Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. Gustav

Gustav Well-Known Member

Який жах)) В Одесі, в польське товариство можно вступити без бабла, членські внески...не така вже й велика проблема і карту поляка можно отримати набагато легше:)

2. apyni

apyni Member

Привіт всім,скіньте хто може взірець довідки яку видають полонійні оргонізації для отримання Карти поляка

3. vityok

vityok New Member

Привіт Всім!
    Вчора був на співбесіді в консульстві. Попав до молодого консула, але співбесіду пройшов.:good:

• Подобається Подобається x 1
  4. PolInna

PolInna New Member

Карта Поляка

Добрий вечір1
    Розкажіть,будь ласка,що відбувається,коли Ви знаходитеся перед послом. Ви заходите до нього в кабінет і починається розмова....От,якшо можна розкажіть, все ,що варто знати....чи на що варто звернути увагу...
    Якшо у мене прадідусь був поляком,але максимум,що можу знайти це документ про смерть,то чи є шанси отримати Карту?А у випадку,якшо я не знайду потрібних документів чи варто розпочинати справу..Чи вдастся переконати поляків ,що я хочу отримати Карту? (враховуючи те,шо певне відношення до Польші маю,знаю польську мову,та й про польську культуру охоче поговорю).Дякую всім,хто відгукнеться)

5. PolInna

PolInna New Member

vityok, можливо Ви підкажете мені деяку інформацію,оскільки успішно здали документи?

6. vityok

vityok New Member

Спочатка треба було вистояти трохи в черзі на вулиці, потім по 3-5 чол запускають в середину, де кожного по черзі проводять в кабінети до консулів. Одна дівчина щось сказала по українська до тої пані яка проводить до консула - у відповідь почула що якщо вона не знає польської мови то їй нема що тут робити. А загалом головне старатись не переживати. Вас проводять до консула, сідаєте за стіл напроти нього і починає вас розпитувати. Потрібно подати заповнену анкету копії документів і оригінали, в мене в свідоцтві про народження пише що мама полька. Я мову добре не знав, він мене поправляв. Запитував для чого потрібна карта поляка, ким більше чуюся українцем чи поляком, які відомі поляки поховані на Личакові, яке є окреме польське кладовище на ньому, що знаю про Орлят, яких заню польських письменників, які місцеві польські організації знаю, так як я казав що працюю в банку запитав що знаю про IdeaBank (ПлюсБанк). Потім надрукував на принтері декілька листків, дав підписати і сказав що через півтора місяці зголоситись і забрату карту. :)

7. PolInna

PolInna New Member

Дякую.

Дякую.Ну,зі знанням мови у мене не мало б бути проблем,а от з документами прадідуся,то трохи є.На жаль,точно знаю,що він був поляком,а от документів,які це підтверджують нема.(

8. remy

remy New Member

так прадіда документів буде замало...але шукати треба, знайшовши докази про прадіда, довести через суд що і дідусь, чи бабуся були поляками....все реально.

Шукати треба в архівах, попробуй найти метричну книжку, також можна шукати в паспорті СРСР, теж була графа національності...удачі :)

9. Dovlatov

Dovlatov New Member

Дійсно, для подачі на Карту Поляка потрібні документи обох прадідів. Ви можете подати запит в архів, або в селищну раду з проханням надати документи, які підтверджують його національність. Мені радили навіть звертатись в місцеву церкву (костел) де зберігається церковна книга, і вони можуть видати копію наявних документів метрики прадіда та прабабусі. Або є варіант отримання через спілку поляків. Можете почитати ще тут, про Карту Поляка.

10. asdfg

asdfg New Member

Доброго дня шановні форумчани. Моя прабаба була корінною полькою, прадід українцем. Баба і дід народились в 1914 і 1917 роках і проживали весь час в як кажуть поляки Городку-Ягелонському. Для отримання карти поляка обовязково, щоб предки мали польську національність чи достатньо громадянства. До 1939 року Галичина перебувала під контролем Польщі, а значить і людям які проживали на цій території видавали польські паспорти чи не так ? Де у Львові можна знай ти якісь архівні дані ? Наперед дякую за допомогу.

11. Iryna F

Iryna F New Member

Підкажіть будь ласка, чи можу я отримати КП?
    Батьки моєї мами були переселені з територій, які зараз належать Польщі, це був Радянсько-Польський обмін ділянками територій 1951 року. Відповідно, тоді вони були жителями УРСР. Але коли робили нові паспорти, то там пише місце народження - с. Рябе, Польща. І в них є документи про виселення. Чи достатньо цього?

12. Taniuszka

Taniuszka Member

Доброго дня! Хто може підказати, якщо дитина народилася в Польші, а батьки - українці, постійно проживають на території Польщі. Де в цьому випадку видається свідоцтво про народження, в уженді чи в консульстві і хто засвідчує громадянство?

13. Agaton

Agaton Well-Known Member

Це так не працює...
    Наскільку розумію оті регуляції, дитина дістанє польське громадянсьство тільки після того, як грамадянином Польщі станється принаймій одно із бальків.

• Подобається Подобається x 3
  14. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

До речі,

наскільки мені відомо, у Польщі, як і у більшості європейських країн застосовується jus sanguinis. Але чула, що і jus soli ніхто не відміняв, просто про це не всім відомо. Що є у цьому правди?

15. Agaton

Agaton Well-Known Member

Так, але тільки у випадку, якщо дітя народжене на территорії Польлщі не має жодного громадянства на підставі jus sanguinis

16. Taniuszka

Taniuszka Member

Так, але процедура реєстрації народження - теж в уженді?

17. Agaton

Agaton Well-Known Member

Га, не знаю....
    почекайте до завтра, коллега якраз чекає народження дитини, запитаю :)

18. Taniuszka

Taniuszka Member

Я просто не розумію, чому випис з акту про народження - повна форма, виданий польським ужендем не може бути свідченням польського походження. Ну немає там взагалі графи про національність чи громадянство. Не у всі ж роки, мабуть, в особистих документах зазначалася така інформація. Батьки проживали на стале на території Польщі. Знаю, що зараз, якщо батьки іноземці, то мають звертатися в консульство, щоб надати свое громадянство дитині.

19. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Він може бути свідоцтвом польського походження, якщо воно є - польське походження, а якщо батьки громадяни іншої держави, то про нього мова не йде.

У пологовому будинку видають довідку про народження дитини, з нею і йдуть батьки в посольство, щоб отримати свідоцтво про народження.

20. Taniuszka

Taniuszka Member

Так от, свідоцтво про народження видане польською організацією, а не посольством чи консульством.

а де твій аватар? :)