Карта поляка

Тема у розділі 'Ти маєш право...', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. apyni

apyni Member

карта поляка

Напишіть будь-ласка яким чином консульство повідомляє,що карта поляка вже виготовлена,чи самому треба до них звонити?

2. esya

esya New Member

Підскажіть, будь ласка, як практично можна отримати необхідні документи, які підтверджують наявність близьких родичів-поляків? Які це можуть бути документи і де їх узяти?

3. Nevermind

Nevermind Просто персона

Паспорти родичів, де записана національність. Свідоцтва про народження.

4. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Таке питання. Чи власник карти поляка теж повинен платити 640 злотих за заяву на карту сталего побиту?

5. Yusja

Yusja Member

Підкажіть, будь ласка, у свідоцтві про народження моєї мами пише, що її батько був поляком. Чи достатньо цього свідоцтва для отриманні карти поляка? І чи потрібного його перекладати на польську?
    Буду вдячна за допомогу!!! :)

6. ausser

ausser New Member

Сьогодні пройшов співбесіду:i-m_so_happy::i-m_so_happy::i-m_so_happy:

• Подобається Подобається x 5
  7. Witalij Gl

Witalij Gl Member

Вітаю!!!! Я теж записаний на співбесіду на 25-те число. Відпиши будь-ласка як все проходило і що питали. Дякую.:preved:

• Подобається Подобається x 1
  8. Witalij Gl

Witalij Gl Member

Вчора успішно пройшов співбесіду!!!!!!!!!!!!!!!!!!:good::good::good:

• Подобається Подобається x 3
  9. ausser

ausser New Member

мені дали якусь писульку, навіть не дивився на назву, з реєстровим номером, який потрібно називати, коли будеш дзвонити чи є карта поляка; мені віце-консул сказав дзвонити особисто і питати дез за місяць -півтора

---------- Додано в 10:19 ---------- Попередній допис був написаний в 10:15 ----------

Хотілося б від влади у Польщі розробки устави про спрощену процедуру отримання громадянства для поляків на Сході, зокрема для власників карти поляка;)

10. Witalij Gl

Witalij Gl Member

...хоча б карти сталего побиту.

11. Taniuszka

Taniuszka Member

Мої предки проживали поколіннями на території сучасної Польщі, в 44-му році були переселені до України. На руках у мене немає ніяких їхніх документів, навіть акту переселення. Є лише витяг з акту про народження мого тата, де вказано польське селище та уряд стану цивільного, який видав цей документ. Але немає саме графи про національність чи громадянство. Не розумію, якщо мені вдасться зібрати виписи про реєстрацію народження, шлюбів, смерті моїх родичів на території Польщі і польськими органами влади, чи будуть такі документи достатніми для підтвердження польського походження. Я телефонувала до уряду стану цивільного в тій місцевості, і службовий сказав мені, що такі акти все одно не міститимуть інформації саме щодо національності та громадянства.
    На жаль мої родичі з Польщі, включаючи тата, уже померли всі, тому немає можливості прямо дізнатися їхнє походження. Хоча я вважаю, що вони були саме поляками, а також маю польське прізвище, яке в Україні зустрічається лише поодиноко і майже у всіх випадках належить моїм родичам.

12. Agaton

Agaton Well-Known Member

Спробуйте просто поговорити у консульстві, предложить справу точно так, як вона дійсно представляється собою. Мо" щось вони підкажуть...
    Я переконаний, що Ваша ситуація не така знову виняткова...

13. Taniuszka

Taniuszka Member

Сьогодні телефонувала до консула. Сказав, що самих актів про народження недостатньо, в документах має бути формально зазначено саме національність або громадянство. Перебуваючи в Україні, телефонувала і писала в польські уряди і організації, поки що перенаправляють в інші інстанції і безрезультатно(( Я у відчаї.

14. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Варто уважно прочитати Закон про Карту Поляка, який каже, що отримати Карту Поляка може особа, яка

Це означає, що можна не мати жодних документів, але якщо ви вважаєте себе частиною польського народу, знаєте польську мову і вважаєте її мовою своїх предків, і впродовж принаймні останніх трьох років щиро приймаєте участь і діяльності польських та полонійних організацій, які діють в галузі польської мови та культури тощо, і така організація поручиться за вас (видасть документ) - то ви можете отримати Карту Поляка.

Вивчайте уважно Закон по Карту Поляка, при будь-яких питаннях звертайтеся прямо в Консульство. До речі, в Посольстві та Консульстві теж люди, які також можуть помилятися, як будь-які інші люди. Але якщо ви матимете тверду позицію, і доведете її з текстом Закону в руках, то ви отримаєте те, про що мрієте.

15. Taniuszka

Taniuszka Member

Дякую, DIDIO! Справді, Закон про Карту Поляка перечитувала уже декілька разів. Конкретна ситуація може бути особливою. Мову знаю, але в спеціальних організаціях приймати участь не доводилось. В консульстві розмовляють дуже прихильно. Поки що продовжуватиму збирати документи. У будь-якому разі триматиму тверду позицію, поки не досягну мети))).

• Подобається Подобається x 2
  16. GDB

GDB Member

Підкажіть будь-ласка чи можна дружині отримати карту поляка, якщо чоловік і діти вже отримали карту, а вона не може підтвердити польського громадянства?

17. syavych

syavych копач

Теоретично можна, але практично важко.
    КП видається в 2 випадках: 1) польське громадянство батька/матері/діда/баби (чоловік тут ні при чім); 2) доведення консулу своєї приналежність польській громаді (мова, звичаї, членство в польському товаристві, що зробили за життя для польської нації і т.д.). Причому пункт 1 без 2 часто не проходить, а от 2 без 1 можливо, але довести його (без 1) вкрай важко.

П.С. Власне перечитайте ще раз цю гілку (особливо допис прямо над Вашим) - питання отримання КП без документів вже піднімалось.

• Подобається Подобається x 2
  18. pavvvell

pavvvell Active Member

Ті люди в котрих батьки (діди) були громадянами РП , але попали під "Віслу" отримати карту незможуть. В консуляті навідь окрема бумажка дається вам підписувати що нікого не пересиляли.
    Так що в кого батьки (батьки батьків) були переселенцями - то шукайте інший шлях для отримання завітної КАРТИ;)

19. Taniuszka

Taniuszka Member

Pavvvell, ситуації під час війни різні могли бути. Говорила консулу про переселення, але він категорично через це мені не відмовляв, порадив ще додатково збирати документи по різних польських установах. Поки що чекаю.
    І взагалі: мені, наприклад, уже навіть байдуже до самої КАРТИ, хочу отримати підтвердження польського походження. А якщо не вдасться досягти формальностей в консульстві, то особисто я про нього знатиму.:)

20. Agaton

Agaton Well-Known Member

Перепрошую, але який сенс, якщо дружина не е полячкою ????

громадянство, переселения у Польщу, праця в Польщі?
    До того усього карта поляка
    - не потрібна
    - у нічому не допоможе

а де твій аватар? :)