Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дядя Ваня, 29 січ 2007.

?

Який мовний мінімум Ви бачите достатнім для своїх дітей?

1. Тільки українська мова

1,9%
  2. Тільки російська

1,9%
  3. Українська і російська

1,5%
  4. Українська, російська і одна із європейських мов

72,6%
  5. Українська і ще одна із європейських мов

22,2%
  1. lemberger

lemberger Well-Known Member

Відповідь: Якими мовами володіють (будуть володіти) Ваші діти?

Шановні друзі.
    В цьому питанні головне стримати емоції і спробувати не ображати одне одного.Я маю колегу в Макіївці.Він російськомовний але ми спілкуємося без проблем я українською він російською.З його розмов я зрозумів що нема ніякого навязування української на сході.Просто багато батьків хоче щоб їх діти добре володіли українською тому що вона державна тай рідна для більшості українців.А щодо освіти і фільмів то вони повинні бути на українській мові бо вчитися і дивитися фільми хочуть не тільки ті що розуміють російську.В мене знайомий мадяр з закарпаття, в нього діти знають тільки угорську і українську, то що ж йому в Донецьку вчитися чи в кіно сходити не можна.

• Подобається Подобається x 7
  2. Catherine85

Catherine85 Well-Known Member

Если у меня будут дети :), то русский они будут знать точно, как родной. Если теоретические дети родятся здесь, то будут знать и украинский. (Я тоже, пока не пошла в школу, знала только русский, но это не помешало мне выучить украинский в совершенстве и ездить на областные олимпиады по украинскому языку и литературе. Общаюсь в основном на русском, но при необходимости могу и на украинском, и на галицькому діялекті, так что проблемы в этом не вижу). Английский тоже без вариантов, а дальше можно не останавливаться на достигнутом - испанский, итальянский и т.д., все зависит от желания и возможностей.

• Подобається Подобається x 5
  3. Pushystik

Pushystik Well-Known Member

Я проголосувала, як більшість тут - за українську, російську і ще якусь європейську мову (можна й іншу, це вже за бажанням).
    Я на Україні спілкуюся (стараюся спілкуватися) виключно українською.
    Чому російська теж??? А тому, що хоч в нас ібагато говорится про мови, про видання літьератуои українською мовою і т.ін., цієї літератури не вистачає, на жаль, особливо для вивчення гуманітарних лисциплін у вищій школі...
    у нас навіть дуже мало друкується перекладів українською мовою, а от В РФ з цим дуже добре...
    так що, немає куди подітися, хочеш0нехочеш, а треба знати, навіть тому, що її справді легше вивчити ніж якусь іншу іноземну мову...
    така сумна правдв нашого українського життя...

4. Annjutka

Annjutka New Member

Ёлки, какой базар глупый.
    Чем больше знаешь тем лучше, это же очевидно.

• Подобається Подобається x 3
  5. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

так-то воно так....
    але ви не сказали якими (мінімум) будуть ваші діти володіти....[​IMG]

6. Максим

Максим Well-Known Member

Бракує варіанту "Українська і три чи більше світових мов".

• Подобається Подобається x 1
  7. Zirnycja

Zirnycja Well-Known Member

Перепрошую, тоді виникає запитання: чи ви принципово дописуєте на форумі не на "довершеній" українській? Чому так? Адже, вам, як пишете, спілкуватися із загалом українською не складає жодних проблем? Просто, не вбачаєте "необхідним", за небажанням?...

Додано через 10 хвилин
    Мої діти вже володіють угорською, українською, англійською (не довершено). Володітимуть французькою, німецькою (сподівано в недалекому майбутньому), на якомусь рівні, можливо, й російською. Всі троє старших ще вчаться, мають час, можливості і , загалом, великі плани щодо вивчення нових мов... Молодший, гадаю, краще від старших знатиме українську. Безумовно-угорську і англійську. Про інші мови не загадую, бо ще малий...

8. smeet

smeet просто спілкуюсь

В принципі чарів ніяких немає,а є просто зомбування дуже довго людям нав"язували думку про те що розмовляти українською є непрестижно,признаком дурного тону,тай тих хто розмовляв українською взагалі обзивалли селюками.А проти такої нав"язаної суспільної думки боротися найважче.Невсі можуть сміливо в очі говорити, як робить це Іллєнко,або другі справді справжні українські інтеллегенти.Більшість пристає до нав"язаної суспільством(нераз спеціально) думки.Такими методами массового НЛП здавна користувалися російські шовіністи і їхні українські блюдолизи.

