Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. Speedo78

Speedo78 Well-Known Member

Свою доню крім рідної - української, хотів би навчити ще й англійської мови. Думаю, починати вчити буду ще з "дитсадкового" віку (за модними сучасними дослідженнями - це найкращий вік для навчання дітей іноземної мови). Надіюсь, вона вивчить мову краще ніж я, що на майбутнє допоможе в навчанні і роботі. Ще би хотів, щоб доня знала польську, принаймі на розмовному рівні. Російська, не думаю, що пригодиться, зараз не ті часи, щоб ця мова допомагала в навчанні і кар"єрі. При спілкуванні на вулиці чи з перехожими? Нехай переходять на українську! Ми ж все-таки в Україні живемо. Після розпаду СРСР місце "язика" у відношенні кар"єрного росту чи вашої "ваги" на ринку праці міцно зайняла "інгліш" (і російська навіть не на другому чи третьому місцях, як би не пінилися східняцькі українофоби) і найближчим часом, навряд чи щось зміниться... :nea:

2. Максим

Максим Well-Known Member

Варіанти голосування роблені під специфіку того, хто це голосування замовляв. ;)

5-6 європейських мов, серед них обов'язково англійська, українська і німецька, плюс одна східна мова (японська).

• Подобається Подобається x 6
  3. gvorn

gvorn Well-Known Member

А як щодо ірландської? :) Вона загалом хоч десь там використовується?

4. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А в мене дуже часто виникає думка середульшу вчити арабської.

• Подобається Подобається x 1
  5. Чупага

Чупага Well-Known Member

Гірше ніж з білоруської.
    Зі східних турецька простiша (або кримсько татарська)

6. FourA

FourA Дуже важлива персона

Мой сын владеет русским, английским и немецким в совершенстве. Армянский уже стал подзабывать, но при случае, сумеет на нём поговорить, если его собеседник никакого другого не знает. Писать и читать на армянском не умеет - только устно. Сумеет объясниться на французском и итальянском, но это нельзя назвать знанием этих языков. Мои внучки владеют родным для них немецким языком, знают русский (когда с месяц побудут у нас - говорят практически свободно. Умеют читать по-русски, естественно, и по-немецки). Думаю, будут знать английский. Остальное - посмотрим, какой язык окажется востребованным в будущем...

• Подобається Подобається x 3
  7. Максим

Максим Well-Known Member

Державна мова (нарівні з англійською), тобто починаючи обов'язковим привітанням саме нею від іміграційного чиновника на контролі документів в аеропорті і закінчуючи табличками з назвами вулиць, об'єктів, застереженнями тощо. Є нею і фільми в телевізорі і т.д., збереглися місцевості, де люди говорять тільки нею і англійської не знають. Поверненню ірландської мови парадоксально зараз більше сприяють іноземці, які мешкають в Ірландії - віддають дітей до ірландських шкіл, вчать мову самі на курсах. Відповідно, місцеві змушені вчитися і самі.

Арабська теж добре, але мої казали, що їм японська легша.

Звичайно. Ми ж говорим про володіння мовами. Якщо рахувати мови, якими можна просто порозумітися, або тільки говорити/читати, але не писати, то їх буде разів в два більше.

• Подобається Подобається x 4
  8. Un.Known

А за який умов арменської навчився?

Питаюсь, бо просто цікаво. В мене колись була мрія - навчитись хоча б на розмовному рівні фінської.

• Подобається Подобається x 2
  9. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Это было под специфику УКраины. 5-6 европейских мов - это немного оптимистично. Я бы хотел, что мой внук знал, а он в США родился в августе, знал русский (это без проблем), испанский и китайский. Но что получится - не знаю.

10. Максим

Максим Well-Known Member

Ну і англійську внук би мав знати, чи не так? Разом вже чотири мови. В нас мовне різноманіття більше, тому 5-6 мовами нікого особливо не здивуєш.

11. Agaton

Agaton Well-Known Member

Моя точка зору, коли сам вчился і у студентскому часі, була звичайно св”язана з можливостями виїзду не стільки з соцьтабору (дуже адекватна назва), що взагалі із Польщі.
    А прикол ще був такий, що починаючи з 1980 року, поїхати на захід (виняток – НДР, що теж на захід:mocking:) було набагато простіше, ніж до будь яких дружних сусідів.

