Язичницьке християнство

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Даяна, 13 січ 2010.

1. Зануда

Зануда така зануда

Звідки у вас певність, що саме ваше розуміння пояснень Апостолів є правильним? Багато хто читає Біблію і каже, що її розуміє, але на практиці виходять суттєві розбіжності, бо кожен вкладає у зміст прочитаного те, що хоче сам, акцентує увагу на одному, вважаючи, що інше не є суттєвим, а хтось переставляє акценти навпаки.
    То, переважно, стосується всіх індивідуально шукаючих Правди.

---------- Додано в 19:29 ---------- Попередній допис був написаний в 19:18 ----------

Річка і є біжучою водою.

А що міняє такий формальний підхід? Якщо моїм діткам прихрещенні голову поливали водою, то на них менше благодаті зійшло ніж на тих, кого занурювали у воду повністю? Головне при хрещенні не кількість води, а молитва.

Церква вчить. І хто слухає, той чує.
    Яких саме?
    Мабуть гарне видовище.

• Подобається Подобається x 1
  2. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Ясно спасіння потопаючих справа рук самих потопаючих. Якщо ви чогось не знаєте це ваша вина.
    А чи багато є доступної літератури де ці питання описані?
    Для прикладу Катехизм Каир=олицької Віри вийшов малим тиражем і коштує 73 грн
    Білія в перкладі Хомекнка 68

3. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Катехизм
    http://www.vvs.catholic-media.org/16.htm

4. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Ви думаєте усі мають доступ доі нтернету?

5. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Ви - маєте

6. Даяна

Даяна Well-Known Member

Фантазерами є ті, які ВИГАДУЮТЬ неіснуючі у Писанні речі: індульгенції, непомильність, чистилище, лімбо, целібат, непомильність і т.д. і т.п., а у контексті розглядуваного питання, всупереч апостольському поясненню, що ІСУС ОМИВ НАС ВІД УСЯКОГО ГРІХА, фантазують про наявність прабатьківського гріха і необхідність його обмиття, відстоюють вигадане водне освячення за гроші помешкань і водне хрищення несвідомих немовлят. Оскільки цього немає у вченні і практиці апостолів, - це і є фантазії, а їх репрезентатори - фантазерами.:)
    Ну... знаєте... я на відміну від Ватикану не беруся за вирішення справ Бога (2Сол.2:3,4), "перекидаючи" нехрищених дітей з місця на місце (пекло-лімбо-рай). Я не розпоряджаюся долями нехрищених дітей. впевнена, що Бог і без фантазерів вирішить, - хто буде засуджений, а хто спасенний, і впевнена, що дасть шанс усім немовлятам, які не мали можливості охриститись, незалежно від того, - подобаються чи ні фантазерам біблійні цитати про хрищення.
    А ви вже не вірите в них? У цій темі - ні, треба шукати в іншій, але якщо ви змінили думку і визнаєте, що це небіблійна вигадка, то зауважень нема. Тут головне - суть: ви дійсно вірите у такі фантазії, чи ні.
    А у вас - талант стосовно накидати фантазії з себе іншим.:) Я про цю справу БОГА (а не фантазерів-католиків, що кидають їх з місця на місце) вже писала не раз, в тому числі і тут вище. А випропонуєте мені вирішити їх долю і вказати місце призначення? Я ж - не католичка,і за Бога подібні питання не намагатимусь вирішувати, фантазуючи і "переміщуючи"... Переконана лиш, що Він це зробить як без моєї допомоги, так і без допомоги фантазерів, і зробить правильно.:)

---------- Додано в 22:56 ---------- Попередній допис був написаний в 22:55 ----------

