Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. Agaton

Agaton Well-Known Member

Я доцінюю Ваше почуття справедливості :good:
    Але теж підозрію, що Ви, Рибко, не до кіньця уявляєте собі одну справу. Остання війна і їй наслідки - зміни кордонів і депортації розірвали сімї. Мою сім"ю у тому чіслі. Кінула рідних по цілой Европі. Від Атлантику по Кавказ.
    Дехто виїхав до Польщі, дехто залишився - причини різні.
    Декого вивезли на схід (совети) декого на захід (німці).
    Адже знаєте, що після війни люди не могли так просто повернутися.:dntknw:

А і потім незадуже простіше було. Коммунизм впав, але кордон між колишним совком а рештою Європи залишився. Люди знайдувались свої сімії, дружились. Та і нині маємо таке, що кузинка і її донька і син тут - а друга донька в Україні.

А ще ті поляки, хто взагалі не виїхав, бо не дозволили, бо дуже далеко, бо не хотили, бо ...
    Та вони інколи кроком зі свої хати не рухалися - вони не приїхали на Україну чи у СРСР. До до них приїшли - ще в 1919 року, чи 1939, чи 1944-у.

Це не дискриминація чужиньців. Це маленька рекомпенсата своїм.

• Подобається Подобається x 8
  2. victorys

victorys позитивчик :)

Я неж терпіти не можу дискримінації у будь яких її проявах, але поясніть мені в якій мірі карта поляка дискримінує вас? Хто вам забороняє зробити собі візу і так само безпроблемово перетинати кордон Польші?
    Агатон добре сказав, що ця карта
    і я не бачу тут жодної дискримінації :pardon:

• Подобається Подобається x 4
  3. Чупага

Чупага Well-Known Member

Карта компромісне рішенне, не дати громадянства всім,як роблять німці чи евреі.Вирешілі що Польща це не потягне, з часом можуть переглянути вирок, як справи підуть.
    Ось цікаво ,був розпад Швеції і Норвегії і злиденна Норвегія тепер багатша .Чи немало охочих змінити підданство?
    Ситуація приблизно схожа на Польсько Українську тільки без війни в минулому столітті

• Подобається Подобається x 1
  4. До речі, я прочитала про цю карту. Вона не тільки дає знижки на дрібниці, але також право на роботу і безкоштовне лікування, безкоштовну(!) візу. А інші люди такого права не матимуть тільки тому що не мали родичів у Польщі. А чим вони гірші, я вас питаю? Вибачте, як би це не намагалися завуалювати, це близько до дискримінації за національною ознакою.

Придивіться уважніше.

Це стосувалося не лише вашого народу.

Кому "своїм"? Моя прабабуся теж жила у Польщі - я вам своя? :haha: Аж смішно стало. Ну як можна людину, яка все життя прожила не в Польщі, вважати повністю своєю?

5. Vittoriya

Vittoriya скрипулька

Не тільки на безкоштовну візу, а й візу на рік!! Мого хлопця мама зробила собі ту карту і їй недавно відкрили безкоштовно візу на рік. І я не розумію, чому той , хто може собі її зробити, не має то робити, бо комусь завидно... Чим той хтось кращий за іншого? Так, в цьому має переваги, бо має родину в Польщу, інший має переваги в чомусь іншому. Таке життя. І треба використовувати всі можливості!!!

• Подобається Подобається x 3
  6. Я вам ще раз повторюю: мені не завидно! Я не збираюся їхати в Польщу. А що не має робити - я такого не казала!

А чому якийсь на чверть поляк має більше прав, ніж українець, росіянин, грузин, який теж живе в Україні?

Дійсно, чим поляк кращий за людину іншої національності?

Тут всі почали думати, що мені завидно. Та нічого мені не завидно! Мені ця карта нафіг не потрібна, мені просто соромно за "європейську державу", яка собі таке дозволила. Я розглядала це питання лише з боку поваги до інших народів, моралі. Якщо безкоштовна віза - то всім або нікому, а не обраним!

Переваги може мати людина певного соціального статусу (наприклад, пенсіонер), інвалід, вона може досягти їх своєю діяльністю. Але національність не може бути перевагою. Людина не докладала зусиль, щоб бути певної національності.

Зрештою, все це на совісті держави, яка собі таке дозволяє.

7. Agaton

Agaton Well-Known Member

Звернитесь до будь якої держави, у якої існує справа діаспори, що ви теж хочете право на работу. На початок пропоную до німців, потім до Ізраїля. :)
    Щоб був полний аналог скажите їм теж, що ви їх так і незадуже любите ;)

Так, але наша держава зацікавлена допомогою тим, хто з історичних причин хотів, а не міг стати нашим громадянином, або перестав ним бути не із своїй віни. Та їх нащадкам.
    Що заважає звернутися іншої національної меншості до іншої держави. Що заважає Україні влаштувати спеціальний дозвіл на роботу в Україні україньцям зі усього світу...? :pardon:

Меншість німецька з Польщі дістає цілу купу спеціальних можливості у Німеччині, але тільку в випадку однозначної національної декларації даної людини (не плутати з громадяньством).

Не сумуйтесь.
    Ви не наша, не прийдуть по Вас.

