Язичницьке християнство

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Даяна, 13 січ 2010.

1. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Ну і я про тоже...

2. Даяна

Даяна Well-Known Member

Стосовно язичницької частини у християнстві тут по-моєму все ясно, а от стосовно християнської частини у сучасному язичництві можна детальніше?
    А вони вас і не питатимуть. Язичники ці питання вирішували і будуть вирішувати без нас з вами. Принаймні перелічене вами у них збережене, нє? Про що вони забули?
    А чому ви так хвилюєтесь за них? Ніякої шкоди вони вам не роблять. Це їхнє право зберігати чистоту віри у їхньому розумінні, відмовляючись від синтезу з християнством. Вони мають на це право. Адже це християнство змішалось з язичництвом, а не навпаки. Християни язичникам дещо урізали, але християнськими ознаками не наповнили, натомість дещо від них перебравши. Тому і багато християн підтримують язичницьку обрядовість, в той час як язичники намагаються відкидати християнські ознаки релігійної практики.
    .
    Та ніхто її не розриває. Язичники "варяться у своєму власному соку", а католики з православними успішно поєднують християнство з язичницькою обрядовістю. Крім цього язичництво живе і буде жити у фольклорі, освіті, історії ,мистецтві. І воно на це заслуговує. Це - частина нашої історії і культури. Повірте, у вас набагато більше прихильників, ніж ви думаєте. Ніхто не забороняє практикувати цю дворелігійність.
    Разом з тим не бачу ніякої небезпеки у тому, коли частинка християн не хоче у своїй релігійній практиці застосовувати язичницьку обрядовість. Це також їхнє право.

Останнє редагування: 15 січ 2010
    • Подобається Подобається x 1
  3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

В першу чергу ті які вірять в Ісуса Христа, який прийшов на землю в тілі людини, був вбитий на хресті і воскрес в НОВОМУ ТІЛІ.
    Ті, які вірюють, що їх гріхи прощені по вірі в Христа і які стараються жити по його законам.
    Ага, і які не перекручують Писання, роблячи Ісуса Христа неправдомовцем.

• Подобається Подобається x 3
  4. ABDURAKHMAN

Вірити, вірити, вірити... Самої віри для спасіння є не достатньо.

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

22 Ісус, обернувшись, побачив її та й сказав: Будь бадьорою, дочко, твоя віра спасла тебе! І одужала жінка з тієї години.

• Подобається Подобається x 2
  6. ABDURAKHMAN

Жинка отримала вичне життя чи лише зцилилась? Сама вира без добрих дил не е гарантиею вичного життя.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Так сказав Ісус.

8. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Абдурахман, скільки вас просити, не перекручуйте писання і не робіть Ісуса Христа неправдомовцем.

16 Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне.
    Єв. від Івана,3

9. Levko

Levko Well-Known Member

Одне з найбільших, якщо не найбільше заблудження серед людей останніх двох тисячоліть...
    Христос Своєю смертю і воскресінням показав нам, що якраз саме ВІРА В НЬОГО і є визначальною для нашого спасіння!!!

10. Leri

Leri Well-Known Member

перший аргумент який в голову приходить

8 Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий,
    9 не від діл, щоб ніхто не хвалився.
    (Еф.2:8,9)
    добрі діла - це НАСЛІДОК а не ПРИЧИНА для вічного життя...

а на рахунок жінки, що зцілилась...

знаєте? вона всерівно потім померла (немає відомостей в історії щоб хтось 2000 років прожив)
    і Лазар якого Ісус воскресив також помер..
    і сотні, тисячі інших...

а от ще один приклад про 10 прокаженних

12 І, коли входив до одного села, перестріли Його десять мужів, слабих на проказу, що стали здалека.
    13 І голос піднесли вони та й казали: Ісусе, Наставнику, змилуйсь над нами!
    14 І, побачивши їх, Він промовив до них: Підіть і покажіться священикам! І сталось, коли вони йшли, то очистились...
    15 Один же з них, як побачив, що видужав, то вернувся, і почав гучним голосом славити Бога.
    16 І припав він обличчям до ніг Його, складаючи дяку Йому. А то самарянин був...
    17 Ісус же промовив у відповідь: Чи не десять очистилось, а дев'ять же де?
    18 Чому не вернулись вони хвалу Богові віддати, крім цього чужинця?
    19 І сказав Він йому: Підведися й іди: твоя віра спасла тебе!
    (Лук.17:12-19)

Вони всі фізично очистились (одужали від хвороби) але спасся лише один

11. Levko

Levko Well-Known Member

Дуже влучно!!!

12. Даяна

Даяна Well-Known Member

:off: (Як. 2: 14,18, 20, 26,).