Ого… який копіпейст фантазій…. А ВИ БУДЕТЕ ЧИТАТИ ВІДПОВІДІ ???Можна було і дати посилання:
    http://www.ukrainian-orthodox.org/orthteach/baptismofinfants.html
    Ну що ж, починаємо розбирати ті перекручення НАГЛЯДНО, "на пальцях":
    Але і хитрющі фантазери... Посилання дають, а саму цитату не наводять. А там йдеться зовсім про інше: 1Кор.7:3,4. " І жінка, як має чоловіка невіруючого, а той згоден жити з нею, нехай не лишає його.Чоловік бо невіруючий освячується в дружині, а дружина невіруюча освячується в чоловікові. А інакше нечисті були б ваші діти, тепер же святі." Тут мова йде про те, що ВІРА від віруючої частини подружжя переходить до невіруючої частини і розповсюджується на дітей. "Нечистість" тут розглядається як "невір'я", а святість це віра. Яскравий приклад, коли говорять про одне, а цитату наводять про інше.
    Отакої! Не маючи змоги вигадати щось інше, - знову те ж саме посилання (без наведення цитати) про нечистість безвір'я.
    Авжеж. Цього ніхто не заперечує. До викупної жертви Ісуса так і було.
    Авжеж, згрішили. "бо всі згрішили, і позбавлені Божої слави, але виправдуються Його благодаттю, через відкуплення, що в Ісусі Христі" (Рим 3:23,24). Авжеж, смерть прийшла. А потім ця смерть викуплена Христом. Після цього ми звільнились від УСЯКОГО гріха. «А тепер, звільнившися від гріха й ставши рабами Богові, маєте плід ваш на освячення, а кінець життя вічне. Бо заплата за гріх смерть, а дар Божий вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!» Рим.6:22,23.Але й хитрющі фантазери. :) Вирвали з контексту речення. А тепер читаємо ВСЕ пояснення Павла:
    "Тож тим більше спасемося Ним від гніву тепер, коли кров'ю Його ми виправдані. Бо коли ми, бувши ворогами, примирилися з Богом через смерть Сина Його, то тим більше, примирившися, спасемося життям Його.
    І не тільки це, але й хвалимося в Бозі через Господа нашого Ісуса Христа, що через Нього одержали ми тепер примирення. Тому то, як через одного чоловіка ввійшов до світу гріх, а гріхом смерть, так прийшла й смерть у всіх людей через те, що всі згрішили. Гріх бо був у світі й до Закону, але гріх не ставиться в провину, коли немає Закону. Та смерть панувала від Адама аж до Мойсея і над тими, хто не згрішив, подібно переступу Адама, який є образ майбутнього. Але не такий дар благодаті, як переступ. Бо коли за переступ одного померло багато, то тим більш благодать Божа й дар через благодать однієї Людини, Ісуса Христа, щедро спливли на багатьох.
    І дар не такий, як те, що сталось від одного, що згрішив; бо суд за один прогріх на осуд, а дар благодаті на виправдання від багатьох прогріхів. Бо коли за переступ одного смерть панувала через одного, то тим більше ті, хто приймає рясноту благодаті й дар праведности, запанують у житті через одного Ісуса Христа. Ось тому, як через переступ одного на всіх людей прийшов осуд, так і через праведність Одного прийшло виправдання для життя на всіх людей. Рим.5:9-18.
    Тому ВЕСЬ КОНТЕКСТ цілком відповідає чіткому твердженню, що:
    "Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від УСЯКОГО гріха". 1 Ів.1:7

7. Даяна

Даяна Well-Known Member

Авжеж, через хрищення-ВІРУ людина прищеплюється до Христа, як дика маслина до доброї маслини, і це стосується усіх, хто хоче охриститись, лиш це не "значить" того висновку який наведений..... хоча.... тут є ще питання у понятті "діти", які теж, коли дозволяє усвідомлення, можуть згідно апостольського пояснення суті хрищення (1 Петра 3:21) дати обітницю Богові. Тому до фантазій про новозавітнє обмиття перворідного гріха і язичницьке таїнство захисту від темних сил відноситься більше поняття "немовлята", аніж "діти".
    Як любить писати Мих, - "ХТО СКАЗАВ ?"
    :good::good::good::good::good:
    Молодці! Гарна цитата! :
    "ПОКАЙТЕСЯ !!!" і нехай христиться кожен з вас в ім'я Ісуса Христа на відпущення гріхів ..." Авжеж! Адже це (покаяння, присвячення, навернення, обітниця) і є СУТТЮ хрищення:
    "І він перейшов усю землю Йорданську, проповідуючи хрищення покаяння для прощення гріхів". Луки 3:3
    А далі наведена мені цитата продовжується: "Бо вам належить обітниця і дітям вашим і всім дальшим, кого тільки покличе Господь Бог наш"
    Авжеж. Ця обітниця і для нас, і наших дітей, і правнуків ... "і всім дальшим".
    Це ж треба... до фантазійних ПРИПУЩЕНЬ про хрищення немовлят вжито слово БЕЗУМОВНО. Чим дальше - тим цікавіше... Поїхали далі.....

