Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Ну, от! Знову тему звели до москалів ы ляхів.:ireful1:

Для Фрезії
    Дворянське виховання 19 століття, я звичайно, пригадую, щеб не мапятати!:D
    Але мушу зауважити, що з тих пір відбулися суттєві зміни в житті суспільства.
    По суті:
    1) Чому ви думаєте, що зараз в школах викладання іноземних мов забезпечує їх вивчення? може воно і стало кращим, але чи забезпечує це покращення вивчення мови? Для конкретизації питання: Чи можете ви стверджувати що хоча б 50% випускників загальноосвітніх шкіл знають іноземну мову на вивчення якої вони зараз будуть тратити 10 років?! якщо ні, то для чого ці втрати часу і грошей?
    2) Що змінилося в сільських школах, і що дасть учням вивчення іноз. мови 10 років? Чи будуть знати сільські діти іноземну мову, ну хоча б 30% випусників?
    3) питання свободи вибору іноз. мови так і не вирішене? Чи не так?

2. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

последнее. :) Надеюсь не выгляжу как Данила. :) Заметьте, что учили украинскому
    106.З ДОПОВІДНОЇ ЗАПИСКИ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ УРСР РАДІ МІНІСТРІВ УРСР ПРО ХІД ЛІКВІДАЦІЇ НЕПИСЬМЕННОСТІ ТА МАЛОПИСЬМЕННОСТІ СЕРЕД ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ ЗАХІДНИХ, ІЗМАЇЛЬСЬКОЇ ТА ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНСЬКОЇ РСР 8 грудня 1947 р.

З часу звільнення західних та ізмаїльської областей і возз’єднання Закарпатської областей навчено в цих областях 345,6 тис. дорослих неписьменних та 310,7 тис. малописьменних, разом 656,3 тис.

Зокрема, в минулому 1946\47 навчальному році за народногосподарським планом потрібно було навчити 89,9 тис. неписьменних та 104,8 тис. малописьменних, разом 194,7 тис.

Навчено за цей навчальний рік неписьменних і малописьменних 197,7 тис., що становить 101,5% контингентів, визначених народногосподарським планом.

Працювало 3 108 шкіл та 14 439 гуртків.

До справи ліквідації неписьменності та малописьменності в минулому навчальному році було залучено 8142 вчителя, 19 214 культармійців та 4068 громадських методистів. Кількісні наслідки навчання в обласному розрізі характеризуються таблицею № 1 (додаток*).

На 1947\48 навчальний рік визначено завдання навчити 108 тис. неписьменних та 116 тис. малописьменних разом 224 тис., з тим, щоб завершити ліквідацію неписьменності та малописьменності серед дорослого населення західних, Ізмаїльської та Закарпатської областей в 1949 р.

Міністерство освіти УРСР приймаючи до уваги неповноту попереднього обліку, організувало проведення спеціального обліку по уточненню кількості неписьменних та малописьменних і дало вказівки відділам народної освіти охопити в 1947/48 навчальному році навчанням всіх неписьменних, які будуть виявленні додатково внаслідок проведення повного обліку.

Дані обліку показали, що кількість неписьменних значно більша (на 60 тис.), ніж їх було виявлено раніше. Всього обліковано неписьменних 167.700, малописьменних - 175 100, разом 342 800.

Розгорнуто мережі шкіл та гуртків для навчання неписьменних та малописьменних. На 1 грудня 1947 р. в західних, Ізмаїльській та Закарпатській областях працює 3 664 школи та 15 310 гуртків, в яких навчається неписьменних 117,8 тис.

3. Дядя Ваня

Дядя Ваня Well-Known Member

Каким-то это уже тягныбокизмом потянуло, не? ;)

4. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Так что насильственная рустификация радянской владой как то не пляшет. Скорее наоборот.

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Тільки не треба мене ловити на слові і сповивати хитросплетениями/химерним плетивом ;) Вашої думки.. :)
    Ми про мови тут розглагольствовали/розводилися, про їх місце вжитку в минулому, про їх вплив на формування колективної свідомості "свій" і "не свій" за мовною і ментальною ознакою, а не про засади сучасних держав, сформульовані в конституціях.

Для KabMiner
    1) Вибачте, що питанням на питання: чому Ви гадаєте, що неефективно-низький рівень викладання іноземної мови в школі дає підстави для виключення такого предмету з переліку загальноосвітніх дисциплін? Одна година на тиждень в групі з 15 осіб - це неефективно. Але тричі на тиждень в групі з 10 осіб з викладачем нормального рівня - дасть результат, такий же як дає математик чи фізик,
    2) випускники сільських шкіл матимуть можливість продовжити навчання у вищих навчальних закладах без необхідності сплачувати з власної кишені гроші на курси (пізніше, на 2-му курсі якого політеху чи там медичного, коли почнуться вимоги здавати "тисячі" іноземного технічого/медичного тексту - а рівня ж нуль буде! навіть базового, навіть алфавіту не знатимуть - і коли вчити ту мову, за які кошти?)
    3) питання вибору стає актуальним після забезпечення безкоштовним мінімумом, що його здатна запропонувати держава. Я, наприклад, вважаю, що держава взмозі надати безкоштовний мовний мінімум нехай і з мінімальним вибором. А Ви обстоюєте, що це для неї дуже обтяжливо і перекладаєте проблему на плечі/кишені батьків. Середньостатистичні батьки - не потягнуть. Одна річ - довчити мову після школи до бажаного рівня, інша - починати з повного нуля.

6. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Извините, Фрезия, но Конституция Украины не является "хитросплетениями/химерним плетивом ;) (моей) думки... а, скорее, основным законом Украины. :)

Почему-то Вы не очень активно обсуждаете тут с нами "про мови ... про їх місце вжитку в минулому". :sad: Но по теме - это даже лучше.

7. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Ото почитаю форум і ще більший шовінізм розвивається. І нащо вам та Україна, невже так без неї важко? Деякі росіяни кажуть, що от Україна весь час тільки на шиї Росії висіла. То хіба не пора полегшено зітхнути, що такого тягара позбулися і дати собі спокій?

8. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Вы, кажется, тему перепутали. Шовинируйте на "Справжнем обличчи Росии" ;) А здесь для россиян даже варианта не предусмотрено :)

Мне вот всегда интересно поговорить с Фрезией. Интересны её рассказы о жесткой русификации Киева советами и о том, какие выводы из этого должны следовать при выборе языка для ребёнка...

Как знать, может, вскоре и мне пригодится? Ведь Москва - исконно мерянская, угро-финская территория... Надо осваивать логику :)

9. Liliyah Romanova

Будь ласка. А я не хочу, щоб мої діти знали російську. Я хочу, щоб вони знали українську.

Коли мені було 7 років, то був 1989 рік. І російську на той час відмінили. А в першому класі не пам"ятаю чи була російська. Пам"ятаю, що була на початку другого і ми дуже з нею всі мучилися, а як відмінили, то дуже з того тішилися.

Певно, що так. У нас вдома взагалі говориться лише "москалі" та ще й через стиснені зуби проціджується.
    А в мене виховання ще й таким чином далося взнаки, що я російську літературу фактично не читала. Ні Толстого, ні Достоєвського. І поетів за стилем не впізнаю, навіть Пушкіна.

10. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тем более не вызывает сомнений, что Ваш шовинизм (есть чем гордиться ;)) вызван исключительно объективными "действиями другой стороны" :D

11. Капітан

Капітан Well-Known Member

У мене також :sad: Але це лише свого часу спонукало мене до прочитання Достоевського, Пушкіна, Лермонтова... І о диво! Я зміг виговорити слово "москаль" не зціплюючи зуби! :)

12. Liliyah Romanova

Я тепер теж надолужую. Починаю з Достоєвського. :)

А "москаль" якою мовою вимовляєте? ;)

13. Liliyah Romanova

А не було у мене шовінізму раніше. Те, що російською не розмовляла, то просто не було потреби. Але шовінізму не було. Це було своєрідне протистояння татові. Я йому весь казала, що така ненависть суперечить християнським засадам.
    А приїхала до Канади, почитала різні думки на різних форумах і ото подумую, чи тато, бува, не мав рації...

14. Капітан

Капітан Well-Known Member

Розмовляю я 90% українською. Тільки на форумах дозволяю собі не втрачати навиків.
    Скажу Вам чесно - на жаль, письменників такого рівня, як вище мною наведені, в літературній історії України ще не було. Будемо сподіватися на краще. А на разі вживати високоякісний продукт, хоча й (на жаль) іноземного походження :)

15. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Т.е. Вы пересмотрели основы христианства? :)
    Рано или поздно мы всегда приходим к выводу, что наши родители были правы. Даже если они говорили противоположные вещи... :)

16. Liliyah Romanova

Я основи християнства не переглядала, просто мені часом терпець вривається.
    Зрештою, якщо знаєш, хто твої вороги, то відомо тоді, кого треба любити. :);)

17. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Да, Вам проще...

18. piepie

piepie миється в бані

Якими мовами будуть володіти Ваші діти?

Можливість запізнатись в ориґіналі з творчим доробком класиків російської літератури жодним чином не компенсує привнесення деформуючими артефактами совєтської ментальности розладів у психіку, подібно як і гідне осуду згубне спотворення духовного світу дитини реліґійною аддикцією сектанства. Усі переваги володіння російською блякнуть на тлі подальших, на поверховий погляд незауважувальних, негараздів у ладнанні зі собою та оточуючим світом. Вплив російських телесеріалів та иньшої попси, а саме тут достережне прикладне стосування сумнівної ерудованости, неминуче спричинює комплекс
    меншовартости. Сучасна російська культура сутнісно відмінна від притаманної аристократам ХІХ сторіччя, хоча, звісно, певен прошарок її носіїв може гордитсь та плекати своє спадкоємництво.

Только бы прикалывало Слот

19. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Не всем, конечно...

20. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

Відповідь: Якими мовами будуть володіти Ваші діти?

Очень интересная, глубокая мысль. :rolleyes:
    Иными словами, владение русским языком неизбежно вызывает когнитивный диссонанс.
    Любопытно...:cool:

а де твій аватар? :)