. Те ж саме з українцями, вірніше недоукраїнцями. Замість того, щоб вирішувати питання, вони починають шукати легких шляяхів. Повірте, їх, як гарматне м*ясо, поляки використають задля задоволення своїх власних амбіцій та інтересів на цій землі. Біда в тому, що Польща не відмовилася від зазіхань на ці території. Сьогодні КП, завтра цвинтар орлят, черговий липовий пам*ятник, а українці тільки і пнуться, щоб їм догодити. Історія вчить тому, що вона нічому не вчить. А все, те, що ви розказуєте, - байки дядечка Глібова, всього лиш фантик цукерки, із-за якої не можливо розглянути, що в середині.

6. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Я не видаю карт і за яким принципом карти видають поляки - мені не відомо, треба їх питати. А Ви чому так і не пояснили чому особисто Вам прикро, що хтось може зекономити?
    А якби Вам треба було поїхати в Польщу (до родичів, по роботі тощо) і була б можливість виробити карту поляка, бо є якісь там родичі, то Ви б скористались цією можливістю вироблення КП, щоб не платити за візу і зекономити 35 Євро?

• Подобається Подобається x 1
  7. Majestic

Majestic Member

Ну Ви самі тільки що сказали, що не знаєте "як видають". Хто з нас не володіє темою? І мені не прикро, що хтось зекономить 35 євро. Питання як? Принижуючи власну гідність і називаючи себе тим, ким він не є! Це ж абсурд! Більшість етнічних українців, які отримають карту залишаться тут, в Україні і польща їх просто використає. А щодо риторичного питання, якби хтось мав якусь можливість, то він би...на це в мене така відповідь - є державна влада, сбу, відповідні служби, і їх завданням було це питання вирішити на початку. А те, що моя держава елементарних завдань національної безпеки вирішити не може, повірте, не моя в цьому вина.

8. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Принаймі я не раз їздила через кордон і виробляла численні документи, а Ви?
    То Ви б зробили так само? Тоді які можуть бути претензії до людей, які просто хочуть скористатись такою можливістю? І повірте мені, ті люди, які змушені їхати за кордон, цінують свою країну ще більше, бо бачуть, як до них ставляться за кордоном і відчувають, що тут вони нікому не потрібні, окрім рідних, якщо такі є. А те, що люди взагалі мають платити за візи, тоді як поляки не мають, то це вважаю несправедливим. Але то вже інша тема.
    Особисто Вам побажаю не мати клопотів з документами, якщо колись доведеться перетинати кордон і, не дай Бог, виїжджати жити в ту ж Польщу. Повірте, це далеко не найприємніше заняття, тому винити людей в якихось комплексах за те, що вони змушені кудись виїжджати, це як мінімум неприємно.

• Подобається Подобається x 3
  9. Agaton

Agaton Well-Known Member

обмежусь тільки до прокоментування цей єдиної сентенції з Вашого патриотичного поста.
    Наскільки знаю поляків - скажем досвід більш 40-річний - вони зараз радше другу берлінську стіну поставлять ніж захочуть ЗУ у рамках своїй держави.
    ІМХО.

ЗІ. Кави напійтесь :pardon:

А що Україна зробила для заключення договору з ЕС про безкоштовні візи ?
    З Польщею мала - оскільки Польща була зацікавлена.
    Здавалось що так буде на завжди ? - не знали про Шенген, про терміни ?
    А ЄС зацікавленим не є і не скоро буде - ось і ціла штука.
    Разом з Шенген проблема з'явилася і для поляків живучих у Україні - тим самим підлягаючим усім законам що відносяться їй громадян - та хоча їм можна було допомогти - до кого претензії ?

Цей комент звичайно не до Вас особисто Нірванко :give_rose:, - це питання просто повертаються як бумеранг. Тоді - відно перйодично слід поясняти.

• Подобається Подобається x 7
  10. nirvanka

nirvanka просто фотограф

• Подобається Подобається x 2
  11. Patrick

Patrick Well-Known Member

Пане , Majestic , а як Ви відноситеся до того факту , що за останнім переписом населення в Канаді , етнічними українцями признали себе
    1млн.+ чоловік?
    І серед того великого числа людей значний відсоток тих що "міряють кров на десяті, соті, і тисячні від ста %%..."
    І я згадав Максим про карту українця.
    Будучи Ваша воля , дали би Ви цим людям які не говорять по-українськи з фаміліями Роджерс , О'Кіф , Гайд ...карту українця?