---------- Додано в 22:58 ---------- Попередній допис був написаний в 22:57 ----------

Отож, звертаємося до ненаведеної у посилані цитати:
    Мф. 14:21 "І, звелівши натовпові посідати на траві, Він узяв п'ятеро хліба й дві рибі, споглянув на небо, поблагословив й поламав ті хліби, і дав учням, а учні народові. І всі їли й наситились, а з кусків позосталих назбирали дванадцятеро повних кошів... °дців же було мужа тисяч із п'ять, крім жінок і дітей".
    Мф. 15:38: "І, взявши сім хлібів і риби, віддавши Богу подяку, поламав і дав учням Своїм, а учні народові. І всі їли й наситилися, а з позосталих кусків назбирали сім кошиків повних...Їдців же було чотири тисячі мужа, окрім жінок та дітей."
    Молодці, фантазери! До чуда нагодування хлібом і рибою тисяч народу причепили хрищення немовлят. Дійсно, - чим дальше - тим цікавіше. Поїхали далі.
    Гм... як завжди.. ГІПОТЕЗИ-ПРИПУЩЕННЯ. Наскільки видно з цих цитат дехто христився цілими сім'ями (для прикладу: 70-річні дід з бабою, їхні 40-50 річні діти, 15-25 річні внуки) і з цього робляться висновки, що там були немовлята. А чому ж забули слово "безумовно", як у ГІПОТЕЗІ - ПРИПУЩЕННІ, наведеній вище? :) Слово "сім'я" абсолютно не вказує на наявність немовлят.
    І тут знайшли охрищення немовлят? Там пише десь про охрищення чи ВІК дітей??? Гм... дійсно, людська фантазія безмежна...
    ну... оскільки ці гіпотези не мають біблійного походження, то далі коментувати вигалані припущення немає потреби.
    Авжеж, Він це сказав тоді, коли до Нього хотіли прорватися діти, а їх не пускали. Хотіла би я побачити, як до Нього прориваються немовлята.
    Тому вкотре повторюсь: Хоча там не йдеться про хрищення, я - "ЗА", щоб сьогодні усі діти СВІДОМО не лише приходили до Ісуса у серці своєму, але й христилися !!
    Авжеж, приносили НА УЗДОРОВЛЕННЯ, а не хрищення. Чи Ісус усіх тих, кого уздоровлював, - христив?

---------- Додано в 22:58 ---------- Попередній допис був написаний в 22:58 ----------

Як пише Мих, - ХТО СКАЗАВ? Про це сказано у Лук.2:21 ?? Ок., відкриваємо, читаємо:
    Прикольно! Тут десь пише про якусь заміну одного іншим? Тут лише пише, що Ісус, БУДУЧИ ДО ЧАСУ СВОЄЇ ВИКУПНОЇ ЖЕРТВИ ПІД СТАРИМ ЗАВІТОМ за старозавітнім звичаєм був обрізаний. Про те, що обрізання замінено (дорівнює хрищенню)- жодного слова. Звичайно, що у певному сенсі такі речі можна порівнювати, бо хрищення в певні ймірі є нерукотворним символічним обрізанням, але це не значить, що одне прирівнюється до іншого і вимагає однакових умов, бо обрізання було лише на 8-й жень, лише хлопчиків, жодного разу не передбачало покаяння і увірування, бо було у цьому сенсі автоматичним (тобто зі всіма без винятку євреями) Натомість у Новому Завіті сказано чітко:
    "Хто увірує й охриститься, буде спасений, а хто не ввірує засуджений буде." Марка 16:16. Тому порівнювати ЗМІСТ союзу Бога у Старому і Новому Завіті немає підстав.
    Я розумію, що для католиків-православних т.з. "отці церкви" є джерелом беззаперечної віри, як і Святе Письмо. Але церковники тут вибирають з цих пояснень (т.з. святих передань) лише ті, які відповідають їхнім припущенням-вигадкам, бо багато з цих припущень дійсно виникли ще у перше десятиліття.
    http://rus-baptist.narod.ru/kreszczenie.html

"Хрищення - це обітниця Богові" (1 Петра 3:21) (а обітницю немовля дати не може)через покаяння (Луки 3:2) за умови віри (Мар.16:16).

