Юридична online консультація

Тема у розділі 'Юридичні консультації', створена користувачем toozik, 23 лют 2007.

1. Afina

Afina New Member

Допоможіть будь-ласка!!! Меня потрібна формула визначення рівня індекса інфляції для позовних заяв

2. polonyna

polonyna New Member

Ще раз щиро дякую за таку детальну інформацію по моїх проблемах.
    Є ще деякі питання і деталі в цій моїй справі. Дозвольте до Вас з ними в приват написати ?

• Подобається Подобається x 1
  3. Hightower

Hightower Дуже важлива персона

Пишить, будь ласка, як то кажуть - чим зможу... ))))

Якщо Вас цікавить стягнення суми боргу з урахуванням індексу інфляції у цивільних або господарських справах, то берить індекси інфляції за відповідні місяці та послідовно перемножуйте свою суму на них. Взяти ці індекси можливо звідси: http://www.ukrstat.gov.ua/
    або з відповідної правової бази, на кшалт "ЛІГИ".

Якщо ж Вам необхідно розрахувати розмір індексації (компенсації) заробітної платні у трудовому позові, то там дещо складніше.
    Компенсація втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням термінів її виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати нарахованої заробітної плати, якщо індекс споживчих цін за цей період зріс більш як на один відсоток.
    Порядок нарахування та виплати компенсації заробітної плати, нарахованої в період з 01.01.98 р. по 31.12.2000 р., регламентовано*Положенням, затвердженим постановою КМУ від 20.12.97 р. № 1427, а заробітної плати, нарахованої з 01.01.2001 р., –*Порядком, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.
    Компенсація заробітної плати, нарахованої в період з 01.01.98 р. по 31.12.2000 р., розраховується як добуток нарахованої суми заробітної плати (після утримання податків і платежів) та коефіцієнта приросту споживчих цін, який розраховується за формулою:
    Коефіцієнт приросту споживчих цін*=*Індекс споживчих цін *в останній місяць перед виплатою суми заборгованості*/*Індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується заробітна плата*–*1*
    Для розрахунку коефіцієнта приросту споживчих цін використовуються індекси споживчих цін наростаючим підсумком за період 2001–2008 рр. (роки, в які виплачується борг) та*індекси споживчих цін наростаючим підсумком за період 1998–2000 рр., наведені у відповідних довідниках.
    Компенсація заробітної плати, нарахованої з 01.01.2001 р., розраховується як добуток нарахованого, але невиплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін. Індекс споживчих цін обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін за період невиплати грошового доходу, при цьому до розрахунку не включається індекс споживчих цін у місяці, за який виплачується дохід.

Останнє редагування модератором: 6 бер 2009
  4. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

привітики всім!
    а скажіть,будь-ласка.ось така в мене історія.хотіла я качати фільми і програми з нета,знайшла якісь сайт німецький,пише -реєстрація безкоштовно.я зареєструвалася,там треба була адреса+ мило(адресу дала ту в австрії,де працювала колись).потім подивилася той сайт,а там за кожну програму платити треба,ну я і плюнула на те все...і от через місяць мені приходить на мило лист,що сплатіть будь ласка 90 евро за місяць користуванняо_О я то ним не користувалася,наввіть вже не знаю шо то за сайт:sad: я їм написала,що "сорі,думала ви безкоштовні,сайтом не користуюсь,можете мене заблокувати",вони написала стандартну відповідь типу "ніфіга не знаєм-плати.а тепер пройшло ще пару місяццв і вони прислали листа,що подають до суду,бо по тому адресу я не проживаю,а платити треба.і шо в такому випадку робити?я ж не користувалась тим сайтом.і нашо пистаи,що реєстрація безкоштовно...пишіть вже шо потім тра платити і такі як я не будуть попадатися.:ireful1:короче от такі пироги

я розрулила свою ситуацію....виявляється я не одна така,то інтернет-мошенніки на нім сайті.розводять з надією,авось хто заплотить.

Останнє редагування модератором: 6 бер 2009
    • Подобається Подобається x 5
  5. mishal

mishal New Member

панове - чи існує якась юридична процедура яка б допомогла б припинити паркування та рух автомобілів по дитячих майданчиках та паркових зонах?
    до кого звертатися - на які статті посилатися? дякую. нажаль бесіди із водіями нічого не взмозі зробити.

