Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Вітаю! :) Якщо не тяжко, напишіть хоч які питання задавали і як то виглядало. Людям цікаво ж, а не всі хочуть Вас турбувати телефонними дзвінками ;)

2. Igel

Igel Active Member

Ну це не зовсім телефонний номер. Це номер аськи.

А загалом про співбесіду:
    питали де працюю, як вивчив мову, коли відчув себе поляком, навіщо мені Карта. Зі спеціальних питань було про видатних поляків. Вистачило назвати двох, хоча я знав набагато більше.
    Мало не завалив співбесіду, бо заповнюючи бланк, написав, що за національністю українець, а не поляк. Це було звичайне непорозуміння. Виявляється, що потрібно писати як в душі, а не як в паперах. Я це все швиденько пояснив, перезаповнив бланк і ми продовжили.

Бажаючих отримати Карту було багато. Співбесіди проходять одночасно в трьох кабінетах. Чув, що декого просили заспівати гімн, питали про Личаківське кладовище, державні свята...
    Переді мною кільком відмовили.

P.S. Готуючись, назбирав різноманітної інформаціі. Все це є в неті, але якщо комусь ліньки шукати, то можу поділитись файлами.

• Подобається Подобається x 5
  3. Agaton

Agaton Well-Known Member

Гм....
    а коли претенденти до карти той гімн вже співали, то чи усі в консуляті були зобов"язани кінути роботу та станути з "руками по швам" ... ? :scratch_one-s_head: ...

Там працівникі, вроді - державні пости мають... :dntknw:

• Подобається Подобається x 3
  4. Igel

Igel Active Member

:)
    Так вже вийшло, що той, кого просили, гімну не знав, співбесіду завалив.
    Якщо чесно, то мене вражають такі люди. Подавати на Карту Поляка, і не знати польського гімну - це щонайменше дивно.

А мене співати не просили, тож бачити працівників консульства з руками "по швам" не довелось.

5. heap

heap Member

привіт всім
    тільки недавно взнав про карту поляка, і ось захотів про неї бульше дізнатись. Як на мене то це найкращий форум де можна спілкуватись;)
    якщо не важко то чи не могли б ви відповісти на декілька запитань!
    1. точно знаю, що прабабуся в мене полька, але наскільки уважно я читав, то одна прабабуся це мало, має бути ще і прадідусь. Чи можна просто посилатись на одну прабабусю?
    2. мій прадід народився в 1908 році на Тернопільщині. як відомо тоді вона відносилась до Польщі. і хоч поляком він себе не вважав, як ви думаєте,що могло писати в свідоцтві про народження про його громадянство чи націнальність? чи якщо національність Українець, а громадянство Поляк то так не можна?
    3. І якщо я не зможу знайти свідоцтв про народження, то чи в свідоцтвах про смерть написані якісь дані про громадянство чи національність?

дякую всім хто допоможе:)

6. syavych

syavych копач

Офіційно має бути ще прадідусь, але з іншого боку - можна претендувати на карту поляка (КП) і без доведення родинних зв'язків. Достатньо довести консулу, що ти є поляком в душі, а це дуже важко :). Але і наявність бабусь/дідусів також не гарантія позитивного результату.
    2. не знаю.
    3. не знаю.

Пізніше напишу свої перипетії - спроб було вже 2 - негативні, і це при тому, що є документи на діда-поляка + матір має КП.

7. Majestic

Majestic Member

Йой, яка запальна дискусія:)...Декілька слів на тему розмови. На одній місцевих радіостанцій рідного міста почув репортаж про дні польської культури. І справа не в моєму ставленні до цього дійства і не в тому, для кого він проводився. Просто один цікавий факт: коли брали інтерв*ю в одного хлопця, то запитали про його корені. Відповідь була шедевральна: "Мого батька мама мала в родині поляків". І на цій підставі він себе зараховує до поляків. Я багато разів переповідав почуте своїм знайомим і кожен раз чув, що це повний маразм. Це як в анекдоті про "куму брата моєй троюродной сєстри". Те ж саме стосується карти поляка. Зовсім непотрібна і зайва річ, яка аж ніяк не додає порозуміння, а навпаки, створює напругу між країнами. Правду кажуть, польський шовінізм невиліковний, але дійти до такої межі. А щодо "наших", то це і так зрозуміло. Повний "атас" вже яке століття.:)

• Подобається Подобається x 1
  8. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Для тих, хто має платити за візу, щоб відвідати родину в Польщі, це аж ніяк не зайва річ ;)

• Подобається Подобається x 2
  9. Majestic

Majestic Member

Шановна, давайте, мухи окремо, і котлети окремо. Я цього літа гостив у свого дядька в Латвії. А при заповненні анкети, на питання про мету поїздки, поставив галочку навпроти "відвідування родичів". Це ж стандартна анкета для ЄС. Для відвідин родичів додатково можуть ввести більш спрощений режим. У чому проблема?..А що мають до відвідування родичів питання про поляка в душі (може ще череп почнуть міряти як фашисти), гімн, нац. одяг, свята, героїв і іншу біліберду. Найкраще, що може зробити Польща, - це пролобіювати безвізовий режим для України. А не влаштовувати провокацію.
    P.S. Повірте, я за певних умов погодився б з картою, якби це справді стосувалося ЛИШЕ поляків. А так певний "контингент" починає в себе "польську кров" шукати - прапрапрапрабабцю чи прапрапрадіда, який на 1/8 був поляком. Так можна всю Західну Україну записати.:blush:

10. Максим

Максим Well-Known Member

:n:
    А що скажете про карту українця?

