Юридична online консультація

Тема у розділі 'Юридичні консультації', створена користувачем toozik, 23 лют 2007.

1. Olyshka

Olyshka Member

Така ситуація:
    дід колись подарував хату своєму синові (моєму батькові), це було зразу після одруження батька
    чи можна зараз ту дарчу якось оспорити, щоб батько не мав на неї прав, а мали ми з сестрою
    дід ще живий, а батько хто-зна де є
    в хаті приписані: я, сестра, мама наша, дід, батько і сестри доця (неповнолітня)

• Подобається Подобається x 1
  2. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Питання:
    Якщо іноземець працює на фірму в своїй країні, але на території іншої країни, нормально платить податки своїй країні, то чи зобов'язаний він чимось країні, в якій проживає? Тобто чи має ще ті й країні, де проживає, платити податки?

3. Багіра

Багіра Well-Known Member

податки в основному є привязкою до громадянства.. тільки особа з двома громадянствами має платити податки в двох державах... може є якісь винятки...
    щодо податків із зарплати(соціальних внесків) - то вже регулюються законодавством іноземної держави.. якщо особа яка працює закордоном і претендує на cоціальне забезпечення в іноземній державі - то очевидно що вона має щось сплачувати... (такі питання регулюються міжнародними нормами, найчастіше договорами України з конкретною державою або групою держав)

---------- Додано в 11:09 ---------- Попередній допис був написаний в 11:04 ----------

якщо є дарча на імя однієї людини, то це її власність... ви як члени сімї маєте право проживати, а відчужити(продати, подарувати) - ні...
    якщо батька не можливо знайти, можна визнати безвісно відсутнім.. на то впливає строк його відсутності, якщо нема ніяких звісток взагалі...
    якщо людина зловживає алкоголем і це впливає на розпорядження нею власністю в шкоду іншим членам сімї - її можна обмежити в дієздатності і призначити піклувальника, який вже буде мати певні права щодо майна...

• Подобається Подобається x 3
  4. Viva

Viva Member

Якщо йдеться про Україну, і Польщу, то між цими державами укладено Угоду про уникнення подвійного оподаткувавання

• Подобається Подобається x 2
  5. Olyshka

Olyshka Member

Після того, як його визнають безвісти відсутнім, можна щось з хатою зробити)
    Звісток має не бути протягом року, я не помиляюсь, чи є якийсь інший термін.
    Дуже дякую за консультацію.

6. Багіра

Багіра Well-Known Member

рік часу в місці його постійного проживання нема звісток про його місце перебування...
    рішенням суду особи визнається безвісно відсутньою... нотаріус описує майно і призначає щодо нього опікуна.. опікун управляє майном в інтересах пропавшого, віддає з нього борги, надає за рахунок цього майна утримання особам, яких відсутній зобовязаний утримувати...
    якщо є такі підстави - опікун може використати для цього хату)

7. VZ-Studio

VZ-Studio Member

Питання до форумчан: родичі хочуть переписати на мене земельну ділянку, яким чином (з точки зору економії грошей) це потрібно зробити (продаж, дарування і тд). І ще одне: при продажі землі в договорі можна вказувати любу суму, чи вона має бути не нижче ринкової (якщо, наприклад, родичі вирішать продати мені за символічну суму, чи можливо це?) ?

8. Olyshka

Olyshka Member

Я питаю, чи можемо ми хату переписати на когось з нас, чи можна оспорити дарчу якимось чином поки ще дід живий

9. Багіра

Багіра Well-Known Member

ну якщо дід живий і сам не проти оспорювати договір дарування - то це вже зовсім інша сторона справи... але по-перше, для розірвання такого договору потрібні певні необхідні моменти, по-друге, позовна давність для вимоги про розірвання такого договору становить один рік... а у вас очевидно десятки років..
    а моменти - якщо обдарований вчинив злочин проти дарувальника чи його родини, якщо псує майно, що має культурну, істор. цінність, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має велику немайнову цінність...
    а так...(в практиці є випадки, що обдарований вигнав з хати дарувальника і поміняв замки... і ніякий юрист тому не дав ради, бо дарунок є дарунок, а нічого з переліченого вище не було..((( )

якщо у вас реальна необхідність переписати будинок - зверніться до хорошого юриста... він буде мати всю картину і всі деталі справи, і можливо знайде виходи з ситуації в обхід... Щасти вам!

10. Olyshka

Olyshka Member

Спасибі Вам!!!
    Так, у нас дійсно пройшло вже багато років, десь 27 приблизно. Справа у тому що батька дома немає давно, ніхто не знає де він. Але він такої натури, що може появитися (хоча вже декілька років не появлявся) і усе в нас відібрати. Тоді ми будемо на вулиці. От і думаємо що можна зробити поки дід ще живий.

11. Багіра

Багіра Well-Known Member

батько не може нічого у вас відібрати, бо ви члени сімї... продати хату без дозволу дружини і повнолітніх дітей не можна... а щодо неповнолітніх - має бути згода органу опіки і піклування.. вигнати вас теж не може - маєте право на проживання)

12. Olyshka

Olyshka Member

Спасибі ще раз!!!

