Відповідь: Канада Дякую, мені так само. Тому й тримаюсь по можливості. Сестра оце вже пару тижнів Америкою колесить, від Ніагари до Флориди. Каже, шось не дуже подобається наразі, Тевтонія краща.
Відповідь: Канада Якщо говорити про архітектуру , зовнішний вигляд міст , то -безумовно , немає що порівнювати. Старі міста , де все з педантичною точністю відреставровано , Баварські замки - не йдуть в ніяке порівняння з прямолінійними формами доріг і такими ж прагматичними формами будинків.Тут все ясно. Але в плані співвідношення зарплат до цін , що собі людина може позволити за ці гроші , де люди більше мають приватного житла , а не винаймають , де більше кв.метрів житлової площі припадає на чоловіка , де мотори мають більше коней і кубиків , де більше цих моторів в сімї... і накінець - де бути краще емігрантом і де легше ставати на ноги - то перевага і велика - на боці Нового Світу. Канада і США країни емігрантів , збудовані емігрантами , тому тут ніхто (навіть в самих захалустних місцях) не дивиться косо , коли людина має акцент в мові.Не є в диковинку , коли емігрант є босом канадця/американця . За на перший погляд невинну фразу "go back where you came from"(повертайся назад , звідки приїхав) можна попасти під суд.В тюрму не посадять , але бажання говорити таке знову - відпаде назавжди. Де людина за невелику кількість років стає громадянином держави , здавши екзамен. ...не знаю як хто , але я себе почуваю тут як вдома. Не думаю що це все є в Німеччині. Німеччина не є країна емігрантів , а всі хто приїхав туди, мусять підлаштовуватися під місцеве населення.І це зрозуміло і правильно з їхнього боку. Я був в Німеччині кілька разів , переважно проїздом.Один раз в Ессені , 4 дні, по відрядженню з роботи.Мені там подобалося. Проїздом - це коли ми з жінкою долітали літаком до Франкфурту , а дальше брали авто в рент в один бік і за трохи менше як 9 - 10 год. доїзжали до Загребу.Там авто віддавали . Я ще день , два гостював в тещі і летів до Львова . Жінка залишалася , або деколи (всього один раз ) летіла зі мною. Раз стався забавний випадок в центрі Фракфурту на ж/д вокзалі.Ми з жінкою стояли і чекали поїзд в аеропорт і говорили між собою по-українськи.Поліцейський патруль , який проходив поруч , майже пройшов , потім зупинився , один поліцай підійшов і попросив показати наші паспорти , звичайно на нім. мові.Я йому відповів , може трохи хамовито - по-англійськи , що б він говорив по-англійськи , а то ми не розуміємо ( знайома формуліровка , коли "надо разгаварівать на панятнам язикє"). Хоча слово "паспорт" і в нім. мові "паспорт".Він напевно трохи не сподівався такого поворту подій , повторив свою просьбу по-англійськи , вже більш командним тоном. Коли ми йому показали канадські паспорти , він навіть їх не розкривав.Подякував і пішов.Я його пробував запитати , а які паспорти він очікував побачити , то він нічого не відповів, ніби мого питання не почув.
Відповідь: Канада Це правда поліція в Н.Й. ніколи не шукає нелеґалів, важають це нижче своєї гідності.
Відповідь: Канада В США/Канаді такими справами займається immigration service.Вони можуть робляти облави , деколи приходять "по наводці" на підприємства (переважно малі) , де можуть бути нелегали. Але що б на вулиці перевіряли папери , то такого не має. Можливо в Німеччині immigration service , це в компетенції поліції , а нелегалів так багато , що перевіряють документи на вулиці.
Відповідь: Канада Ви по конкретніше . Тут діапазон дуже широкий. Можна купити мішок рису/макаронів/картоплі і варити їх кожний день.І жити 4 чоловікам в 1бд.(2 кімнати) апартменті , то можна і в $250-300 вложитися. А може і $5000 бути замало.
