Язичницьке християнство

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Даяна, 13 січ 2010.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Видно, переборщили євреї... бог у вигляді теляти....

2. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

але це хрещення не було прямим запозиченням з язичества оскільки мало зовсім іншу мету. Очевидно хрещення яке проводив Іван походило від омовінь які були в юдейській релігії. Деякі звичаї євреїв могли нагадувати язичеькі - наприклад то саме жертвопринесення але суть цих дій була зовсім різною.

---------- Додано в 19:57 ---------- Попередній допис був написаний в 19:52 ----------

Чому? Вони поступили цілком природньо - скопіювали на свій лад звичаї єгипетської культури в якій перебували тривалий час. МИ фактично нічого не знаємо про те у що вірили євреї в Єгипті, тому можливо що вданій ситуації вони вітворили запозичений від єгиптян звичай.

3. Даяна

Даяна Well-Known Member

Не лише євреї. Переборщують і інші, що кажуть, ніби водне хрищення - це чудодійне таїнство, що захищає від темних сил, або ніби окроплення (освячення) водою має якесь чудодійне значення.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

От бачите, все залежить від віри, а не обряду.

5. Даяна

Даяна Well-Known Member

1. А у Івана обряд був не язичницький. Саме тому він передбачав покаяння, присвячення і обітницю, а не якесь водне захисне "таїнство".
    2. Дуже важко у язичницькому обряді провести межу між зовнішніми народно-звичаєвими діями і вірою. Саме тому язичницьке вірування у магічну чудодійність води переросло у спотворену небіблійну християнську віру в те, ніби водне хрищення. - це захисне таїнство (як і у вигаданий обряд окроплення (освячення) водою). Ось вам і результат синтезу.

Останнє редагування: 19 січ 2010
    • Подобається Подобається x 1
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не зрозумів. Шо тут природнього? Зліпили єгипетського бога і сказали, що то він вивів їх з Єгипту. "Дуже природньо".

7. Сергій аспірант

але християни вкладали у хрезщеннязовсім інше значення і спочатку ненадавалий ому ніякого магічного значення чи дії. Лише з часом під впливом подібних обрядів в іншгих релігям йому надали містичного значення позбавлення первородного гріха

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Даяно, колись при союзі учені теж скептично говорили про чудодійність води на Йордань. Тепер вчені говорять зворотнє. Зараз неважко знайти цілу купу статей на ту тему. Вода - не просто ашдвао, вона має память, вона може мати різну структуру навіть від того, з яким настроєм до неї відносишся. То що вже казати, коли над водою проголошується хвала Господу? А людина на 70% складається з води. То ж навіть якщо ви людині побажаєте здоровя, то це просто механічне потрясіння повітря, а добра інформація, яка має вплив на людину.
    Вода - носій. Чи зла, чи добра, як і слово. Ми не знаємо точно як то відбувається, тому це тайна, але те, що відбувається - факт.

---------- Додано в 20:27 ---------- Попередній допис був написаний в 20:26 ----------

вигадки.
    магією ніхто не займається.

---------- Додано в 20:29 ---------- Попередній допис був написаний в 20:27 ----------

1. хрищення водою.... хіба ні? ви самі писали.
    2 не зрозумів.

9. Даяна

Даяна Well-Known Member

Та я не заперечую правдивість частини сучасних наукових гіпотез стосовно води. Тут мова йде трохи про інше. В даному разі про те, як язичницькі вірування у чудодійність води шляхом синтезу релігій спотворили християнський зміст обряду хрищення.
    А що тут не розуміти? Біблія пише про зміст хрищення, як обряд "на покаяння для прощення гріхів", що "Хрищення - це обітниця Богові" . Натомість під впливом язичницьких вірувань у магічність води спотворено і вигадано, що Хрищення - це таїнство обмиття перворідного гріха, захисний обряд від темних сил.

10. Сергій аспірант

а хіба християни діють інакше? Те саме перенесення звичаїв х нехристиянського середовища
    з яких часів ви цікавитесь окультизмом? адже подібні псевдонаукові вигадки беруть коріння саме там.
    Щодо висловлювань вчених то в Росії зарахз мода на релігію от колишні атеїсти і договорюються до бздурів. Науковими є результати досліжджень оприлюднені у відповідних фахових виданнях а не невідомо де чи в неті.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Чому спотворили? Я б сказав доповнили.

---------- Додано в 20:33 ---------- Попередній допис був написаний в 20:32 ----------

а для вас все одно, що звичаї, що зліпити золотого тільця і поклонятися йому?

---------- Додано в 20:35 ---------- Попередній допис був написаний в 20:33 ----------

Не війшайте ярликів. Для мене вода не культ, а носій інформації, я вже писав.

12. Сергій аспірант

дляєвреїв це і було звичаєм в той час. дивно було б що люди яуі тривалий час прожили в Єгипті не піддалтись впливу його культури

---------- Додано в 20:38 ---------- Попередній допис був написаний в 20:36 ----------

Мова йшла про Йорданську воду -звичай водохрещеа не випливає ні з Біблії ні хз практики ранніх християн.І сьогодні супроводжується псевдонауковою маячнею. Якщо людина вірить в особливі властивості води -це її справа і неварто компрометувати віру і науку подібною псевдонаковими тверженнями
    так що ярлики цілком відповідні вмісту

---------- Додано в 20:39 ---------- Попередній допис був написаний в 20:38 ----------

а коли дозволялось робити доповнення всупереч Біблії?

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

А Ісус не у Йордані христився?

---------- Додано в 20:42 ---------- Попередній допис був написаний в 20:41 ----------

а хто каже "всупереч"? ви?
    вам - можна.:crazy:

14. Даяна

Даяна Well-Known Member

1. "Чудодійна" вода "йорданською" стала вже після синтезу релігій.
    2. Підміну понять називаєте доповненням? Вибачайте, мені треба трохи перепочити. Неаргументовані фантазії важко перетравлювати.

15. Сергій аспірант

я чесно кажучи чогось невторопав
    Це Ісус в Йордані христився чи сам хрестив чи освятив Йордан?
    Доречі в січні в Ізраїлі доволі прохолодно-))))))

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відпочиньте.

17. Сергій аспірант

а навіщо це взагалі робити? Миха не примусиш і не переконаєш якщо він вірить в те що вірить це його справа і мені особливо не хочеться в це втручатись.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

я то бачу.

"я чесно кажучи чогось невторопав".:)

не холодніше, ніж у нас.

19. Сергій аспірант

Але це не було підставою для виникненя якогось обряду повязаного з освяченням води.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не буду поки писати вам про це. питання широке, потребує вивчення.

а де твій аватар? :)