----------------------------------
    "Ну ось... і вся пісня". Де ви там з гіпотезами-припущеннями?

8. Зануда

Зануда така зануда

Традиційна Церква не має таких ресурсів, як СЄ, щоб безкоштовно роздавати літературу на вулицях міста у таких масштабах - це факт.
    Якщо людина хоче знати - вона спитає. Якщо її щось хвилює - вона буде шукати відповіді. А організації типу СЄ пропонують готову розжовану інформацію в гарній кольоровій обгортці - розгортай і ковтай.
    У Церкві, як і в подружжі - старатися для взаємного блага повинні обидві сторони. Бог насильно нікого до себе не прив"язує.

Якби ви це розуміли, то були би членом котроїсь із цих громад. А ви не є, тому таки не розумієте.

---------- Додано в 22:15 ---------- Попередній допис був написаний в 22:11 ----------

Ви ж зробили припущення, по скільки їм було всім років, то чому немовлята відпадають? Чи у той період немовлят в принципі не було (криза народжуваності на момент проповідування?) Крім того - "цілим домом" означає і рабів, прислугу, всіх, хто мешкав з господарями під одним дахом.

• Подобається Подобається x 2
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не лише тому, а ще й тому, що коли традиційна церква має безперевну історію свого існування, вона може звернутися документально до будь-якого періоду діяльності церкви, до документів, до свідчень отців церкви, учнів апостолів, а коли того нема, то є фантазії, догадки, вимисли, а правди нема.

10. Даяна

Даяна Well-Known Member

Вочевидь трішки не так інтерпритуєте мій допис. Я розумію, що католики беззастережно вірять будь-яким (відібраним)поясненням т.з. св.отціва - як самому Писанню, що зовсім не означає, що і розумію і сприймаю небіблійну науку.Тому тут ви праві, що якби я беззастережно вірила у БУДЬ-ЯКІ пояснення (нехрищені діти в пеклі? - значить в пеклі, в лімбо-значить в лімбо, в раю- значить в раю, Індульгенції? Вері гуд! Целібат? Супер! Хрестові походи? О, єс! Інквізиція? "А шо тут такова?" (подібні паралелі можна провести і щодо інших). Звичайно, що я за таких умов була би у тій громаді. Лишень як би вона сприймала мою біблійну "єресь" ?
    Я це зробила - напротивагу, а НЕ НА ДОКАЗ чогось. Тому я не вважаю це аргументом з будь-якої сторони. Та цитата з гіпотезою, як і моя відповідь не доводять нічого: ні наявності немовлят, ні відсутності. Я би подібне ПРИПУЩЕННЯ ніколи не використовувала як доказ.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Даяно, якщо б не було заміни одне іншим, то що б заважало робити обрізання сьогодні?

12. Даяна

Даяна Well-Known Member

Та я писала йому, що досить було посилання
    http://www.ukrainian-orthodox.org/orthteach/baptismofinfants.html
    з проханням прокоментувати, а тут ще й ви копіпейстите його копіпейсти.:)
    Я мала на увазі, що заміна не означає =, бо ЗМІСТ і УМОВИ - різні.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ось вам таблетки:

Хрещення замінило собою старозавітнє обрізання, яке здійснювалось у восьмий день після народження (Бут. 17:12; Лук. 2:21). Апостол Павло прямо називає хрещення "нерукотворним обрізанням" (Кол. 2:11-12).

Але вам то не поможе.:haha:, як ви кажете, то "припарка".:haha:

---------- Додано в 22:59 ---------- Попередній допис був написаний в 22:50 ----------

Чесно кажучи, після тієї грунтовної статті з посиланнями на Святе Письмо, нема змісту більше сперечатися. Все ясно, як то кажуть і нІчого додати.
    Я визнаю, що я ще недуже володію аргументами сам особисто, але хотів лише подякувати опонентам, які загострили питання і заставили мене вивчити питання глибше. Я лише утвердився у правоті церкви і переконався, що наші думки, емоції, умозаключення, церква давно перейшла це і той багаж знань, які вона дає через апостолів, через учнів апостолів, через учнів учнів, отців церкви, є тим невичерпним мудрим багажем, якому дійсно варто довіряти.

14. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

А правда то гірка...
    Нічого що за історію існування загальновизнаного християнства воно
    неодноразово кардинально змінювало свої погляди, чинило жахливі злочини і при цьому вони себе ще й називають послідовниками Христа і наступниками престолу Петра.
    Краще не мати історії взагалі ніж мати таку історію.

15. Даяна

Даяна Well-Known Member

Доречі, а я про це вже писала. Процитую саму себе:
    "Звичайно, що у певному сенсі такі речі можна порівнювати, бо хрищення в певній мірі є нерукотворним символічним обрізанням, але це не значить, що одне прирівнюється до іншого і вимагає однакових умов, бо обрізання було лише на 8-й жень, лише хлопчиків, жодного разу не передбачало покаяння і увірування, бо було у цьому сенсі автоматичним (тобто зі всіма без винятку євреями) Натомість у Новому Завіті сказано чітко:
    "Хто увірує й охриститься, буде спасений, а хто не ввірує засуджений буде." Марка 16:16. Тому порівнювати ЗМІСТ союзу Бога у Старому і Новому Завіті немає підстав".
    Ап.Павло порівннює ці речі, але не прирівнює. Ап.Петро порівнює і ковчег з хрищенням (1 Петра 3:20,21), але не прирівнює. Бо то були лише символи (образ) на майбутнє. У наведеній вами цитаті сказано: "Хрещення замінило собою старозавітнє обрізання". Такого у Писанні звісно немає, і порівняння зі старозавітньою символікою не означає порівняння ЗМІСТУ, УМОВ і ВИМОГ. Католики-православні кажуть: "Якщо обрізання робили немовлятам, то і христити їх треба". В такому випадку свої ГІПОТЕЗИ-ПРИПУЩЕННЯ нехай прирівнюють і далі до обрізання, мовляв "христити треба лише хлопчиків, причому на восьмий день".
    Нє? Нє катіт? Ну... на рахунок хлопчиків можна знайти аргументи, а от 8-й день запросто можна під це "протягнути", нє? Ага.... у Новому Завіті в УСІХ описаних випадках - лише СВІДОМІ христилися.... ну... звичайно, не враховуючи католицьких ПРИПУЩЕНЬ.
    І взагалі, Миху... у вас бодай ОДИН приклад пояснення чи опису хрищення немовлят на користь припущень є? У старозавітній союз вступали БЕЗ ЖОДНИХ УМОВ і ОБІТНИЦЬ.(причому лише євреї, причому УСІ євреї). Безумовність - це автоматичність. Новий Завіт укладений з усіма народами, але не загалом-автоматом (і праведних і грішників, і буддистів і християн), а ВИБІРКОВО !!! Бо в союзі - лише ті, хто увірував (Мар.16:16). Як може людина бути християнином, не знаючи - хто такий Христос?
    О, так, стаття - супер! Мене потішила. Найбільше сподобалось, коли на "доказ" хрищення немовлят навели цитати про чудо нагодування тисяч народу (Мф. 14:21 ; Мф. 15:38). Цікаві і інші приклади, - коли уздоровлення Ісусом немовлят наводили як приклад їх хрищення, або ПРИПУЩЕННЯ, що в описаному випадку охрищення всією сім'єю там НЕОДМІННО були немовлята і т.д. і т.п. "Грунтовна" стаття з "вбивчими" "аргументами".
    Нехай благословить вас Господь. Надіюсь повтор одного речення вас не дратуватиме:
    "Хрищення - це обітниця Богові" (1 Петра 3:21) (а обітницю немовля дати не може)через покаяння (Луки 3:2) за умови віри (Мар.16:16).

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Є, але навряд чи він допоможе, бо у вас є відповідь вже готова, незалежно від погоди.
    У старозавітному союзі вступали в союз (обрізання) на 8-день після народження. Скажіть, могла восьмиденна дитина свідомо вступати у союз?