Відповідь: Канада трьом людям включаючи малу дитину, ясно що харчування хотілось би повноцінне і квартиру принаймі 1 бд, я просто не знаю чи брати відразу дитину з собою чи пізніше
Відповідь: Канада food-250- 400 dol misiac na osobu 1bdr-750(bsmt)to 1100 benzyn-150-200 strahivka avto-100-200 misiac i td tobto des 1500 2000 na 2-3 osoby misiac
Відповідь: Канада на це питання ніхто задовільно Вам відповісти не зможе. з переїздом в іншу країну ви падаєте на дно, особливо - без знання мови й підтримки родичів. не треба переоцінювати свої можливості й завжди пам"ятати, що нікому ви тут непотрібні. важливе значення для старту має вибір місця проживання. в чистих, безпечних районах житло рентувати буде дорого. зазвичай, ті райони розташовані в приміській зоні й громадського транспотру може не бути взагалі - потрібно машину кожному члену сім"ї, гроші на бензин та страхівку. якщо це не для Вас - лишається дешевий район, відносно небажані школи-садки для дитини. власне, коли динина мала й ходить в садок на повний день, мову вона засвоює як губка, втрачаючи свою. якщо Вам це не важливо - нехай. коли важливо - мусите багато з дитиною займатись, можливо, краще її лишити у Львові. але тоді пройде рік-два, поки назбираєте на квиток додому, - що Ваше серце казатиме той час, - невідомо. без дитини значно легше стати на ноги - факт. стосовно їжі та одягу - ще ніхто тут з голоду чи холоду не помер, звичайно. є магазини продуктові для бідних, їжа там може не так гарно загорнена, чи продавець всього одна, але на початку в Оргенік-фуд-стор купувати вам буде дорого. працювати по 14 годин вам доведеться й тут. майже всі через це проходять. субота-неділя-ночі - залежить, як швидко ви бажаєте винирнути. попри все це буде ще одна річ, поки Вам незнайома - внутрішня перебудова Вас та сімейних стосунків. уявіть собі підводний човен , де кількість членів екіпажу обмежена
Відповідь: Канада все абсолютно правильно. - єдине що до машини , то в великому місті , такому як Торонто , Монтреаль ,якщо ви живете в місті і працюєте в місті , то на перших порах можна обійтися без неї. Але вже в меншому місті , такому як Едмонтон , Вінніпег , -вона обовязково потрібна.
Відповідь: Канада приїдете зрозумієте.... ........................................ -апельсін знаєш? - знаю. - вот такой же , толька савсєм нє пахож (анекдот.народна творчість)
А в нас більше виходить, бо ще за дейкер 660 платимо. А ще телефон та інтернет. А одяг теж потрібен, а хлопчиськові в 5 років узагалі треба бетонні джинси, інакше щомісяця 3-4 пари треба купувати. :biggrin: А взагалі порахувала те, що ви написали і в мене вийшло набагато більше ніж 2000. І в нас десь так 3000 й виходить з усім. Але менші діти "коштують" дорожче. Моя мама як послухає, скільки в нас тут що коштує, то вічно питає, що ми ще тут робимо. :biggrin::biggrin:
Хотілося зачепити питання медицини в Канаді. Хоч рівень її, кажуть, високий, але має певні мінуси. Наприклад, треба знайти собі сімейного лікаря, бо дільниць тут, як в Україні, немає. Проблема в тому, що знайти такого лікаря непросто, бо кожен новий, який до міста прибуває, набирає пацієнтів за місяць-два і все. А довідатися про нового лікаря можна хіба від знайомих, або ж іншого способу мені просто не повідомили. Якщо немає сімейного лікаря, то з усіма справами треба звертатися у walk in clinic, де лікар за пацієнта відповідальність неме посередню, а відповідно й обстеження може бути цілком посереднє. До прикладу. Якийсь час тому Дарко мав довший час гарячку. На третій день ми поїхали саме до такої клініки, де домовитися наперед не можна, а треба чекати годину чи більше, бо обслуговують за принципом "хто перший прийшов, того першого обслужили". Лікар Дарка подивився й сказав нам, що причини гарячки в малих дітей можуть бути дуже різні, тому нам не варто хвилюватися. Я ще навмисне попросила його подивитися, бо схоже було вже, коли мав запалення зовнішнього вуха. Лікар подивився й сказав, що з вухами все гаразд. Гарячка не припинилися й ми записалися до нашого сімейного лікаря. Виявилося, що таки вухо, але запалення не зовнішнього, а внутрішнього. Просто той лікар не подивився уважно і тому не помітив. І оцей випадок мені зіпсував думку про те, що така система працює.