• Подобається Подобається x 2
  9. Annjutka

Annjutka New Member

Почему минимумом? Максимумом конечно!!!
    Как говорит мой муж - вырастет - определится :)

10. Малесенька

Малесенька Well-Known Member

Скажіть, чому якшо людина розмовляє російською мовою, то це погано, більшість рахують її "москалем" і т.д. якщо ж людина розмовляє будь якою іншою іноземною мовою то це рахується престижно. Так, згідна, ми живем в Україні, в нас є наша державна мова........ але згадайте скільки років ми були під впливом комуністичної влади...... можливо це ненавість до росіян, чи просто наш менталітет?

11. Капітан

Капітан Well-Known Member

Ну не большинство, есть парочка раненых... :)

12. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

а до того часу будете жестами спілкуватися?. [​IMG]

13. olenkastar

olenkastar Well-Known Member

думаю ставлення росіян до нас не інше... але не у всіх!
    не маю нічого проти російської мови(хоча мАААсковский Акцент не переношу),гарна мелодійна мова,і я буду намагатися сприяти тому,щоб моя дитина могла вільно нею розмовляти.

Додано через 3 хвилини
    взагалі,над темою цієї гілки я вже теж задумувалася-дуже хочу щоб моя дитина знала декілька мов! я вчитель німецької мови і за час вагітності багато спілкувалась на німецькій,слухаю частіше нім. пісні,аніж уккр.,англ,рос і інші...тому з самого народження буду намагатися донести до дитини 2 мови.адже віком до 5 років діти найкраще освоюють мову і ці знання залишаються назавжди.

14. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Хм....хорошее дело!:y::y::y:
    А сами то в ниметчине сколько прожили?:cowboy:
    Или дитину токо песенкам немецким учить будете?

15. TARIKAFR

TARIKAFR Well-Known Member

Мої малюки, 4 і 2 роки вільно розмовляють на 2х мовах - українській і французькій. З народження обох, до них звертаюсь ТІЛЬКИ по-французьки, а мама - ТІЛЬКИ по-українськи. Мрію, щоб у школі вивчили англійську і російську.
    То все говорю до того, як хто з батьків вільно володіє якоюсь мовою, то най нею і спілкується з малятами якмога скоріш. Спочатку то буде така гра і видаватиметься дивним. А з часом стане само по собі зрозумілим.
    Так дитинка матиме і материнську, і батьківську мову. А батькам - досвід розмовний.
    Це дитині зовсім не важко, а в житті - згодиться, то точно.

• Подобається Подобається x 4
  16. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Це в французському середовищі?!
    Ой вважайте, велика небезпека, що за рочок-два-три дітиска просто скажуть "тату, а давай ти укр. питай, а ми французькою відповідати будем?!" А ще пізніше взагалі по нашому відмовляться - смислу нема переключатися, тато ітак зрозуміє. Крім того, ця мова якось нам і рідніша...
    Прикладів з життя - сотні.

17. TARIKAFR

Все залежить від виховання, а не хто якою мовою говорить!
    Вони і молитви на 2х мовах щодня говорять і казки. І в Україні і в Франції.
    Розказую конкретний прикалад, щоб люди страхам, як у Вас, не дуже довіряли. Бо і курити, може, зачнуть, і наркоту... - то робим все, щоб того не стало. Стараємося закласти їм найліпше, то і плекатимемо його, щоб не поросло.
    Чим більше мов - тим люди вільніші і сильнші. То багатство вже дається чути в садочку. Повірте на слово.

18. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Звичайно.
    Думаю, ви мене не зовсім правильно зрозуміли, чи просто не дочиталися...
    Вчити дитину в Швеції шведської - можна, але не обов"язково. Тим більше, своєї шведської. Вона сама все схопить, прийде час - вас виправляти буде. Пройде ще трохи часу - і рано чи пізно виникне питання типу "Народ, мені шведська рідніша, мова середовища. Чого ми нею не гутарим, всі ж ітак розуміють?! Не хочете?! Ну то просто говоріть, наприклад, до мене українською, а відповідатиму на тій, якою мені зручніше..."

19. TARIKAFR

Не факт. У Франції є повно арабів всіх поколінь, що ледве, а старші і зовсім не розмовляють по-французьки. Бо вдома і в своєму кварталі - тільки по арабськи. І то французів бісить. Та права людини не дозволяють їм їх повиганяти.

Останнє редагування: 16 лис 2008
    • Подобається Подобається x 2
  20. zero-023

zero-023 Active Member

Відповідь: Какими языками владеют (будут владеть) ваши дети?

майже згоден. Чим більше мов людина знає, тим краще її будуть сприймати у будь якому товаристві. А на рахунок російської мови... ця мова Пушкіна, Лермонтова, Толстого, так які причини відмовлятися від її знання? Моїй дитині 4 роки , але вона розмовляє вільно на чотирьох мовах: польська, українська, російська та англійська. І це я вважаю нормою для всіх ерудованих людей 21 сторічча

а де твій аватар? :)