6. Hightower

Вітаю, на жаль, то досить складне питання, якщо затієтесь, то "воювати" вважаю довго доведеться. Такі питання слід вирішувати на мою думку комплексно, із залученням працівників міліції задля застосування до порушників заходів впливу та відповідних комунальних служб щодо спорудження огорожі, "лежачіх поліцейськіх" та подібного облаштування. Почніть із письмового звернення до Вашого дільничного інспектора міліції, можливо його бесіда з порушниками буде мати більше ефекту, проте не факт. ((((((( Часто ж і власники автівок паркують їх таким чином зовсім не від свого нахабства, а тому, що іншого місця не мають.
    Якщо приймете рішення спробувати воювати, то в скарзі (скаргах) посилайтесь на таке:
    26.2. У житловій зоні забороняється:
    а) транзитний рух транспортних засобів;
    б) стоянка транспортних засобів поза спеціально відведеними місцями і таке їх розташування, яке утруднює рух пішоходів і проїзд оперативних чи спеціальних транспортних засобів (пп. 26.2. Правил дорожнього руху).

Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на двадцять кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а так само порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, -
    тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятнадцяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 122 КУпАП, ці справи підвідомчі ДАІ).

• Подобається Подобається x 5
  7. mishal

mishal New Member

дуже дякую за відповідь - я чесно кажучи сподівався на дещо істотніше за порушення правил дорожнього руху. можливо є щось в наших кодексах?

8. Hightower

Не має за що, можливо ще щось і є, проте небагато це точно, мені так на думку більше нічого і не спадає щиро кажучі! ((((( Навіть примусова евакуація транспорту у разі порушення правил стоянки не передбачена:
    Стаття 265-2 КУпАП. Тимчасове затримання транспортних засобів
    У разі наявності підстав вважати, що водієм вчинено порушення, передбачені частинами першою, другою, третьою, п'ятою і шостою статті 121, статтями 1211, 126, частинами першою, другою, третьою і четвертою статті 130, статтями 1321, 2061 цього Кодексу, працівник Державної автомобільної інспекції тимчасово затримує транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку (якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в тому числі за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора. Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.
    Після тимчасового затримання транспортного засобу працівник Державної автомобільної інспекції зобов'язаний надати особі можливість повідомити про тимчасове затримання транспортного засобу та своє місцезнаходження іншу особу за власним вибором і вжити заходів щодо повернення автомобіля до місця постійної дислокації, а також забороняє експлуатацію транспортного засобу до усунення несправностей, виявлених у процесі його огляду.
    Транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.
    Після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу особа має право звернутися за отриманням тимчасово затриманого транспортного засобу. Таке звернення особи є обов'язковим для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення.
    За подання такого звернення та повернення особі тимчасово затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата.
    Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках та стоянках визначається Кабінетом Міністрів України.

• Подобається Подобається x 2
  9. master3581

master3581 New Member

Доброго дня!
    В мене проблема:
    Проживаю в будинку напроти якого знаходиться розважальний заклад(більярдна). Перед своїми вікнами припаркував авто, виходить що перед більярдною. О 5,30 год. мені вдарили авто. Знайти по гарячих слідах хулігана невдалось. Є свідки які бачили як хуліган виходив з даного закладу і вдарив авто. Одразу ж з даними свідками, я проїхав в УМВС, де і написав заяву на хуліганські дії. Міліція на протязі 3-х днів навіть не відреагувала. Як мені з юридичної точки зору повернути заподіяну матеріальну шкоду? Чи можу я пред'явити притензії до власника розважального закладу (адже за хвилину до того як хуліган вдарив авто, він же вдарив дівчину в цьому закладі. Бармен не викликав міліцію, охорони немає в закладі)?