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ту ще слід додати, що фізичному очищенню передувало духовне очищення.

14. ABDURAKHMAN

Сатаністи не вірять в існування Бога?
    Віра без діл - мертва!

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ви у слово "віра" вкладаєте спрощений варіант. Мова не йде просто в існування в Бога.

16. Leri

Leri Well-Known Member

19 Чи віруєш ти, що Бог один? Добре робиш! Та й демони вірують, і тремтять.
    20 Чи хочеш ти знати, о марна людино, що віра без діл мертва?
    (Як.2:19,20)

все правильно... спочатку віра а як наслідок діла :)
    або як ще називають - плоди віри... або добрі або НЕ добрі
    а по тому і пізнається справжність віри

цілком згідна тому пропоную перенести дискусію сюди - http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=46817

17. ABDURAKHMAN

Отож бо й воно, для спасіння крім Віри треба ще й Діла, Добрі Діла.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

які без віри просто не бувають.

19. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Читайте (а вони ще й співаються) народні християнські колядки, які співали мої бабуся і пра-бабусі, я навела їх вище.
    По-друге, почитайте Олексу Воропая, ЯК відбувалося благословіння колядниками господарів і що вони казали:
    - Чи дозволите Христа славити? /дозволите колядувати?
    Далі співалися колядки "Нова рада", "Небо і земля", "В Віфліємі Марія", "Добрий вечір", "Рай розвився" та інші.
    далі:
    - За сим віншуємо Вас, славний і величний наш пане господарю, усім добром, усім ґараздом, усім що Ви собі в Господа Бога жадаєте і думкою думаєте, щоб так воно і сталося! - Дай Боже!
    Поможи Вам Боже ці свята весело відсвяткувати і на другий рік у здоров'ї Різдва діждати! -дай Боже!
    - А нам, колядникам, не за зле майте, що до Вашої оселі повернули. Поверни і до Вас, Боже, своєю ласкою на весь рік і на весь призначений вік. За сим здорові будьте, в добрі і ґаразді залишайтеся. - Дай Боже!
    Якщо пригощали і запрошували за стіл, Береза казав: "панове колядники, цей господар частує нас колядою. Відаймо шану святому хлібу."

де тут зло і язичницькі обряди?
    Якщо на те пішло, то у обряді богослужіння в церкві, у принесенні символічних жертв на символічний же церковний жертовник та інші особливості служби, набагато більше є від іудейських обрядів і народної іудейської традиції, аніж в колядницькому вітанні і віншуванні своїх ближніх українцями.

Що ж до "Щедрого вечора" (щедрівки, вранці - посівання), який святкується після "Святого вечора" (колядки), то у щедрівки теж додавалися християнські символи, наприклад:
    Ой на річці, на Йордані
    *щедрий вечір, добрий вечір (після кожного рядка)
    Там церковця мурована
    В тій церковці три віконці
    А що в першім - ясен місяць,
    А що в другім - красне сонце,
    А що в третім - дрібні зірки...
    і т.д.
    Крім того у віншуваннях просять:
    Дай же, Боже, добру долю, щоб у Вас було всього доволі, в полі, в хаті і в коморі. Най дає пан Біг Вам з неба стільки, скільки є потреба: щоб у Вас і овечки котилися, і бджоли роїлися, і в полі родилося.. і т.д.
    То чим це відрізняється від "хай Вас Бог благословить"?
    В них немає віри, бо їх не було понад тисячу років. Вони звідкись випірнули лише недавно, і вся їх "віра" - витончена містифікація. Жоден рід український не зберіг таких язичницьких обрядів, з такими іменами богів, які б передавалися з покоління в покоління. То де вони узялися?
    Я "так хвилююся за них", тому що я - українка. І коли українська народна душа, народна віра, народна культура не підтримувалася Росією - це, виявляється, було ще півбіди. БІДА настала тоді, коли "свої" почали нищити її з обох боків. Ви цього не розумієте, бо Ваш рід напевно не збирався за Різдвяним столом і не співав колядки, Ви не бігали до сусідів побажати їм врожаю, добра і достатку, Божого благословіння у особливий, український спосіб.. без всіляких свіжопридуманих "язичницьких" "штучок", на які б моя бабуся точно сказала б: "хай Бог милує.. що це ще за вИдуми?? Це шось не туди стежка."
    або Вам ці традиції чужі, або поняття "мій рід до сьомого коліна" не є важливим.. це єдині припущення чому Ви не поділяєте такого ж хвилювання.