• Подобається Подобається x 7
  8. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Нічим. Просто він - поляк.
    А мова йде про дозвіл працювати у Польщі.
    Чим кращий німець із Казахстану за українця з того ж Казахстану ? Теж нічим. Проте Германія свого часу відкрила двері для етнічних німців, що ж тут неясного?
    Потім, спокутуючи давню провину, відкрила двері для євреїв.
    Кожному - своє.

• Подобається Подобається x 6
  9. Vittoriya

Vittoriya скрипулька

Знаєте, тут не люди винні, що такі переваги є, це держава винна. Ми в повній ду... і нам до тої Європи ніколи не доповсти. Тому і є ті візи, обмеження і все таке.
    В Україні всі мають однакові права, але чому росіянин ,чи грузин має мати однакові права в Польщі, як і люди в яких польська рідня? Я вважаю, що поляки досить лояльно поступили, зробивши карту поляка.. так, не всі мають родину польську, ну і що??? Всі мають бути однаковими?? Як в радянському союзі???

10. victorys

Рибко, ось у мене багато родичів в Польші, мама полька (живе в Україні) і часто їздить до Польші, чи ви вважаєте, що вона не заслуговує на додаткові пільги, щоб мати змогу частіше відвідувати родичів? Раз Польська Держава подбала про людей якимось чином повязаних з Польшею і надала їм таку можливість, то чому б з неї не скористати? Якщо ви не маєте ніякого відношення до Польші, не їздите туди часто, то звісно вам така карта не потрібна. І немає тут ніякої дискримінації. Кому воно потрібно, той собі зробить.

(Навчаючись 6 років у Польші і маючи польський "студентський" я змушена була в Україні купувати повний квиток у громадському транспорті, так як в нас закордонні студентські є недійсними. Чому я мала платити повну вартість проїздного будучи студенткою? Чим я гірша за українських студентів? Не вважаєте це дискримінацією?
    Раз Польша дає можливісь користати з пільг, то я думаю дурістю було б з них не скористати. Моя держава не дала мені можливості користати з пільгових квитків для студентів :pardon: Хоч не великі це гроші, але факт залишається фактом.)

• Подобається Подобається x 6
  11. Агатоне, хоча я і говорила про карту поляка, я проти будь-яких подібних карток у будь-якій країні.

Що? Де я казала, що не люблю якийсь народ? Я до всіх ставлюся абсолютно однаково.

А вони приїдуть? :haha:

А це вже 100% дискримінація.

:naci:

Ви так кажете, наче про оту з косою. о_О

Якщо у неї є родичі, це інша справа, але багато людей поробили ті картки, у кого родичі давно вже повмирали.

• Подобається Подобається x 1
  12. victorys

а як ваші родичі, тьфу-тьфу, повмирають, то ви не будете відвідувати їхні могили, якщо вони будуть поховані за кордоном?

• Подобається Подобається x 2
  13. Ну не настільки часто, щоб для того була потрібна картка.

14. Vittoriya

Vittoriya скрипулька

Ну і що??? Як вмерли, то вже не робичі? Тай в родичів напевно діти були, внуки, це ж теж родина!

• Подобається Подобається x 3
  15. А там ще троюрідні дядьки, чотириюрідні сестри. Дивись, і майже кожен українець в Польщі рідню має. ;) А в мене в Росії родичі є. І ніякої карти не дають. Живу.

16. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Спитайте в батьків про наші 70-ті - 80-ті.
    Як тоді стало модно бути євреєм.
    До речі, у совку не було дипломатичних стосунків з Ізраїлем і питання еміграції вирішував співробітник голандського посольства у Москві пан Левін. Мій колега (єврей), стоячи в черзі, чув, як пан Левін пояснював жінкам-слов"янкам, котрі плакали перед ним: "Я дуже поважаю християн. Але зрозумійте, Ізраїль - країна євреїв! Нажаль, нічим не можу вам допомогти".

17. Вони обличчя замірювали, родословну до п'ятого коліна вивчали? :)

18. victorys

А я просто впевнена, якби ви мали родину у якійсь країні і відвідували їх хочаб раз на рік і ця країна надавала вам змогу зробити собі таку пільгову карту, то ви і ваша родина такі карти собі б зробили. І не заперечуйте :) Воно ж вам би нічого не коштувало, а можливостей давало багато.
    А раз не маєте жодного відношення до карти поляка, то навіщо сперечатись і говорити про якусь дискримінацію?
    Якби давали, то зовсім інша справа, нє? ;)

• Подобається Подобається x 2
  19. Чупага

Чупага Well-Known Member

Квестiя чому Рибка не відчуває себе полькою. У Києві минулого століття полькою бути було не модно , небезпечно , шкідливо для кар'єри? Таких випадків мільйони.

20. Та ладно родину, таку можливість багато країн дають. Деякі ж таких далеких родичів там вишукують, що навіть їх не знали ніколи.

Я якраз маю відношення, бо моя прабабуся жила у Польщі.

О, знайшла:
    Як на мене, то умови дуже неоднозначні. Що значить: підтримує звичаї? Треба в національному одязі ходити і народні пісні співати? А як визначають належність до польського народу? Череп міряють?

Бо мої батьки українці.

Поняття не маю.

а де твій аватар? :)