17. Зануда

Зануда така зануда

І останнє - Язичницьке християнство - ось тема. Якщо немає що сказати по її суті - " проходим, товарищи, не толпимся".(с)

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Мих, я не розумію, яку секту ви маєте на увазі. По-перше, так вчить Біблія. По-друге, цього принципу дотримуються переважна більшість протестантських церков (я не думаю, що ви відносите їх до категорії сект, адже вони становлять більшість віруючих в США, Великобританії чи Німечині).
    Але я про інше... Традиційно, в минулому. батьки дітей при хрещенні дитини присягали виховувати її в християнському дусі і в вірі в Христа.
    На випадок, коли б батьки померли, був встановлений принцип хрещених батьків. Які б приводили дитину до християнського життя.
    Але це в минулому. Ви краще мене знаєте, в що пертворилися хрестини.
    В пянку! Памятаєте пісню - завтра в кума на хрестинах напюся як свиня.
    Там християнством і не пахне. І що дає таке хрещення?
    Запитайте Василя чи іших форумських атеїстів чи вони не були охрещені...

19. Даяна

Даяна Well-Known Member

Як вже зазначалось тут, не можна заперечувати зміну властивостей води внаслідок зміни магнітного поля Землі чи інших факторів, як і не можна заперечувати лікувальні властивості мінеральних вод. Але віра в те, що саме кроплення водою (чи то під час вигаданого «освячення» помешкань, чи то під час хрищення людей) має якусь магічну силу, яка від чогось захищає (наприклад, ніби обмивання водою під час хрищення захищає від темних сил) чи ніби «освячення» змінює на краще поведінку людей в окропленій хаті, чи охороняє від аварій окроплений автомобіль, або від потоплення військовий корабель і т.д. і т.п. є результатом ЯЗИЧНИЦЬКИХ вірувань у магію сил природи, результатом двовір’я. Якщо звернутися до Біблії, то можна знайти якийсь випадок скажімо зцілення у воді, але хіба що за участю ангелів, а не самої води, якою одна людина кропить іншу. Це звичайнісінька язичницька небіблійна магія. Саме тому ап.Петро наголосив, що у хрищенні рятує не вода, а обітниця Богові (1 Петра 3:21).(ну... звичайно, повторюсь: обітниця, яку в силу відомих причин немовля дати не може).
    Віра у магічність води спричинила обряд т.з. «освячення» водою. Якщо багато людей за пропозицію безплатного проповідування зляться на С.Є., то тут часто настирливість є більшою. Скажімо, коли до мене якось подзвонили С.Є. то, відкривши двері, я чемно відмовила і цього було достатньо. Іншого разу я просто не відкрила. Вони зробили всього два дзвінки. Моя бабуся, прийшовши з православної церви УПЦ КП, сказала, що священик зробив оголошення, згідно з яким кожен вірянин може в будь-який час року записуватися в спеціальний журнал для того, щоб попросити священика після т.з. Йордана покропити помешкання. Священик наголосив, що православні священики КП по хатах не ходять і нікому не нав’язуються. Кілька років тому греко-католицькі священики ходили по квартирах, дзвонили і стукали. Одного разу я відкрила двері, а священик відразу (нічого не спитавши) – гайда по кімнатах кропити. А потім ставить мені до вуст хрест цілувати. А я питаю: «що Ви робите?» А він мені: «Як що? Освячую!» А я питаю: «А звідки ви таке взяли?» Тоді він каже до хлопчика: «Ідемо звідси, - тут баптисти».Я йому кажу: « я не баптистка, але мені цікаво – звідки те освячення?». Але він нічого не відповів і вийшов. Іншого разу правда подзвонив і запитався дозволу у мами. Вона за те кроплення заплатила 20 грн. Потім через кілька днів якийсь інший священик ходив з дзвіночком. Люди відкривали двері, цікавлячись, - хто там дзвонить, і тоді він пропонував свої послуги.
    Вчора я була сама вдома. У вікно побачила, як з іномарки вийшов священик з хлопчиком (я таких хлопчиків називаю «живий гаманець») і зайшов у під’їзд. Пізніше мені сказали, що то був греко-католицький священик. Ходив-дзвонив по квартирах. Потім почав дзвонити до мене. Мені не шкода було грошей, але для чого мені та язичницька вигадана магія, якщо я у силу того кроплення не вірю. Він почав дзвонити. Довго. Настирливо. Потім почав гримати у двері кулаками. Я думала, що вже скоро чоботом почне гримати, але пішов дзвонити в іншу квартиру.

