Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. Patrick

Patrick Well-Known Member

В якомусь парку коло дороги...Це була течка (порфель) паперових грошей.
    Вони вже напевно давно згнили , бо не думаю що він це все міг запхати в цалофаний/пластиковий мішок....стільки років пройшло.
    Та і дід помер ще в 97р.

• Подобається Подобається x 5
  2. MELY

MELY New Member

Привіт всім!!Підскажіть будь ласка як проходить співбесіда на карту поляка у Львові?

3. Зануда

Зануда така зануда

Спробуйте заглянути сюди

4. MELY

MELY New Member

Дякую!Вчора пройшла співбесіду!!!:)

• Подобається Подобається x 6
  5. Зануда

Зануда така зануда

І як все пройшло?

6. Igel

Igel Active Member

Бойцовая Рыбка, маю до Вас питання:
    Хочу переїхати у Швецію, але мене не пускають, бо кажуть, що я не Швед. Хіба ж це не дискримінація? Чому шведи мають на це право, а я - ні? Допоможете наваяти скаргу в ООН?

Зрозумійте одну важливу річ - карта поляка не дає жодних привілеїв на території України, тому ніхто не дискримінований. А якщо Польща хоче комусь надати якісь привілеї на СВОЇЙ території, то це її (Польщі) особиста справа. Вибачте за пошлість, але так само, якби я звинуватив якусь дівчину в дискримінації, бо вона не віддається всім, а лише вибраним.

А щодо Вашого "ставлюсь абсолютно однаково до всіх", то це дискримінація на всі 100%. Пояснюю: ставлячись однаково до злочинця і до порядної людини, Ви дискримінуєте другу.

Не мовчіть! Як все пройшло?

Дуже цікаво, бо й сам наступного тижня хочу записатись на співбесіду?

Багато читав про співбесіди в Росії та Білорусії, а от львів"яни чомусь мовчать, хоча їх найбільше отримали карту.

Останнє редагування модератором: 26 лис 2009
    • Подобається Подобається x 3
  7. Цікаво, а як тоді вихідці з Африки і Азії отримують громадянство Швеції? Вони шведи?

Я мала на увазі різні національності, а не моральність людини.

8. Igel

Igel Active Member

Та Ви просто озвучили крик моєї душі!!!
    Тут вихідці з Африки отримують громадянство Швеціїї, а мені не дають просто там поселитись!!! Це вже якась гіпердискримінація.

Вибачте. Я тупий - мав здогадатись.
    Тоді Ви мали б бути згідні з тим, що кожна людина має право жити на своїй національній батьківщині.
    У мене польські корені, вважаю себе поляком, але живу я в Україні в силу історичних подій. Радянська влада дискримінувала моїх предків (і мене через них) тим, що відібрала право вибору місця проживання.
    Тепер Польща відновлює справедливість і дає мені можливість жити і працювати на тій землі, котра мені важлива духовно.
    Де ж тут дискримінація?
    Хіба з Вашого боку! Бо Ви дискримінуєте мене за національною ознакою, критикуючи мій шанс поселитись на дорогій моєму серцю землі.

• Подобається Подобається x 4
  9. Я згодна.

А без картки ви не можете оселитися у Польщі?

Ось відповідь! Адже духовно може бути ближча не лише та земля, де жили предки, а навіть та, де ти був лише кілька разів. То чому людина, яка любить Польщу, знає її мову, традиції, але не є поляком, має нерівні права з тією людиною, яка, може, ніколи у Польщі не була і її традицій не дотримувалася, але мала там якихось родичів.

10. Чупага

Чупага Well-Known Member

Не в польської національності справа .Кандидат жид або татарин але якщо предки були громадяни RP- йому допомогуть.Вьетнамец або афганець може тусуватися у полонійних організаціях отримати кандидатський стаж або рекомендації від місцевих поляків ,як в КПРС.

Чому всi втратили паспорти своїх бабусь, дідусів?

Останнє редагування: 26 лис 2009
  11. Igel

Igel Active Member

Та Ви знаєте, якось важкувато з різноманітними юридичними аспектами.