P.S. На перший допис :n: не хотів давати, але прочитавши другий вже не втримався. Занадто зверхньо і нахабно написано.

11. Majestic

Majestic Member

Та я вперше в цій гілці дізнався про неї:)...та й до чого тут вона? Повторюю, я не проти, якщо це буде стосуватися поляків, а не використовуватиметься як засіб досягнення шовіністичних польських амбіцій..:blush:

---------- Додано в 16:19 ---------- Попередній допис був написаний в 16:13 ----------

Ой лишенько, а з чим конкретно Ви не згідні? Максиме, дорогенький Ви наш, не переживайте так. Краще приїжджайте до нас в Україну, пожийте в цій українофобській державі, а потім вже судіть про "зверхність" і "нахабність". :blush:

12. Максим

Максим Well-Known Member

Ваша логіка наступна: раз це не потрібно Вам, значить це зовсім непотрібна і зайва річ.

А як щодо людей, які не можуть доказати родинний зв'язок?

Що значить я за певних умов погодився б з картою? :) А цей контингент, він Вам яким боком шкодить?

13. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

наскільки я розбираюсь в медицині то не телефон а номер аськи. Нє? Во засвітив, ща модератори затруть. нє вінаватий я, якось само по собі вирвалось :)

ну якщо копирсатись і шукати невідомо чого в чому, то таким чином можна сказати що купляю авто щоб збити пішохода. Є можливість користатись КП, ну то є. А то що хтось використовує її не зовсім для того, для чого вона призначена ще не означає що поляки мають "міряти черепи". В інших країнах для отримання дозволу на тимчасове проживання теж хочуть щоб знали історію країни і подібне

14. nirvanka

nirvanka просто фотограф

А навіщо полякам карта, якщо в них є польський паспорт?
    А Вам особисто яка різниця? Чи то жаба давить, що хтось може скористатись родинними зв'язками і зробити карту, щоб поїхати до Польщі по безкоштовній візі?
    Карта лише спрощує людям життя і дає можливості, що в цьому поганого?
    Була б у Вас мама в Польщі чи інші родичі, тоді б цікаво було почути Вашу думку про можливість безкоштовно отримувати візу для того, щоб її провідати. А так - Вам та карта непотрібна, то значить що і іншим давати нема чого. Залізна логіка.
    А то кому дають ту карту - це вже польське консульство вирішує і їм видніше кому варто дати, а кому ні.
    Вже було сказано, що то номер аськи ;). Я не зразу помітила, бо вже звикла до того, що номери телефонів починають не лише на 067 і т.д., так як в Польщі номери типу 523489511 ;)

15. Majestic

Majestic Member

По перше, ця річ не те що непотрібна - вона шкідлива:)...і не для мене, а для країни Україна. Така реальність сьогодні, така історія була в минулому. Але я на сайті не для того, щоб заповнювати чиїсь прогалини, і проводити лікбез. Друге. Що значить "не можуть довести зв*язок"? Зустрічне питання. А як вони доведуть, щоб отримати карту, тим більше, що ця процедура теоретично більш ускладнена. Але Ви ж невипадково спитали? Видають українцям на липових підставах, а це вже, якщо Ви розумієте, не дуже хороша справа. Щодо контингенту, то віповідь проста. Я вжив слово "контингент" з певною іронією, щоб не використовувати лайливих слів. Але персонально для Вас поясню: тата з мамою за гривню, пардон злотий, продадуть :)))Чим вони заважають? Ну, Ви мене вибачте...:blush:

---------- Додано в 17:01 ---------- Попередній допис був написаний в 16:50 ----------

Шановний, у Вас якийсь каламбур в голові. я з людиною дискутував щодо відвідин родичів, Ви вже почали про тимчасове проживання. А щодо тези:
    "Є можливість користатись КП, ну то є". Є можливість записатись китайцем - запишуся. :blush: Так кожен буде робити що хоче, то буде анархія. А держава для чого? І якого милого ми її створювали в 91-му?

16. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Як саме? Полюбе той українець, якщо хоче поїхати до Польщі, то і так поїде. А з картою йому не треба платити за візу Польщі, а не Україні. То чому б просто не потішитись за то, що хтось може зекономити?
    І при чому тут держава? Ви хоч знаєте що дає карта поляка? Лише спрощені умови перетину кордону з Польщею. Вона не дає права на життя в Польщі чи працю. Лише на її підставі можна виробити відповідні документи в Польщі. А ті документи так чи сяк виробляють ті, кому вони потрібні (наприклад, я свого часу виробляла). Тому різниця лише в тому, що з картою можна зекономити гроші і нерви.

17. Majestic

Majestic Member

Сонечко, я розумію, що ти в іншій державі тепер живеш, але ж є якась межа;)...По перше, я говорив про поляків, які живуть в Україні. Чи може їм видати паспорти польські і вся біда?:good:...Наступне...бррр...важко з вами...що означає "мама в польщі"?..я роблю висновок, що більше підстав не має, щоб отримати карту, тоді як карту можна видати українці (українцеві)? І жаба мене не дусить, мені за державу прикро:)...А щодо того кому давати, моя справа, бо я в цій країні живу, і надіюся, буду жити, і таким як я наслідки ці доведеться розгрібати:dntknw:

---------- Додано в 17:21 ---------- Попередній допис був написаний в 17:15 ----------

Ви самі собі протирічите.:) Кажете українець "полюбе поїде". Так в чому проблема, навіщо кп?..ви ж отримали, то чому зараз мають бути проблеми?..і врешті-решт, як українець може отримати карту як він не поляк? де логіка?..І до чого тут гроші і нерви?..Як людина не поляк, то як вона карту має право отримати?..

18. Максим

Максим Well-Known Member

Так і не зрозуміло, яким чином тут страждає держава. о_О

Які наслідки? Ну які можуть бути наслідки того, що якась кількість людей отримає карти поляка? Максимум, що може статися - це вони всі виїдуть з України - так з України і так їдуть (як і з інших країн, зрештою), якщо людина задасться такою метою, то спосіб вже знайде. А в тому, що певна частина населення України хотіла б виїхати на проживання за кордон не Польща винна. :pardon:

Ви, коли до свого вуйка їздили, то до подання на візу які документи докладали? ;) Отож бо.

ОК, людина явно не "в темі".

• Подобається Подобається x 4
  19. Majestic

Majestic Member

Я теж не розумію як українець може отримати карту як він не є поляк??? І чому для цього потрібно гімн співати?;)
    З Австралією бути все гаразд, ви не хвилюйтеся;)
    Так справа якраз у тому, що ці люди в більшості залишаться в Україні:blush:
    Співав гімн латвії і прийшов на співбесіду в латиському національному одязі;)

20. nirvanka

nirvanka просто фотограф

По перше, я Вам не сонечко і прошу до мене не тикати! А по друге, де я зараз живу не має жодного відношення до даної теми.
    Так і я про них говорила. І не про поляків, а про українців. Поляки, повторюсь, мають польські паспорти.
    А польські паспорти тут при чому? Якщо Ви не розбираєтесь в цих документах, то прошу не ліпити все на купу. Щоб польський паспорт отримати, треба спочатку мінімум 3,5 роки проживати в Польщі, мати карти тимчасового побиту і підстави отримати паспорт. І для його отримання не треба бути поляком.
    А то означає, що якщо хтось має родичів в Польщі, наприклад, маму, то чому має платити за візу? І чому така людина не має мати спрощених процедур для отримання візи чи інших документів?
    Ще раз скажу - українець може і польський паспорт отримати і паспорт будь-якої іншої крани, якщо буде мати підстави (буде там жити, працювати і т.д.). І ще раз скажу - якщо людина хоче отримати паспорт іншого громадянства, то і так отримає. А якщо вона отримає це простіше, то ніяк не вплине ні на громадян України, ні на саму Україну, бо перш за все така людина не доплатить в бюджет Польщі. А виїхати з України вона і так виїде - з картою чи без неї.
    Без сенсу. Ви в Польщі живете?
    І ще раз пояснюю - з картою поляка не треба платити за візу, а проблеми насправді нема. А навпаки вона лише спрощує проблеми українцям. А конкретно чому Ви проти цієї карти, Ви так і не сказали.
    Хто сказав? о_О Я не отримала і не збираюсь отримувати. В мене нема родичів поляків. Але я прекрасно знаю які процедури треба пройти, щоб отримати польську візу, а потім і документи на тимчасове проживання. Якщо в інших українців є можливість отримати КП і простити цю процедуру, я лише за них порадію, тому я так і підтримую ідею КП.
    Ви хоч знаєте що таке карта поляка? Мені здається, що Ви думаєте, що це автоматично польське громадянство, чемодан-вокзал-Полонія і зрада Україні?? о_О
    Спочатку варто ознайомитись з темою, а тоді вести дискусії.
    Це останній раз пояснюю що таке карта і навіщо вона людям. Більше пояснювати тому, хто не бажає слухати, не бачу сенсу.

• Подобається Подобається x 6
а де твій аватар? :)