Останнє редагування: 28 січ 2010
  20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Надибала цікаву статтю, де в обряді т.з. "освячення" простежуються ознаки язичництва.
    Виявляється, є вимоги до цієї процедури, хоча ніколи не чула, аби того хтось дотримувався:
    "Для освячення квартири чи будинку потрібно підготувати столик, вкрити його рушником або скатертиною, покласти хліб. На столику стоятимуть принесені священиком свята вода, єлей, 4-5 свічок, лежатимуть Євангеліє і хрест".
    http://vechirka.ck.ua/zhittya/osvyati-mashinu-j-dim-–-budesh-mati-spokij-mir/
    "Для освячення квартири чи дому потрібно мати : Свічку одну - можливо любу але краще придбати в храмі освячену,колачі 1 або 3, вино ( можливо КАГОР ), пляшка олії, рушник. Дома поставити стіл посеред кімнати застелити рушником поставити колач свічку і т.д."
    http://xpam.blogspot.com/2007/07/blog-post.html
    Правда ця стаття не є офіційною статтею церкви, хоча і складена за участю інтерв'ю священиків.
    На офіційному сайті одного з соборів у відповідь на питання: "Що необхідно приготувати для освячення" сказано:
    "В регистратуре храма необходимо преобрести 4 наклеечки с изображением креста и 4 самых маленьких свечки.
    Для освящении квартиры желательно, чтобы кваритра была прибрана. Дома нужно подготовить стол, на котором можно будет расположить священнику необходимые для освящения священные предметы, далее 4 подсвечника (можно 4 рюмки с любой крупой), чистая чаша для св. воды (салатница,ваза и т.п.)Св.елей, св. воду священник привозит с собой
    ."
    http://www.sobor-chel.ru/god/faq/?v=48

А у попередній статті особливо звернула увагу на наступне:
    -Усі речі, якими користується людина, спочатку є нейтральними, тобто можуть служити як на добро, так і на зло. Щоб зробити їх безпечними, проводять обряд освячення.
    - До переліку предметів, об'єктів та речей, які підлягають освяченню, належать будинки, квартири, офіси, машини, автошляхи, майстерні, пам'ятні знаки, робочі місця, зали для зібрань, навчальні заклади, садочки, кафе, ресторани, свійська худоба, стада тварин, бджоли, колодязі, поля та зібраний урожай, посуд, їжа.
    -Тварини не мають ні самосутнісної душі, ні гріхів, тому не можна молитися та освячувати собаку, кота чи кролика. Вони через окроплення водою лише очищаються, адже через них диявол може наводити порчу.
    - Запам'ятайте!
    Під час обряду освячення відключіть зв'язок із зовнішнім світом (телевізор, радіо, телефон), нікому не відчиняйте двері, не відповідайте на дзвінки.
    - У день після освячення спостерігайте, хто першим прийде до оселі. Якщо проситимуть щось із будинку або пропонуватимуть, ні в якому разі нічого не давайте і не беріть.
    Після освячення раз на місяць зі святою водою, запаленою свічкою і молитвою, обходьте житло, читаючи або 50, або 90, або 100 псалми, або молитви до Животворчого Хреста.

Виявляється, при необхідності благочестивий християнин може і сам освятити помешкання, відчувши якусь небезпеку:
    " Для цього потрібні свячена вода і молитва. Допомагає й свіча, запалена у храмі біля Ікони Господа Спасителя, матері Божої або Святителя Миколая. Після цього попросіть, щоб Бог наділив цю свічку силою небесного заступництва. Оселю зі свічкою слід обходити за годинниковою стрілкою. Благодатною є сила запаленого в домі ладану, який можна придбати у церковній крамниці. Дим ладану проганяє усяку нечисту силу."
    Ну... чистої води язичнитво.
    НЕдарма освячення житла широко використовується не лише у двовір'ї, але й у звичайних магів:
    http://magmagia.info/eks_n_32.htm
    Священики звичайно не вимагають грошей за ці вигадані послуги, але, як правило, за т.з. благодать беруть гроші, пояснюючи, що вони також люди, яким потрібно утримувати сім'ї (напевно вчити дітей, купувати їм автомобілі і т.п.), а один священик пояснив, що за освячення бере гроші, бо на заправках бензин коштує недешево:
    http://osergii.wordpress.com/2010/01/09/об-освящении-домов-крещенской-водой/
    Бажаючі можуть прочитати книжечку про освячення "всього, що потрапить під руку" тут:
    http://www.wco.ru/biblio/books/hallow/Main.htm

а де твій аватар? :)