13. Interferon

Interferon Well-Known Member

Передусім треба взнати чи родичі мають право продавати землю, продати можна лише ту земельну ділянку, на яку є оформлений Державний акт права власності на землю, зареєстрований належним чином в ДЗК.
    Також добре взнати її цільове призначення - якщо це пай у СГК, то ви маєте бути його членом.
    Щодо ціни - згідно Земельного кодексу ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться організаціями, які мають відповідну ліцензію на виконання цього виду робіт. Довідка про грошову оцінку землі також береться до уваги при переоформленні документів які посвідчують право власності на землю на нового власника.
    Якщо хочете купити за символічну суму - можете оформити договір дарування.

14. Муська

Муська Member

Ситуація така: орендар ділянки з будинком Дід(неприватизована+на документах стоїть печатка недозволеного будівництва)) . Він має дочку і сина(мій свекор). Дочка оформила над дідом опікунство(без нашого відома) забрала в діда усі документи(паспорт і документи на хату) і не дає навіть на них подивитись. Прописані в будинку троє (дід,його син і дочка,але живуть там ще все життя внуки два і невістка(моя свекруха,правда вони розведені по певним причинам зі свекром)). Коли в неї наша сторона(тобто син) просили документи,щоб допомогти у приватизації,вона їх не дала і надалі приховує в себе(а діда постійно тероризує тим,що син з дітьми хоче забрати в неї її хату). Питання:які права має син(внуки,вже є і правнуки два) на хату і чи має він право вимагати "документи на руки",щоб якось юридично оформити хату і чи має право син прописати (без дозволу діда і дочки(тобто своєї рідної сестри) внука або внучку в будинок(правнуки ще неповнолітні)?
    У дочки діда немає ні чоловіка, ні дітей.

15. VVu

VVu New Member

Підкажіть мені будь ласка, я хочу жити з хлопцем у його квартирі, яка знаходиться у власності хлопця та його матері. Та мати проти, а хлопець каже, що він має право дозволяти проживати особам у квартирі без згоди його мами, ажде це і його квартира також. Я не бажаю конфлікту, чи дійсно мій хлопець має право привести мене до квартири без згоди матері? На прописку я не претендую. Дякую)

16. syavych

syavych копач

Якшо про прописку не йде мова, то тут не настільки юридичне питання, як сімейне. Потрібно шукати компроміси :)

17. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Не з юридичної точки зору, а з суто сімейної скажу, що жити з чужою людиною, яка не бажає тебе бачити в свому домі, буде дуже важко. Так що подумайте добре чи Ви готові на постійні голки з її боку.
    А з юридичної, могли б вони квартиру розміняти і розійтись..

• Подобається Подобається x 2
  18. Interferon

Має право, це на прописку треба згоду усіх членів сімї.
    Але мама також має право виселити вас, оскільки має право розполряджатись своєю власнісю.
    Якщо б питання стало принциповим - то можна в судовому порядку встановлювати режим користування квартирою з розділенням ком. платежів, але воно вам треба починати спільне життя з конфлікту???

---------- Додано в 09:42 ---------- Попередній допис був написаний в 09:15 ----------

Якщо чесно, то трохи важко розібратись у родинних звязках, тому почну із законодавства. Право на будинок має той, хто є власником будинку, незалежно від того, хто там прописаний. У свідоцтві про право власності на будинок прописані усі співласники з вказанням часток.
    Якщо власником є лише дід, то тільки він має право розпоряджатись будинком. Якщо
    Згідно ст.14 Цивільного Кодексу над недієздатною особою встановлюється опіка, усі правочини від імені недієздатної особи та в її інтересах вчиняє опікун.
    Якщо діда визнали недієздатним і призначили опікуна - доньку, тоді вона має право вчиняти будь-які дії з майном.

Якщо син не є співвласником будинку, тоді прав небагато,хіба дід склав на його користь заповіт, ще до того, як його визнали недієздатним, тоді після смерті діда має право набути будинок в тій частині, в які вказано в заповіті.
    Якщо син є співвласником, значить має право на ту частині будинку, яка вказана у свідоцтві про право власності. І має право вимагати документи або отримати їх копії в БТІ.

Прописати можна за згодою усіх дорослих членів сімї, вийняток неповнолітніх дітей можна прописати за місцем проживання матері без згоди, оскільки місце проживання дитини є місце проживання матері, отже прописати без їх згоди неможна.
    І ще, син може оскаржити в судовому порядку рішення суду, щодо визнання діда недієздатним і призначення опікуном доньки, якщо йому було про це невідомо.

19. Муська

Муська Member

Будинок не є приватизованим(але повністю все оформлено на діда),тобто я так розумію,що тоді всеодно син немає практично ніяких прав?

Останнє редагування: 16 бер 2010
  20. Interferon

А що саме оформлено на діда і у чиїй власності перебуває будинок?

а де твій аватар? :)