А "карта українця" була майже реальна справа.
    Леонід Данілич будучи в Канаді з офіційним візитом , так розчулився з гостеприїмства торонтонської діаспори , що після кількох випитих чарок пообіцяв для спрощення поїздок з Канади до України ввести карту українця.
    Пообіцяв , протрезвів... і як завжди в нас буває - зявилися важливіші державні справи....
    А довів би цю справу до кінця , то по яких критерія/вимірах давали би цю карту?

=====
    Потім правда Ющенко взагалі візи для поїздок в Україну відмінив....цікаво як зараз буде....?

12. Я б не дала, бо українцями їх назвати дуууже важко. Та й взагалі, Патріку, навіщо їм ця картка? Візи для відвідання родичів їм і так не потрібні. Чи ви думаєте, що вони захочуть поїхати в Україну працювати чи вчитися? :))) Ні, ну може знайдеться пару чоловік - тоді їх і так візьмуть.

Якщо вже давати - то дійсно українцям (тобто тим, хто колись жив в Україні або жили його батьки, знає добре мову). Діди-прадіди-прапрадіди, мови не знає - звиняйте.

Як на мене, то всі візи взагалі треба відмінити. Дикість це.

13. Максим

Максим Well-Known Member

Все дуже просто - причини різні бувають. Окрім того, українці є і в країнах, які не мають безвізового режиму з Україною. А доказати родинні зв'язки часто не так вже і просто, або дорого.

В самій Україні громадянство має стільки людей, які українською не володіють взагалі, що запроваджувати вимогу щодо "доброго знання мови" для закордонних українців - рафінований цинізм.

Тим більше, що аналогічні до карти поляка законні методи мають не тільки Польща, але і багато інших країн, зокрема практично всі, що межують з Україною, з тою різницею, що деякі надають громадянство, інші - аналоги карти поляка з різними наступними пільгами при отриманні віз, права на проживання, громадянства, знижок в транспорті і музеях тощо.

Таке враження, що довів:
    http://www.ukremb.ca/canada/ua/5460.htm

Десь бачив, що скористалося цим законом вже понад 1000 закордонних українців - не знаю, втім, якого року ці дані.

Рибко і Majestic - ви сперечаєтеся стосовно предмету, який вас ніяк не стосується і з яким ви знайомі з розповідей інших чи з публікацій. Сперечаєтеся з людьми, яких він стосується прямо. Мені це нагадує суперечку з абстинентом про доцільність третьої дистиляції віскі... ;)

• Подобається Подобається x 6
  14. Majestic

Majestic Member

Розумієте, різниця між вами і мною в тому, що я не думаю, і не гадаю - може, не може, "радше", не "радше", а оперую фактами і реальними вчинками. І чому відразу захоплення?..Та ніяка держава не захоплює відразу, а будує для цього базу. Сьогодні кп, завтра ще якась фігня, і так день за днем. Врешті-решт, вчіть історію, історію України, історію Галицько-Волинського князівства. А ваша іронічна теза про "мій патріотичний пост", лиш довели мої слова, що такі як ви люто ненавидять цю країну. Але це не моя вина, і я не лікую комплекси, чи моральні травми.
    P.S. Я кави не п*ю - це шкідливо для здоров*я.

15. Максим

Максим Well-Known Member

:banned:

Вас попереджали про неприпустимість хамства на цьому форумі. Агатон, з його врівноваженими і толерантними дописами, найменше з нас всіх заслуговує на Ваші брутальні звинувачення.

16. Majestic

Majestic Member

Шановний, Патрік! Як Ви там поживаєте в Канаді?:) Щодо Вашого коментаря. По-перше. В Канаді мільйон українців. Так? Всім давати карту? Більшість з них В Україні ні разу не були. А ви запитали чи всі вони її хочуть. Є певний відсоток, який хоче повернутися назад, часто відвідувати Україну, мати там справи. Безперечно їм можна надати певний статус. Тобто це питання для дискусії. Що це може бути - карта українця чи щось інше - можна обговорювати. Але я знаю для чого ви запитали. Я так зрозумів, ви неуважно читали мої коментарі (не ображайтесь!). Повторю для вас: в нас в країні за останнім переписом 140 тис. поляків. Я не проти, ЩОБ ВСІ ВОНИ ОТРИМАЛИ КАРТУ! Але питання в іншому. 2/3 етнічних поляків живуть за межами Галичини і чхали на цю карту! А з 1/3 етнічних поляків не всі хочуть цієї карти, бо з різних причин в Польщі не були, і не хочуть. Врешті-решт, 70% поляків визнали рідною мовою українську. Так що про яку польськість ми говоримо. Далі. Можна припусти, що їх більше. Але вибачте! Був перепис, їх ніхто не бив, не рубав, руки не викручував. Та за кого хочеш, можна було себе видати! У підсумку я вас запитую: кому тоді видають кп? очевидно що етнічним українцям. А це вже порушення закону польського, і врешті-решт провокація проти моєї держави.
    P.S. А щодо Леоніда Даниловича, то скажу відверто, в мене до нього не меньш іронічне ставлення, ніж у вас. Так що все що він говорить я сприймаю з посмішкою:)

