Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Liliyah,

Да вы просто скажите есть ли у вас желание научить ребенка русскому языку. Нет, так нет. Обычно если родители не настаивают, то дети и не знают. Идут по методу наименьшего сопротивления.
    Бывают исключения, но редко.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Я не наполягаю зараз, бо знаю, що він з нашого кгм! "українського" ТБ і так російську вивчить. А потім у мене й так вибору не буде. Буду так само, як свого часу своєму братові, пояснювати принципи читання російською. Писання навряд чи поясню, бо сама не знаю. В школі в мене російської не було. :)

3. Чернобылец

А где ж вы учились ?

4. Liliyah Romanova

У львівській школі з поглибленим вивченням французької. На той час як я почала вчитися в другому класі (мені було 7 років) обов'язкову російську мову відмінили і мене її вчили лише одну чи дві чверті. Може, тому вмію читати, не знаю. :)

5. Чернобылец

А я до зрелого возраста на Украине не жил, а первое место на Украине был Крым. Уже после института. Первое воздействие украинскому получил от украинского ТВ в Крыму.
    А дочь, хоть и родилась в Крыму, а потом мы переехали в Киев, украинский учила. И такие красивые сочинения писала на украинском. В принципе и на русском и потом на английском уже в США (essays).
    Никогда вопрос не стоял даже, чтобы не учить или учить плохо. У нее все пятерки.

6. Liliyah Romanova

Ну не було в нас російської ніде.
    А я колись сказала, що моєму братові треба курс російської, то мало не згоріла під татовим поглядом. І справді, нащо йому російська. Он я скільки статей в універі не читала, бо не розуміла. То і він так само помучиться. Мій брат власне взагалі російською не вміє читати. Ми не були у двомовному середовищі, от і все.
    Але про мене ніхто не каже, що я російської не знаю. Виникло бажання, навчилася. От Зета трохи з граматикою допомогла, то вже краще пишу. Тільки моя російська українізмами помережана. :) А от говорити мені соромно: акцент просто дикий.

7. Чернобылец

Лиля,

Ну разве может у красивой девушки быть "акцент просто дикий". Посмотрите на Пенелопу Круз. Вы ее рекламу видите ?
    И моей дочерм тоже говорят про акцент. Но как комплимент. :) Украинки- самые красивые в мире !

Это огромное преимущество. А про свой я умолчу. :) Он же мужской.

8. Liliyah Romanova

Думаю, акцент в мене таки поганий і на письмі також. От нещодавно написала одному другові у Москву листа, перепрошувала за свою російську, то він мені відписав, щоби я писала українською, бо він українську розуміє. А міг і похвалити, нє? :sad:

9. Чернобылец

Должен был !
    Интересно мне. ПОчему мы все, столь толерантные с другими иностранцами, но не с друг другом (украинцы и русские) ? Помню начинал писать на украинском и тоже видел неодобрительный взгляд, (т.н. редактора в Министерстве) когда ошибки видела.
    Наверное, действительно близкие родственники. Обычно родственники не церемонятся.:)
    Вспоминаю, как начинал писать и говорить по английски. Старые memos открываю - один позор ! Но никто слова не сказал. Поняли !

10. Liliyah Romanova

Бачите, тут проблема не того, хто кому родич, о того, що немає культури. Англомовні вас просто через вихованість не будуть виправляти. Їх про це треба просити. І то багато разів. :)

11. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

1) Стосовно хімії - порівнянн некоректне. Хімія - природничий предмет, який описує нам обєктивні явища природи з якими всі люди зустрічаються кожного дня, причому не залежно від їх бажання.
    Іноземною мовою людина користується за бажанням, її використання не є обовязковим. Я вже не кажу про те, що актуальність різних мов впродовж життя людини може мінятися, зокрема може мінятися потрібність різних іноземних мов для конкретної людини. Тому, очевидно, вивчення іноземних мов повинне здійснюватися перш за все за потребою (якщо це стосується дітей, то тут потребу визначають батьки).