Тоді і колись сам «на свій вжиток» думав так: англійська і німецька, мабуть іспанська і залежно від ситуації, якась зі східної Азії...

Потім все получилося зовсім інакше.

Коротко кажучи, хотив, щоб діти непогано вивчилися англійської, розуміли українську і якщо встигнуть – російську, та могли порозумитися в мові сусідів – маю на увазі німецьку, чеську і мадярську (цю останною тільки одна зацікавилася, зате дуже).
    Все крім того - згідно з фактичною власьною потребою каждої.

Загалом вважаю, краще більше іноземних мов слабше, ніж 3 перфекгно.
    (звичайно ІМХО)

• Подобається Подобається x 5
  12. FourA

Мы двадцать лет прожили в Армении. Я выбрал это место после окончания университета по той причине, что там сразу же давали квартиру. А у нас уже к тому времени родился сын. Когда мы туда приехали, ему было чуть больше года. он начинал говорить. Попал в детсад, где все дети были армянами, и перестал говорить. Дома он с нами потихогньку говорил, всё понимал, и всё понимал в детсаду. Потом, когда мы приехали в отпуск на Донбасс, его как прорвало - стал стразу же, чуть ли не захлёбываясь, говорить по-русски. В его голове, как я понимаю, должно было уложиться: почему дома говорят на одном языке, а в детсаду на другом. Моё мнение - изучение нескольких языков хорошо развивает мозги ребёнка. Все дети изначально талантливы.... Но вот насчёт раннего изучения азбуки и чтения - тут бы я поостерёгся. Наша старшая внучка года в полтора знала практически все буквы, ещё полшага - и начала бы читать. Мы сознательно остановились...Опасно это....

13. - мой старший в два с половиной знал все буквы и слоги, в три начал читать, уверяю: совершенно не опасно. Компьютер кого хошь от чтения спасёт :haha:

14. FourA

Какой компьютер! Бедные буржуинские дети лет до пяти не смотрели телевизор! Мама их была категорически против такого влияния! У них вообще, по-моему телевизора в доме не было! Только дети бегали на третий этаж к няньке-девушке, присланной мной из Украины, там телевизор имелся...Бедные дети, когда приезжают к нам, сидят перед дурацким ящиком, как привязанные! За мультики душу отдадут!

15. Un.Known

о_О

Чим?

Мене бабушка, вчителька російської і української, навчила читати в три роки. В три з половиною я читала з татом газети. Не помітила, щоб це мало на мене вплив...

• Подобається Подобається x 5
  16. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Опрос был бы более интересен, если бы в нём так же учитывались языки, которыми владеют родители. А так, не представляя объёма работы, можно мечтать хоть о ребёнке-полиглоте... :)

17. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Боркнесе, тут жодних проблем, границь досконалості дійсно немає, і нормальні батькі не проти, щоб їх дітина знала, хоч 100 мов... Але питання стоїть саме "Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?" - і багато не бачать необхідним дитині знати "російську мову"! Взагалі краще, на мій погляд, поставити питання так: чи варто вашої дитині знати Російську. Бо з українською та англійською (іншою європейською) все зрозуміло і так - їх знати варто!

18. Un.Known

В мене кількість мов відповідає кількості середульшої (українська, чеська, російська, англійська), рівень, на разі, кращий, звісно. І домовлюсь польською та словацькою. Хоча потреби переходити на ті мови нема у розмові з їхніми носіями.
    Не знаю, чи варто так ставити питання.

Мабуть, все залежить від того, про яке майбутнє дітей мріють їхні батьки.

У моїй сучасній роботі суттєвою була українська, наступне місце роботи здобула саме завдяки знанню отій комбінації з чотирьох мов.

А якщо хтось буде працювати посудомийкою чи прибиральником, то навряд чи йому знадобляться мови...

19. Кохана

Кохана LuBimaya

гы... и чем же это так опасно? боялись, что прочтёт что-то запрещённое?

20. Чупага

Чупага Well-Known Member

2 LuBimaya
    В языкознании семиотика — наука о знаках, знаковых системах, символах и мифологемах.( Вики)
    Наука не проста

а де твій аватар? :)