---------- Додано в 13:12 ---------- Попередній допис був написаний в 13:03 ----------

Шановний Максим! Повірте, я намагаюся спілкуватися толеранто. А те, що вам щось видається, не моя вина. До речі, пан агатон, висловив іронічну думку щодо мого "патріотичного поста", яку я вважаю неприйнятною для себе.
    А щодо брутальності, то шановний, не потрібно мені нав*язувати певний стереотип. Я веду себе максимально коректно, ну звичайно, на випади в мою адресу, я відповідаю взаємністю.

17. Ви зустрічали таких? Якщо навіть такі є, то вони в Україні народилися, тому мають повне право на громадянство. А чому тоді карту поляка не дають, якщо не знаєш мови? Це не цинізм?

Українці із Росії можуть вільно приїздити в Україну. За інші країни не знаю. Зрештою, більшість закордонних українців добровільно відмовилися від громадянства України і перейшли до громадянства іншої країни. Чому тоді Україна має аж так ними опікуватися, я не розумію. Ніби у нас своїх проблем немає.

18. Agaton

Agaton Well-Known Member

Згіден - це складна справа.
    Врешті-решт усі згодились, що знання мови (обмежусь до поляків) є непоганим мірилом так етносу, як і інтенції.
    Набагато кращим ніж просто метрика.

ІМХО
    1. Критерія мови дійсно придумана з метою обмеження "дикой видачі"
    2. не получиться придумати загального правіла одного і доброго для усіх випадків- особливо нашої складної історії - зрештою - КП не придумана особливо для України.
    3. Кожен східний/західний словянин може непогано вивчити любою другою сусідню словянську мову, якщо вона йому дійсно потрібна - скажем протягом 1-2 років.
    З досвіду кажу. Родичі українці що вчились в Польщі чи приїжджали до Польщі - буває що говорять польською краще ніж поляки з України.

• Подобається Подобається x 5
  19. Максим

Максим Well-Known Member

Рибко, про що і мова - Ви з цим не стикалися, тому і не підозрюєте, як людям ускладнюється життя в буденних потребах - наприклад, поїхати до родичів.

Статус закордонного українця не поширюється на громадян України, навіть тих, хто живе за кордоном. Якщо людина живе за кордоном, але має українське підданство, їй і не потрібно дозволу на в'їзд до України :)

Аж як? :) Україна ними ніяк не опікується, а за оформлення статусу закордонного українця збирає гроші.

Зрештою, тема не про закордонних українців - я це навів тільки як приклад того, що аналоги карти поляка існують в багатьох країнах, і Україна - не виняток. Чи має тоді, наприклад, Канада підстави стверджувати, що карта українця - провокація з боку України? ;)

А втім, Вам особисто чим заваджає карта поляка? ;)

---------- Додано в 15:26 ---------- Попередній допис був написаний в 15:21 ----------

В деяких країнах в аналогічних ситуаціях, наприклад для карти словака, вимагається принаймні розуміти мову. Знати мову зате вимагають при набутті громадянства багато країн, незалежно чи це громадянство набувається за етнічним походженням, чи за іншими критеріями.

20. Igel

Igel Active Member

Ну то живіть собі на здоров"я. Хто ж Вам перешкоджає? Тут тема не про доцільність Карти поляка, але про умови її отримання. Вам хтось "лікує"? То чого ж Ви (такий неймовірно толерантний) щось комусь "втираєте"?
    Переживаєте за Україну? Хочете їй добра? Це похвально, але до чого тут Ваш шовінізм? Чи, живучи в Україні, я не можу бути польської національності? Якщо це не шовінізм з Вашого боку, то що?

Шановний, якщо Вас, як видатного психіатра, це втішить, то так - я людина без почуттів, без власності, гідності і гордості. Я дуже злий на Україну. Я шукаю легких шляхів (чому ж всі друзі переконують мене, що я взявся за важку справу, що легко не буде? але Вам напевно видніше). У мене жахливий комплекс (який саме не знаю, бо де мені такому слабкому).
    Вам полегшало?
    Ну то додам, що я до того ж зрадник, ниций і підлий негідник. Я - запроданець. Я готовий продати всі державні таємниці. Я готовий продати всіх українців у рабство полякам.
    Ви тепер щасливі у своїй "правоті"?

а де твій аватар? :)