2) Я не є противником вивчення іноземних мов - ви мій допис зрозуміли саме так. Я просто вважаю, і написав про це, що держава не повинна заставляти людину вивчати конкретну іноземну мову, а саме так і є зараз в нашій школі. Який є вибір іноземних мов в учня середньої школи у Львові? - Англ., Нім., Франц., Іспан., ну, які ще ? Може ще є 1-2 школи де вивчається якась екзотика. А який є вибір в учнів в райцентрі? - 1-2 іноземні мови: Англ.+ (Нім/Франц). Вибір учня в селі ? - 1 іноземна мова, як правило Англ. Таким чином, держава не тільки заставляє вивчати іноземну мову, але і здійснює вибір тої мови яку буде вивчати дитина.
    Є тут і інший аспект. Я не є фахівцем, але знаю, що 10-20% людей страждають мовною глухотою - захворювання(чи може просто властивість мозку частини людей) при якій людина не може вивчити іноз. мов впринципі. Тобто ці люди скільки б не вчили іноз.мову будуть тільки втрачати час. Чи не здається вам, що для них вивчення іноз. мов є нічим іншим як формою катувань, які застосовує держава до своїх громадян?
    3) Про Гроші. Кількість грошей у ваших кишенях залежить не тільки від того скільки ви заробляєте,але також і від того скільки ви сплачуєте податків. Коли ми говоримо про те, що у нас мало грошей на освіту, і що потрібно дати на цю сферу ще, то ми якось забуваємо (це вважається поганим тоном) запитати освітян, а наскільки ефективно використовуються ці гроші? Чи потрібно викладати в школі початкову військову підготовку? чому хтось повинен оплачувати навчання чиїхось дітей в спецшколах з викладанням на іноземних мовах? ну, і нарешті для чого взагалі з держбюджету оплачувати вивчення іноземних мов?
    Мій підхід до питання такий: Хочеш вчити іноз. мову? - Маєш право сам обирати яку, і сам організовувати і оплачувати навчання.
    4) Про дитбудинки. Чи варто починати вивчення іноз мов дітьми в дитбудинках в 7 років? Чому цього не можна розпочати в 13 років? Причому, в добровільному порядку. І ще: невже ви вважаєте, що незнання іноземної мови вихованцем дитбудинку є його найбільшою проблемою в житті?
    5) А це питання я, по ієзуїтськи приберіг не кінець: Який % випускників загальноосвітніх шкіл знають іноземну мову? Я особисто, вчився в непоганій школі, але не спеціалізованій. Коли ми випускалися, з класу ніхто не знав АНГЛ. мови!!!!:eek: Мову ми вчили 7 років !!!

12. Дядя Ваня

Дядя Ваня Well-Known Member

Это не амбиции. Мы просто хотим, чтобы наши дети знали русский язык. Можно нам такое хотеть?

Не может такого быть! По всей стране шла дикая русификация и выдавливание всего украинского, а г-жу Романову это не коснулось. Чудеса! :eek:

А вот это показательно. Уверен, если бы речь шла о каком-то другом языке, папин взгляд не был бы столь испепеляющим.

• Подобається Подобається x 1
  13. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Чудове питання!!! :)
    Чому так було? - тому що вчителі іноземних мов часом ніколи не бачили живих іноземців, СРСР був закритий для світу, мову вчили не живу, а "книжкову", лінгафонні системи були тільки у великих містах, мої шкільні, наприклад, вчительки іноземної найчастіше чомусь були єврейками за національністю і масово виїздили до Ізраїлю при першій же можливості, тому вчителів іноземної постійно бракувало, вони були зайняті репетиторством більше аніж шкільними програмами, перелік причин можна продовжити.
    Мені у 4-му класі лише пощастило з викладачем - успішним як на свій рівень був увесь клас. Далі нас "передали" іншому, і прогрес зупинився. Мову я ніби знала, свої "5" отримувала, але все було як в тумані, лише пізніше після курсів розвиднилося остаточно. Але для розуміння значення окремих слів і дієслів (не розмовної мови - практики ж не було, а написів, скажімо, повідомлень чи назв пісень) того шкільного рівня вистачало.
    Якщо вчитель - гарний фахівець, то всі все в нього знатимуть, я от досі пам'ятаю (з 4-го класу! минуло хтозна скільки років) оті смішні вправи і віршики:
    - (відпрацювання звуку h) Дихаємо на скельце: Hipity-hipity-hop!
    - (відпрацювання звуку w) Why do you cry, Willy, why do you cry? Why, Willy, why, Willy, why?
    - One-two: what must I do? Three-four: shut the door..
    :)
    Апарат сприйняття зовсім нового найактивніший саме в дитинстві. Якщо дитина вже колись чула іноземну (хоча б навіть від не дуже там перейнятого своїм фахом викладача) - вона потім, у зрілому віці, якщо захоче - освоїть цю мову краще, і ще й іншу освоїть. Але якщо дитина не має аніякого уявлення про іноземні мови взагалі - не думаю, що отак з великого нуля в дорослому віці її це буде легко і корисно.
    Комплекс обов'язкових знань для освіченої людини не нами вигаданий, згадайте аристократичне домашнє виховання минулих столітть - знання лише однієї своєї мови було ознакою поганої освіти.

Ви правильно сказали про сільські школи. Так от, якщо забрати з програми хоча б оту одну іноземну мову - діти там не матимуть уявлення ні про яку взагалі. Де в селі візьмуться фахівці і кошти у батьків на репетиторство чи курси арабської, наприклад? Моя думка, що краще поганенький рівень базових шкільних знань в царині однієї чи двох іноземної мов (а ширший вибір і так завжди до наших послуг - були б кошти і бажання), аніж відсутність їх взагалі. IMХО.

14. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Не такі вже і чудеса, у Львові ніколи не наважувалися так уже явно і навпростець "видавлювати" - ще здачі дадуть.. :)
    Там набагато м'якше діяли, аніж у Києві, наприклад. Хто б там у Києві давав здачі? - не та згуртованість, а краще сказати - розпорошеність противників русифікації серед мільйонів населення, не та активність позиції.
    Ну, і крім того п. Романова просто молоденька дуже. :) Вона ж пише, що на час коли вона вчилася, "обов'язкову російську мову відмінили" - тобто "ті" часи вона вже просто не застала.

15. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Фрезия опять на высоте! :)
    Дядя Ваня, только не спрашивайте, пожалуйста, у Фрезии, каким образом можно "жестко русифицировать" город, который на протяжении последних лет ста пятидесяти был русскоговорящим (и как можно из него "выдавить" украинский, ежели и до этих ста пятидесяти он не был украиноговорящим). Договорились? :)

16. Дядя Ваня

Г-н Невстранец, я именно это и хотел спросить, но раз Вы просите... ;)

17. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Київ - зачароване місто, їй богу.. :) Тільки потнешся за найближчі межі міста - Хотів, Пирогів, Бровари, Димер, Нові Петрівці - усі ж україномовні жителі (вже не одне століття), а тільки перетинаєш кордон міста - все, переходимо на російську, що там насаджена владою (вірно, вже не одне століття). Київ не самим СРСР русифікований, це довга історія.

Але навіть з оповідань мого улюбленого І.Буніна видко, що по Подолу ходили на початку 20-го століття "очаровательные хохлушки" з відрами води, аборигенки такі.. і не російською розмовляли, явно. Що мало українців у кулуарах тодішніх сміли бути українцями, то не дивно. Але не треба Києву створювати імідж російськомовного з давніх-давен. Офіційно він підкорявся вимогам видавати документи і накази офіційною мовою, але народонаселення його було не винятково російськомовне.

18. Дядя Ваня

Просто коренное городское население в свое время лучше сопротивлялось ополячиванию. Городские умели писать, им не так-то просто было отказаться от привычных слов, которые они не только произносили, но и умели изображать на бумаге. Жители села воспринимали язык только на слух, поэтому в их речи очень быстро стали появляться полонизмы да так и закрепились. Когда же Украина отошла к Российской Империи, русскоязычие в городах стало естественной нормой. И ничего удивительного: одна страна, одно информационное и образовательное пространство, как еще киевляне должны были говорить?

19. Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Великолепный ответ! :) Аж слеза прошибает... И совсем не вспоминается, что в предыдущем (таком же восхитительном) сообщении Вы утверждали прямо противоположное (что именно совок проводил жесткую русификацию Киева).

До чего ж Вы талантливы! Представляю, Фрезия, если Вас ещё и видеть, да голос слышать - шансов возразить не останется... :rolleyes:

Да, большая часть "элиты" - в т.ч. мещан, долгое время были не исключительно русскоязычными, а в основном польскоязычными. А "хохлушки очаровательные" - ходили, ходили... А то как же. Ведь в окрестных сёлах жили украинцы, они и в город приезжали на заработки, и оставались, и оседали, и обживались и детей рожали... а некоторые - может быть, даже замечательные стихи писали! :)

20. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

От поляки, "пся крев".. зіпсули російську мову, кокошники на очіпки поміняли, вишивані сарафани - на плахти.. Вишивки примусили переробити, писанки, топоніміку підробили, слова в культових піснях замінили - все вони, поляки. :D

До речі, нещодавно досліджувала тематику обрядових колядок Полтавщини, трапилися записи бабусь-дідусів середини 20-го сторіччя. Так ось, можу навести приклади пізніших за часом виникнення пісень, у яких багато церковно-слов'янізмів, пов'язаних з православ'ям і мовою православної церкви (отвічавши, ко Рожденому, грядек чудно, ко Іроду), і тих що не зазнали впливу церкви (сам Іванко ходе, ще й коника воде, рай розвився, древо тонке та високе на листя широке) - лексика відмінна явно, а от сюжет, тематика колядок парубкові, наприклад, - абсолютно ідентична, як не дивно, галицьким колядкам парубкові. Корінь прослідковується один і скрізь, це моя думка, звісно. Вже повний оффтоп, звісно, соррі. Якщо тут зайве - нехай кудись перенесуть..

Полтавщина 14-16 століття провела під владою Литви (дуже на мові відбилося?:eek: ), після Люблінської унії 1569 р. - під владою польських феодалів. І що - за якихось 200 років "виникла" там українська мова внаслідок спотворення російської польською?:eek: Не смішіть.

а де твій аватар? :)