Зауважте, що звичай омивати ноги, описаний у Біблії, приносити в жертву жертовних тварин у Веитхому Заповіті, возлягати за столом - це традиція того народу, зі своїм прадавнім корінням.
    В нас теж є релікти, заховані скрізь, і їх Ви не викорените - або разом з національною приналежністю. Братко-Кутинський каже, що наші слова "лелітки", "леліяти", "льоля" походять від богів Леля і Полеля, "палати", "палиця", "спалах", "паляниця" (ритуальний круглий хліб) тощо - від бога вогню Пала і т.і., багато "наслідили" давні часи і вірування і в нашій мові. Кожного разу вимовляючи якесь слово, Ви не маєте певності що не закликаєте якого язичеського божества.. Мені, приміром, це "не страшно", бо я можу вмістити і народне і християнське так, як могли мої баби і прабаби. Але як Вам бути.. щоб відмежуватися від всіх залишків поганського в Україні, мабуть, варто змінити мову. ;)

Абсолютно погоджуюся: і Ваша точка зору має право на життя, і язичників. Але так чи інакше, якщо таких точок зору ставатиме все більше, зв'язок поколінь, традиція кожного українського роду, в якому поєдналася глибока віра і пошана до церкви і молитви, і пошана до своїх національних традицій, буде перервана.

Останнє редагування: 18 січ 2010
  20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ви навели приклади, коли християни (церква), використовуючи язичницькі обряди, додавали до них християнських символів. А я хіба заперечувала наявність подібного? І це ви коментували мою згоду щодо наявності язичницької частини у християнстві на відміну від заперечення сучасними язичниками християнської обрядовості. Таким чином ви нічого не заперечили і нічого не довели, а лиш навели факти, коли християни , використовуючи традиційні язичницькі обряди, наповнювали їх християнським змістом.
    Я не хочу бути адвокатом язичників, але сучасний язичник стосовно зв'язку його віри з вірою наших предків знайшов би сотні доказів, як і звинувачень християн у руйнуванні віри предків.
    Вам подобається сформована дворелігійність? Будь-ласка! Вона живе у практиці католиків і православних, етнографії атеїстів, історії, фольклорі, мистецтві.....
    .
    Звідки знаєте? Ви свої припущення залиште собі. Я і сама малою бігала у тих обрядах. Ви кажете так, неначе вам хтось забороняє практикувати язичницькі обряди наших предків у тому вигляді, у якому ви їх бачите собі , адже неоязичники "варяться у власному соку", не примушуючи вас переймати їхню віру. Чи може ви на законодавчому рівні пропонуєте щось затвердити, а щось заборонити?
    З атеїстичної точки зору - так. З християнської точки зору автором цього є Бог і Його Син. Якщо ви це розглядаєте як частину культури іншого народу, і вас так болить своє, рідне, українське, то ви чомусь же не закликаєте, зберігаючи своє, очищуватись від чужого. Вас влаштовує християнська закваска, але не влаштовує неоязичницька. То що ви пропонуєте? Якесь примушування, побудоване на поглядах двовірців?
    А ви не проти, аби відродити ідолопоклонство наших предків? Адже це - теж частинка культури нашого народу не лише у формі обряду, але й у формі творів мистецтва! Чи ви лише - за поєднання віри з обрядовістю? В такому випадку ви - за знищення якоїсь частки культури, що зі свого боку болить сучасних язичників.
    Авжеж. Не знаю лиш, - що ви мали на увазі під словом "ви", бо, якщо це стосується мене, то я не закликала нічого викорінювати. Я лиш відстоювала право частинки християн не використовувати у своїй релігійній практиці язичницькі обряди.
    Ну і прекрасно! Для чого ж тоді та істерика: "біда", "болить"... ??
    Вам "не страшно", як і мільйонам ваших однодумців. То у чому ж проблема? А мову мені нема потреби міняти. Кожен народ користується сотнями запозичених слів різного першопочаткового значення, не кажучи про мову прадідів. Я можу бути певна, що не закликаю язичницьких богів, бо заклик полягає не у звуках. Християни кличуть Ісуса, але Марія його так не кликала. Це щось міняє?
    Неоязичники думають теж так само: що саме християнство зіпсувало рідну культуру нашого народу. Один неоязичник писав приблизно так: "У нашого народу християни силоміць, потопивши в крові, вбили віру прадідів. Натомість принесли віру чужого народу, якою знищують наші релігійні обрядові традиції. В таких умовах "традиція кожного українського роду, в якому поєдналася глибока віра прадідів з єдністю природи і пошана до своїх національних традицій, може бути перервана."
    Питання полеміки з язичниками стосовно того "хто відроджує а хто вбиває" - це тема окремої великої дискусії. Так що тіштеся тим, що ніхто не посягає на ваше двовір'я і не дивіться на світ лише зі своєї дзвінниці.;)

Останнє редагування: 18 січ 2010
а де твій аватар? :)