Та тому, що ми перейдемо в сферу абсурду, якої я торкнувся говорячи про Швецію. В такому випадку "дискримінацією" можна назвати абсолютно всі існуючі стосунки (в широкому значенні цього слова). Наприклад, якщо не взяли на роботу - то це дискримінація за фізичними та інтелектуальними можливостями????
    Ви позичите мені значну сумму грошей під добре слово? А своїм рідним? Отже Ви дискримінуєте мене за родинними зв"язками!!!

Так само як Ви маєте критерії відбору людей, кого впускаєте у свій дім (родичі, друзі...), так і кожна держава має певні критерії на надання пільг - в даному випадку "документально підтверджене польське коріння або діяльність на підтримку польської культури".
    Ви хоч лусніть, але жодної дискримінації тут немає.

До-речі, як сприймати Ваше "якихось родичів"? Моя бабуся - не якийсь родич, а МАМА МОГО БАТЬКА.
    Перш, ніж щось ганити , вивчіть деталі.
    Якби Ви були уважні, то знали б, що "людина, яка любить Польщу, знає її мову, традиції, але не є поляком" насправді також отримала можливість стати власником Карти поляка. Для цього їй потрібно принести документ з полонійської організації, котрий підтвердить, що вона протягом трьох років працювала на благо польської культури.

Тут Ви не праві. В постанові про Карту поляка йде мова не лише про громадянство предків, але й про національність. Інакше мало хто б підпадав під критеріі - в Радянському союзі всі примусово мали радянське громадянство, а з національністю було не так жорстко.

Не обов"язково паспорти. У мене наприклад у свідоцтві про народження батька вказано, що його мама за національністю полька. Наскільки я знаю, цього достатньо (були прецеденти).

Останнє редагування модератором: 26 лис 2009
  12. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Отримання іншого громадянства не залежиться від того, яке ти маєш громадянство. Теоретично. А залежить лише від умов, за яких ти хочеш його отримати. Так, наприклад, громадянство іншої країни можна отримати, якщо мати батьків громадян тої країни чи інших близьких родичів, проживати там відповідно стільки років, скільки вимагає закон тощо.
    Без картки перебувати в таких країнах можна хіба що по візі. Віза зазвичає є на визначений термін. А щоб проживати, треба або мати важливі причини і отримувати постійно довготривалі візи, або виробити дозвіл на проживання (включно з картою).

13. http://www.zagran.kiev.ua/article.php?new=420&idart=42020
    Може, я неправильно зрозуміла, але тут вказано, що обов'язково повинні бути документи, які підтверджують польське походження чи польське громадянство родичів.

14. syavych

syavych копач

Рибко, перечитай уважніше, там ще є такий текст:
    і такий:

15. Чупага

Чупага Well-Known Member

Та, всім звільненим від польського (румунського) "гніту" дарували "советское гражданство".Сред тих що потрапили в російську зону були цигани євреї з польськими паперамі.В яких польських офіційних паперах бул & національність? Полякам чиї предки виїхали до Сибіру при царях дещо складніше підтвердити свою польськість документальне.

Powodzenia:)

• Подобається Подобається x 2
  16. Igel

Igel Active Member

В мене напевно галюцинації, але у статті за Вашим посиланням я чітко бачу такий текст:
    "докажет, что по крайней мере один из его родителей, бабушка или дедушка, или же прабабушка и прадедушка были по национальности поляками или имели польское гражданство"

А також той пункт, на який вказав syavych.

17. Igel

Igel Active Member

Невже ніхто з тих тисяч львів"ян - власників карти - не тусується тут?
    Я так розумію, що при проходженні співбесіди у консульстві у Львові, з усіх збирають підписи про нерозголошення.
    Інакшого пояснення такої таємничості я не бачу.

18. victorys

victorys позитивчик :)

Пані МЕLY 13.11.2009р. написала, що пройшла співбесіду і з того часу більше на форумі не появлялась :pardon: так що нема кому розповісти як пройшла співбесіда...
    Більше ніхто не хвалився, що має Карту Поляка.

• Подобається Подобається x 1
  19. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Може виїхали до Польщі і не мають нету/укр. клавіатури/потреби заходити на форум.. :dntknw:

• Подобається Подобається x 1
  20. Igel

Igel Active Member

Вчора пройшов співбесіду.
    Успішно!!!
    Саму карту видадуть через 1,5 місяця.
    Не буду втомлювати описом деталей співбесіди.
    Якщо комусь цікаво, то стукайте 350094087.

а де твій аватар? :)