яких слів бракує в українській мові?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем duncan, 10 чер 2014.

1. medwedo berlogsoni

medwedo berlogsoni Das stud nemödik a del binos gudikum.

А для мене і в українській слово "раковина" звучить непогано. Зовсім не ріже слух. Якщо не вимовляти "раковіна". (Згадуємо анекдот про те, як москалі пиво назвивають.)

2. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Тут пів-форуму таких.

3. Hoakina

Hoakina Well-Known Member

цікаво, а я к у Грінченка. Бо радянські словники дуже зловживали калькуванням. Я в побуті вживаю слово раковина, звичка. Але слова все одно не вистачає

4. Hoakina

Hoakina Well-Known Member

а що мушля - це унітаз? ніколи не зналао_О

5. Hase

Hase зайчик

Вороне, німецька і англійська належать до германських мов. Відповідно вони спорідненні.

6. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

А я думав що це через те що німці (анґли, саксони, юти) захопили Анґлію і анґлійська відповідно формувалась під впливом німецьких діалектів у середньовіччі до появи там нормандців. Я ж кажу більш подібні чим російська і українська. Кавун і диня мають майже ідентичні назви (диня те саме) як і багато інших слів. Тільки граматика більш французьку нагадує і ще купа слів з французької. Одним словом та сама мова. :)))

• Подобається Подобається x 2
  7. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

Давненько не заходил на ЛФ и тут такая тема... Ну, просто, не могу пропустить :) Потому что и хобби и жизнь моя затронута...

Раньше, когда не было супермаркетов меня часто ставил в тупик ответ продавщицы на мою просьбу дать мне сыр. – Вам какой: твёрдый или мягкий? (Нужно сказать, что диалог вёлся на русском языке.) После минутного замешательства я отвечал, что если бы я хотел творог, то я бы так и сказал, а сейчас мне нужен, именно, сыр. (В те времена, как правило, в продаже присутствовал только один вид сыра, поэтому вполне достаточно было общего названия: "сыр" или "творог" (если нужен был, например, именно творог).

Насчёт угро-финских корней слова "творог" Вы немного ошибаетесь... ;)

Слово "творог" восходит к общеславянскому (праславянскому) слову "тварогъ" (*tvarogъ).

Ну это понятно... :blush:

Это означает лишь то, что у Вас (на подкорке) ещё остались связи с языком предшествующих поколений, в отличие от Guelder Roze... Хотя, может я и здесь ошибаюсь. Может быть у Guelder Roze были свои предшествующие поколения, отличные от тех, которые были у нас с Вами (а может просто связи порвались...).

• Подобається Подобається x 1
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

а як буде з москальської "достопрімєчатєльності"?

9. Hase

Hase зайчик

визначні місця

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  10. Hase

Hase зайчик

Можна ще "Пам´ятки"

• Подобається Подобається x 2
  11. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

Происходит от прил. "достопримечательный", далее от прил. достойный (от праслав. *dostojьnъ) + примечать (которое в свою очередь восходит к славянскому "метить" (ср. с укр. "мета"). Калька с др.-греч. ἀξιοθέατος, где др.-греч. ἄξιος «достойный», др.-греч. θεατός «быть увиденным».

Т.о. "москальское" слово "достопримечательность" хоть и калька с др. греческого, но калька с древними славянскими корнями ("достойный" и "метить"). А слово, судя по всему, появилось во времена христианизации Руси (отсюда и калька).

• Корисно Корисно x 1
  12. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

А якшо це Діснейленд?

• Тупо Тупо x 1
  13. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Бушгарден, або леголянд. Але тоді то не "дастапрімечатєльнасті" ізначальна, друже.

14. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ні, все цікаве підпадає.

• Тупо Тупо x 1
  15. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Зрозуміло тепер. Коли я достойно мічу чиюсь автомашину вона стає "достопрімечатєльной" а не просто "обпісяною". Супер.

А ще можна момеріали або муноменти.

• Не погоджуюся Не погоджуюся x 1
  16. Hase

Hase зайчик

це вже парк розваг

17. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

"Достопримечательность нашего города".

18. Hyligan

Hyligan Іронічний

Визначні місця.

19. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ще один знавець визначних Діснейлендів.

20. transhume

transhume Well-Known Member

В українській мові бракує таких слів:
    а) siblings і це поняття перекладається українською трьома словами "брати і сестри".
    б) нема пари слів "русский - россиянин", в обох випадках вживаємо "росіянин" + пояснюємо, що маємо на увазі.

а де твій аватар? :)