яких слів бракує в українській мові?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем duncan, 10 чер 2014.

1. Latana Royal

Latana Royal Рахунок для переказів порад: 322 223 322 223

Який поганий натяк? Бо я ні на що не натякаю, а кажу відверто.
    Нехай не німця, коли Вам не подобається, нехай французам, англійцям, італійцям, туркам запропонуйте своє "любопитний", замість існуючого їхнього слова, бо "любопитний" так само відноситься до їх мови, як і до української. Тільки Вам то не спадає на думку, там Ви будете вчити мову того народу, куди приїхали. А в Україні можна і історію вкрасти, і землі вкрасти, і мову спаплюжити нарєчієм, і все що завгодно нав'язувати.
    Я Вам можу цілу купу слів привести із того суржика, який в моєй місцевості вживається і вважається українським і поруч з "любопитний" з'явиться "огурець","понімаю", "пойдьом" та багато іншого. Тільки я, особисто, проти такої мови. Бо саме така брудна мова змусила мене колись віддати перевагу російській. І тепер, коли моя донька, яка 11 років розмовляла виключно російською, а на 12-му прийняла рішення перейти на українську, навіть вона собі не дозволяє вживати такий суржик, аби тільки легше було висловлюватися.
    Звичайно, кожна людина сама собі вирішує які слова вживати.
    Та пропонувати вважати суржик нормою - то якось недоречно. Краще витрачати час та енергію на те, щоб оволодіти чистою мовою, хоч українською, хоч російською, хоч німецькою, хоч французською, хоч китайською...

• Погоджуюся Погоджуюся x 3
    • Подобається Подобається x 1
  2. Latana Royal

А хто сказав, що до кожного слова російського нарєчія, який поспіхом вигадали 150 років тому, повинен бути відповідник в українській? :)

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  3. iso

iso Well-Known Member

Але шукати треба, як ні-то створити. Мова ж у нас молода, ще формується.:)
    А щодо російської - недооцінюєте. Вона також молода. але розвивалася в сприятливих умовах І, відповідно, пішла дальше:scratch_one-s_head:

4. Latana Royal

Чому ж недооцінюю? Все дооцінюю. Навіть нічого проти неї не маю. Мене тільки дратує агресивне нахабство тих, хто її просуває.
    А "пішла далі" це ні що інше, як манера наскоком підминати під себе все і вся.
    Саме через це я категорично проти русизмів в українській мові.

5. Saszko

Saszko Well-Known Member

Чого це ви, російськомовна людина з міста, яке не говорить українською, вирішуєте, шо є брудне, а шо нє в мові українців? Який стосунок ви маєте до української мови? В Харкові :)

Останнє редагування: 26 кві 2017
    • Тупо Тупо x 1
  6. Saszko

Saszko Well-Known Member

Iso, у тебе шалена каша в голові. :)

• Тупо Тупо x 1
  7. iso

iso Well-Known Member

Мене більше зацікавило таке:)
    І ще
    Я не пригадую, щоб пропонував перейти на ТИ

8. Saszko

Saszko Well-Known Member

Я перейшов на ти після того, як ти мені нахамив. Це зрозуміло.

• Тупо Тупо x 1
  9. iso

iso Well-Known Member

Saszko, сподіваюся в ігнорі Вам буде комфортно разом із заокеанськими друзями:hi:

• Тупо Тупо x 1
  10. Saszko

Saszko Well-Known Member

11. Latana Royal

Нууу... це взагалі тупе зауваження!
    Відповідаю: бо Харків-це Україна. Я -українка! Народилася в Україні, моє коріння в Україні. Мені небайдужа доля моєї Країни! Я люблю і пишаюсь рідною мовою і вважаю себе в праві мати власну думку щодо неї, адже наявність власної думки і прагнення до свободи в моїй крові, що дісталась від слобідських предків.
    Скажу більше, мій чоловік, батьки якого обидва народилися в Росії і приїхали у Харків при совєтах, шукати роботи і кращого життя, ідентифікує себе українцем.

• Подобається Подобається x 4
  12. Latana Royal

Мене теж. Якісь неадекватні погрози :popcorm1:

13. Saszko

Saszko Well-Known Member

Це не тупе, це хороше зауваження. Маєте своє російське середовище, маєте свою російську мову — от в ньому і в ній виявляйте собі, шо брудне, шо не брудне.

• Тупо Тупо x 2
  14. Latana Royal

Це Ви маєте своє російське середовище, нав'язуючи російські слова!
    А мою вимову одна вчителька української мови, з якою разом в Східниці відпочивали, відзначила так: "Слухаю Вас і вухо насолоджується, бо рідко коли почуєш дійсно українську, літературну мову."

• Подобається Подобається x 2
  15. Saszko

Saszko Well-Known Member

То вимову похвалили чи літературну мову? :)
    В Галичині рідко почуєш дійсно українську мову? Ха-ха!

Я живу в українському середовищі і цікавлюся різними аспектами своєї мови. Ви живете в російському середовищі, нема вам чого вирішувати, шо є в нашій мові добре, а шо зле.

• Тупо Тупо x 2
  16. Latana Royal

В мене є тітка, яка народилася і живе в англомовному середовищі. То вона знає українську мову краще ніж Ви, і на відміну від Вас знає, що в українській мові не існує слова "любопитний", так само як і іншого суржика, який Ви тут намагаєтесь проштовхувати, видаючи русизми за норму, а себе за українця.

Р.S. То Ви безграмотний такий, чи у Вас в очах роздвоюється?

• Подобається Подобається x 2
  17. Saszko

Saszko Well-Known Member

Та шо ви тіткою прикриваєтесь? :)
    Це ж не тітка повчає тих, хто живе в українському середовищі, як їм свою мову вживати і яка вона, красива чи не красива, а ви. Та якби й та тітка ваша нахабніла ото як ви, то й її б ті самі претензії стосували б ся.

Щодо слів "видаючи себе за українця". Хе-хе, це пише людина, яка написала "мій чоловік, батьки якого обидва народилися". Не "обидва", а "обоє". Або "обидвоє". Можна зустріти й "обох/обидвох". Але не "обидва". Нахабство.

Питання після P.S. не зрозумів. До чого воно?

• Тупо Тупо x 2
    • Безграмотно Безграмотно x 1
  18. manur

manur Well-Known Member

@Saszko, стухни трохи. Наглієш занадто.

19. Latana Royal

Ваша мова - запрорєбріковська, то там і вживайте, а в українську не пхайте, ані носа нахабного загарбницького, ані слів своїх мордовських.
    Це пише людина, яка підміною займається, українських слів на російські.
    Власне, відповідь вже очевидна.

P.S. Вітаю, Ви поповнили список невидимок. Слідуючи прикладу iso відправляю в ігнор.

• Подобається Подобається x 3
  20. Saszko

Saszko Well-Known Member

"Ваша мова - запрорєбріковська, то там і вживайте, а в українську не пхайте, ані носа нахабного загарбницького, ані слів своїх мордовських."

Ха-ха! Якшо "запорєбріковська" мова це російська мова, то вона якраз ваша, пані з міста, котре не говорить українською. :) Тому якраз вам не варто пхати носа в нашу українську мову. Згадка про мордовські слова це лол :) Поґуґліть, шо таке Мордовія.

• Тупо Тупо x 1
а де твій аватар? :)