10. Багіра

Багіра Well-Known Member

відповідальність персоналізована... вдарив дівчину - побиття, хуліганські дії - кримінальна сфера, вдарив авто - цивільний порядок відшкодування шкоди... вам потрібно шукати винуватця(по номерах машини, якби міліція зразу зреагувала - навіть по відбитку шин можна машину знайти і власника, але в таких ситуаціях міліція особливо не рухається(як напр при вбивстві вони крутяться)

до закладу - ви можете предявити претензії... що в них нема охорони, не намагались зупинити, попередити злочин, що можна взагалі розцінити як пособництво(може він взагалі їх знайомий)... якщо у вас є бажання і час, то можна потрясти більярдну по багатьох пунктах, але якщо хуліган лише їх клієнт, то вони вам нічого не відшкодують

11. сестричка

сестричка Well-Known Member

Виникла проблема по відстоювання авторського права.Якщо можете допоможіть вирішити це питання.
    Як правильно скласти лист-претензію
    На яке відшкодування можна розраховувати і від чого воно залежить(гонорар)
    Ой, я забула:)Справа про публікацію мого авторського фото газетою Кримська проавда, яка надрукувала фото і не зробила посилання на автора цієї роботи.

12. Багіра

Багіра Well-Known Member

Сестричко, серйозне заняття фотографією тягне за собою потребу вивчити законодавство, так що без юридичних питань всерівно не обійтись:)

я не дуже обізнана в цих питаннях, як прийде Гайтавер, Варвар і решта хлопців вони вже вам розпишуть:)

єдине, що я можу сказати - при порушенні авторського права, автор має право на відшкодування збитків( реальні збитки і упущена вигода) і моральну шкоду.

Про листи претензії не чула, хіба що чула, що до газети звертаються офіційним листом з вимогою виправити ситуацію, відшкодувати збитки і тп... а як ні, то до суду... може є ще й інші досудові форми вирішення...

13. сестричка

Дякую , Багіро.Законодавство потрохи вчу:)....вже третій рік.Викладачка з права обіцяла допомогти. але захворіла.Тому тут і питаюся.Не хочеться "чайником" виглядати у кримчан:)

• Подобається Подобається x 4
  14. сестричка

Щось всі наші юристи мовчать:sad:

15. smbds

smbds Well-Known Member

Як завгодно. У довільній формі, бо закон не містить вимоги обов'язкового подання претензії перед поданням позовної заяви. Така вимога була років 10 тому, але її скасували, і воно діяло лише у відносинах між суб'єктами господарської діяльности

• Подобається Подобається x 3
  16. Varvar

Varvar Well-Known Member

упс, мене вже в юристи "записали" :blush:, нажаль такої освіти і знань в мене немає
    ........
    А взагалі думаю, що у цій ситуації добре спитати про відносини "фотограф-замовник" у професійних фотографів, які офіційно працюють з газетами, видавництвами, рекламними агенціями тощо.

17. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

Омельчук К., До питання про авторські права на фотографії
    http://pravoznavec.com.ua/period/chapter/2/25/889
    Тернопільський фотограф намагається відсудити 20 тисяч у ГО «За справедливу Батьківщину» за використання його фото без дозволу.
    http://www.telekritika.ua/prava/2008-04-23/38019
    Авторские права. Авторское право на фотографии. Защита авторских прав на фото
    http://kolosov.info/faq.php?p=15
    Спор о запрете использования объекта авторского права и признание недействительным свидетельства в части государственной регистрации прав автора (03.06.2002г.)
    http://iprgroup.ua/page/1/1206/
    ================

Хотів пофантазувати ... короче, приклад позовної: http://avvocato-oleg.livejournal.com/22118.html - ПОЗОВНА ЗАЯВА про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої в результаті порушення авторських прав

================

Проблема залишається в одному - довести авторство.
    Моральна шкода - то міфічне щось таке ... на неї можна і не надіятися.

18. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Дякую за надану інформацію.Сестра буде дуже Вам вдячна.
    На рахунок авторства-у неї є робочі фото , як і коли реалізовувала вона свою ідею.
    Про моральне відшкодування навіть і не переймаємось.То вже таке...міфічне :)

19. Varvar

Varvar Well-Known Member

поки вона не призводить до погіршення здоров"я ;)
    ".... а у меня и справка есть"(с)

• Подобається Подобається x 3
  20. Багіра

Багіра Well-Known Member

моральне вішкодування зовсім не міфічне.. просто треба подивитись судову практику - чи відшкодовували за таке і скільки... бо можна прохати суд і про мільйон, але з нього потрібно заплатити великий судовий збір - від 1 до 10 % судового збору(нпр для 10 тис грн - 5% - 500грн) для вимог про відшкодування моральної шкоди... а якщо суд не присудить морального відшкодування, то гроші вам не повернуть:)

а де твій аватар? :)