На початку теми ви писали, що працювали у Львові вчителем. Скажіть, а ким ви працюєте в Канаді? Застосували свої вчительські знання хоч якось? І взагалі, з чого треба починати життя? Допустимо, вчора приїхали, що робимо далі?
Кгм-кгм... Я працюю зовсім не за фахом. Я в технічній підтримці, працюю в рекламній агенції, але такій, що спеціялізується в онлайновій рекламі. Ніякого відношення до філології. Просто цікавилися компами, колись у Львові на гурток ходила. Коли з чоловіком познайомилася, то вічно йому під руки зазирала, що він там робить, таким чином навчилася ще більше. Багато чого сама навчилася з книжок для дамміс. Одного дня мій бос чомусь вирішив, що я маю диплом з інформатики чи компутерних технологій (кілька разів полагодила проблеми на чужих компах, коли адмін не міг знайти вирішення) і перевів мене із праці з клієнтами на технічну підтримку, звільнивши при цьому позаштатного працівника, котрий справді має диплома в тій галузі. :shutup: Так що моя головна позитивна риса - це не диплом із філології, а вміння швидко вчитися чогось нового й постійне бажання руху вперед. Мій учительський досвід я тут використовувала двічі. Вчила одного монаха укрмови й почала вчити перший клас в українській суботній школі, але через 1,5 місяці звільнилася, бо то не моє. Аби працювати в канадській школі, треба здавати іспити, перекладати диплом, підтвердити його, особливо перейдений курс із педагогіки, або здавати її ще раз. Забагато мороки, як на мене. Та й не люблю я тої справи аж настільки. Маю подругу, котра працювала вчителем у Торонтонській україномовній школі, там, здається, простіше дістатися на роботу. Тут я частіше застосовую свій перекладацький досвід та здібності, і знання мов, звичайно. А от щодо приїхали і що далі, то це тяжко. Ми сюди приїхали на чоловікову стипендію, відповідно перший рік ні я, ні він не працювали. Він не мав часу, бо вчився постійно, мав пари, іспити, а я не знала мови. Якщо їдете сюди й не маєте запрошення від роботодавця, то за спеціяльністю може бути складно одразу влаштуватися. Зазвичай тут починають у магазинах, реставраціях тощо. Зарплата до 10 доларів на годину. Пошук роботи - то дуже складний процес, вимагає багато зусиль. Перш, ніж я знайшла цю роботу, що маю зараз, я перейшла через дуже різний досвід і розсилала сотні резюме щомісяця. Тим, хто приїжджає на запрошення роботодавця, простіше в тому плані. У мене тут подруга так приїхала. Її чоловік отримав запрошення на роботу в університеті. Вона - професійний перукар, теж працює за фахом, знайшла дуже хороше місце, хоч перший рік міняла місця одне за другим і працювала часто з дому. Залежить також чи ви приїдете сама, з сім'єю, з дитиною. То все має велике значення. Так само має значення, куди саме приїдете, в яку провінцію, в яке місто. Відповідно до того вже можна щось шукати, планувати. Крім того, в інтернеті купа сайтів для нових емігрантів, котрі підкажуть, де і що шукати, але не для всіх міст воно є.
Дякую дуже за відповідь. Стосовно сайтів, я вже дуже багато чого перечитала, але мене більше цікавить практична думка людини, тобто "из жизни". Я планую з сім"єю, і з дитиною. Однозначно. Дитину не хочу залишати, хоч як би мені важко не було. Щодо міста - Вінніпег. Що можете цікавого розказати, якщо знаєте звичайно.
... ... а скільки це коштує? приблизно.... розумію, що дуже широкі межі, але все ж... Скільки коштує виїхати до Канади по робочій візі? (одній особі)+скільки грошей потрібно на початок (по-мінімуму)?
Щодо того, скільки потрібно на початок, то не знаю.. все ще в процесі.. Суми ще ніхто не називав, бо ще немає за що платитт